#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσα κερδίζει η Γερμανία απο την οικονομική κρίση;Την ίδια στιγμή που με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το δράμα της Κύπρου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ώρα που η Μέρκελ και ο Σόιμπλε χαίρονται για το «κούρεμα» των καταθέσεων των Κυπρίων και με ξεκάθαρο, φασιστικό τρόπο, διαλύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, έρχεται μια έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο του Κιέλου για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και η οποία λέει: Μέχρι το 2023 η Γερμανία θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία, έως το 2023, από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές και η Γερμανία εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια.

Αμφιβάλει, λοιπόν, κανείς για τον οικονομικό φασισμό της Γερμανίας; Αμφιβάλει κανείς ότι 70 χρόνια μετά ζούμε τον Τρίτο Οικονομικό Ράιχ όπου δύο -τρεις άνθρωποι αποφασίζουν για τις τύχες των λαών;

Και αμφιβάλει κανείς ότι η απόφαση για την Κύπρο είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη διάλυση της Ευρωζώνης;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 19/03/2013 11:18:30

  Όοοοοοχι. Δεν είναι αισχροί τοκογλύφοι, αδίστακτοι εκβιαστές, αηδιαστικοί νεοναζί, πρόστυχοι εκμεταλλευτές.
  Οι Γερμανοί είναι εταίροι, δανειστές, αρωγοί και προ πάντων, ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ! :-)

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 12:49:53

  Όσοι λέμε ότι κάθε πολιτική αποσταθεροποίηση στο Νότο (συριζοκαμμένοι,Γκριλομπερλουσκόνηδες, εξεγέρσεις κλπ) μόνο τη Γερμανία και τα συμφέροντά της εξυπηρετούν κάποιοι λένε εμάς γερμανοτσολιάδες. Αυτό που χρειάζεται είναι δημιουργική απάντηση στην κρίση, πχ οι Ολλανδοί-μόνιμοι συνοδοιπόροι Γερμανών- λυπήθηκαν περισσότερο με τη συμφωνία στο λιμάνι του Πειραιά (cosco-hp) αφού η hp μετέφερε τα προϊόντα της στη Ευρώπη μέσω Ρόοτερνταμ, παρά με 1000 διαδηλώσεις,εξεγέρσεις κλπ Να δω πότε θα το καταλάβουμε;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 13:40:11

   @Συριζαλβανία,

   το καταλάβαμε, το καταλάβαμε.
   θα πάρουμε από τους Ολλανδούς, όχι μόνο τις μεταφορές από τα λιμάνια, αλλά ΚΑΙ την εξελιγμένη γεωργική και κτηνοτροφική τους παραγωγή, καθώς και όλη την υψηλή τεχνολογία που παράγουν, ΚΑΙ την άψογη οργάνωση του κράτους, εν ''ριπή οφθαλμού''!

   - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ, με επιτόκια δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις πάνω από 8% ( ενώ αυτοί έχουν 1-2%) καθώς και με τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα που ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ το συνολικό κόστος παραγωγής παραπάνω από το ήδη μειωμένο εργατικό κόστος!
   Να σημειώσω εδώ ότι τα περί δανεισμού και κόστους ενέργειας δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βιομήχανοι τα λένε.

   Μόνο ένα πραγματάκι φοβάμαι... ότι η Ευρωζώνη, έτσι που πάει, θα έχει διαλυθεί, πρίν καν, προλάβουμε να ''τους δείξουμε''....

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 14:44:17

  1) Η εξελιγμένη γεωργική παραγωγή της Ολλανδίας είναι αποτέλεσμα γεωργικών οικονομιών κλίμακας κάτι που στην Ελλάδα δεν έχουμε, άρα αγροτική μεταρρυθμίση μέσω υποχρεωτικού ενοικιαστικού αναδασμού μη χρησιμοποιούμενων εκτάσεων, χρήση αδρανών γεωγγικών εκτάσεων=μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας=περισσότερο κέρδος=περισσότεροι πόροι για τυποποίηση και διαφήμιση προϊόντων=μακροπρόθεσμα λιγότερη εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό
  2)Ακριβός τράπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων=ανάγκη πτώσης επιτοκιών δανεισμού=ανάγκη ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών=πλήρης φορολογική ασυλία επιστροφής καταθέσεων (Η δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν για να βγάλουν κέρδος,οι τελευταίες που θα χαίρονταν για την ασφυξία παροχής νέων δανείων είναι αυτές)
  3) Για το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει δραματικά την ανταγωνιστικότητα απαιτεί χρόνο και κυρίως θα στραφούμε στην παροχή κινήτρων σε ξένες επενδύσεις ΑΠΕ (σχέδιο "ήλιος" κλπ)
  Το νόημα του πρώτου σχολίου μου είναι ότι αντί να συζητάμε αυτά εγκλωβίζουμε το δημόσιο διάλογο με ψευτοδιλημματα μνημονιακών-αντιμνημονιακών

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/03/2013 16:55:09

   @ΣΥΡΙΖαλβανία,
   πολύ ωραία και αισιόδοξα όσα λές, αλλά:

   1) Οσον αφορά την γεωργία και κτηνοτροφία, βεβαλιως και μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, αλλά ΔΕΝ χρειάζεται να κάνει μεγάλες καλλιέργειες σε προϊόντα ''Μία απ' τα ίδια'' με την Ολλανδία.
   -Ας μην ξεχνάμε ότι η ολλανδία είναι μιά τελείως επίπεδη χώρα με κρύο κλίμα, ενώ η Ελλάδα Ζεστή, ξηρή και ΟΡΕΙΝΗ.

   Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το καλό της κλίμα και να επικεντρωθεί σε ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ προϊόντα με υψηλή αξία, όπως είναι π.χ. τα φαρμακευτικά φυτά ( niche market τα λέμε στο marketing), όπου θα έχει λιγότερο ανταγωνισμό.
   θα χρειαστεί να έχει βέβαια την κατάλληλη τεχνολογία για την μάξιμουμ απόδοση, την τεχνογνωσία, το σωστό μάρκετινγκ και την συμπαράσταση από το κράτος, και βεβαίως, χρηματοδότηση.
   Ας πούμε ότι βρήκε όλα τα προαπαιτούμενα και ας έρθουμε στην χρηματοδότηση :
   Για να πέσουν τα επιτόκια πρέπει να έχουν άφθονη ρευστότητα οι τράπεζες- αυτό , ακόμα και μετά την αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση, θα είναι δύσκολο και τα επιτόκια θα πέσουν μόνον λίγο. Αυτό βέβαια θα ήταν έτσι αν όλα πήγαιναν ομαλά.

   Οσον αφορά την ''επιστροφή καταθέσεων'' η όποια αισιοδοξία που δημιουργήθηκε πρόσφατα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος , ΠΕΤΑΞΕ ΑΠ'ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! Η ανασφάλεια που δημιούργησε αυτό το προηγούμενο και στην Ελλάδα , και στις άλλες προβληματικές οικονομίες, θα οδηγήσει σε περαιτέρω φυγή καταθέσεων προς ασφαλέστερους προορισμούς, ειδικά βέβαια σε μεγάλους καταθέτες/επενδυτές.
   Αυτό είναι μιά ξεκάθαρη ενέργεια της Ευρωζώνης/Τρόικας, και εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε ότι κάνουν ότι μπορούν να σπρώξουν τις προβληματικές οικονομίες σε βαθύτερη ύφεση.


   Οι ΑΠΕ-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- είναι Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ μορφή ενέργειας και ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ και από τα κράτη απανταχού. Μπορεί ένα χρεωκοπημένο κράτος να επιδοτεί αυτή την πανάκριβη μορφή ενέργειας??
   Το Διαδίκτυο βρίθει άρθρων , ελληνικών και ξένων, περί αυτού- για να αναφέρω μόνο ένα:
   ''The reality is that there is no cheaper substitute right now for fossil fuels as a source of energy, no matter how the administration and its proponents spin it. Solar power is expensive, windmills are expensive, noisy, and unsightly, hydropower does not provide enough energy for our large economy, and nuclear power requires more plants to be built. Two reactors are in the works in Georgia. ''
   http://www.canadafreepress.com/index.php/article/45827

   Το πρόσφατο παράδειγμα της Βουλγαρίας είναι χαρακτηριστικό. Εγινε ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ενέργειας, εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ και ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ τιμής ενέργειας!

   Στην δε Ελλάδα, η αύξηση τιμής πετρελαίου, ΔΕΗ κτλ . λόγω μεγάλης φορολογίας ΠΛΗΤΤΕΙ την ήδη υπάρχουσα, και εξαγωγική, βιομηχανία διότι την καθιστά ΜΗ ανταγωνιστική.

   Σε τελική ανάλυση, το δίλημμα είναι ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ.

   Διότι πάρα πολλές από τις επιταγές του Μνημονίου έχουν ΑΡΝΗΤΙΚΑ αποτελέσματα στην επιθυμητή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Afroditi P. 19/03/2013 17:40:19

    Τα χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας γεννούν ελλείμματα,δημόσιο χρέος, διαρκείς αυξανόμενες ανάγκες δανεισμού.Για να τα αντιμετωπίσεις δυστυχώς υπάρχουν 2 μόνο δρόμοι: 1) εσωτερική υποτίμηση μέσω λιτοτητας σε ένα σκληρό νόμισμα (π.χ. Γερμανία agenda 2010) 2) επιστροφή σε μαλακό εθνικό νόμισμα και διαρκής υποτίμησή του. Και οι δύο επιλογές είναι πάρα πολύ δύσκολες, εγώ τάσσομαι υπέρ της πρώτης γνωρίζοντας τις δυσκολίες της, πάντως και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να κάνεις ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που επί 3 χρόνια το ελληνικό πολιτικό σύστημα δε συζητά καν. Sorry, αλλά το αντιμνημόνιο τι είναι; Αν είναι επιστροφή στη δραχμή το δέχομαι σα βάση εναλλακτικής πρότασης, αλλιώς δεν μπορώ να αντιληφθώ τι σημαίνει;

 4. Στρυμών avatar
  Στρυμών 20/03/2013 14:59:50

  Πάλι φταίνε οι κακοί οι Γερμανοί. Τι να γράψω γι' αυτού του είδους τον λαϊκισμό που κατατρώγει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια και δεν αφήνει να δούμε τα εγκληματικά μας λάθη και τις παραλήψεις μας.
  Τι να πούμε για την βαριά γαλακτοκομική βιομηχανία της Ολλανδίας; Γνωρίζουμε άραγε με τι κόπο και συστηματική δουλειά στήθηκε αυτή από το 1870 ακόμ; Αφού τρώμε , πίνουμε , τα σπάμε σαν το τζίτζικα , όταν έρθει ο λογαριασμός , φουλ συναισθηματικοί , αρχίζουμε τις κλάψες σαν τα αδικημένα παιδάκια. Οι λαοί που πετυχαίνουν δουλεύουν σκληρά , κρίνουν και αποφασίζουν λογικά , έχουν άξιους ηγέτες και εθνικό στόχο και όραμα.
  Και ένα τελευτάιο , ήμαρτον πια, δεν υπάρχουν καλά και κακά κράτη , φίλοι και εχθροί , υπάρχουν συμφέροντα και συγρούσεις ή συνεργασίες με στόχο αυτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.