#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2013 11:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο φερέγγυος είναι ο νέος γερμανικός συνασπισμός;

Η νέα κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ υπόσχεται κάτι για τον καθένα, αλλά όλα με ακριβό τίμημα. Οι δαπάνες δισεκατομμυρίων είναι πιθανόν  να θέσουν σε κίνδυνο είτε την επόμενη κυβέρνηση είτε την επόμενη γενιά, σχολιάζει ο Roland Nelles στο Spiegel.Φυσικά δεν θα ήταν δίκαιο να κρίνουμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ως εσφαλμένη από την πρώτη ημέρα. Η συμμαχία μεταξύ της συντηρητική Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του βαυαρικού αδελφού κόμματός της, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αξίζει μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και του φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος είχε κάποτε αυτή την ευκαιρία, αλλά γρήγορα την πέταξε. Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα η νέα κυβέρνηση να τα πάει καλύτερα, δεδομένων των πολλών έμπειρων επαγγελματιών στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, ακόμα και αν εκείνοι που έχουν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη διανομή των υπουργικών θέσεων σαν κρατικό μυστικό, από το φόβο αντίθεσης της πλειοψηφίας του SPD. Τα μέλη του κόμματος θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι το μόνο που σκέφτονται οι ηγέτες τους είναι να εξασφαλίσουν κορυφαίες θέσεις. Γι’ αυτό προτιμούν να κρατούν τις διαδικασίες κρυφές.

Τα πιο σημαντικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο επικεφαλής του SPD και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο  βουλευτής του SPD Τόμας Όπερμαν και η νυν υπουργός Εργασίας του CDU Ούρσουλα φον Ντερ Λέγεν. Ανήκουν σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία από τους τρέχοντες υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, του υπουργού Υγείας Ντάνιελ Μπαρ και του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.

«Δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι νόστιμη η πουτίγκα κάτι αν δεν δοκιμάσεις» δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Και έχει δίκιο. Παρ 'όλα αυτά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι, δυστυχώς, αυτή η πουτίγκα, ενδεχομένως, δεν θα κάτσει καλά στα στομάχια των Γερμανών, για να πάμε τη μεταφορά ένα βήμα παραπέρα. Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας συνασπισμού δεν περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα οραματισμού ή μεταρρύθμισης, αλλά, αντίθετα, προσφέρουν κάτι λίγο για κάθε εκλογική περιφέρεια κάθε κόμματος.

Το SPD διαπραγματεύτηκε καλά. Πράγματι, αν και το κόμμα της Μέρκελ τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές και παραλίγο να εξασφαλίσει πλειοψηφία, η συμφωνία συνασπισμού δίνει την εντύπωση ότι υπήρχαν δύο ισότιμοι εταίροι που κάθισαν στο τραπέζι. Είναι σαφές ότι η Μέρκελ και το αφεντικό του CSU Χορστ Ζεεχόφερ φοβούνται τώρα τη βάση του SPD και την προγραμματισμένη ψηφοφορία σχετικά με τη συμφωνία συνασπισμού από τα 400.000 και πλέον μέλη του στις αρχές Δεκεμβρίου .

Κάτι για όλους

Υπάρχει κάτι στη συμφωνία συνασπισμού για όλους - τουλάχιστον σχεδόν όλους. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει σχέδια για δαπάνες δισεκατομμυρίων, αν και είναι εντελώς ασαφές το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα. Αυτό δεν μοιάζει με αληθινό θάρρος για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Είναι πιθανό ότι οι δαπάνες αυτές θα έρθουν, όπως συμβαίνει τόσο συχνά, σε βάρος των εργαζομένων και των μελλοντικών γενεών.

Η νέα διάταξη για τις συντάξεις θα δώσει λίγο περισσότερα σε γυναίκες που πιθανόν να αντιμετώπιζαν φτώχεια σε μεγαλύτερη ηλικία, λόγω του χρόνου που ήταν εκτός για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, ή η διάταξη που επιτρέπει σε όσους έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 45 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 63 χωρίς καμία ποινή μπορεί να είναι δύο καλές κινήσεις. Αλλά τα μεγάλα ποσά των δαπανών που θα προκύψουν από αυτό το πακέτο αναδιανομής του πλούτου δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να μπουν σε τάξη τα οικονομικά της Γερμανίας.

Οι σκέψεις για περικοπές στις επιδοτήσεις, μείωση των κρατικών δαπανών και των φόρων, ή παροχή αποτελεσματικής ανακούφισης για τις οικογένειες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν εξαφανίστηκαν. Αντ 'αυτού, η Μέρκελ και οι εταίροι της διαμέλισαν τα χρήματα άλλων ανθρώπων με ένα φιλικό χαμόγελο. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε περιόδους που υπάρχει μια οικονομική ανάκαμψη και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η ανάκαμψη δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η επόμενη κρίση είναι βέβαιο ότι θα έρθει και στη συνέχεια ό,τι έχει διανεμηθεί θα πρέπει να συλλεχθεί ξανά. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

http://www.spiegel.de/international/germany/german-coalition-agreement-offers-big-promises-and-few-reforms-a-935970.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.