#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2014 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο κινδυνεύει ο Κάμερον από τον Φάρατζ;Φαίνεται πως όχι μόνο η Ελλάδα ή η Γαλλία, αλλά και η Βρετανία κινδυνεύει να πέσει στη δίνη της ακροδεξιάς. Πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov δίνει στο UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ 26%, κατατάσσοντάς το στη δεύτερη θέση μετά τους Εργατικούς, όσον αφορά εθνικές εκλογές. Η ενδεχόμενη ήττα των Τόρις στις ευρωεκλογές μπορεί να τους οδηγήσει σε έναν πανικό, τον οποίο πιθανότατα να μην ξεπεράσουν ποτέ, σχολιάζει ο  James Forsyth.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι συνήθως μια σκέψη προ τετελεσμένων γεγονότων στη βρετανική πολιτική σκηνή. Όπως παραδέχεται ακόμη και ο Ντέιβιντ Κάμερον, οι περισσότεροι από εμάς ούτε καν θυμόμαστε τους ευρωβουλευτές μας. Τα δύο τρίτα από εμάς δεν κάνουν καν τον κόπο να ψηφίσουν. Αλλά φέτος, οι ευρωπαϊκές εκλογές απειλούν να κυριαρχήσουν στην πολιτική. Αν μιλήσετε σε υπουργούς και βουλευτές των Τόρις για τον Μάιο, θα δείξουν τη νευρικότητά τους, επειδή γνωρίζουν ότι το Συντηρητικό κόμμα κινδυνεύει πραγματικά να έρθει τρίτο σε εθνικές εκλογές, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αυτό από μόνο του δεν πειράζει πάρα πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι η τρίτη θέση θα δημιουργούσε στο κόμμα πανικό, από τον οποίο μπορεί να μην ανέκαμπτε πριν από τις γενικές εκλογές. Στον απόηχο της ήττας από το UKIP, θα υπήρχαν αιτήματα για μια εκλογική συμφωνία με τον Φάρατζ, για μια σαφώς «προς τα έξω» ευρωπαϊκή πολιτική και για μια σειρά από πιο ευδιάκριτα δεξιές πολιτικές θέσεις, το σύνολο των οποίων θα οδηγούσει τους Συντηρητικούς μακριά από το κεντρικό επιχείρημα τους: ότι ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την οικονομία στους Εργατικούς.
Όλοι οι βουλευτές των Τόρις γνωρίζουν ότι το μανιφέστο του κόμματος για τις ευρωεκλογές θα πρέπει να καθορίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα. Οι βουλευτές μιας πιο αδιάλλακτα ευρωσκεπτικιστικής τάσης πιέζουν για μια πιο σκληρή γραμμή.

Το πιο επιδεικτικό παράδειγμα είναι η επιστολή που διοργανώθηκε από  τον Μπέρναρντ Τζένκιν - έναν επαναστάτη του Μάαστριχτ που έγινε σκιώδης υπουργός υπό τους Χέιγκ, Ντανκαν Σμιθ και Χάουαρντ και τώρα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης – ο οποίος ζήτησε το δικαίωμα βέτο του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι όλων των ευρωπαϊκών νόμων. Από τον περασμένο μήνα, όταν η επιστολή έγινε δημοσιοποιήθηκε, οι βουλευτές των Τόρις γνωρίζουν ότι ο  υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ θεώρησε την ιδέα μη λειτουργική. Αλλά - και αυτό είναι που θα πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία - που δεν εμπόδισε τους 95 να την υπογράψουν. Οι υποστηρικτές της επιστολής θεωρούν ότι ακόμη και η απόρριψή της αποκάλυψε την πραγματική θέση του Χέιγκ.

Η Επιστολή Τζένκιν έχει ενοχλήσει τους υποστηρικτές του Κάμερον. Είναι εξαγριωμένοι επειδή κατάφερε να  αποσπάσει υπογραφές και για την ικανότητά του να ελαχιστοποιεί τις διαφορές μεταξύ της θέσης του και του πρωθυπουργού. Ο Κάμερον μπορεί να εκνευρίστηκε, αλλά είναι επίσης παγιδευμένος. Αφού διακήρυξε τον περασμένο Ιανουάριο ότι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ορίσει τι σημαίνει - και να αποφασίσει τις λεπτομέρειες για να τις συμπεριλάβει στο μανιφέστο των Συντηρητικών για τις ευρωεκλογές.

