#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόεδρος o Ρόμνεϊ ελέω Ντημπέητ;

Μια νύχτα τα αλλάζει όλα: και εγένετο ντέρμπυ

 

Μέχρι το πρώτο ντημπέητ, ο Μιττ Ρόμνεϊ θεωρείτο χαμένος από χέρι. Όχι μόνο διότι αυτό υπαγόρευαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά γιατί μια σειρά από γκάφες, άλλες λιγώτερο άλλες περισσότερο σοβαρές, τον είχαν κατακρημνίσει στα τάρταρα.

Δεν πρόκειται μόνο για ασήμαντα τεκμήρια ασχετοσύνης, όπως το περίφημο «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα των αεροπλάνων εν πτήσει». Ούτε μόνο για τα κάπως πιο ουσιώδη, όπως τα στραβοπατήματά του σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Στο γνωστό βίντεο που διέρρευσε, κατ’ ουσίαν προσβάλλει και απορρίπτει μετά βδελυγμίας το 47% του αμερικανικού πληθυσμού ως «εξαρτώμενους», αναξιοπρεπείς ανθρώπους. Ο αμερικανικός λαός τον είδε να μιλά για τους οικονομικά ασθενέστερους, όπως εύστοχα είπε ο κωμικός Jon Stewart, «με τον τρόπο που ένας χαρακτήρας ‘πλουσίου’ από τα καρτούν μιλά για τους ‘φτωχούς’ από τα καρτούν» (the way in which cartoon rich people talk about cartoon poor people). Και από κάτι τέτοιο δεν γλιτώνεις έτσι εύκολα.

Όμως, απ’ ότι φαίνεται το χθεσινό ντημπέητ είναι ικανό να αλλάξει τελείως την παρτίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί από παρόμοια επόμενα ντημπέητ. Ίσως ακόμα και να χαρίσει την προεδρία των ΗΠΑ στον Μιττ Ρόμνεϊ, κάτι που θα αποτελούσε μείζονα ανατροπή και έκπληξη για τη διεθνή κοινότητα. Ο συνδυασμός της πολύ καλής παρουσίας του Μιττ Ρόμνεϊ και της εξαιρετικά «χλιαρής», κουρασμένης συμμετοχής του Ομπάμα λειτούργησε καταλυτικά. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο καθολική είναι η αποτίμηση ότι ο Ρόμνεϊ νίκησε κατά κράτος: προοδευτικές ιστοσελίδες, συντηρητικές, δημοκρατικές, ρεπουμπλικανικές, «ελαφριές», σοβαρές, όλοι συμφωνούν πως ο Ομπάμα ηττήθηκε και πως ο Ρόμνεϊ νίκησε. Από τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης μέχρι το τελευταίο μπλογκ άποψης.

Ακόμη και το φανατικά... ομπαμικό περιοδικό Mother Jones παραδέχεται ότι η εκλογή πλέον «παίζεται». Ο Economist σημειώνει πως «ο Πρόεδρος φαινόταν κουρασμένος και απέτυχε να υπερασπιστεί την προεδρική του θητεία, πόσω μάλλον να δώσει ένα όραμα έμπνευσης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια». Το περιοδικό Time κατ’ ουσίαν αποδίδει στον Ομπάμα έλλειψη κινήτρων για μια καλή δεύτερη προεδρική θητεία, διερωτώμενο «Αν ο ίδιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη θητεία του, γιατί να του δώσουμε μια ακόμη;»

To New Yorker τον παρακαλεί να αναφέρει στο επόμενο ντημπέητ το «σκάνδαλο του 47%», λες και δεν το έχουν μάθει ήδη όλοι οι Αμερικανοί. Οι Washington Times πραγματικά «σκίζουν» τον Ομπάμα για την παρουσία του: τον ειρωνεύονται, τον εμπαίζουν. Το The American Cοnservative φυσικά γιορτάζει τα επινίκια. Ο υποστηρίζων τον Ομπάμα Chris Matthews αναρωτιόταν από τηλεοράσεως: «Τί στο καλό έπαθε ο Ομπάμα; Τί είχε στο μυαλό του»; Όπως καταλαβαίνετε, η νύχτα του ντημπέη δεν ήταν ακριβώς «η νύχτα του Ομπάμα».

