Πόσο αναμενόμενη ήταν η επίθεση των τζιχαντιστών στον Καναδά
23/10/2014 08:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο αναμενόμενη ήταν η επίθεση των τζιχαντιστών στον Καναδά

Τον Ιανουάριο του 2013, σκορπισμένα ανάμεσα στα συντρίμμια μετά από μία τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας ήταν τα σώματα δύο ανδρών που είχαν φύγει από τις πατρίδες τους για να διεξάγουν αυτό που θεωρούσαν ιερό πόλεμο. Οι άνδρες ήταν φίλοι στο λύκειο του Οντάριο, στον Καναδά, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι το 2011, που θα τους μετέφερε στο Μαρόκο, στη Μαυριτανία, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Μάλι και, τελικά, στον θάνατό τους στην έρημο της Αλγερίας.

Οι δυνάμεις που οδήγησαν τον Κρις Κατσιρούμπας και τον Αλί Μεντλέζ από την ήρεμη ζωή τους στον Καναδά στον «ιερό πόλεμο» έχουν γιγαντωθεί από τότε, τόσο στον Καναδά όσο και σε άλλες δυτικές χώρες. Τους τελευταίους μήνες, πάνω από 100 Καναδοί έχουν αναζητήσει συγκρούσεις στην ξενιτιά, από τη Σομαλία ως τη Συρία, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Η απειλή αρχικά έφτασε στο εσωτερικό του Καναδά τη Δευτέρα, όταν ένας άνθρωπος που εμπνεύστηκε από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές του εξωτερικού χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του για να ορμήσει επάνω σε έναν στρατιώτη στο Κεμπέκ και να τον σκοτώσει. Ο δράστης σκοτώθηκε αργότερα από την αστυνομία.

Την Τετάρτη, η Οτάβα, η πρωτεύουσα της χώρας, ήταν σε επιφυλακή, όταν ένας άντρας πυροβόλησε και σκότωσε έναν στρατιώτη σε ένα μνημείο πολέμου και στη συνέχεια εισέβαλε στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ο ληστής, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε, αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είχε πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος μίλησε στο έθνος από μια άγνωστη τοποθεσία την Τετάρτη το βράδυ, είπε ότι ενώ το κίνητρο πίσω από την επίθεση εκείνη την ημέρα ήταν υπό έρευνα, η πράξη είχε σαφώς ως στόχο να τρομοκρατήσει. Δήλωσε επίσης ότι η επίθεση ήταν μια «σκληρή υπενθύμιση» των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως και άλλες δυτικές χώρες, ο Καναδάς αγωνίζεται τόσο για την κατανόηση του φαινομένου όσο και για τη διασφάλιση ότι οι εξτρεμιστές οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα δεν θα προκαλέσουν καμία ζημιά. Οι προσπάθειές τους έγιναν επείγουσες μετά από τις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Χάρπερ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Στις 8 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του Καναδά ψήφισαν για να εγκρίνουν τη στρατιωτική συμμετοχή του έθνους στις επιθέσεις στο Ιράκ.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση θα γιγαντωθεί και μάλιστα γρήγορα,» είπε ο Χάρπερ όταν πέρασε το μέτρο. «Έχουν ήδη εκφράσει τις τοπικές και διεθνείς τρομοκρατικές προθέσεις τους και προσδιόρισαν τον Καναδά ως πιθανό στόχο». Ο Χάρπερ αναφερόταν σε σχόλια που έγιναν από τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, έναν εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος προσπάθησε να συσπειρώσει τους μαχητές στον αγώνα της ομάδας του και προέτρεψε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν ατομικά σε αμάχους. Ο Αντνάνι τους προέτρεψε να «σκοτώσουν κάθε άπιστο Αμερικανό ή Ευρωπαίο - κυρίως κάθε μοχθηρό και βρώμικο Γάλλο- ή Αυστραλό, ή Καναδό, ή οποιονδήποτε άλλο άπιστο από αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των χωρών που συμμάχησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Η απειλή επίθεσης ενός «μοναχικού λύκου» είναι μια σημαντική ανησυχία για τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των καναδικών. «Η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια του Καναδά» έγραψε ο Στίβεν Μπλέινι, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης, σε μια έκθεση τον Σεπτέμβριο σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στη χώρα. «Από τις αρχές του 2014, η κυβέρνηση γνώριζε περισσότερα από 130 άτομα με διασυνδέσεις στον Καναδά που ήταν στο εξωτερικό και οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες», αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η ιδέα ότι τα άτομα που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα διαμονής τους για να πάρουν τα όπλα σε μια ξένη σύγκρουση δεν είναι νέα ή μοναδική στον Καναδά, η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν να το πράξουν είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση αναφέρει ότι οι Καναδοί είχαν εμπλακεί στην «εκπαίδευση, την άντληση κεφαλαίων, την προώθηση ριζοσπαστικών απόψεων και ακόμη και το σχεδιασμό τρομοκρατικής βίας». «Κάποιοι εξτρεμιστές ταξιδιώτες παραμένουν στο εξωτερικό» αναφέρει η έκθεση. «Άλλοι έχουν επιστρέψει στον Καναδά, ενώ άλλοι θεωρούνται νεκροί». Αναφέρει ότι τουλάχιστον 30 «άτομα με διασυνδέσεις στον Καναδά» ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες που σχετίζονται με την Συρία.

