#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η Κίνα μπορεί να νικήσει την ΑμερικήΜε την συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας, η αντιπαράθεση της με τις ΗΠΑ είναι πλέον αναπόφευκτη.

Προς το παρόν, οι ηγέτες των δυο χωρών θεωρούν πως αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να διαχειριστεί χωρίς πολεμικές συγκρούσεις που θα απειλήσουν την παγκόσμια τάξη.

Κάποιες όμως αναλύσεις των ειδικών, δεν είναι τόσο καθησυχαστικές.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, η ανάδυση της Κίνας αποτελεί πραγματική απειλή για την Αμερική. Οι αναδυόμενες δυνάμεις πάντα επιδιώκουν την κυριαρχία, ενώ αυτές που παρακμάζουν ποτέ δεν παραδίνονται αμαχητί. Και αν λάβουμε υπόψη τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα των δυο αυτών χωρών, τότε ο μελλοντικός πόλεμος μεταξύ τους είναι πολύ πιθανός.

Είμαι πολιτικά ρεαλιστής. Αυτό δεν σημαίνει πως το μόνο που με απασχολεί είναι η οικονομική και στρατιωτική ισχύς. Η ηθική παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, και στον διαχωρισμό των νικητών από τους ηττημένους.

Οι αρχαίοι Κινέζοι πολιτικοί θεωρητικοί πίστευαν πως το κλειδί για τη παγκόσμια κυριαρχία είναι η πολιτική ισχύς, με επίκεντρό της την ηθική ηγεσία. Οι ηγέτες που δρουν ηθικά, κερδίζουν μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο Xunzi, υπήρχαν τρία είδη ηγεσίας: Ανθρώπινη, ηγεμονία, και τυραννία. Η πρώτη κερδίζει τις καρδιές και το μυαλό όλων των ανθρώπων. Η τυραννία, που βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη, δημιουργεί εχθρούς. Η ηγεμονία βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Δεν κοροϊδεύει τον κόσμο, αλλά αδιαφορεί για την ηθική, και πολύ συχνά χρησιμοποιεί βία. Σύμφωνα με τους Κινέζους φιλόσοφους, η καλύτερη μορφή ηγεσίας είναι η ανθρώπινη.

Αυτές οι θεωρίες μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, αλλά έχουν αρκετά κοινά σημεία με τα σημερινά δρώμενα. Όπως μου είχε πει κάποτε ο Henry Kissinger, η σύγχρονη κινεζική εξωτερική πολιτική, είναι πολύ πιθανό να βασίζεται σύντομα στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία...

Σήμερα, συνεχίζει να ισχύει το κινεζικό αξίωμα της αρχαιότητας ότι τα κράτη που βασίζονται στην οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ, χωρίς μια ηθική ηγεσία, είναι μοιραίο πως θα αποτύχουν.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους απόψεις δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη σημερινή εποχή του οικονομικού ντετερμινισμού, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αναφέρονται σε αυτές (στα λόγια και μόνο). Οι Κινέζοι κομμουνιστές θεωρούν πως το κόμμα τους αποτελεί τη βάση του οικονομικού θαύματος της χώρας, αλλά δείχνουν να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα και μόνο. Από τη πλευρά τους, οι Αμερικανοί ηγέτες σπάνια παραδέχονται μια αποτυχία τους.