«Η νύχτα του Μιττ Ρόμνεϊ», δηλώνει το Slate, το οποίο παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για τις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του ντημπέητ και αμέσως μετά.Οι New York Times συμφωνούν, παραθέτοντας διόλου κολακευτικά σχόλια υποστηρικτών του Ομπάμα για την επίδοσή του. Το Christian Science Monitor παραθέτει την προσπάθεια του επιτελείου του Ομπάμα να «τα μαζέψει» προβάλλοντας ότι ο Ρόμνεϊ μετήλθε ψεμμάτων και ανακριβειών – μια αντίδραση μάλλον σπασμωδική, δεδομένης της πρόσληψης του ντημπέητ από το κοινό. Σε άλλο άρθρο του CSM σημειώνεται ότι με αυτήν του την εμφάνιση ο Ρόμνεϊ αποκτά ένα «κεντρώο» προφίλ που είχε απωλέσει. Το Washington Post αναλύει το πώς ήταν αποφασισμένος ο Ρόμνεϊ να εξαφανίσει με το ντημπέητ την εικόνα ενός ανθρώπου που «δεν νοιάζεται» για τους πιο αδύναμους – και το πέτυχε.Το αριστερόστροφο Huffington Post παραδέχεται πως ο Ρόμνεϊ αναδείχθηκε «χαλαρός» και «προεδρικός», παραθέτοντας παράλληλα εκτενώς τις αλλαγές στις δημοσκοπήσεις. Παρατηρείται όμως ότι όταν θα τεθούν ζητήματα στα επόμενα ντημπέητ για τα οποία ο Ρόμνεϊ έχει μη δημοφιλείς θέσεις, η ανατροπή θα... ανατραπεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Daily Beast με τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί έχασε ο Ομπάμα»:  «ο Ρόμνεϊ προσήλθε με ένα στρατηγικό σχέδιο. Ο Ομπάμα όχι. Ο Ρόμνεϊ ήταν ταχύτατος και ευέλικτος. Ο Ομπάμα όχι. Ο Ρόμνεϊ επέδειξε νοημοσύνη και συναισθηματική νοημοσύνη. Ο Ομπάμα όχι». Η ίδια ιστοσελίδα επιδεικνύει σωρεία άρθρων και αναλύσεων για το ντημπέητ.

Σημειώνουμε το προφανές: όλη αυτή η υπερ-ανάλυση του ντημπέητ στο αμερικανικό (και εν μέρει βρεττανικό, όπως π.χ. το New Statesman) διαδίκτυο λαμβάνει χώρα ακριβώς επειδή το ντημπέητ προέκυψε ανατρεπτικό – ειδάλλως πολύ λιγώτερη σημασία θα αφιερωνόταν, πολύ λιγώτερο διαδικτυακό μελάνι θα χυνόταν. Πραγματικά, πλέον δεν ξέρουμε ποιά θα είναι η τελική εξέλιξη.

Πάντως, δεδομένων των διεθνών εξελίξεων που έρχονται, η παράφραση του καβαφικού «βλάπτουν κι οι δύο τους (σ.σ. οι τρεις τους) τη Συρία το ίδιο» καθίσταται παιγνιωδώς τραγική.

 Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/10/2012 12:05:29

  Αγαπητέ Σωτήρη, είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε πως ο Ρόμνεϋ θα κερδίσει την προεδρία.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Νίκος Αργεάδης 05/10/2012 13:34:21

   «Όμως, απ’ ότι φαίνεται το χθεσινό ντημπέητ είναι ικανό να αλλάξει τελείως την παρτίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί από παρόμοια επόμενα ντημπέητ.». Ἄλλωστε, «Μέχρι το πρώτο ντημπέητ, ο Μιττ Ρόμνεϊ θεωρείτο χαμένος από χέρι.».