Ο Michel Coulombe, διευθυντής της καναδικής Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών, είπε στους βουλευτές αυτό το μήνα ότι οι αρχές ερευνούν επίσης τις δραστηριότητες των 80 ανθρώπων που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Είπε ότι η κυβέρνηση γνώριζε ποιοι είναι και που είναι αυτοί οι ιδιώτες. Αλλά και ο ίδιος συνέστησε ηρεμία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια επικείμενη επίθεση. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ένας άνδρας στο Κεμπέκ μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε θανάσιμο όπλο, ορμώντας πάνω σε έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας έναν στρατιώτη.Σύντομα προέκυψε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, Martin Rouleau-Couture, παρακολουθούνταν από την αστυνομία, ενώ το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί όταν προσπάθησε να πετάξει προς την Τουρκία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος. Ήταν ένας από τους 90 ανθρώπους που παρακολουθούνται ως μέρος των 63 ερευνών της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον Bob Paulson, τον επίτροπο της Royal Canadian Mounted Police.

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 23/10/2014 12:14:42

  Από τη στιγμή που υπάρχουνε άνθρωποι κινούμενοι από τυφλό φανατισμό, έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους ως επιθετικό καταστροφικό ''όχημα-όπλο'' , τα περιθώρια αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, είναι σίγουρα πολύ μικρά. Μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε οποτεδήποτε, χωρίς λογική και αιτία. Δύσκολη η αντιμετώπιση των παράφρονων που εγληματούν και ''θυσιάζονται'' στο όνομα του Αλάχ και της μελλούμενης ...αθανασίας! Όλος ο κόσμος, είναι στόχος τους.

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 23/10/2014 12:43:40

  Τόσο αναμενόμενη όσο και οπουδήποτε αλλού στη Δύση που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της στο Ισλάμ. Ο δε Καναδάς μαζί με τη Σουηδία είναι τα δυο πιο ανεκτικά Δυτικά κράτη κι αυτά που περισσότερο απ᾽ όλα κανάκεψαν τους Μουσουλμάνους κατοίκους τους. Το αποτέλεσμα: η Σουηδία παραλίγο να καεί πέρυσι το καλοκαίρι από την ανταρσία Μουσουλμάνων και μάλιστα νέων σε ηλικία και γεννημένων εντός της Σουηδικής (Ευρωπαϊκής) επικράτειας, οι οποίοι θα έπρεπε θεωρητικά να έχουν «ενσωματωθεί» στην ευρύτερη Δυτική κουλτούρα. Εχθές, ακολούθησε ο Καναδάς με τρομοκρατικό χτύπημα Τζιχαντιστών. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι καθόλου τρελό σενάριο να δούμε κάτι ανάλογο και σε μία τουλάχιστον Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι πολλοί οι εξτρεμιστικοί θύλακες στρατολόγησης Ισλαμιστών μέσα στην Ευρώπη.