Και οι δυο κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι η πολιτική και όχι το χρήμα, θα καθορίσει τον αυριανό κυρίαρχο. Πολλοί θεωρούν ότι  η Κίνα μπορεί να βελτιώσει την διεθνή της εικόνα, αν αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς τρίτους. Η εξαγορά όμως της φιλίας δεν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, ειδικά σε δύσκολες εποχές.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Κίνα για να κερδίσει την συμπάθεια του πλανήτη; Σύμφωνα με τους αρχαίους φιλοσόφους της, θα πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Η ανθρώπινη ηγεσία θα  πρέπει να δημιουργήσει ένα ιδανικό μοντέλο στην ίδια την Κίνα, ώστε να εμπνέει και τους ξένους λαούς. Για να το πετύχει, θα πρέπει να πάψει να δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, και να φροντίσει να κλείσει το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η λατρεία του χρήματος θα πρέπει να αντικατασταθεί από την παραδοσιακή ηθική, και η πολιτική διαφθορά από την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, αν η Κίνα θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, θα πρέπει να επιδείξει ανθρώπινη μορφή ηγεσίας. Η στρατιωτική ισχύς εξηγεί το γιατί η Αμερική έχει τόσους πολλούς συμμάχους. Ο Ομπάμα μπορεί να έχει κάνει λάθη στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, και στην Λιβύη, αλλά έχει αποδείξει πως η χώρα του μπορεί να αναλαμβάνει πολλούς πολέμους ταυτόχρονα. Αντίθετα, η Κίνα έχει να πολεμήσει από το 1964 (με το Βιετνάμ), και η στρατιωτική της ηγεσία (και οι στρατιώτες της) στερείται πολεμικής εμπειρίας.

Η Αμερική απολαμβάνει καλύτερες σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο από ότι  η Κίνα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Έχει 50 επίσημους συμμάχους, ενώ η Κίνα κανέναν. Μόνο η Β. Κορέα και το Πακιστάν είναι «ημί-σύμμαχοι»της.

Το Πεκίνο χρειάζεται να αναπτύξει υψηλού επιπέδου διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με τα άλλα κράτη, αν θέλει ένα φιλικό διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναδυθεί. Για να κερδίσει τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα, το Πεκίνο θα πρέπει να έχει ως βάση του την ηθική. Παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσει τον νέο του διεθνή ρόλο και να αναλάβει τις ευθύνες που τον συνοδεύουν.

Πολιτικά, η Κίνα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την παραδοσιακή της αξιοκρατία. Οι κορυφαίες θέσεις θα πρέπει να καταλαμβάνονται από άτομα με αξίες και σοφία, και όχι απλά με τεχνικές ικανότητες. Παράλληλα, η Κίνα θα πρέπει να εντάξει στο δυναμικό της αξιωματούχους από ολόκληρο τον κόσμο, όπως έκανε η πιο ένδοξη δυναστεία Tang, που χρησιμοποιούσε άξιους αξιωματούχους από τον έξω κόσμο. Η σημερινή Κίνα θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της σε καταρτισμένους και προικισμένους μετανάστες, αν όντως θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στα σοβαρά.

Ο μελλοντικός ανταγωνισμός Κίνας- Αμερικής θα είναι πολύ διαφορετικός από τον αντίστοιχο επί εποχής ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Ούτε η Αμερική, αλλά ούτε και η Κίνα χρειάζονται πολέμους τρίτων για να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, ή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και τεχνολογία.

Η επιδίωξη της Κίνας είναι η αύξηση του παγκόσμιου ρόλου της, και της Αμερικής η διατήρηση του δικού της. Το ποιος θα επικρατήσει τελικά, εξαρτάται από τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Και σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους φιλοσόφους, θα κερδίσει αυτός που επιδεικνύει την μεγαλύτερη ανθρωπιά.

 

Του Yan Xuetong,  καθηγητή πολ. Επιστημών, και πρύτανη διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο  Tsinghua.

New York Times

http://www.nytimes.com/2011/11/21/opinion/how-china-can-defeat-america.html?_r=1&pagewanted=all

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/11/2011 10:05:55

  χεχεχε... Η Κίνα μπορεί να νικήσει την Αμερική, αν Αμερικανοποιηθεί... Το ερώτημα είναι με Ελευθερία ή χωρίς; Αν "με" όλα καλά. Αν "χωρίς", έεεε... έχει και η Κίνα παρελθόν isolationism φουλ.

 2. Ignoramus avatar
  Ignoramus 22/11/2011 10:15:07

  παρα πολυ ενδιαφερον αρθρο
  τετοια δεν διαβαζουμε στα ελληνικα μου μου ε δυστιχως

 3. istrilatis avatar
  istrilatis 22/11/2011 10:23:31

  Για όνομα του Θεού τι μπούρδες είναι αυτές...και τι μας ενδιαφέρει εμάς το ποιος θα επικρατήσει...εδώ το ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν επι-κρατούντες, και όχι εάν ο επι-κρατών έχει "ανθρώπινο" προσωπείο. Το να μην υπάρχουν συνθήκες και νοοτροπίες που απαιτούν και επιβάλουν ..επι-κρατείες ...αλλιώς πχ ο Αντώνης θα έπρεπε προ πολλού να έχει υπογράψει...