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 05/10/2012 12:10:13

  Σε πολλές τελευταίες προεδρικές αναμετρήσεις,κατά τη διάρκεια των τηλεμαχιών,ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ (που διεκδικούσε δεύτερη θητεία) έκανε ''άσχημο'' ξεκίνημα.Μετά,άλλαζε η κατάσταση.Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα είναι δυνατόν να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα.
  Και κάτι ακόμη:Μόνον δύο φορές η τηλεμαχία επηρέασε το αποτέλεσμα.Το 1960 (Κένεντι-Νίξον) και το 1980 (Κάρτερ-Ρήγκαν).Στη πρώτη,ως γνωστόν,ο Νίξον ίδρωνε και έδειχνε,μπροστά στο τηλεοπτικό φακό,εξαιρετικά ανήσυχος και αμήχανος (σε αντίθεση με το ραδιόφωνο που τα συμπεράσματα ήταν εντελώς ανάποδα).Το 1980 ο Ρήγκαν (μπροστά στο τηλεοπτικό φακό ανίκητος) είχε απευθύνει στους τηλεθεατές την γνωστή ερώτηση:''Πότε ο αμερικανικός λαός περνούσε καλύτερα;Τώρα ή τέσσερα χρόνια πριν;''
  Το ξαναγράφω.Είναι πολύ νωρίς.Οι δύο μεγάλες παρατάξεις είναι σχεδόν ισοδύναμες και κάθε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη,προς το παρόν.

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/10/2012 12:17:09

  Ξέχασες και την περίπτωση Δουκάκη, με τη γνωστή ερώτηση που δέχτηκε στο ντιμπέιτ για τη γυναίκα του και άρχισε τα ήξεις-αφήξεις και τα λοιπά "ανθρωπιστικά". Το αποτέλεσμα, έχασε την προεδρία και μετά έτρεχε και τη γυναίκα του για ψυχοθεραπείες...

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Αυριανιστής 05/10/2012 17:25:12

   Ορθή παρατήρηση Αυριανιστή.Απλώς,ανέφερα τις δύο εκείνες τηλεοπτικές τηλεμαχίες όπου οι απαντήσεις του ενός μέτρησαν υπέρ του και εν τέλει αυτός νίκησε.Στην περίπτωση Δουκάκη,η απάντηση που έδωσε,μέτρησε εναντίον του.Ποιος δεν θυμάται τι απάντηση έδωσε....Άνευρη,μπερδεμένη,ασαφή....Και τελικώς έχασε με 46% έναντι 54% του πατέρα Μπους.

 4. gram avatar
  gram 05/10/2012 13:10:47

  Η κενότης του Μπάμια αποκαλύπτεται σε τέτοιο βαθμό που ούτε οι ΝΥΤ ούτε καν το CNN μπορούν πια να κρύψουν. Τώρα αν αυτό είναι αρκετό να κάνει την όποια διαφορά στις λίγες πολιτείες (λ.χ., Ohio, Florida, Virginia, Pennsylvania, Nevada, Wisconsin) όπου παίζονται οι εκλογές, θα το δούμε σε ένα μήνα

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ gram 05/10/2012 13:40:11

   Οὔυυ... Ἐνῷ ὁ ἄλλος... Ἀστέρι! Προεδρικὲς συγκρούσεις σὲ ἱστορικὰ χαμηλά.

   • gram avatar
    gram @ Σωτ Μητραλ 05/10/2012 13:53:09

    Τέλος πάντων, κάπως αλλοιώς φαίνεται θα εμπνέεσθε εσεις... άβυσσος κατά το ρητό

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ gram 05/10/2012 14:40:40

   Ακόμη και ο "κενός" (κατ' εσέ) "Μπάμιας" είναι προτιμότερος από τη ρεπουμπλικάνικη ληστοσυμμορία των M. Romney, R. Santorum, G. W. Bush, D. Cheney, S. Palin , P. Wolfowitz και λοιπών ιδεοληπτικών πολιτικών. Είδαμε και πάθαμε να απαλλαγούμε από την αυτοκρατορία του κακού και θα τους φάμε πάλι στη μάπα ;;; δε νομίζω

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ gram 05/10/2012 14:53:30

   Να μη ξεχάσω και τους ... Richard Perle , Condoleezza Rice John R. Bolton , Scooter Libby , Douglas Feith. Σύγκρυο με πιάνει και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να ξαναέρθουν στα πράγματα._

   • ApoTel avatar
    ApoTel @ Γιάννης Κιαπέκος 05/10/2012 16:21:24

    Ενώ η Hillary και η παρέα της είναι καλύτεροι! Δεν κοιτάς το χάλι της Μέσης Ανατολής;

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ ApoTel 05/10/2012 21:12:36

     Δε βλέπω κανένα χάλι χειρότερο από αυτό που προκάλεσε η εισβολή το G.W.B στο Ιράκ. Εκτός αν εννοείς ότι θα πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο με τη Συρία οπότε δεν έχουμε τίποτα κοινό να συζητήσουμε.

