23/09/2009 19:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προτάσεις και αντιδράσεις ενόψει της συνάντησης των G20Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Manmohan Singh, κάλεσε τα κράτη που θα συμμετάσχουν στην αυριανή  συνάντηση των G20, να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα εναντίον οποιαδήποτε μορφής εμπορικού προστατευτισμού, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται να αποτραπεί η εκδήλωση μελλοντικών οικονομικών κρίσεων. Ως γνωστό, οι ΗΠΑ επέβαλλαν πρόσφατα, δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ελαστικών, προκαλώντας την ανησυχία πολλών πλευρών, για ένα νέο γύρο προστατευτικών μέτρων, που θα εντείνουν μάλλον παρά θα διορθώσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Manmohan Singh εξέφρασε την άποψη πως η ανάκαμψη είναι προ των πυλών αλλά η οικονομία ακόμη πάσχει.

Η Ουάσιγκτον από τη πλευρά της πιέζει για μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία, ή οποία και να μπορεί να αντέχει σε απότομες εναλλαγές ανόδου και πτώσης. 

Ο Βρετανός ηγέτης, Gordon Brown, δήλωσε προχθές, πως υπάρχει μεγάλη στήριξη μεταξύ των ισχυρών κρατών, για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα μειώνει τα πλεονάσματα των μεγάλων χωρών εξαγωγέων όπως είναι η Κίνα, ενώ θα μειώνει  και τα τεράστια ελλείμματα των υπολοίπων. Ένα τέτοιο πλαίσιο όμως, θα δημιουργούσε την ανάγκη σε χώρες που πλήττονται από υψηλά εξωτερικά χρέη, όπως είναι οι ΗΠΑ κ.ά. , να πείσουν το καταναλωτικό τους κοινό να καταναλώνει λιγότερο και να αποταμιεύει περισσότερο. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, και προϋποθέτει ακόμη πιο αδύναμο δολάριο.

Η Κίνα προβλέπεται να συμφωνήσει με το γενικότερο σχέδιο ενός νέου πλαισίου, ειδικά αν αυτό δίνει μια πιο δυνατή φωνή στα ανερχόμενα οικονομικά κράτη, αλλά αναμένεται να αντισταθεί σε οποιαδήποτε ριζοσπαστικά μέτρα θα μπορούσαν να απειλήσουν την δική της ανάπτυξη. Θα αντισταθεί μάλλον σθεναρά και σε κάθε απόπειρα εκ μέρους της Δύσης, να τη πείσει να μειώσει τους αυστηρούς ελέγχους που έχει επιβάλλει σχετικά με τη κυκλοφορία του νομίσματός  της.

Τέλος, είναι μάλλον ασαφές το ποια θα είναι η θέση των δυο μεγάλων εξαγωγικών χωρών, Γερμανίας και Ιαπωνίας, απέναντι στην αμερικανική πρόταση και για το πώς ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να θεσπιστεί και να εφαρμοσθεί.

Η Βραζιλία, που είναι ραγδαία ανερχόμενη οικονομική δύναμη, κατήγγειλε την αμερικανική πρόταση, λέγοντας πως το ΔΝΤ ήδη έχει μεγάλο ρόλο στη παρακολούθηση και επιτήρηση των οικονομιών, και πως το αμερικανικό σχέδιο είναι  μάλλον «θολό».

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.