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ istrilatis 22/11/2011 10:29:09

   εσυ εισαι της ουτοπιας; ξυπνα καημενε.

 4. QQ avatar
  QQ 22/11/2011 10:26:37

  Το άρθρο αυτό μάλλον γράφτηκε σε απάντηση των καθαρά εχθρικών δηλώσεων που κάνανε ρεπουμπλικανοι ότι η Κίνα θα έχει την τύχη της ΕΣΣΔ και θα διαλυθεί, της πιο σκληρής γραμμής που ακολουθεί ο Ομπανάνα τελευταία και της εγκατάστασης 2500 πεζοναυτων στην Αυστραλία για να τους νοιώθουν οι Κινέζοι κοντά τους.
  Η Αμερική καταρέει και χρειάζεται πάλι έναν αποδιοπομπαιο τράγο για τα χάλια της όπως παλιά είχε τους Γιαπωνέζους στην κρίση του 70 ξεχνώντας ότι για τα όποια προβλήματα δημιουργεί η Κίνα ευθύνεται αυτή και οι απληστία της.
  Καλή ώρα όπως εμείς για τα χάλια μας κατηγορούμε τους ναζί Ευρωπαίους

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ QQ 22/11/2011 11:12:33

   QQ που την είδες την εχθρική δήλωση των Ρεπουμπλικάνων;; Ψάχνω ψάχνω και δεν βρίσκω... Ίσιως ο Νίξον(R) την έκανε μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο;

 5. Agni avatar
  Agni 22/11/2011 11:21:42

  Άργησε ο μάστορας,η Κίνα έχει ήδη σιωπηλά και με πραγματικούς όρους,κερδίσει τις καρδιές σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο(6 δις) χωρίς μεσσιανολογίες,και μεγάλες αφηγήσεις,για αυτούς που το τέλος του κόσμου έχει φτάσει ήδη,εδώ και χρόνια αύτες οι φαντασιώσεις είναι όχι μόνο πολυτέλεια,αλλά και αστειότητα,απλά δεν έχουν να περιμένουν τίποτα,χειραφετούνται λοιπόν απο τη βιβλική/νεοβιβλική ανάγνωση του κόσμου,που υποτίθεται οτι οδεύει σταθερά και γραμμικά σε ένα ουτοπικά υπέροχο "τέλος"..Η Κίνα δεν έχει ένα στυγνά αποκιοκρατικό και αιματοβαμμένο προσωπείο,ακόμα και να αποκτήσει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο μιας χώρας δεν της επιβάλλει με το ζόρι και τη βια "δημοκρατικά" μεσημεριανάδικα και ριάλιτι,η τελευταία εφεδρεία αυτού που κάποτε αγαπήσαμε ως δύση και με το οποίο ουδεμία σχέση έχει πλέον είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανεβοκατεβάζουν μαριονέτες,οι οποίοι αποκαλούνται "σύμμαχοι" και "διεθνής κοινότητα"..Αν έχουν τα κότσια οι δυτικοί ας επιτρέψουν την αυτοδιάθεση των λαών απο το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία,μέχρι την Ταυλάνδη και την Ευρώπη και θα δούμε πόσοι "πολλοί" θα παραμείνουν οικειοθελώς σύμμαχοι της Αμερικής..Θα μείνουν μόνες τους με τον προφήτη του πολέμου και ακόμα και η Αγγλία θα πηδήξει απο το βυθιζόμενο πλοίο,στον ήδη διαμορφωμένο χωρίς τυμπανοκρουσίες μετα-αμερικάνικο,μετα-βιβλικό(μετα-προτεσταντικό) κόσμο,βέβαια και πάλι θα μιλούν για διεθνή κοινότητα και ανθρωπότητα καθότι οι συνήθεις δεν αλλάζουν,δυστυχώς καθότι η τελευταία ελπίδα για την ολική επαναφορά της Αμερικής θα ήταν η ανάδειξη ενός ηγέτη απο τα δεξιά/αριστερά(ο κόσμος εκεί είναι πιο έξυπνος απο την ηγεσία του και έχει υπερβεία τα νεκρά δίπολα)κινήματα των πολιτών της μεσαίας τάξης που θα έλεγαν οι μαρξιστές,ο οποίος θα συνέθλιβε τον νεοσυντηριτικό φασισμό και θα αντιμετώπιζε τον πλανήτη με σεβασμό και ταπεινότητα..

