Πτήση MH 370, ατύχημα ή κατάρριψη;
30/03/2014 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πτήση MH 370, ατύχημα ή κατάρριψη;

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη πτήση ως επικίνδυνη (και όχι απλώς ύποπτη) για τρομοκρατική επίθεση (Renegate)

Πολλές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα σε διεθνή κλίμακα γίνεται τις τελευταίες 21 ημέρες για την τύχη του αεροσκάφους Boeing 777 της πτήσης ΜΗ 370 των Μαλαισιανών αερογραμμών με τους 239 επιβαίνοντες που χάθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Μαρτίου, με τραγικό στοιχείο της την τύχη των επιβαινόντων και πληρώματος καθώς και των απαρηγόρητων συγγενών τους.

Έτσι βλέπουμε πρωθυπουργούς χωρών να κάνουν δηλώσεις για ευρήματα, ερευνητές επιστήμονες να αναλύουν τεχνολογίες που αναφέρονται στην πορεία του αεροσκάφους και τον εντοπισμό του, υψηλής τεχνολογίας συστήματα και τεράστιοι αριθμοί προσωπικού και μέσων να εμπλέκονται στην αναζήτησή του και κάποιες φωνές να μιλάνε για πιθανή κατάρριψη του.

Θα σταθούμε σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο για να αναλύσουμε που μπορεί να στηρίζονται αυτές οι εικασίες.

Μετά τα τραγικά γεγονότα της 9/11 κατέστη απόλυτη η ανάγκη ασφάλειας του εναέριου χώρου και με την αντιμετώπιση των Renegate. Ως renegate χαρακτηρίζεται μια πολιτική πλατφόρμα που εκτιμάται ότι επιχειρεί με τέτοιο τρόπο που επαυξάνει την υποψία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης .

Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός πολιτικού αεροσκάφους ως renegate είναι η απώλεια της επικοινωνίας με το αεροσκάφος ( COMLOSS ) , η αναιτιολόγητη απόκλιση (deviation) από το σχέδιο πτήσης , η απενεργοποίηση του αναμεταδότη ( transponder) ή άλλη ύποπτη (suspicious) συμπεριφορά.

Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχουν όλα αυτά τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη πτήση ως επικίνδυνη (και όχι απλώς ύποπτη) για τρομοκρατική επίθεση. Η απενεργοποίηση του αναμεταδότη και η απόκλιση από το σχέδιο πτήσης αποκλείει την περίπτωση του «Ήλιος» αδυναμίας αντίδρασης από το πλήρωμα λόγω παθολογικών αιτίων δηλαδή υποξυγονίας κ. ά.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή αυτό το αεροσκάφος, τηρώντας τα ανωτέρω κριτήρια , εάν προσέγγιζε κατοικημένη ή στρατηγική περιοχή θα ετίθετο το θέμα κατάρριψής του για να περιορισθούν τα θύματα και οι επιπτώσεις από την τρομοκρατική δράση.

Αυτό εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο με ανάλογες νομοθετικές λύσεις συνεργασίας παγκοσμίως όλων των φορέων που ασχολούνται με την αεροπορική ασφάλεια στα πλαίσια πρόληψης των τρομοκρατικών επιθέσεων. Με υψίστης σημασίας την άμεση και διαλειτουργική συνεργασία πολιτικών και στρατιωτικών δομών αλλά και θέσπιση απαραίτητων θεσμικών πλαισίων και μηχανισμών εντός Πολυεθνικών – Διεθνών Οργανισμών αλλά και μεταξύ των χωρών .

Οι στόχοι των αερομεταφορών θεωρούνται ιδιαίτερα δελεαστικοί για τους τρομοκράτες αφού τα αεροσκάφη δεν μπορούν να σταματήσουν στον αέρα , έτσι , οι τελικές επιπτώσεις των επιθέσεων κατά των αεροσκαφών είναι εξαιρετικά καταστροφικές και δραματικές και προς τούτο οι εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια του εθνικού εναέριου χώρου τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες για κάθε ένδειξη που οδηγεί σε ανησυχία ασφάλειας.

Ειδικός Συνεργάτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ avatar
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ 31/03/2014 00:30:15

  Σε μία τέτοια τεχνολογική περίοδο που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και καρφίτσα είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν ξέρουμε ούτε καν που έπεσε το αεροσκάφος.

 2. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ avatar
  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ 31/03/2014 00:37:52

  ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ .

 3. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 31/03/2014 03:53:27

  Τι έχει να πεί η Αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό γιά όλα αυτά και μην μου πείτε ότι δεν κατάλαβαν οι αμερικανοί τίποτα από τα διαδραματισθέντα;

 4. ΚΡΙΤΗΣ avatar
  ΚΡΙΤΗΣ 31/03/2014 07:56:32

  Οι διαδικασίες για αντιμετώπιση renegate είναι σωστές, όσο και εαν φαίνονται σκληρές. Εαν η προεδρία Κλίντον τις είχε υιοθετήσει (όπως είχαν προταθεί) θα είχαν γλυτώσει τα χιλιάδες αθώα θύματα της 9/11.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.