Πόσο κοντά είναι η Ρωσία στην οικονομική κρίση;
11/11/2014 19:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο κοντά είναι η Ρωσία στην οικονομική κρίση;

Το ρούβλι σημείωσε σημαντική υποχώρηση και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας κινδυνεύει. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος της, τα παγκόσμια οικονομικά Μέσα προειδοποιούν για μια πιθανή οικονομική κρίση εκεί. Μερικοί εμπειρογνώμονες κάνουν συγκρίσεις ακόμη και με τον Αύγουστο του 1998, όταν μία ρωσική χρεοκοπία προκάλεσε παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διαταραχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδού τα επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τι συμβαίνει στη Ρωσία σήμερα:

1.Έχοντας πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία έχει υποστεί μια σημαντική μείωση των καθαρών συναλλαγματικών κερδών. Τα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επιθυμούν να στραφούν από το ρούβλι στο δολάριο και σε άλλα «σκληρά» νομίσματα. Το αποτέλεσμα ήταν μια απότομη πτώση τόσο στα δύο διεθνή αποθεματικά όσο και στην τιμή του ρουβλίου, συμβάλλοντας στην αυξανόμενη απειλή της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

2.Ταυτόχρονα, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η οικονομία της χώρας να αντιμετωπίσει έναν ακόμη ισχυρότερο στασιμοπληθωρισμό. Η απότομη υποτίμηση του νομίσματος είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ενώ η πτώση στο ξένο εισόδημα θα περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

3.Η υποχώρηση της κεντρικής τράπεζας από την ενδυνάμωση του ρουβλίου αναδεικνύει το πόσο «παγωμένη» είναι η χώρα. Η αρχική αντίδραση των αρχών ήταν να χρησιμοποιήσουν άφθονα διεθνή αποθεματικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση, μετά από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το υποστήριξαν αυτό παρεμβαίνοντας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις αγορές repos, τα οποία ανταλλάσσουν εύκολα τίτλους έναντι μετρητών, καθώς και με την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό μετρίασε τις πιο άτακτες πιέσεις στο ρούβλι και την ακόμη ταχύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης. Αλλά η επακόλουθη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της φυγής κεφαλαίου κατέβαλαν αυτή τη στρατηγική, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα να υποχωρήσει από την πολιτική της.

4.Κάτι θα πρέπει να δώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση του συναλλάγματος της χώρας θα μπορούσε να ξεφύγει σε μια ακραία περίπτωση, ή οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έντονα με μια σειρά από δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων και τις περικοπές δαπανών. Κάθε προσέγγιση θα ενείχε τον κίνδυνο να χειροτερέψει την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι κάπου ανάμεσα - ορισμένες αυξήσεις των επιτοκίων και χρήση των ελέγχων για να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο με τον περιορισμό της χρήσης του δολαρίου και τη διοχέτευση περισσότερου συναλλάγματος στην κυβέρνηση.

5.Ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας είναι υπό σημαντική πίεση, με τα διεθνή αποθέματα να παραμένουν άνω των 400 δις δολαρίων, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας δεν έχει εξαντληθεί, εφόσον οι αρχές μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την «κίνηση» από ρούβλια σε δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και τότε, θα είναι πιθανώς μόνο θέμα χρόνου μέχρι η χώρα να χάσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της και να στενέψει περαιτέρω την βάση των πιστωτών της. Η κατάσταση θα οξυνθεί για τις εταιρείες και τις τράπεζες, οι ισολογισμοί των οποίων απαιτούν να πληρώσουν περισσότερα ρούβλια για να αποκτήσουν τα δολάρια που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθούν στις συναλλαγματικές τους υποχρεώσεις.

6.Οι αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας είναι πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν το 1998. Ενώ ορισμένες δυτικές τράπεζες και επενδυτές εξακολουθούν να έχουν αξιοσημείωτες στάσεις, πολύ λίγοι ανταποκρίθηκαν στις Δυτικές κυρώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους και την προετοιμασία για περαιτέρω αναταραχή.

7.Η εθνική πολιτική και η παγκόσμια γεωπολιτική είναι οι μεγαλύτεροι τζόκερ στη συμφωνία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα αυξήθηκε μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει μία από τις δύο επιλογές: και δεν είναι καθόλου σαφές ποια είναι πιθανό να συνεχίσει. Μπορεί να μετριάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μέσο χαλάρωσης των δυτικών κυρώσεων. Ή μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο στην Ουκρανία για να αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό από την οικονομία, αλλά να ρισκάρει άλλον ένα γύρο κυρώσεων που θα επιδεινώσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή στη Ρωσία και ενδεχομένως και την ύφεση της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις στην αγορά από τις δύο επιλογές είναι πολικά αντίθετες.

Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που επιδεινώθηκε από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, αντανακλά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την απόφαση της Ρωσίας να δώσει βάρος στις περιφερειακές περιπέτειες έναντι της εσωτερικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η κυρίαρχη ανάλυση που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών συχνά δεν είναι αρκετά περιεκτική για να συλλάβει εύκολα και αποτελεσματικά αυτή την πραγματικότητα.

www.bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικολάου Κώστας avatar
  Νικολάου Κώστας 11/11/2014 21:04:37

  Δεν αποκλείεται και η Ρωσία να φτάσει στην κρίση, όπως είχαμε φτάσει το 2008-2009 εμείς οι Δυτικοί σε Αγγλία-ΗΠΑ -Ευρώπη, η οποία κόντεψε να διαλύσει τον καπιταλισμό Παγκοσμίως. Βεβαίως με τα αμέτρητα και άγνωστα σε ποσότητα τρισεκατομμύρια της FED φαίνεται οτι οι ΗΠΑ σταμάτησαν προς το παρόν την κατάρρευση. Κάτι πήγε να κάνει και η Ιαπωνία τυπώνοντας αβέρτα γιέν αλλά δεν τα κατάφερε και τόσο. Οσο για μάς στην Ευρώπη, ακολουθούμε σταθερά την αυτοκτονική πορεία της Γερμανίας αλλά Χούβερ προς την καταστροφή, πέντε χρόνια χωρίς σταματημό. Τώρα αν θα αρχίσει και η Ρωσία να μπαίνει στον πρώτο χρόνο της κρίσης της, μάλλον ο Πούτιν θα εισβάλλει και θα πάρει ολόκληρη την Ουκρανία διότι σε ένα το πολύ δύο χρόνια η ΕΕ θα έχει διαλυθεί, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην καταφέρουν να βγούν απο την κρίση. Το άν τη λιτότητα την αντέχουν περισσότερο οι Ρώσοι απο εμάς τους Δυτικούς δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε. Ας ελπίσουμε πως τελικά η Ρωσία σε 3-4 χρόνια θα μας δεχτεί στην Ευρασιατική Ενωση όταν θα υποβάλλουμε την αίτησή μας, μπας και σωθούμε...

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Νικολάου Κώστας 12/11/2014 08:33:12

   Κίνα - Ρωσία κλείνουν συμφωνίες εκατοντάδων δις ( http://rt.com/business/203679-china-russia-gas-deal/) και οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε ταχεία αποδολλαριοποίηση. Όμως τα παπαγαλάκια της Wall Street εξακολουθούν να μας βομβαρδίζουν με τις κατευθυνόμενες πληρωμένες “αναλύσεις” τους περί καταστροφής της Ρωσίας.

 2. Tassos avatar
  Tassos 12/11/2014 09:24:15

  Το μεγάλο πρόβλημα της Ρωσσίας το περιέγραψε ο προηγούμενος υφυπουργός Οικονομικών. Επαναπαυμένη στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα τεχνολογίας και όλα τα εργοστάσιά της είναι απολιθωμένα τεχνολογικά. Υπάρχει ρώσσικο αυτοκίνητο ανταγωνιστικό? υπολογιστής?

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Tassos 12/11/2014 11:07:49

   Η ρωσική αεροναυπηγική και διαστημική τεχνολογία δεν σου γεμίζουν το μάτι? Οι ανταγωνιστικοί γερμανικοί υπολογιστές είναι ανώτερης τεχνολογίας? Φώτισέ μας για τις περί αυτού απόψεις του "προηγούμενου υφυπουργού Οικονομικών".

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 12/11/2014 19:00:11

  Και στην κρίση να μην φτάσει η ρωσία, δεν έχει ούτε την πολυτέλεια να μείνει στάσιμη. Ο κατώτατος μισθός είναι 5500 ρούβλια, περίπου 95 ευρώ. 3,5 φορές μικρότερος από αυτόν της Τουρκίας, 6,8 φορές μικρότερος από αυτόν της ελλάδος (584Χ14), μικρότερος ακόμη και απο τα 150 ευρώ της βουλγαρίας. Δεν λαμβάνουν ασφαλώς όλοι οι ρώσοι τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, είναι ενδεικτικός της κατάστασης

  • KM avatar
   KM @ Άπαντα Επιστάμενος 17/11/2014 15:32:49

   Επιλεκτική χρήση αριθμών. Οι πτυχιούχοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν από χιλιάρικο (ευρώ!) και πάνω. Και δεν σου λέω μεικτά ή καθαρά, γιατί το ίδιο είναι πάνω-κάτω (ελάχιστη φορολογία). Το δε κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο και η ανεργία επίσης πολύ χαμηλή. Και τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς, ενώ ούτε χρωστάει το κράτος τους προς ξένους δανειστές.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ KM 17/11/2014 23:07:38