     • armageddon avatar
      armageddon @ Γιάννης Κιαπέκος 06/10/2012 13:57:54

      Να αναφερθείς στον ρόλο των Δημοκρατικών στα Βαλκάνια την Δεκαετία του 90

     • Γιάννης Κιαπέκοςς avatar
      Γιάννης Κιαπέκοςς @ armageddon 06/10/2012 20:11:06

      Κατάπτυστος , με το ελαφρυντικό ;! ότι σύρθηκαν από τους Ευρωπαίους θυμήσου τους "φιλιππικούς" κατά των Σέρβων του Daniel Con Betit. Εντούτοις επιμένω το κακό που προκλήθηκε στο κόσμο από τη συμμορία των George Walker Bush , Anthony Charles Lynton Blair και Σ(C)ΙΑ δεν έχει προηγούμενο.

   • stef avatar
    stef @ Γιάννης Κιαπέκος 06/10/2012 17:19:22

    Ο Μπόλτον, ο Μπόλτον !!! Αυτός με την ξανθή μουστάκα, που θα έλθει να λύσει το Σαμιακό και το Ροδιακό. Μπρρρ.

 5. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 05/10/2012 13:38:50

  Τὸ ἐρώτημα εἶναι, ἐμᾶς τοὺς Ἕλληνες ποιός μᾶς συμφέρει πιὸ πολύ. Σὲ συζητήσεις μὲ φίλους ἐξήχθη τὸ συμπέρασμα ὅτι μᾶς συμφέρει ὁ Ὀμπάμα γιὰ τὰ οἰκονομικά, ἀλλὰ ὁ Ρόμνεϊ γιὰ τὰ γεωπολιτικά...

  • gram avatar
   gram @ Σωτ Μητραλ 05/10/2012 13:45:52

   Το "ερώτημα" είναι ακαδημαικό αγαπητέ, καθ' ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Γενικά όμως θα έλεγα ότι είναι πασιφανές ότι με τον Μπάμια υπάρχει κενό ηγεσίας στον κόσμο, ιδιαίτερα στα οικονομικά. Που έχει ξανακουστεί να μιλάει απαξιωτικά ο Γερμανός προς τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ?!

  • arcane avatar
   arcane @ Σωτ Μητραλ 05/10/2012 14:35:28

   Η οικονομική πολιτική Ομπάμα μας συμφέρει καλύτερα. Γεωπολιτικά δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά των δύο, ας μην κοροϊδευόμαστε.

   @gram, ως προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι.

   • gram avatar
    gram @ arcane 05/10/2012 16:29:22

    Ειναι δυσκολο να κρινει κανεις αν το αδιεξοδο συνεχες QE του Μπαμια μας συμφερει πραγματικα. Καποια στιγμη συντομα, ολοι το ξερουμε, πρεπει να μπει ταξη στα ελλειματα.

   • tsechos avatar
    tsechos @ arcane 05/10/2012 21:41:17

    Σωστός .Πολέμους θα κάνει κι ο ένας πολέμους θα κάνει κι άλλος.Τώρα αν σε κανέναν απ αυτούς τους πολέμους εμπλακεί και η χώρα μας τι να κάνουμε.Ρουλέτα είναι και γυρίζει.