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 22/11/2011 12:12:55

  Η Κίνα είναι νινί ακόμα. Η υπεροχή της Αμερικής είναι τρομακτική. Η αμερική θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πλήθυσμιακά, οικονομικά, στρατιωτικά και τον 21 αιώνα.
  Γενκά το πάρτυ στος αναπτυσσόμενες χώρες Τουρκία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία σταματάει απότομα καθώς τα προιόντα τους δεν πωλούνται πλέον με την ίδια ευκολία στην εδώ και αρκετά χρόνια μαστιζόμενη από την κρίση Δύση. Οι κινέζικες εξαγωγές μειώθηκαν 50%.
  Μπορεί να υπάρξει την επόμενη δεκαετία σύγκρουση με την Δύση κάποιας μορφής. Ασφαλώς θα ηττηθούν.
  Την τελευταία φορά που κοιτάχτηκα στον καθρέφτη δεν έμοιαζα Κινέζος...
  Φαντάζομαι ούτε και οι υπόλοιποι εδώ μέσα μοιάζουν. Μην τρελένεστε με την Κίνα.

  • Agni avatar
   Agni @ Γιώργος Αχαιός 22/11/2011 13:52:14

   Η μεγαλύτερη δύναμη,της Αμερικής ήταν η πίστη σε αυτήν,επίσης η πολιτισμική δύναμη η οποία δεν βρίσκεται στο απόγειο της,αντιθέτως εδώ και μια πενταετία ανακυκλωνει της ίδιες σαβούρες,ο ίδιος ο κόσμος της στρέφεται σε εναλλακτικούς/ευρωπαικούς,και ακόμα εξωδυτικούς τρόπους θέασης του κόσμου,στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές και τις αξίες των πατέρων της Αμερικής,τις οποίες μάλλον εκπροσωπούν οι αναπτυσσόμενες χώρες και όχι η νεοσυντηριτική κλίκα που σφεταιρίζεται την Αμερική και αποκόβεται όλο και περισσότερο απο τον κόσμο.Πληθυσμιακά η Αμερική αναπτύσσεται κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των Λατίνων-που σύντομα θα διεκδικήσουν περισσότερη εκπροσώπηση,αυτοί δεν δείχνουν να ενσωματώνονται όπως οι μαύροι (σαν ξελιγωμένοι νεοελληναράδες-θέλουν να αυτοαποκαλούνται και αστοί πανάθεμα τους!!) στην λαικιστική νεοσυντηριτική αφήγηση,και την υποκουλτούρα του ύστερου Εμ Τιβι..Με την αιχμηρότητα των στίχων του Χιπ Χοπ της κοινότητας τους και τη μαζική συμμετοχή τους στα κινήματα προεξοφλούν την ανάδυση μιας άλλης Αμερικής,η μάλλον την επιστροφή της πραγματικής ,και το τέλος του επιθετικού φασισμού της-όχι και τόσο Αμερικάνικης,ιδεολογικά-αυτοκρατορίας..Όσο για τον οικονομικό τομέα για πολλοστή φορά πρέπει να ξαναεξηγούμε οτι τα "προιόντα" και το εμπόριο έτσι και αλλίως παρακμάζουν,σε μια μετα-καταναλωτική κοινωνία η νέα μορφή καπιταλισμού λοιπόν θα είναι ενεργειακή/ηπειρωτική και όχι ναυτική/καταναλωτική εκεί η Κίνα αλλά και ολόκληρη η Ευρασία θα έχουν το πλεονέκτημα,αυτές θα αναδείξουν νέες μορφές διακυβέρνησης σταδιακά,συγκεντρωτικές μεν και ριζιά προσδεδεμένες στην πολιτισμική τους διαιτερότητα-αντί για τον νεοδυτικό χυλό-αλλα αρκετά φιλελεύθερες ως προς την κυκλοφορία και τη διάδοση των νέων,μη δυτικών πια ιδεών τις οποίες θα ενσωματώνουν σε διάφορους τομείς υπερπαράφοντας διαφορετικότητα, και ερεθίσματα..