Αυτό που είναι παρηγορητικό για τον Κάμερον είναι ότι η άρση των ελέγχων μετάβασης για τη μετανάστευση από τα νέα μέλη της ΕΕ, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δεν έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αφίξεων. Αν είχε, θα είχε συνδέσει περισσότερο την Ευρώπη και τη μετανάστευση στο μυαλό του λαού. Όσο για το παρόν, ο ρουμάνος πρεσβευτής λέει ότι μόνο 24 από τους συμπατριώτες του έχουν εκμεταλλευτεί την μεγάλη ευκαιρία να μετακομίσουν στη Βρετανία.

Αυτή η απουσία κοσμοσυρροής από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι ένα πλήγμα για το UKIP. Ο ίδιος ο Φάρατζ υπήρξε πάντα σαφής, ότι «μεγάλο μέρος της επιτυχίας του UKIP θα εξαρτηθεί από το θέμα αυτό». Αν η  μετανάστευση από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, θα απαξιώσει ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.
Αλλά ο Φάρατζ είναι ένας ικανός πολιτικός και θα βρει άλλα θέματα να αξιοποιήσει. Πράγματι, η ταχεία άνοδος του Πάτρικ Ο’Φλιν, δημοσιογράφου της Daily Express, στην ιεραρχία του UKIP υποδηλώνει ότι το κόμμα καταλαβαίνει την ανάγκη να επικεντρωθεί στην απογοήτευση των ψηφοφόρων μεσαίου εισοδήματος και στο θυμό τους με την πολιτική τάξη. Ο Ο’Φλιν, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει την επικοινωνία του κόμματος, υπόσχεται να επαγγελματοποιήσει τη λειτουργία του UKIP. Θα μπορούσε να αποδειχθεί τόσο σημαντικός για την πολιτική ανάπτυξη του UKIP, όπως ο Πίτερ Μάντελσον στον εκσυγχρονισμό των Εργατικών.

Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση για το UKIP είναι να διατηρήσει τη δυναμική που πιθανόν θα του δώσουν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Το UKIP προσέλκυσε 16,5 τοις εκατό των ψήφων στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές. Με τις γενικές εκλογές του 2010, υποχώρησε στο 3 τοις εκατό. Αν ο Φάρατζ μπορεί να αποφύγει άλλη μία γενική εκλογή συμπίεση σε αυτή την κλίμακα, θα γίνει πολύ δύσκολο για τους Συντηρητικούς να κερδίσουν. Οι υπεύθυνοι προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών αναμένουν τώρα το UKIP να έχει στις δημοσκοπήσεις 8 τοις εκατό ή περισσότερο το 2015, κάτι που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τον Κάμερον να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Στο οικονομικό μέτωπο, ωστόσο, υπάρχει μια καλή είδηση ​​για τους Συντηρητικούς. Η πτώση του πληθωρισμού στο 2 τοις εκατό θα πρέπει να διευκολύνει τόσο τη συμπίεση στο βιοτικό επίπεδο όσο και να μειώσει την πίεση για αύξηση των επιτοκίων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι σύντομα θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα. Μετά τη φορολογία, οι μέσες αποδοχές αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε το μεγάλο επιχείρημα του Μίλιμπαντ - ότι πρέπει να υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία για να ανιμετωπιστεί η «κρίση του κόστους διαβίωσης» - θα χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του.
Σε αυτό το στάδιο σε ένα κοινοβούλιο, το Westminster θα έπρεπε κανονικά να έχει εμμονή σχετικά με το πότε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει σε εκλογές. Ο νόμος για τον προκαθορισμένο χρόνο των εκλογών βάζει ένα τέλος σε όλα αυτά, με τίμημα να καταστεί η προεκλογική περίοδος ακόμα πιο παρατεταμένη από ό,τι συνήθως. Ο Κάμερον γνωρίζει ότι οι αντίπαλοί του θα είναι έτοιμοι για εκλογές σύντομα, αν δεν είναι ήδη. Γι 'αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό γι' αυτόν οι Συντηρητικοί να μην περάσουν τους επόμενους 12 μήνες διαφωνώντας για την Ευρώπη. Αν το κάνουν, δεν θα έχει πολύ χρόνο για να πετύχει το στόχο του για τη χώρα.

http://www.spectator.co.uk/columnists/politics/9116581/camerons-mission-for-2014stay-out-of-third-place/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 17/01/2014 10:04:28

  Θα παραφράσω τον τίτλο του άρθρου σου:
  Πόσο κινδυνεύει η ΕΕ από τις επερχόμενες "Καταλονίες";
  http://kourdistoportocali.com/post/32595/epimenoyn-se-dhmopshfisma-aneksarthsias-oi-katalanoi

