Πως η ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα δημιουργήσει ντόμινο στην ΕΕ
09/09/2014 14:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα δημιουργήσει ντόμινο στην ΕΕ

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη για το αν θα επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πρόσφατη μεταστροφή της κοινής γνώμης, που κάνει το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας πολύ πιο πιθανό. Ακόμα όμως και αν η Σκωτία δεν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ντόμινο για παρόμοιες καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, λένε οι αναλυτές.

Και άλλες περιοχές επιδιώκουν να διεξάγουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας: η Ισπανία, για παράδειγμα, ανησυχεί ότι η κατάσταση της Σκωτίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στην περιοχή της Καταλονίας, παρότι ένα προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου δημοψήφισμα στην Καταλονία έχει κριθεί αντισυνταγματικό από τα ισπανικά δικαστήρια.

Ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, δήλωσε ότι δεν αναμένει οι Σκωτσέζοι τελικά να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Μία από αυτές είναι ότι θα ενθαρρυνθούν και άλλες περιοχές με αποσχιστικές τάσεις. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος μιας ευρωπαϊκής ‘επιδημίας’ είναι πολύ πραγματικός, σχολιάζει. «Οι άλλες χώρες θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά το πώς θα το διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Ραχόι και το Συνταγματικό Δικαστήριο απέκλεισαν ένα παρόμοιο δημοψήφισμα για την Καταλονία. Αλλά ένα ‘ναι’ στη Σκωτία θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ισπανία. Μετά το ‘ναι’, η Σκωτία θα γίνει ουσιαστικά πρωτοπόρος, χαράζοντας μια πορεία που η Καταλονία θα προσπαθήσει να ακολουθήσει». Εκτός από την Καταλονία, στην χώρα των Βάσκων στην Ισπανία υπάρχουν επίσης πολλοί αυτονομιστές που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Άλλες, λιγότερο ώριμες κινήσεις ανεξαρτησίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν την ολλανδόφωνη περιφέρεια της Φλάνδρας του Βελγίου, καθώς και τη Βενετία και άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Μια ψήφος «ναι» στη Σκωτία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια αβέβαιη κατάσταση, καθώς θα προσπαθεί να ανακτήσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που θα καταστεί πλήρως ανεξάρτητη τον Μάρτιο του 2016. Για να επιστρέψει στην ΕΕ θα απαιτείται ομοφωνία από τα σημερινά μέλη, κάτι που μπορεί να μην συμβεί καθώς χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας την ως αποτρεπτικό παράγοντα για τα αυτονομιστικά κινήματα στις δικές τους χώρες. «Αυτό θα προκαλούσε απίστευτη φασαρία, ακριβώς γιατί χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο θα έχουν κίνητρο για να απαγορεύσουν την ένταξη της Σκωτίας, βάσει της δικής τους κατάστασης» είπε ο Bremmer. ««Αν θυμάστε καλά, όλοι οι αναλυτές την περίοδο που η Ελλάδα κινδύνευε να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωναν πως αν αυτό συμβεί, τότε η κρίση θα μετακινηθεί και σε άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τη Σκωτία. Αν φύγει από τη Μ. Βρετανία, τότε είναι πιθανό να δούμε παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα οδηγήσει επίσης σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα: Θα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί τη βρετανική λίρα, η οποία υποχώρησε σημαντικά μετά από τις δημοσκοπήσεις; Θα μπορεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να διευθετηθούν. Αλλά η μεγαλύτερη επίδραση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, τονίζει ο Bremmer, θα μπορούσε να είναι η τελική αλλαγή του πολιτικού τοπίου της Βρετανίας. Επί του παρόντος, 40 από 59 μέλη του κοινοβουλίου της Σκωτίας προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα σε σύγκριση με μόλις ένα από τους Συντηρητικούς. Η σκοτσέζικη ανεξαρτησία θα «γείρει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα δεξιά». Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας νίκης των Συντηρητικών το 2015.

Τελικά, υποστηρίζει, θα μπορούσε να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις πιθανότητες ενός δημοψηφίσματος όσον αφορά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε ένα δημοψήφισμα το 2017 αν κερδίσει το συντηρητικό κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία το επόμενο έτος. «Αν η Σκωτία ψηφίσει ‘ναι’, θα συμβεί η απόλυτη ειρωνεία» σχολιάζει ο Bremmer. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πιο πιθανό να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία θα προσπαθεί να ενταχθεί».

http://www.businessinsider.com/scottish-independence-vote-scotland-cotagion-catalonia-2014-9

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/09/2014 15:01:36

  Oι δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι άσχετες με το δημοψηφισμα. Ανεξαρτησία της Σκωτίας θα είναι η χαριστική βολή στην αρχή της μη αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη. Πόσο πειστικό μπορεί να ακούγεται το ελληνικό επιχείρημα να συμβιώσουν με το ζόρι σε ένα νησί Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι όταν διχοτομείται η Βρεταννία σε Αγγλία και Σκωτία;

  • Ανναμπουμπούλα avatar
   Ανναμπουμπούλα @ ψυχραιμια 09/09/2014 19:48:16

   Τι σχέση έχει η απόσχιση των Σκωτσέζων με την εισβολή και την κατοχή της μισής Κύπρου από τους Τούρκους; Τι σχέση έχει το δημοψήφισμα των γηγενών Σκωτσέζων με τις πιθανές λαθροψήφους των φυτευτών Μογγόλων εποίκων; Μήπως είστε σε σύγχυση;

   • smanos avatar
    smanos @ Ανναμπουμπούλα 10/09/2014 09:56:54

    μπορεί να μην έχει καμία σχέση, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και για την απόσχιση στην Κύπρο, από όποιον ισχυρό το θελήσει...

