17/12/2009 07:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσπάθειες για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής χρήσης του διαδικτύου

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες, σε συνεργασία με μια επιτροπή ελέγχου εξοπλισμών του ΟΗΕ, σχετικά με την ενδυνάμωση της ασφάλειας στο διαδίκτυο και τον περιορισμό της στρατιωτικής του χρήσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η αμερικανική άποψη διαφέρει από τη ρωσική, αλλά το γεγονός και μόνο πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης, καθώς επί χρόνια η Αμερική απέρριπτε τις ρωσικές προτάσεις για κάτι παρόμοιο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιληφθεί πως πολλά κράτη έχουν ήδη αρχίσει  να αναπτύσσουν «κυβερνοόπλα», και πως αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο  ιδιότυπος ανταγωνισμός. Ο Viktor Sokolov, που είναι υποδιευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Πληροφοριών, λέει πως οι αμερικανικές θέσεις έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και χαρακτήρισε τη προσπάθεια «αφοπλισμού στο κυβερνοχώρο» που έχει ξεκινήσει, ως μια επιτέλους αποδοχή του προβλήματος εκ μέρους των ΗΠΑ, ενώ όπως λέει, η Ρωσία επέμενε για το ίδιο ζήτημα επί πολλά χρόνια. «Οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, και θα υπάρξει συνέχεια. Πρόκειται για πολύ θετικές κινήσεις», λέει. Ένας ανώνυμος όμως παράγοντας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διαφωνεί με τη ρωσική άποψη αναφορικά με τη θέση των ΗΠΑ. Ενώ οι Ρώσοι εστιάζουν στη σύναψη συμφωνιών που θα περιορίζουν την ανάπτυξη όπλων στον κυβερνοχώρο, η Αμερική ελπίζει πως οι συνομιλίες θα χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη μιας διεθνούς συνεργασίας στη καταπολέμηση του διαδικτυακού εγκλήματος.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η ενίσχυση της άμυνας εναντίον των εγκληματιών του Ίντερνετ, θα βοηθήσει και στην αποτροπή εναντίον στρατιωτικών επιθέσεων στο κυβερνοδιάστημα. Οι συνομιλίες που έχουν προσωρινά διακοπεί, θα συνεχίσουν τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη, ενώ υπάρχουν σχέδια για μια διμερή συνάντηση στα πλαίσια του συνεδρίου επί της διαδικτυακής ασφάλειας που θα λάβει χώρα στο Garmisch της Γερμανίας.

 AFP

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.