Προτάσεις Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης
13/02/2015 14:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προτάσεις Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης

Τη δημιουργία μιας ένωσης με ολοκληρωμένη θεσμική δομή κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τους Financial Times που έχουν το κείμενο στα χέρια τους, η έκθεση παρουσιάζεται με τη μορφή 11 «ρητορικών ερωτημάτων». Μεταξύ άλλων προτείνει ισχυρότερη ενιαία διακυβέρνηση, πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημιουργία προϋπολογισμού μόνο για την ευρωζώνη (μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό το Βερολίνο), τη δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης, αλλά και νέους θεσμούς που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα.

«Χρειάζεται μια ανανεωμένη πολιτική συνεννόηση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες δομικές ανασυγκροτήσεις που θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα» σημειώνει ο Γιούνκερ. Επίσης, αναρωτιέται κατά πόσο είναι απαραίτητοι κάποιοι νέοι κοινοί θεσμοί στην Ευρωζώνη, κάτι που ζητά το Παρίσι αλλά που χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Τέλος, ο Γιούνκερ αναρωτιέται αν χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης θα εφαρμοστούν.

Το πλήρες σχέδιο για τα μέτρα ενοποίησης της ζώνης του ευρώ αναμένεται να εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Στο μεταξύ θα έχει ανοίξει ο διάλογος για τις παρεμβάσεις που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προτείνει τον Ιανουάριο του 2014 τη δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία αντικατάστασης των μονομερών δημοσιονομικών αποφάσεων, μέσα από ένα δημοκρατικό σώμα το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία.

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.