21/11/2009 21:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος αγωγών και συμφερόντων

Ήταν οι δυο κυρίαρχοι της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αντίπαλοι αλλά και συνεργάτες που  κυβέρνησαν τη χώρα τους. Ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder και ο υπουργός επί των εξωτερικών Joschka Fischer. Σήμερα είναι σκληροί ανταγωνιστές, προσπαθώντας να «τουμπάρουν» ο ένας τον άλλο, στα πλαίσια του μεγαλύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού της Ευρώπης: την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο συμμετέχουν ποολιτικοί φίλοι και συνταξιούχοι κατάσκοποι, όλοι μπλεγμένοι σε ένα σύνθετο δίκτυο διαπλοκής και συμφερόντων. Πάνω από όλα όμως, κυριαρχεί η κοκορομαχία  μεταξύ δύο «αρσενικών» πολιτικών, κατηγορίας βαρέων βαρών, που συγκρούονται σκληρά. Η κόντρα μεταξύ τους συμπυκνώνεται στην εξής ερώτηση, που θέτει η σχολιάστρια  Franziska Augstein: «το βασικό ερώτημα είναι ποιος από τους δυο, διαθέτει τον… μακρύτερο αγωγό…».

Ο 65χρονος Schroeder είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων του αγωγού Nord Stream, ενός έργου που έχει αναλάβει ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom. Ο εν λόγω αγωγός αναμένεται  να λειτουργήσει το 2012, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Vyborg  της Ρωσίας μέσω της  βαλτικής θάλασσας, στο Greifswald της Γερμανίας. Παρακάμπτονται όμως οι βαλτικές χώρες, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Λευοκορωσία, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να χάνουν το οποιοδήποτε διαπραγματευτικό ατού.  Προς το παρόν, το ρωσικό αέριο που μεταφέρεται στη δυτική Ευρώπη, διασχίζει την Ουκρανία. Αν για οποιδήποτε λόγο, η Ρωσία διακόψει τη ροή προς την Ουκρανία, τις σκληρές συνέπειες θα τις νιώσουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης. Συνεπώς η Ρωσία είναι αναγκασμένη να είναι χαλαρή απέναντι στη γείτονα Ουκρανία. Ο αγωγός Nord Stream όμως, θα αντιστρέψει το καθεστώς αυτό, και θα ενισχύσει τις ρωσικές θέσεις στην ανατολική Ευρώπη.

Ως καγκελάριος, ο Schroeder ήταν θερμός υποστηρικτής αυτού του σχεδίου. Όταν έφυγε από την εξουσία το 2005, εντάχθηκε στην εταιρία Gazprom, σε μια κίνηση που χειροκροτήθηκε και ίσως και να διευκολύνθηκε από τον τότε  πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin. Εν τω μεταξύ, ο Joschka Fischer ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη γερμανική εταιρία ενέργειας RWE, ως ειδικός σύμβουλος στο έργο του αγωγού Nabucco, που υποτίθεται πως θα απελευθερώσει τη Δυτική Ευρώπη από την εξάρτηση της από το Ρωσικό αέριο. Ο αγωγός θα ξεκινάει από το Ezurum της Τουρκίας, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καταλήγοντας στην Αυστρία. Η πηγή του αερίου θα μπορούσε να είναι το Αϊζερμπαϊτζάν   (ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες), το Ιράν ή το Ιράκ. Ο αγωγός αυτός έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, και ανταγωνίζεται ευθέως με τον άλλο αγωγό  της Gazprom, τον South Stream, που μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει επαρκή χρηματοδότηση ή κάποια  εγγυημένη πηγή φυσικού αερίου. Τόσο ο Schroeder απ τη ρωσική πλευρά, όσο και ο Fischer από την αμερικανική, αντιμετωπίζουν ανηφορική πορεία στο να πείσουν τα ενδιάμεσα κράτη πως δεν πρόκειται να μπλέξουν σε μια νέα εκδοχή του πάλαι ποτέ ψυχρού πολέμου. Όταν ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο σοσιαλδημοκράτης Fischer πάντα είχε το πλεονέκτημα επί του πράσινου Fischer. Ο δεύτερος ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα επικριτικός για το ιστορικό  του Putin στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ήταν ο αγαπημένος της αμερικανίδας ομολόγου του Madeleine Albright. Μια από τις σημερινές του απασχολήσεις, είναι και αυτή του συμβούλου της Αμερικανίδας. Στο τέλος όμως, αυτός που πάντα αποφάσιζε ήταν ο Schroeder. Όπως και σήμερα. «Χωρίς αυτόν, το σχέδιο του αγωγού θα παρέμενε στα χαρτιά» λέει ο ειδικός επί ενεργειακών θεμάτων Zeyno Baran. Το έργο του Nord Stream, απαιτεί την άδεια τωνβαλτικών χωρών, που όμως ανησυχούν για τη τυχόν διατάραξη του οικολογικού συστήματος της θάλασσας. Οι Δανία, Φιλανδία και Σουηδία έχουν ήδη συμφωνήσει. Απομένει η τελική έγκριση της Ρωσίας και της Γερμανίας, που αναμφίβολα θα έρθει. Το πάζλ της Gazprom αρχίζει να παίρνει μορφή, και ο Schroeder θα ανταμειφθεί για τη πονηράδα που επέδειξε στο να εκμεταλλευτεί παλιές πολιτικές φιλίες και διασυνδέσεις. Η περιουσιακή του κατάσταση δεν είναι γνωστή, αλλά αν συνδυάσει κανείς τον ελβετικό εκδοτικό του οίκο, τα δικαιώματα από τα βιβλία του, τις διάφορες συντάξεις που εισπράττει, τις επ` αμοιβή ομιλίες του, τους μισθούς αλλά και το συνολικό οικονομικό πακέτο εκ μέρους της Gazprom, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με τον πλουσιότερο Γερμανό καγκελάριο της μεταπολεμικής ιστορίας.