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 05/10/2012 14:07:37

  Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των Financial Times όπου επισημαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι γενικά χάνουν τη μάχη στην κοινωνία από πολιτιστική άποψη εξαιτίας των κοινωνικών και δημγραφικών μεταβολών που συντελέστηκαν. Οι Δημοκρατικοί φαίνεται να είναι πιο κοντά, από αυτή την άποψη, με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
  h/p://www.ft.com/cms/s/0/fb8fd898-0d4e-11e2-97a1-00144feabdc0.html#axzz28EnAZPBr
  Σε ότι αφορά το τι μας συμφάρει, ας αποκτήσουμε πρώτα εθνική στρατηγική, και βλέπουμε. Γενικά, πάντως, δύσκολα γίνονται δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική. Μην ξεχνάμε πόσο καλά "πέρασε" ο ΚΚ ο Β' από τους Ρεπουμπλικάνους.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/10/2012 16:05:57

   Ανακοινώθηκε μόλις ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 8% στο 7.8%. Αυτό είναι ένα νέο χαρτό γιο τον Ομπάμα

  • armageddon avatar
   armageddon @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/10/2012 17:50:23

   Όταν έπεσε ποιός ήταν πρόεδρος?ε?

 7. tommy avatar
  tommy 05/10/2012 15:03:41

  kante to stauro sas min vgei o romney giati tote antios greece apo euro o obama itan o monos pou travage to autaki tis merkel otan itan ta pragmata skoura mexri kai ton ypourgo oikonomikwn eixe steilei sto eurogroup gia na mas stiriksei enw o romney kai genika oi rempoumplikanoi exoun ekfrasei oti den tous kaigetai karfi an 8a meinei i ellada sto euro kai malista o romney ferei tin ellada ws paradeigma pros apofugin gia tin ameriki

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ tommy 05/10/2012 20:59:13

   Σιγά , μην το ξεκόλλησε κιόλας !
   Φαντάσου να μην το τράβαγε !
   Ωρέ , έχουν μπέσα αυτοί ;;;;
   Π ο ι ο ς μ α ς φ ύ τ ε ψ ε τ ο ν Γ Α Π ;;;;;;;;;
   ξυπνήστεεεεεεεεεεεεεεε !

 8. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 05/10/2012 20:54:12

  Αυτή τη στιγμή ο Ομπάμα προηγείται 3,1% σε εθνικό επίπεδο και στις μετρήσεις που διεξήχθησαν ακριβώς μετά το debate (4/10/12) στις πολιτείες- κλειδιά χάνει έδαφος. Στην Florida και την Virginia υπολείπεται του Romney με διαφορά και στο Ohio οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι.

  Ο Ομπάμα ουσιαστικά χρειάζεται να κρατήσει μόνο το Ohio και την Nevada ή την Iowa για να ανανεώσει την προεδρική του θητεία κερδίζοντας 271 από τους 538 εκλέκτορες.

  Ο δρόμος για τον Romney είναι πολυ ανηφορικός για να κάνει την ανατροπή.

  Αν ένα πράγμα έκανε η διοίκηση Ομπάμα κατά την θητεία της -εκτός από το νέο σύστημα υγείας- ήταν να σώσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με δημόσιο χρήμα.

  Πάνω απο το 1/3 του ενεργού πληθυσμού στο Ohio έχει άμεση εργασιακή σχέση με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων ο πρόεδρος προηγείται αισθητά του Ρεπουμπλικανού συνυποψήφιου του.

  Εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα ο Romney θα κερδίσει τη Μεσοδυτική πολιτεία του Ohio. Άρα χάνει τις εκλογές.

 9. alex23 avatar
  alex23 06/10/2012 16:19:11

  αν η εκλογη ομπαμα φαινοταν απο τα αμερικανικα μμε σιγουρη, τοτε η απεναντι πλευρα δεν θα ειχε κανενα λογο να μοιραζει τρελο χρημα για την εκλογη του
  και ο ομπαμα δεν θα ειχε αναγκη να κλεισει deals με υποστηριχτες του για να δεχτει υποστηριξη
  μια προσωρινη ανοδος του ρομνει βοηθαει το αμερικανικο συστημα..

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/10/2012 17:38:29

  Πόσο πλούσιοι είναι οι Αμερικανοί πολιτικοί;
  Απο την Washington post
  h**p://www.spiegel.de/politik/ausland/bild-859937-409950.html
  Μπλέ φούσκα = Δημοκρατικός, κόκκινη φούσκα = Ρεπουμπλικανός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.