  • Δημήτρης Κ. avatar
   Δημήτρης Κ. @ Νιόβη 24/10/2014 19:06:18

   Εγώ πάντα το έλεγα αγαπητή Νιόβη. Ήμουνα νιός και γέρασα κυριολεκτικά. Ελεγα το 1960. Τί ζητάνε πολιτισμένοι και πλούσιοι άνθρωποι απο το Δυτικό ημισφαίριο της γής να κουβαλιώνται με αεροπλάνα και βαπόρια στο Ανατολικό και δή στην Μ.Ανατολή και την Αραπιά των υπανάπτυκτων μουσουλμάνων και να βάζουν φωτιές στα φυτίλια των ανθρώπων-βομβών?. Θυμάστε που δεν τολμούσαμε να μπούμε σε αεροπλάνο τη δεκαετία του '60 που οι αεροπειρατίες των ισλαμιστών της φατάχ και της χεζμπολά ήταν σε ημερήσια διάταξη ? Θυμάστε τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1974? Κι όμως η πολιτιοσμένη Δύση εκεί... Να βομβαρδίζει και πάλι τη Γάζα, τη Λιβύη τη Συρία και τώρα το ΙΣΙΣ. Πόλεμο θέλουμε, πόλεμο έχουμε . Κι όπως λες, είμαστε και ηλίθιοι που βάλαμε τους αραπάδες μέσα, για να μας κάνουν τις βρώμικες δουλειές, π.χ. φραουλες Μανωλάδας ή σκουπιδιαραίοι στο Λονδίνο και την Οττάβα και τώρα μένουμε έκπληκτοι που μας απαντάνε με θόρυβο μάλιστα. Μάχαιραν έδωσας μάχαιραν θα λάβεις είχε πει ο Χριστός, τον οποίο εμείς αντιπαραθέτουμε στον Μωάμεθ, αλλά τον έχουμε ξεγράψει απ΄τη ζωή μας και τον θυμόμαστε μόνο χάριν του υλικού μας συμφέροντος. Mόνο αν τους χαρίσουμε τα πετρέλαιά τους θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Αλλοιώς οι βιομήχανοι όπλων θα θησαυρίζουν...

 3. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 23/10/2014 14:41:10

  Αυτή δυστυχώς, είναι μονάχα η αρχή. Πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη αυτού του είδους η εσωτερική απειλή. Όλα τα εμπλεκόμενα με οιονδήποτε τρόπο μέρη, είναι υποψήφια να πληγούν από τρομοκρατικά χτυπήματα των Τζιχαντιστών.

 4. toxo avatar
  toxo 23/10/2014 18:39:08

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου,πριν τρία περίπου χρόνια, στο Λονδίνο,είχαν αποκεφαλίσει έναν Βρεττανό στρατιώτη ,δύο έγχρωμοι,αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν Μουσουλμάνοι.

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 24/10/2014 13:57:25

  "Πόσο αναμενόμενη ήταν η επίθεση των τζιχαντιστών στον Καναδά"
  Πολύ αναμενόμενη. Όλη η Δύση είναι στόχος αλλά οι χώρες πο μιλάνε αγγλικά πολύ περισσότερο. Το λονδίνο είναι ο νούμερο ένα στόχος στην ευρώπη. Αυτό το πράγμα με τους φανατισμένους μουσουλμάνους δεν πρόκειται να τελειώσει τώρα γρήγορα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.