#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2012 12:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως οι μετανάστες συμβάλλουν σε μια πιθανή απόσχιση της Καταλονίας από την ΙσπανίαΗ εντεινόμενη τάση της Καταλονίας να αποσχιστεί από την Ισπανία κάνει καλό στον Ενρίκε Σεν. Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια μιας γιγαντιαίας διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, του τελείωσαν οι καταλανικές σημαίες που πουλάει: 10.000 σημαίες έφυγαν σε μια εβδομάδα.

Μετανάστης που ήλθε στην Μπανταλόνα πριν από 20 χρόνια από τη Σανγκάη, ανησυχεί με τον τρόπο που οι αυτονομιστές προωθούν το αίτημά τους, προβάλλοντας μια διαφορετική εθνική κουλτούρα, γλώσσα και ταυτότητα. «Είναι πάντα καλύτερα να είσαι μέρος μιας ευρύτερης χώρας, σαν να έχεις μια οικογένεια να σε φροντίζει», τονίζει. Μετανάστες σαν τον Σεν αναδεικνύουν τη σύνθετη ταυτότητα της Καταλονίας, την οικονομία της οποίας βοήθησαν να γίνει η μεγαλύτερη μεταξύ των περιοχών της Ισπανίας, αλλά και η οικονομία με τη μεγαλύτερη ποικιλία.

Καθώς η Καταλονία ετοιμάζεται για εκλογές στις 25 Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, κάπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν καθώς δεν είναι ισπανοί πολίτες. Ενώ αυτοί οι νεοφερμένοι δεν έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο μέχρι στιγμής στη συζήτηση για την αυτονομία, ο αριθμός τους και η συμβολή τους στην καταλανική οικονομία έχουν ενισχύσει την άποψη ορισμένων πολιτικών ότι η περιοχή θα έπρεπε να έχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια θέση διαφορετική από την Ισπανία. Με μια ετήσια παραγωγή 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά και υπηρεσίες, η οικονομία μιας ανεξάρτητης Καταλονίας θα είναι μεγαλύτερη από τις οικονομίες τουλάχιστον δέκα εκ των 27 μελών της ΕΕ.

Πόλεις όπως η Μπανταλόνα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαρκελώνης στις μεσογειακές ακτές, φέρνουν στο προσκήνιο τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καταλονία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει η εκστρατεία για την αυτονομία.

Η Μπανταλόνα, με πληθυσμό 220.000 κατοίκων, εξέλεξε πέρυσι ένα σκληροπυρηνικό συντηρητικό δήμαρχο, τον Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισπανία, η εκλογή του Γκαρθία Αλμπιόλ ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν των αμφιλεγόμενων απόψεών του για τη σχέση των μεταναστών από τη Ρουμανία και άλλες χώρες με την εγκληματικότητα. Όπως και οι συντηρητικοί συνάδελφοί του, ο Γκαρθία Αλμπιόλ είναι αντίθετος στην αυτονομία της Καταλονίας. Και η σκληρή του στάση απέναντι στους μετανάστες έχει οδηγήσει πολλούς να τον κατηγορήσουν ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των τσιγγάνων

«Ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών ήρθαν εδώ για να δουλέψουν, ένα μικρό μέρος όμως ήρθαν με μοναδικό σκοπό να κλέψουν και να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους γείτονές τους», είπε σε συνέντευξή του στη Νιου Γιορκ Τάιμς. «Για τη μειονότητα αυτή, η μόνη λύση είναι η αστυνομική πίεση, η αποτελεσματική δικαστική δράση και, ει δυνατόν, η έκδοσή τους στις χώρες τους».

Φέτος, ο Γκαρθία Αλμπιόλ προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει την κατασκευή ενός νέου τζαμιού στην Μπανταλόνα. «Η μεταναστατευτική του πολιτική είναι ένα κακόγουστο αστείο», λέει ο Αμπντελκρίμ Λατίφι ι Μπουσαλέμ, που ήρθε από την Καζαμπλάνκα πριν από 22 χρόνια και ίδρυσε την εταιρεία Amics, με στόχο τη διάδοση της αραβικής γλώσσας στην περιοχή. Ο Λατίφι ι Μπουσαλέμ παραδέχεται πάντως ότι ο δήμος είχε δυσκολίες να αποδεχθεί τους Μαροκινούς και τους Πακιστανούς ακόμη και πριν από την εκλογή του Γκαρθία Αλμπιόλ. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα φοβούνται το ισλάμ», τονίζει. «Οι άλλοι πολιτικοί μιλούν όμως τουλάχιστον μαζί μας».

Ο Λατίφι ι Μπουσαλέμ υποστηρίζει ότι οι μετανάστες πρέπει να έχουν λόγο σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να διαλύσουμε την καταλανική ταυτότητα», τονίζει, «και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για να καταλάβουμε τον τόπο στον οποίο ζούμε».

