#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/05/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση από Κομισιόν για «φρένο» στη λιτότηταΗ παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής που αποφάσισε να εισηγηθεί χθες η Κομισιόν για 5 χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονταν εκτός στόχων στη μείωση του ελλείμματος, αποτελεί τη σημαντικότερη απόφαση των τελευταίων τριών ετών, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες και για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος περαιτέρω ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ γιατί χθες ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν αποκάλυψε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να βρεθεί τρόπος αύξησης της παροχής ρευστότητας στις ΜΜΕ των χωρών του Νότου της ευρωζώνης.

«Δίνουμε μια ανάσα στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ώστε τώρα να μπορέσουν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Συστάσεις

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες με δημοσιονομικά πλεονάσματα, και ονομαστικά τη Γερμανία, να βοηθήσουν με έμμεσο τρόπο τις υπόλοιπες, προχωρώντας σε αύξηση των μισθών, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση στο εσωτερικό τους.

Η Κομισιόν έκανε συστάσεις σε όλες τις χώρες με εξαίρεση τις μνημονιακές, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τα προβλήματα των οποίων αντιμετωπίζονται μέσω των προγραμμάτων προσαρμογής που εφαρμόζουν.

Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την παράταση κατά δύο χρόνια της επίτευξης του στόχου μείωσης του ελλείμματος για την Ισπανία και τη Γαλλία και κατά ένα χρόνο για την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία.

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα που υποχρεώνεται να λάβει άμεσα μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος, αλλά η Κομισιόν υπήρξε ιδιαίτερα επιεικής γιατί δεν προτείνει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, όπως θα έπρεπε, για μη εκπλήρωση του στόχου.

Για την Ιταλία, η Επιτροπή έκρινε ότι μείωσε το έλλειμμα κάτω του 3% με βιώσιμο τρόπο, συνεπώς βγαίνει από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Οι συστάσεις της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθούν από το Eurogroup με τη συναίνεση και του Βερολίνου που μέχρι πριν από λίγες βδομάδες αντιδρούσε έντονα, αλλά τελικά υποχώρησε βλέποντας ότι η χαλάρωση της λιτότητας αποτελεί πλέον πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένων όλων των θεσμικών οργάνων (Ευρωβουλή, Κομισιόν), της ΕΚΤ, αλλά και των «δορυφόρων» της Γερμανίας, όπως η εκτροχιασμένη δημοσιονομικά Ολλανδία.

Αντίκτυπος

Οι χθεσινές εισηγήσεις θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο και για την Ελλάδα. Ήδη στην Πορτογαλία προτείνεται να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Ιρλανδία, εάν κριθεί αναγκαίο. Η χώρα μας έχει ένα καίριο αίτημα, που είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, για την οποία υπάρχει και σχετική δέσμευση του Εurogoup να επανεξετάσει το θέμα το 2014. Τώρα, αναμένεται να αποκτήσει μια μεγαλύτερη δυναμική και η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

Τονωτικές… ενέσεις

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η αποκάλυψη του αντιπροέδρου Ολι Ρεν ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ προκειμένου να αναζητήσει τρόπους αύξησης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία των χωρών του Νότου. Όπως είπε ο κ. Ρεν δεν υπάρχει προηγούμενο στην οικονομία να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα χωρίς αύξηση της ρευστότητας. Και αυτό τη στιγμή που στις χώρες του Νότου δεν υπάρχει ροή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν, όπως είπε.

Η φόρμουλα που εξετάζεται είναι να δώσει η ΕΚΤ κίνητρα στις τράπεζες των χωρών του Νότου, μέσω της εγγύησης από την ίδια ενός μέρους της ρευστότητας που τους παρέχει, εάν αυτή διοχετεύεται στις ΜΜΕ. Αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Συστάσεις η Κομισιόν κάνει και στο Εurogroup, ζητώντας την ανάπτυξη μιας συλλογικής δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική. Προτείνει επίσης να στηριχτεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ροή πιστώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις ΜΜΕ, ενώ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επίτευξη συμφωνίας για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα τις δυσκολίες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, μόνο στη Γερμανία αυξήθηκε πέρυσι η ροή των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Μπλόκο στην ανεργία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε την άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία των νέων. Όπως είπε θα πρέπει να επιταχυνθεί η νομοθετική διαδικασία για το ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014, είπε, ενώ μεταξύ άλλων το ταμείο θα χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του προγράμματος Εγγύηση για τη Νεολαία, το οποίο προβλέπει την προσφορά εργασίας ή την παροχή εκπαίδευσης σε όλους τους νέους κάτω των 30 ετών το αργότερο σε 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την απώλεια της θέσης εργασίας εάν ήταν εργαζόμενος.

Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο, αφού ανέφερε ότι σήμερα 120 εκατ. Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνδράμουν μέσω αύξηση των επιδομάτων τους πλέον ευάλωτους.

Νίκος Μπέλλος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fe avatar
  fe 30/05/2013 07:49:10

  Το καλυτερο της χθεσινης ημερας ητανε του ραχοι οταν με εκφραση ενος ηλιθιου εκανε το ρητορικο ερωτημα γιατι ενω ο υπολοιπος κοσμος αναπτυσεται η ευρωπη μενει στασιμη η εχει υυφεση.Απαντηση που τη ξερουν μεχρι και τα μωρα.Γιατι ακολουθειται τον μερκελικο φιλελευθερο οικονομικο ιμπεριαλισμο κυριε ραχοι μου...

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 30/05/2013 21:39:16

  "Η Κομισιόν έκανε συστάσεις σε όλες τις χώρες με εξαίρεση τις μνημονιακές, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τα προβλήματα των οποίων αντιμετωπίζονται μέσω των προγραμμάτων προσαρμογής που εφαρμόζουν"

  Χα χα... με κάνανε και γέλασα πάλι οι γελοίοι οι ευρωπαίοι! Δηλαδή αυτό που λενε είναι ότι όλοι πρέπει να αφήσουν πίσω την καταστροφική λιτότητα εκτός από αυτούς στους οποίους έχει ήδη προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά!!!! Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τελικής πτώσης!!! Γελοίοι....... ΓΕΛΟΙΟΙ!!!!!

  Ακούω ευρώπη και τρελαίνομαι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.