Πως ο Τόνι Μπλερ βγάζει εκατομμύρια συμβουλεύοντας «δικτάτορες»
25/08/2014 17:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως ο Τόνι Μπλερ βγάζει εκατομμύρια συμβουλεύοντας «δικτάτορες»

Ο Τόνι Μπλερ έδωσε συμβουλές στον αυταρχικό πρόεδρο του Καζακστάν σχετικά με το πώς να διαχειριστεί την εικόνα του μετά τη σφαγή των αμάχων που διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος του. Σε επιστολή του προς τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, την οποία έχει στα χέρια της η Telegraph, ο Μπλερ είπε στον πρόεδρο του Καζακστάν ότι οι θάνατοι των 14 διαδηλωτών «όσο τραγικοί κι αν ήταν, δεν θα πρέπει να επισκιάζουν την τεράστια πρόοδο» που είχε γίνει στην χώρα.

Ο Μπλερ, ο οποίος λαμβάνει εκατομμύρια λίρες το χρόνο για να δίνει συμβουλές στον Ναζαρμπάγιεφ, πρότεινε βασικά σημεία για να βάλει σε μια ομιλία ο πρόεδρος που θα έδινε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, για να υπερασπιστεί τη δράση. Ο Μπλερ πληρώνεται μέσω της εταιρείας συμβούλων που έχει, την Tony Blair Associates (TBA), η οποία είχε συσταθεί όταν έφυγε από την Downing Street το 2007. Η TBA έχει αναπτύξει μια σειρά από συμβούλους σε βασικά υπουργεία στο Καζακστάν. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Μπλερ ότι ενεργεί «επαίσχυντα» για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Ναζαρμπάγιεφ στην παγκόσμια σκηνή, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα εκατομμύρια λίρες.

Η επιστολή απεστάλη τον Ιούλιο του 2012, πριν από μια ομιλία που δόθηκε αργότερα τον ίδιο μήνα. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2011, τουλάχιστον 14 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και άλλοι 64 τραυματίστηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν στην πόλη Ζαναοζέν. Άλλοι διαδηλωτές, κυρίως απεργοί εργάτες πετρελαίου, συνελήφθησαν και φέρεται να βασανίστηκαν.

Ο Μπλερ άρχισε να εργάζεται για τον Ναζαρμπάγιεφ το Νοέμβριο του 2011, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη σφαγή. Στην επιστολή, που εστάλη σε χαρτί με την επικεφαλίδα Γραφείο Τόνι Μπλερ, ο Μπλερ έγραψε: «Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε, παραθέτω μια πρόταση για ένα σημείο που πρέπει συμπεριλάβετε στην ομιλία σας στο Cambridge. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το θέμα της Ζαναοζέν. Το γεγονός είναι ότι έχετε κάνει αλλαγές μετά από αυτό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτά τα γεγονότα, όσο τραγικά κι αν ήταν, δεν θα πρέπει να επισκιάζουν την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει το Καζακστάν. Η ενασχόληση με αυτό [τη σφαγή] με τον τρόπο που προτείνω, είναι ο καλύτερος τρόπος για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα απόσπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τον καθορισμό της βασικής υπόθεσης για το Καζακστάν». Στο τέλος, ο Μπλερ προσθέτει χειρόγραφα στο κάτω μέρος της επιστολής: «Με τις καλύτερες ευχές. Ανυπομονώ να σας δω στο Λονδίνο! Δικός σας, Τόνι Μπλερ».

Ο Μπλερ περικλείει στην επιστολή δύο μακροσκελείς παραγράφους περίπου 500 λέξεων για να προσθέσει ο Ναζαρμπάγιεφ στην ομιλία του. Οι λέξεις που είναι γραμμένες από τον Μπλερ, αλλά εκφράζονται από τον Ναζαρμπάγιεφ με κάποιες αλλαγές, είχαν χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσουν τον Ναζαρμπάγιεφ ως οραματιστή ηγέτη, ο οποίος είχε βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στην πατρίδα του. Ο Ναζαρμπάγιεφ υπήρξε πρόεδρος του Καζακστάν, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και καταλαμβάνει μια έκταση μεγαλύτερη από τη Δυτική Ευρώπη, απ’ όταν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Κέρδισε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2011, με σχεδόν το 96 τοις εκατό των ψήφων.

