#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2011 08:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως την πάτησε η Ιταλία;
Σύμφωνα με την Angela Merkel, η Ιταλία έχει μεγάλη οικονομική ισχύ, αλλά και μεγάλο χρέος, το οποίο «θα πρέπει να βρει έναν αξιόπιστο τρόπο για να το μειώσει». Και όπως με την Ελλάδα, τόσο  αυτή όσο και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, πιστεύουν πως η μόνη λύση είναι η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα. Περικοπή δαπανών, και αύξηση των φόρων.

Κάποιοι όμως οικονομολόγοι διαφωνούν. Το ιταλικό χρέος που σήμερα είναι στο 118% του ΑΕΠ είναι σίγουρα υψηλό. Αν όμως το ψάξουμε πιο βαθιά, η εικόνα αλλάζει.

Σε αντίθεση με τους Ισπανούς και τους Ιρλανδούς, οι  Ιταλοί δεν έχουν πολλά στεγαστικά δάνεια και υποθήκες, και σε γενικές γραμμές δεν χρωστάνε πολλά.

Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με τη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η Ιταλία ως χώρα, και όχι ως κυβέρνηση, δεν είναι ιδιαίτερα χρεωμένη συγκρινόμενη με άλλες μεγάλες οικονομίες όπως είναι η Γαλλία, ο Καναδάς, και το Η.Β.

Πέραν τούτου, τα μεγάλα χρέη της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Από το 1991 και μετά, συνεχώς διατηρεί χρέος μεγαλύτερο του 100% του ΑΕΠ της.

Ο λόγος που τα πήγαινε μια χαρά είναι ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία είναι δημοσιονομικά σοβαρή. Η κυβέρνηση έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα, από όσα δαπανά για κοινωνικές παροχές, και αυτό συμβαίνει από το 1992.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για τον οποίον η Ιταλία συνεχίζει να δανείζεται, είναι για να πληρώνει το κεφάλαιο και τους τόκους των δανείων της.

Και τότε γιατί κινδυνεύει; Επειδή η οικονομία της είναι αδύναμη.

Η Ιταλία πάσχει από κακή νομοθεσία, επιχειρηματικά κεκτημένα, γερασμένο πληθυσμό, και χαμηλές επενδύσεις, στοιχεία που συντελούν στην εμπόδιση της αύξησης της παραγωγής της. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ιταλία αντιμετωπίζει μια ετήσια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του μόλις 0.75%. Αυτό το νούμερο είναι πολύ χαμηλότερο από τους τόκους που πληρώνει στα δάνειά της.

Έτσι, υπάρχει το ρίσκο η το ιταλικό χρέος να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι η δυνατότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει. Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα στο παρελθόν, αφού η Ιταλία είχε ψηλό πληθωρισμό, που ανέβαζε τα φορολογικά έσοδα. Τώρα  όμως, τα πράγματα στενεύουν. Όπως συνέβη και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, τα ημερομίσθια αυξήθηκαν απότομα στη φάση των παχέων αγελάδων, και κατέστησαν τη χώρα μη ανταγωνιστική σε σχέση με την Γερμανία και τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες της ευρωζώνης.

Αυτή η χαμηλή ανταγωνιστικότητα θα σηματοδοτήσει πολλά χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, με τα μεροκάματα να παγώνουν, ή και να μειώνονται, έως ότου υπάρξει κάποιο πλεονέκτημα απέναντι στους Γερμανούς ανταγωνιστές.

Η χαμηλή όμως ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός καθιστούν το χρέος της Ιταλίας μη βιώσιμο.

Αν συνεχιστούν οι περικοπές, η οικονομία θα πληγεί ακόμη πιο πολύ, και όπως ανακάλυψε η Ελλάδα, μπορεί να μην βοηθήσουν καν, αν αυξηθεί απότομα η ανεργία.

Αυτό το ενδεχόμενο έχει τρομάξει τις αγορές, και έτσι οι δανειστές ζητάνε μεγαλύτερα επιτόκια προκειμένου να της δώσουν χρήματα, τα οποία χρειάζονται για να αποπληρωθούν στην ώρα τους τα ήδη υπάρχοντα χρέη. Αν όμως δεν της δανείσουν, δεν θα μπορέσει να πληρώσει. Και αν δεν μπορεί να πληρώνει, κανείς δεν θα της δανείζει.