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός της Καταλονίας ήταν μόλις 2,9 εκατομμύρια, διπλασιάστηκε όμως τις επόμενες δεκαετίες, καθώς Ισπανοί από φτωχότερες περιοχές της χώρας έρχονταν να δουλέψουν στις τοπικές βιομηχανίες. Ο πατέρας του Γκαρθία Αλμπιόλ, για παράδειγμα, ήρθε από την Ανδαλουσία κατά τη δεκαετία του 1960.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Καταλονία γνώρισε ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης, όταν η Ισπανία άνοιξε τις πόρτες της σε εκατομμύρια ξένους για να δουλέψουν στον τομέα της οικοδομής. Ο τομέας αυτός κατέρρευσε το 2008 με τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι μετανάστες είτε αναγκάστηκαν να φύγουν είτε πέρασαν στην ανεργία.

(Πηγή: New York Times)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταράτα avatar
  Σταράτα 01/11/2012 13:49:08

  από τον Michael J. Strauss - Παγκόσμια Minds 17 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΤΟΥ 2012
  Όταν οι άνθρωποι στη Σκωτία ή Φλάνδρα ή Καταλονία μιλούν για ανεξαρτησία, έχουν ένα αόρατο, αλλά πανίσχυρο σύμμαχο: την παγκοσμιοποίηση.

  Έθνη δεν χρειάζονται τόσο πολύ έδαφος να είναι βιώσιμη, όπως έκαναν κατά την περίοδο των μεγάλων αποικιακών αυτοκρατοριών, ή ακόμα και πριν από 25 χρόνια. Η διάλυση του διεθνούς εμπορίου και οικονομικών περιορισμών καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις που διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές καθιστά περιττή για μια χώρα για να στηριχτεί μόνο, ή κυρίως, με τον καρπό του έδαφός της.

  Αυτές τις μέρες, ό, τι μια χώρα δεν μπορεί να κάνει ή να κάνει στο σπίτι, μπορεί να πάρει από το εξωτερικό. Αν είναι ένα εύθραυστο κράτος που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, μπορεί να επιβιώσει μέσα από τα επίσημα και άλλα δομές ενίσχυσης που έχουν γίνει παγκόσμιοι θεσμοί από μόνοι τους.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Σταράτα 01/11/2012 13:55:23

   Φιλε 1.000 συγνωμη , αλλοδαπος εισαι? Γιατι βλεπω μια δυσκολια στην εκφραση. Παντως τωρα με το Συριζα, εχετε δυναμωσει πολυ! Σιγα-σιγα θα παρετε ολα τα ''ποστα'' απ τους Ελληνες. Μπραβο Αλεξη...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μικρασιάτης 01/11/2012 21:45:44

    Αυτόματη μετάφραση. Κάνει μπαμ.

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 01/11/2012 14:43:17

  Ενδιαφέρον. Με...Ελληνικές ομοιότητες; Χμμμμ...

 3. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 01/11/2012 19:49:32

  Στην Ιβηρική ανέκαθεν υπήρχαν πολλἐς φυλές, παρά δε την σχετική ομογενοποίηση επί ρωμαιοκρατίας οι διαφορετικές εθνικές συνειδήσεις ήσαν έκδηλοι. Οι Καταλανοί εκπροσωπούν ένα διαφορετικό λαό από τους Ισπανούς, ομιλούν μία νεολατινική γλὠσσα, η οποία συγγενεύει περισσότερο με την γλώσσα της Προβηγκίας παρά με την καστιλιάνικη ( ισπανική). Επίσης και η χώρα των Βάσκων πρέπει να αποκτήσει ελευθέρα κρατική υπόσταση. Έτσι η Ευρώπη θα γίνει πιο αντιπροσωπευτική.

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 01/11/2012 19:56:04

  Ας πάρει το ποσοστό που της αναλογεί απο το ισπανικό χρέος η Καταλονία και ας πάει στο καλό. Δεν υπάρχει λόγος διαφορετικά έθνη να συνυπάρχουν στο ίδιο κράτος.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Γιώργος Αχαιός 02/11/2012 00:26:37