Το όλο έργο των αγωγών, είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για συνταξιούχους κεντροαριστερούς Ευρωπαίους πολιτικούς. Οι δεσμοί του με τον Putin είναι προσωπικοί. Ως πρόεδρος, ο Putin είχε παρευρεθεί στα γενέθλια του Schroeder, φέρνοντας μαζί του μια χορωδία κοζάκων, ενώ κάποτε βοήθησε την οικογένεια του Γερμανού καγκελάριου στο να υιοθετήσει δυο ορφανά από την Αγία Πετρούπολη. Ο πρώην Φιλανδός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Paavo Lipponen, που αποχώρησε από την εξουσία το 2003, ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου περιβαλοντικής προστασίας για τον Nord Stream. Και αυτός διαθέτει προσωπικούς δεσμούς με τον Putin. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Nord Stream Matthias Warnig, διετέλεσε αξιωματούχος του διευθυντηρίου πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας στη δεκαετία του 1980, την ίδια εποχή δηλαδή που ο Ρώσος ηγέτης ήταν και ο βασικός πράκτορας της KGB στη Δρέσδη. Συνεπώς, η ομάδα της Gazprom είναι ένα περίεργο συνονθύλευμα παλιών πολιτικών «κολλητών» και πρώην πρακτόρων υπηρεσιών πληροφοριών.

Όμως ούτε ο Nabucco στερείται σχέσεων διαπλοκών. Η RWE αποτελεί ένα ισχυρό όμιλο με πολλαπλά συμφέροντα τόσο πυρηνικά όσο και σε θέματα άνθρακα. Ο Fischer μπορεί να παραμένει σταθερός στις ιδέες του για διακοπή της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαίων από τη Ρωσία, αλλά συνεργάζεται με μια εταιρία την οποία από καιρό, το κόμμα του κατακρίνει. Θα είναι λοιπόν πολύ δύσκολο για αυτόν να επανέλθει στους Πράσινους, αν ποτέ το θελήσει.

Όσο για το ερώτημα του «ποιος τον έχει μακρύτερο»…ο Nord Stream αναμένεται να έχει μήκος 1.200 χλμ. Ο δε  Nabucco , θα φτάνει τα 3.330 χλ. αν ποτέ κατασκευασθεί. Το πλεονέκτημα δηλαδή, το έχει ο Fischer. Ποιος αμφιβάλλει πως το μέγεθος δεν μετράει;

Timeonline

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.