Αν λοιπόν οι αγορές πανικοβληθούν και φύγουν από το ιταλικό χρέος, προς κάτι πιο ασφαλές, η χώρα θα χρειαστεί μια πελώρια διάσωση, που θα πνίξει τα €440 δις του EFSF, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

 

BBC

http://www.bbc.co.uk/news/business-15429057

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos T avatar
  Nikos T 11/11/2011 08:52:39

  Τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα γιατί η Ιταλία έφτασε εκεί που έφτασε. Η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρώπη (περίπου το 1/10 της Μεγ.Βρετ. ως % του ΑΕΠ)

  Βλέπουμε βίους παράλληλους των οικονομιών Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας με την είσοδο στο ευρώ. Ενώ η συμπεριφορά μοιάζει με αυτήν της Αργεντινής όταν συνδέθηκε με το δολάριο. Το πλεόνασμα/έλλειμμα αναφέρεται στο ισοζύγιο τρεχ.συναλλαγών.

  Ελλάδα:
  1995: Έλλειμμα 0% του ΑΕΠ
  Είσοδος στο ευρώ
  2000: Έλλειμμα -3.5% του ΑΕΠ
  2006: Έλλειμμα -8% του ΑΕΠ
  2008: Έλλειμμα -16.5% του ΑΕΠ
  2011-2012: Χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή μη)

  Γαλλία:
  1995: Πλεόνασμα 1.5% του ΑΕΠ
  Είσοδος στο ευρώ
  2006: Έλλειμμα -0.5% του ΑΕΠ
  2008: Έλλειμμα -2.2% του ΑΕΠ

  Ιταλία:
  1997: Πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ
  Είσοδος στο ευρώ
  2006: Έλλειμμα -2% του ΑΕΠ
  2010: Έλλειμμα -3.6% του ΑΕΠ
  2011: Φλερτ με ΔΝΤ

  Αργεντινή:
  1990 (προ σύνδεσης με δολάριο): Πλεόνασμα 3.7% του ΑΕΠ
  1991 σύνδεση με δολάριο
  1994: Έλλειμμα -4% του ΑΕΠ
  1998: Έλλειμμα -4.2% του ΑΕΠ
  2001: Χρεοκοπία κ κατάρρευση
  2002: Αποσύνδεση από το δολάριο
  2002: Πλεόνασμα 8% (με πολύ μειωμένο ΑΕΠ λόγω κατάρρευσης)
  2010: Πλεόνασμα 2.3%

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 11/11/2011 09:28:39

  Όπως την πάτησε κι η Ελλάδα : δάνειο - πρόσληψη - ψήφος - εξουσία (βουλευτιλίκι, δημαρχηλίκι, νομαρχιλίκι κ.λ.π.) - ξανά δάνειο. Το φαύλο σύστημα που ταιριάζει στους μεσογειακούς λαούς, στις λατινοαμερικανικές χώρες, σε "πλήθη" που κλαψουρίζουν για τον "καιρό", τη μοίρα, τον κακό γείτονα που δέν λυπάται την μιζέρια τους, που αισθάνονται προνομιούχοι μεταξύ των υπολοίπων αλλα και "ριγμένοι", που μισούν τον προτεσταντικό ρασιοναλισμό και την δαρβίνεια σκληρότητα των βόρειων λαών : - δέν δουλεύεις ; - δέν τρώς !

  Που είναι ευάλωτα σε μαρξισμούς- σοσιαλισμούς - κομμουνισμούς, που πιστεύουν σ'ένα Χριστό (καθολικό ή οθόδοξο πάντα !) γιατί ελπίζουν οτι θα τους γεμίσει με τρόπο μαγικό τα άδεια δίχτυα τους με ψάρια...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ τσώφλι πασατέμπου 11/11/2011 11:21:43

   Καλύτερα έτσι παρά Ναζί.