    • Άπαντα Επιστάμεμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμεμενος @ smanos 10/09/2014 17:40:08

     Ψυχραιμία, Δεν έχει καμία σχέση η κύπρος η οποία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, θύμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού με την περίπτωση της σκωτίας. Η σκωτία πριν κάποιους αιώνες αποφάσισε να σχηματίσει το Η.Β. μαζί με την Αγγλία. Θεωρείται ξεχωριστό έθνος, έχουν δικό τους κοινοβούλιο και η απόφαση να αποχωρήσουν από το Η.Β. αφορά αυτούς και μόνο αυτούς. Δεν είναι παράνομη, δεν είναι κατακριτέα και ότι επιδράσεις κι αν έχει στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι δικός τους λογαρισμός τι θα κάνουν. Smanos, “μπορεί να μην έχει καμία σχέση, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο και για την απόσχιση στην Κύπρο, από όποιον ισχυρό το θελήσει...” Άμα δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, όπως παραδέχεσαι, πως θα γίνει να επηρεάσει το ένα το άλλο; Επηρεάστηκε η Κύπρος όταν έγινε ο αποχωρισμός Τσεχίας και Σλοβακίας; Ή ακόμη ο αιματηρός χωρισμός Κροατίας και Σερβίας; Όχι βέβαια. Ανόμοια πράγματα. Η περίπτωση της ρώσικης εισβολής έχει άμεση σχέση με την εισβολή στην Κύπρο και το έχω επισημάνει πολλές φορές (= εισβολή και κατοχή από γειτονικό κράτος με αφορμή την ύπαρξη μειονότητας). Αλλά το θέμα της σκωτίας δεν έχει σχέση. Δεν υπάρχει εισβολή, δεν υπάρχει κατοχή, δεν υπάρχει παραβίαση συνόρων, δεν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή του συντάγματος της βρετανίας. Υπάρχει ένα Ηνωμένο Βασίλειο που ίσως αποφασίσει να πάψει να είναι ενωμένο, όπως αποφάσισε πριν καιρό να ενωθεί.

 2. George N avatar
  George N 09/09/2014 15:21:15

  Δεν είναι σωστός ο παραλληλισμός. Η Σκωτία είναι μέλος σε ένωση κρατών, όχι τμήμα μιας χώρας που ζητάει να αποσχισθεί. Μένει στο ΗΒ μόνο αν οι κάτοικοί της (και όχι οι Σκώτοι) πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο τους συμφέρει. Μπορούν να ψηφίσουν να φύγουν όπως 300 χρόνια πριν οι πρόγονοί τους ψήφισαν να μπουν. Η απόσχιση είναι άλλο πράγμα και μόνο στην πρώην Τσεχοσλοβακία έγινε ειρηνικά. Ακόμα και στην Αγγλία αν η Κορνουάλη ζήταγε να τραβήξει το δικό της δρόμο δεν θα ήταν κάτι τόσο απλό όπως με την Σκωτία. Σωστό ότι αν φύγουν, οι Tories ενισχύονται. Και σίγουρα μεγαλώνει η πιθανότητα να φύγει το ΗΒ από την EuroDisneyland.

 3. Tonia G. avatar
  Tonia G. 11/09/2014 13:43:12

  Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Οδηγεί στην παραπληροφόρηση και την επιβολή τετελεσμένων επί των ημιμαθών από όσους έχουν συμφέρον να το κάνουν. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση των περιπτώσεων του Ην. Βασιλείου, της Ισπανίας και του Βελγίου. Πολύ περισσότερο δε με την Κύπρο. Οι Σκωτσέζοι μπορούν να πράξουν αυτό που επιθυμούν καθώς πρόκειται για αναγνωρισμένο από το Ην. Βασίλειο ξεχωριστό Έθνος. Θα αναφέρω το απλό παράδειγμα ότι στο ποδόσφαιρο όλα τα Εθνη τουν Ην. Βασιλείου αγωνίζονται ξεχωριστά και είναι αναγνωρισμένα από την Ουέφα και τη Φίφα. Έτσι υπάρχουν Εθνικές Ομάδες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Στο στίβο από επιλογή τους έχουν κοινη ομάδα Μεγάλης Βρατανίας στην οποία δεν μετέχει η Β. Ιρλανδία, διότι δεν ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία (το νησί). Πρέπει λοιπον να είμαστε προσεκτικοί και να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Οι Σκωτσέζοι για παράδειγμα μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας ή του Καναδά, οι οποίες είναι ανεξάρτητες χώρες, με Πρωθυπουργό αλλά ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας είναι η Βασίλισσα Ελισσάβετ. Και μάλλον έτσι θα γίνει αν ψηφίσουν υπέρ του ΝΑΙ οι Σκωτσέζοι. Τώρα το θέμα του νομίσματος είναι σημαντικό αλλά δευτερεύουσας σημασίας. Θεωρώ ότι πυροτέχνημα πριν το δημοψήφισμα είναι η απειλή του Κάμερον ότι με Ανεξαρτησία ξεχάστε τη λίρα. Κι αυτό γιατί η λίρα (Άγγλοι) χρειάζεται τα πετρέλαια της Β. Θάλασσας αλλά και οι Σκωτσέζοι χρειάζονται τους Άγγλους αφού είναι η βασική αγορά τους με 55 εκ. πληθυσμό. Δεν φοβάμαι ούτε τους Άγγλους ούτε τους Σκωτσέζους οι οποίοι δίνουν μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και θεσμών. Η Αγγλία για παράδειγμα με την απόσχιση χάνει όλους τους υδρογονάνθρακες της Β. Θάλασσας χωρίς ούτε μια απειλή ούτε ένα casus belli!

 4. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 12/09/2014 14:57:31

  Είναι βιώσιμη οικονομικά μια ανεξάρτητη Σκωτία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.