    Αφού τα πράγματα είναι τόσο υπέροχα γιατί δεν ανεβάζουν τον ρημαδιασμένο τον κατώτατο και τον αφήνουν στα τάρταρα; Ή γιατί υπάρχουν τόσες ρωσίδες στην .... Αντάλια ή και στην ταιλάνδη ακόμη;

    • KM avatar
     KM @ Άπαντα Επιστάμενος 18/11/2014 05:21:32

     Δηλαδή όποιος με δεδομένα αντικρούει τις τερατολογίες σου, ότι όλα είναι χάλια, αυτόματως ισοδυναμεί ότι ισχυρίζεται ότι όλα είναι «υπέροχα» (sic); Άν θες να στρεψοδικείς, κοίτα να το κάνεις καλύτερα τουλάχιστον! Ούτε χάλια είναι, ούτε τέλεια στη Ρωσία, είναι μια μέση κατάσταση που όμως συνεχώς βελτιώνεται. Όσο για τον κατώτατο μισθό, δεν έχει λόγο να αυξηθεί γιατί το κόστος της ζωής είναι χαμηλό και ο λόγος ύπαρξης του κατώτατου μισθού είναι ακριβώς να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση. Εκεί λοιπόν τη βγάζεις με 95 ευρώ το μήνα - ενώ εδώ τόσα δεν φτάνουν ούτε για τρόφιμα μισού μηνός. Κι όσο για τους μισθούς πλην του κατωτάτου, αποφασίζει η αγορά εργασίας και μην είσαι σίγουρος ότι σε παίρνει η σύγκριση αν λάβουμε υπόψιν το κόστος ζωής και τη φορολογία.
     ΥΓ: Δεν είναι (πλέον) Ρωσίδες: Ουκρανίδες είναι!

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ KM 18/11/2014 18:12:13

      Πολλές φορές έχω ακουσει το επιχείρημα ότι η ζωή είναι φθηνή, για πολλές φτωχές χώρες. Αυτό είναι αλήθεια μόνο για υπηρεσίες και προιόντα που παράγει η ίδια η χώρα. Δεν πρόκειται έτσι ο βούλγαρος να αγοράσει τηλεόραση LG φθηνότερα γιατί ο μισθός του είναι μικρότερος και το ίδιο ισχύει και για τον ρώσο.

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 18/11/2014 22:50:39

      Φαίνεται πως ανησυχείς για την οικονομική αδυναμία των Ρώσων πολιτών να αγοράσουν τηλεόραση. Από το: http://en.wikipedia.org/wiki/Television_in_Russia μαθαίνουμε ότι: «Television is the most popular medium in Russia, with 74% of the population watching national television channels routinely and 59% routinely watching regional channels” … και ότι: “By May 2013, Of the 53 million TV homes in Russia, 24% were equipped for Direct-to-Home satellite reception, making satellite the country’s leading platform for digital television.” Φτωχή, καημένη Ρωσία!

     • KM avatar
      KM @ Άπαντα Επιστάμενος 23/11/2014 02:05:12

      Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που μπορούν να αγοράσουν «τηλεόραση LG» (άν αυτό είναι το φετίχ σου και πρέπει ιεραρχείται ψηλά στις ανθρώπινες προτεραιότητες). Προέχει όμως κατά τη γνώμη μου η χώρα να αναπτύσεται με σταθερά βήματα και όχι με πρόσκαιρες καταναλωτικές φούσκες, που οδηγούν στην εξάρτηση από τους ξένους. Παρεμπιπτόντως, ένα νέο δεδομένο που φαίνεται ότι δεν είχε υπόψιν του ο συντάκτης του αρχικού άρθρου. Όλοι γράφαν ότι η Ρωσία εξαρτάται υπερβολικά από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου (αληθές και προβληματικότατο!) και ότι η πτώση των τιμών διεθνώς, λόγω της υπερδιάθεσης πετρελαίου από τους Σαουδάραβες (πιθανότατα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ) θα τις κόψει τα γόνατα. Και ότι δεν είχε τρόπο άμυνας η Ρωσία, απέναντί σε κάτι τέτοιο. Κι όμως, οι Ρώσοι βρήκαν τον τρόπο να θωρακιστούν, σε μεγάλο βαθμό: Με τα δολλάρια από την πώληση πετρελαίου, αγοράζουν αμέσως χρυσό. Όσο περισσότερο ανεβάζουν οι Αμερικάνοι το δολλάριο, τόσο φτηνότερα αγοράζουν οι Ρώσοι τον χρυσό. Και παράλληλα αποσυνδέουν την οικονομία τους από το δολλάριο. Εισηγητής της πολιτικής αυτής φέρεται να είναι ο Σεργκέι Γκλάζιεφ.

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 12/11/2014 22:43:56

  Μετά τον καρκίνο τελικού σταδίου στο πάγκρεας, ο Πούτιν έχει να αντιμετωπίσει και οικονομική κρίση; Αχ αυτή η Δύση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.