   Θα έλεγες το ίδιο για την Κρήτη; Να πάει στο καλό;;;;
   Με 1 τρις δολλάρια πιθανά κοιτάσματα;
   Και χρέος (της υποτιθέμενης αυτόνομης Κρήτης) υποπολλαπλάσιο (πολύ λιγότερο δηλαδή τα από 250 δισ. τους Ελληνικού χρέους, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 1/4 της αξίας των κοιτασμάτων της);;;;;
   Ποιός θα έχανε;;;; Η Κρήτη όχι. Να είσαι σίγουρος. Η υπόλοιπη Ελλάδα θα λιμοκτονούσε...
   Έχουν γνώση οι φύλακες;
   Ποιοί φύλακες άλλωστε;;;;
   ΟΙ ΣΑΠΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ; (Οι καλοταϊσμένοι από τους γαλαζοπράσινους απατεώνες της Αθήνας;)
   Τα πάντα είναι διαλυμένα...τα 5 εκατ. λαμόγια-ΗΛΙΘΙΟΙ της Αθήνας που ανεβοκατέβαζαν τις σάπιες κυβερνήσεις τους τα τελευταία 40 χρόνια;) οπότε...στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται...
   Θυμάσαι την πολύ πρόσφατη είδηση για σκέψεις μεταφοράς Σύριων μεταναστών στην Κρήτη και Ρόδο;;;;
   Θυμάσαι το Σόρος που ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει τη μόνιμη διαμονή των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα; Αυτός δεν πάει στη τουαλέτα ούτε για χέσιμο αν δεν βρέξει τάλαρα...
   Ένα τρισ. δολλάρια είναι πολλά λεφτά για να τα διαχειρίζονται τα σάπια λαμόγια του πολιτικού κατεστημένου των τελευταίων 40 ετών...ειδάλλως...βλέπω Νιγηρία...με αυτά τα γυαλιά βλέπουν οι ξένοι...
   Αλήθεια, αφού είμαστε μέλος της ΕΕ (ακόμη τουλάχιστον) ποιός θα τολμούσε να απαγορεύσει κάποιο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας;;;
   Η ΕΕ θα μας έθετε ως χώρα αυτομάτως εκτός ΕΕ....το καταλαβαίνεις;
   Εύχομαι, και ελπίζω, οι ανοησίες, οι βλακείες που γράφω να μην εξελιχθούν από ανόητα σχόλια σε πραγματικά-υπαρκτά σενάρια....

 5. Σταράτα avatar
  Σταράτα 02/11/2012 09:45:22

  μήν ξεχνάς καί τήν θράκη μέ τήν ΕΟΖ εκτός από τήν κρήτη

 6. Tonia G. avatar
  Tonia G. 02/11/2012 10:52:38

  Μην μπερδεύουμε πολυεθνοτικά κράτη όπως η Ισπανία ή η Βρετανία ή το Βέλγιο με κράτη όπως η Ελλάδα όπου ο πληθυσμός είναι εθνικά συμπαγής. Είναι πολύ μεγάλο λάθος.
  Όπως λάθος είναι και η σύγκριση όλων των παραπάνω με τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία που ενώ δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με διαφορετικές καταγωγές, δημιούργησαν, προωθησαν και έχουν ξεκάθαρη και διακριτή εθνική ταυτότητα.
  Από την ανάλυση λοιπόν των στοιχείων φαίνεται ξεκάθαρα πως σε περίοδο κρίσης πολυεθνοτικές χώρες όπως η Ισπανία, η Βρετανία, η Ιταλία έχουν πρόβλημα, όπως είχε και η Γιουγκοσλαβία προηγούμενα (οι οικονομική λογοι έφεραν και τις πολιτικές διαφορές.
  Για τη Ελλάδα η περίοδος αυτή αλλαγής των συνόρων (που θα προκύψει αργά ή γρήγορα) είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να προωθήσει την διαχρονική της ΕΘΝΙΚΗ ατζέντα που δεν είναι αλλη από την καταστροφή του κράτους και της οντότητας που λεγεται Τουρκία. Η τελευταία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας (πολλές εθνότητες και μειονότητες) και μάλιστα αντιθέτως με την Ισπανία (λατινογενής ρίζα) στην Τουρκία αυτές δεν έχουν κοινή ρίζα. Η Ελλάς οφείλει και έχει ανάγκη να ξαναβρεθεί και στις δυο μεριές του Αιγαίου για λόγους Οικονομικούς, Πολιτικούς και Στρατηγικούς. Κι όταν λέω Ελλάς δεν εννοώ αποκλειστικά εμάς τους Χ.Ο. Ελληνες για όσους καταλαβαίνουν.

 7. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 03/11/2012 08:29:53

  Για να ξεκαθαρίσω κάτι: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Το αναφέρω καθώς κάποιοι Καραμανλικοί εδώ μέσα, μη έχοντας άλλα επιχειρήματα για να απαντήσουν στην ερώτησή μου γιατί ο Κωστάκης προωθούσε τον αγωγό ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ενέργειας (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης) του ιδιώτη Λάτση, αντί να προωθεί τις έρευνες διερέυνησης ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΚΡΗΤΗ) απαντούν με λάσπη...ύποπτο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.