 3. xreos avatar
  xreos 11/11/2011 11:35:44

  συμφωνω..το να τρως οσα βγαζεις εσυ ειναι ναζισμος
  να τρως οσα βγαζουν οι αλλοι..ειναι νεοελληνικος σοσιαλισμος.
  τι να ξερουν οι ξενερωτοι βορειοι απο "επαναστατικες"..αρπαχτες..

 4. Nikos T avatar
  Nikos T 11/11/2011 15:23:15

  @xreos

  Το να τρως περισσότερα από όσα βγάζεις, είναι προσωρινό γιατί μετά χτυπάς τοίχο. Το ευρώ διευκόλυνε πάρα πολύ την όλη κατάσταση, διότι διόγκωσε τα ελλείμματα.

  Επίσης το ευρώ σου αφαιρεί δυνατότητα ελιγμών. Πρέπει να σε στηρίξουν οι άλλοι ειδάλλως βρίσκεις τοίχο.

 5. Pilot avatar
  Pilot 11/11/2011 17:10:24

  Με αυτα που λεει το αρθρο ........ μπορει αυθαιρετα να συμπερανει καποιος οτι εαν λοιπόν οι αγορές πανικοβληθούν και φύγουν από το ιταλικό χρέος, προς κάτι πιο ασφαλές, η χώρα θα χρειαστεί μια πελώρια διάσωση, που θα πνίξει τα €440 δις του EFSF, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και αρα η Γερμανια θα αναγκαστει να βαλει χρηματα απο αυτα που μπορει να δανειστει φτηνα απο τις αγορες για να σωθει η Ιταλια αλλα θα βαλει και επιτροπο!!
  Με αυτον τον ρυθμο και βασει του μηδενικου κοστους δανεισμου της Γερμανιας σε ενα με δυο ετη θα εχει καταφερει η Γερμανια να εχει δανεισει ολη την Ευρωπη αλλα και να εχει Επιτροπους παντου !!
  ΑΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΩΣ ΟΡΟΥΣ !!!!
  χαχαχαχαααααα!!!!!!!!!!!!!!!

 6. brandus avatar
  brandus 13/11/2011 03:17:15

  To πελατειακό σύστημα της Ιταλίας είναι χειρότερο από της Ελλάδας με τη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανική βάση όπως η Ιταλία με τις μεγάλες βιομηχανίες στο Βορρά. Στην Ιταλία υπάρχουν 70-100 χιλιάδες υπάλληλοι (κανείς δε ξέρει πόσοι ακριβώς) που λαμβάνουν παχυλούς μισθούς από το δημόσιο αλλά δεν εμφανίζονται σε καμμία υπηρεσία για να εργαστούν!!! Απλά είχαν καλές γνωριμίες. Κανείς δεν ακουμπάει το ζήτημα αυτό αφού θα αποκαλυφθεί ότι είναι συγγενείς, φίλοι και φηφοφόροι βουλευτών και γερουσιαστών και θα κινδυνέψει όλο το πολιτικό σύστημα.
  Ενδεικτικά επίσης αναφέρω ότι ο μισθός του γερουσιαστή είναι 25000 ευρώ μηνιαίως και ότι η φοροδιαφυγή κυρίως στο νότο ξεπερνάει κατά πολύ της Ελλάδας.
  Κατά συνέπεια αυτά έφαγαν την Ιταλία η διαφθορά και η απληστία των πολιτικών της, το πελατειακό σύστημα και ο ανεξέλεγκτος κρατισμός.

 7. jctergal avatar
  jctergal 15/11/2011 09:30:23

  To 1994 που η Ιταλία ήταν 4η οικονομία στον κόσμο (σήμερα είναι 8η) ξεπερνώντας το Ην.Βασίλειο και την Γαλλία. Όλη την δεκαετία του '90 η Ιταλία ήταν πλεονασματική οικονομία με πλεόνασμα της τάξης του 2%-3% του ΑΕΠ.

  Δεν είχε τότε διαφθορά; Δεν είχε πελατειακές σχέσεις; O Νότος δεν ήταν φτωχός και κυβερνιόταν από την Μαφία;

  Τι άλλαξε από τότε και η Ιταλία μετατράπηκε από πλεονασματική σε ελλειμματική οικονομία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.