  Οι Καταλανοί επιμένουν...την πρωτοχρονιά μάλιστα, αν θυμάστε καλά, η Καταλανική τηλεόραση για πρώτη φορά δεν μετέδωσε το διάγγελμα του Ισπανού βασιλιά...
  Η Καταλονία διαθέτει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας.
  Οι Καταλανοί έχουν κουραστεί να πληρώνουν χαράτσια και φόρους σε μία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (αντίστοιχα εδώ: Αθήνα και Βρυξέλλες)...ακόμη και ο βασιλικός θεσμός αμφισβητείται πλέον λόγω περίεργων υποθέσεων του γαμπρού του...
  Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε νέες εποχές. Το διαδύκτιο αποτελεί εργαλείο σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων: ελεύθερη διάδοση πληροφορίας...ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  Θα ζήσουμε και εδώ φαινόμενα "Καταλονίας";
  ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ- ΔΙΑΦΟΡΕΣ ;;;;; π.χ. Πλούσιες εν δυνάμει περιοχές με πλουτοπαραγωγικές πηγές (ορυκτά καύσιμα κλπ.) ...

  Αν δεν παταχθεί πλήρως η ντόπια ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΕΛΙΤ αυτά θα έρθουν και εδώ...υπάρχει άμεση συσχέτιση...ειδάλλως ορισμένοι θα χρειάζονται βίζα για να περνάνε ως την Αράχωβα με τα 4Χ4...για την Κρήτη δε, δεν το συζητώ καν..

 2. George Ν avatar
  George Ν 17/01/2014 13:02:17

  To UKIP δεν είναι ακροδεξιό. Το BNP η συνέχεια του National Front είναι. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το UKIP αυτό είναι ότι μέχρι τώρα είχε βασιστεί μονάχα στο θέμα της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ και είχε παραμελήσει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Οι τάσεις του πάντως είναι φιλελεύθερες (οικονομία, ελευθερίες) και λαϊκιστικές (μετανάστευση). Σίγουρα όχι ακροδεξιές. Αν ο Cameron σοβαρευθεί με το θέμα του δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την ΕΕ, οι Τόρις δεν θα έχουν πρόβλημα. Αν όχι θα ψάχνονται.

  • andreas london avatar
   andreas london @ George Ν 18/01/2014 12:30:53

   επειδη μενω στην βρετανια απο το 2000 κατι το οποιο παραβλεπετε ειναι η ταση του κοσμου για το θα ψηφιση στις εθνικες και τι στις ευροεκλογες.... το UKIP δεν ειναι καθολου κινδυνος για τους συντηριτικους. Επισης δεν εχει καμοια σχεση με την ακροδεξια η οποια ειναι αρκετα ανυπαρκτη, εκτος απο κατι τοπικες αναλαμπες, και κατα κερματισμενη σε αρκετα κομματιδια και οργανωσεις

   • George Ν avatar
    George Ν @ andreas london 21/01/2014 07:56:13

    Συμφωνούμε. Οι Τορις κινδυνεύουν μόνο από τους Τορις αν δεν σοβαρευθούν με το θέμα του δημοψηφίσματος γιατί θα τους στείλει σε εσωστρέφεια.

 3. Αλεξανδρινος avatar
  Αλεξανδρινος 18/01/2014 16:12:27

  μένοντας εδώ και πολλά χρόνια στη Βρετανία και μιλώντας με διάφορους από Τόρις μέχρι Κομμουνιστές/Μαοιστές, καταλαβαίνει κανείς ότι ο Φάρατζ εδώ είναι κάτι σαν τον Καρατζαφέρη: θα ανεβεί, θα μείνει λίγο και θα πέσει ηρωικά.
  η ΒΡετανία δε θέλει να φύγει από την ΕΕ καθώς γνωρίζει άνθιση λόγω της πτώσης της Γαλλίας/Ιταλίας/Ισπανίας - όλα τα μυαλά και κεφάλαια εδώ ήρθαν. Επίσης η Βρετανία έχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα διακρατώντας ακόμα και τα λεφτά των Γερμανών (όσοι ξέρουν από City γνωρίζουν καλά που έχουν τα λεφτά τους οι Γερμανικές εταιρίες, πάντως όχι στη Γερμανία!). Μην ξεχάσει κανείς όμως την ΤΕΡΑΣΤΙΑ άνθιση στον τομέα των υπηρεσιών καθώς το 80% αυτού του κλάδου απευθύνεται στην ΕΕ.
  Κανείς δε φεύγει και κανείς δε μένει, απλά δε θα υπάρξουν ποτέ Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης παρά μόνον μια ΕΕ του 1990-2005.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.