Ο Μπλερ συμβούλευσε τον πελάτη του να αρχίσει την ομιλία τους με την εξής παράγραφο: «Αγαπώ τη χώρα μου. Έχω εργαστεί σκληρά για να βοηθήσω να ξεπεράσει την πικρή κληρονομιά της πρόσφατης ιστορίας της. Είμαι ηγέτης της ενώ έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα στο θέμα του βιοτικού επιπέδου, του πλούτου και της ευημερίας για τους ανθρώπους ... χαίρομαι με την απαραίτητη θρησκευτική ανοχή του έθνους, που επιτρέπει στους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών να ασκούν αυτές τις θρησκείες ελεύθερα».

Ο Μπλερ έγραψε επίσης στην ομιλία του για τον ρόλο του Καζακστάν στη βοήθεια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και την απόφαση του Ναζαρμπάγιεφ να παραιτηθεί από τα πυρηνικά όπλα - ένα κατάλοιπο της σοβιετικής εποχής.

Σχετικά με το θέμα της Ζαναοζέν, ο Μπλερ πρότεινε ο Ναζαρμπάγιεφ να πει στην ομιλία του: «Υπάρχουν ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν. Καταλαβαίνω και ακούω τι λένε οι επικριτές μας. Ωστόσο, θα ήθελα να τους απλώς αυτό: πείτε με όλα τα μέσα αυτά που θέλετε και σας διαβεβαιώνω ότι θα ακουστείτε. Αλλά δώστε μας τα εύσημα για την τεράστια αλλαγή μιας θετικής φύσης που έχουμε επιφέρει στη χώρα μας για περισσότερα από 20 χρόνια ... Θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα».

Στην ομιλία που εκφώνησε τελικά ο Ναζαρμπάγιεφ ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τις συμβουλές του Μπλερ, αν και αγνόησε ένα βασικό στοιχείο: παρέλειψε να αναφέρει την Ζαναοζέν ονομαστικά. Σε τελευταία ανάλυσή της η Human Rights Watch (HRW) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «οι φτωχές καταγραφές του Καζακστάν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέχισαν να επιδεινώνονται το 2013, με τις αρχές να καταπατούν την ελευθερία του λόγου και να καταστέλλουν τη διαφωνία με υπερβολικά ευρείς νόμους».

Ο Hugh Williamson, διευθυντής της HRW στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε: «Είναι ντροπή που ο Τόνι Μπλερ έχει λάβει εκατομμύρια λίρες από αυτόν τον δικτάτορα για να του γράφει ομιλίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του πραγματικά τα τεράστια προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καζακστάν» είπε.

Ο Μπλερ αρνήθηκε ότι αποκομίζει «προσωπικά κέρδη» από το ρόλο του στο Καζακστάν. Στην πραγματικότητα, πληρώνεται μέσω της Tony Blair Associates, η οποία είναι ο βραχίονας συναλλαγών του Γραφείου του Τόνι Μπλερ. Θεωρείται ότι η συμφωνία της TBA με το Καζακστάν αξίζει περίπου 7 εκατ. λίρες το χρόνο. Ένας εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η επιστολή τόνιζε πως «τα γεγονότα της Ζαναοζέν ήταν πράγματι τραγικά και έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε κάθε ομιλία και να μην αγνοηθούν». Είπε ότι ενώ ο Μπλερ είχε καταστήσει σαφές ότι το Καζακστάν αντιμετωπίζει «πραγματικές προκλήσεις» σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χώρα, πάντως, «έκανε τεράστια πρόοδο» στον τομέα της οικονομίας της, της θρησκευτικής ανοχής και του πυρηνικού αφοπλισμού.

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/tony-blair/11052965/Tony-Blair-gives-Kazakhstans-autocratic-president-tips-on-how-to-defend-a-massacre.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm 26/08/2014 15:01:16

    Βλάχικη παροιμία: "Eμείς οι τσάτσοι, όπως λάχει"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.