03/12/2010 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ έως το τέλος του έτους, προεξοφλούν οι αγορές

Η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί "πακέτο βοηθείας" ύψους 45 δισ.ευρώ έως 60 δισ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ίσως να μην μπορέσει να "βγάλει το χρόνο" δίχως την εξασφάλιση στήριξης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Το επενδυτικό κοινό εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα ενώ η οικονομία της εμφανίζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξή της είναι πολύ αργή.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες επιμένει ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιβιώσει δίχως εξωτερική στήριξη και ότι ο περιοριστικός προϋπολογισμός της, που προβλέπει αύξηση φορολογίας και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο τομέα θα είναι αρκετός για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η προσφυγή της χώρας σε μηχανισμό διάσωσης είναι θέμα χρόνου, τον οποίο ορισμένοι τοποθετούν πριν τη λήξη του έτους, σε περίπτωση που η Πορτογαλία αποφασίσει να προλάβει τις εξελίξεις προσφεύγοντας στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πριν την επέκταση της κρίσης στη γειτονική Ισπανία.

"Είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν στο πακέτο στήριξης, ίσως πριν τα Χριστούγεννα, εξαρτωμένης της πορείας της αγοράς κατά τις επόμενες ημέρες, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μίκελς, οικονομολόγος της Citigroup.

Εάν απαιτηθεί, η Πορτογαλία, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, μπορεί να εξασφαλίσει τριετή δάνεια με επιτόκιο αντίστοιχο του Ιρλανδικού, ήτοι 5,7%-6%, επισημαίνουν οικονομολόγοι και πηγές της ευρωζώνης.

Η ανάγκη οικονομικής διάσωσης, πάντως, εμφανίστηκε εξασθενημένη σήμερα, καθώς οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά διαπραγμάτευσης ομολόγων, μείωσε την επιτοκιακή ψαλίδα των πορτογαλικών τίτλων έναντι των γερμανικών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων στο επίπεδο του 5,9%, επίπεδο αντίστοιχο με το κόστος που θα είχε η χώρα αν προσέφευγε στην ΕΕ για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την Πορτογαλία και ότι η οι εκτιμήσεις της αγοράς πως το ύψος της διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 60 δισ.ευρώ είναι υπερβολικές.

"Δεν υπάρχει πακέτο και λιγότερα χρήματα θα αρκούσαν", σημείωσε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, η Πορτογαλία έχει ολοκληρώσει το εφετινό της πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων και η επόμενη ωρίμανση χρέους δεν είναι πριν τον Απρίλιο του 2011, οπότε πρέπει να καταβάλει 4,5 δισ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.