Αυτό το ξέρουν ακόμα και οι νεοσυντηριτικοί γι αυτό εισέβαλλαν στο κατα τα άλλα άχρηστο Αφγανιστάν..Μένει το πολεμικό,έστω εισβάλλουν σε όλη τη γη,και κάνουν τη μαντόνα,ή τη μάνα του ΓΑΠ αυτοκράτειρα,πόσο στρατό θα έχουν για να κρατήσει αυτό το ήδη εξασθενημένο πράγμα πάνω απο ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς νομιμοποίηση?Δόξα τω Θεώ οι ουτοπίες είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν,εκτός αν θέλουν να αφανίσουν τους πάντες και να ξαναζήσουν το "αδαμ" και "ευα", με πράσινη υπανάπτυξη.Πέρα απο την πλάκα κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μίλησε,(ούτε και επιθυμεί φυσικά,) για "τέλος της Αμερικής",αλλα για τέλος της νεοσυντηριτικής/νεοφασιστικής αναλεύθερης και οργουελικής Αμερικής,η οποία στην ουσία είναι βεθύτατα αντιαμερικάνικη και αποτελεί την ολοκλήρωση της Αμερικάνικης σχολής του Τροτσκισμού απο την οποία προέκυψε και ο εθνοσωτήρ Ανδρέας και το Πασόκ,το οποίο καθόλου δεν μεταλλάχτηκε, αλλα φανερώθηκε σε αυτό που πραγματικά ήταν πάντα-αυτά για τους θαυμαστές του πολιτικού βάθους της Σάρα Πέιλιν και της Διαμαντοπούλου..Απο κει και πέρα περισσότερη επιχειρηματολογία/τεκμηρίωση και λιγότερα άσματα της έφης Θώδη δεν βλάπτουν.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Agni 22/11/2011 21:06:43

    Μ' αρέσεις!

 7. QQ avatar
  QQ 22/11/2011 12:29:11

  Αρχαιοπτερυξ δες εδω. Ωραία η χαριτωμενιά σου για τον Νιξον
  Ξεκαρδιστήκαμε.
  http://www.youtube.com/watch?v=q_0Ikg7bNaY
  http://www.youtube.com/watch?v=cpPezvqg6Y8
  http://www.youtube.com/watch?v=IeqgRsX8H1k&feature=related

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ QQ 22/11/2011 17:11:41

   Χαίρομαι που ψυχαγωγείσαι.

   ΑΝ καταλαβαίνεις τι λέει ο υποψήφιος, λέει ότι έχει εκχωρηθεί παραγωγή στην Κίνα ή οποία επιδοτεί τις εξαγωγές της με τεχνητά χαμηλό νόμισμα. Εδώ και καιρό οι πάντες το λένε αυτό, και ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ότι δηλαδή επιδοτηθήκαμε να μην παράγουμε και κλειδωμένοι σε ένα ακριβό νόμισμα που όμως δεν έχουμε αλλά το χρωστάμε, θα πεθάνουμε της πείνας περιμένοντας την 6η δόση για να εισάγουμε γαλλικές πατάτες.

   ΟΠΟΤΕ, θες κουβέντα για την Αμερική ή την ελευθερία της αγοράς, στην διάθεσή σου. Εν τω μεταξύ, κάτσε στην ουρά για την δόση, και εγώ θα γράφω για να διασκεδάζεις.

   • A.M. avatar
    A.M. @ archaeopteryx 22/11/2011 21:07:28

    Εγκρίνω και επαυξάνω!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.