14/11/2009 02:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πυρηνικό οπλοστάσιο ή όχι;Το όραμα του προέδρου Ομπάμα, για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή. Του χάρισε μάλιστα και το Νόμπελ της ειρήνης. Πόσος χρόνος όμως θα χρειαστεί, αν αποφασίζαμε σήμερα να ξεφορτωθούμε όλα τα πυρηνικά; Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό  που είναι επικεφαλής των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, τουλάχιστον 40 χρόνια.

Μιλώντας πρόσφατα στο Καπιτώλιο, ο στρατηγός Kevin Chilton, διοικητής της αμερικανικής Στρατηγικής Διοίκησης, είπε πως «Αν κοιτάξουμε στο μέλλον, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα σε 40 χρόνια από σήμερα. Πιστεύω πως η απάντηση είναι ναι».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει τη παρουσίαση της νέας πυρηνικής στάσης της χώρας. Ακόμη όμως και με κάποιον πολέμιο των πυρηνικών στο τιμόνι της χώρας, οι οπαδοί του πυρηνικού εκσυγχρονισμού, αντεπιτίθενται.

Ο Adam Lowther, αναλυτής θεμάτων άμυνας σε ερευνητικό ινστιτούτο της πολεμικής αεροπορίας, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη με τίτλο Challenging Nuclear Abolition, στην οποία υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά τη πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η τοποθέτησή του δεν εκπροσωπεί την επίσημη πολιτική της αεροπορίας, αλλά είναι μια ανεξάρτητη ανάλυση την οποία απευθύνει σε στελέχη και αξιωματούχους  του όπλου. Αποτελεί δε μια ενδεικτική στάση που μοιράζονται αρκετοί, και που όχι μόνο επικροτεί την αναγκαιότητα των πυρηνικών ως αποτρεπτική δύναμη, αλλά επιδιώκει και τον εκσυγχρονισμό τους.

«Όπως συμβαίνει με κάθε νέα κυβέρνηση, οι πραγματικότητες της εξουσίας, γρήγορα ξεπερνούν τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας», γράφει ο Lowther. «Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να πειστεί πως ένα ασφαλές και σύγχρονο πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί ο αμερικανικός λαός και να στηριχτεί η ειρήνη σε διεθνές επίπεδο… το να πειστεί ο πρόεδρος είναι εύκολο, αν το κογκρέσο, αλλά και ο αμερικανικός λαός στηρίξουν μια πολιτική εκσυγχρονισμού των πυρηνικών μας όπλων».

Η θέση αυτή δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή άσκηση για πολιτικούς επιστήμονες. Η «αποπυρηνικοποιημένη» πολιτική που  επιθυμεί να εφαρμόσει ο πρόεδρος, έχει ήδη δημιουργήσει ένα ρήγμα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, μεταξύ των οπαδών της κατάργησης των πυρηνικών και αυτών που επιμένουν στη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους. Στους δεύτερους συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates.

 

 Wired

ΣΧΟΛΙΑ

  1. thouthou avatar
    thouthou 15/11/2009 00:44:16

    Ομπαμικές παπαριές... Τώρα που η Τουρκία είναι η καλύτερη σκύλα του, δεν τον είδα να αντιδρά στα πυρηνικά της σχέδια.....
    Ο μπάμιας είναι φούσκα......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.