#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2011 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς μια Σοβιετική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία της Μέρκελ

[caption id="attachment_136550" align="alignnone" width="600" caption="Ανατολικό Βερολίνο"][/caption]

Η Ευρώπη κατά το παρελθόν πέτυχε ένα θαύμα: Οι άλλοτε αντίπαλοι έγιναν φίλοι.

Σήμερα, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ένα βασικό ερώτημα τίθεται στο τραπέζι: Πως θα μπορέσει η Ευρώπη να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευμάρεια των πολιτών της, μέσα στο νέο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης;

Χρειάζεται ένα δεύτερο θαύμα. Μπορεί η Ευρώπη των γραφειοκρατών να γίνει η Ευρώπη των πολιτών;

Μια φορά και έναν καιρό, μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όλοι ανακουφίστηκαν και ανάσαναν με ικανοποίηση. Τότε είναι που ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και ξαφνικά ήρθε στο φως η ανεστραμμένη πραγματικότητα. Στην δημοκρατική Ευρώπη, αυτός που πάει να την ασκήσει, καθίσταται απειλή για την… Ευρώπη.

Ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Όμως το ερώτημα παραμένει: Μήπως όλα αυτά τα μέτρα που έχουν σκοπό τη διάσωση της ΕΕ, απειλούν με κατάργηση την δημοκρατία; Μήπως η μελλοντική ΕΕ θα είναι μια γερμανική αυτοκρατορία; Μήπως η κρίση γεννήσει ένα τέρας;

Πριν από λίγο μόνο καιρό, όλοι μιλούσαν για τα αρνητικά της πολυφωνίας στην ΕΕ. Σήμερα όμως η ΕΕ έχει ένα μόνο τηλέφωνο, στο οποίο απαντά η Angela Merkel.

Μέχρι χθες όλοι αναρωτιόμασταν αν η Ευρώπη θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα «έθνος», μια συνομοσπονδία, μια ομοσπονδία, μια απλή οικονομική κοινότητα, έναν ανεπίσημο ΟΗΕ, ή κάτι το ιστορικά καινούργιο: μια κοσμοπολίτική Ευρώπη, που βασισμένη στον νόμο θα παίζει απλά τον ρόλο του συντονιστή των εξευρωπαϊσμένων κρατών εθνών;

Όλα αυτά ξεπεράστηκαν. Ακόμη και η ερώτηση του τι Ευρώπη θέλουμε δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουμε επιλογές. Το τρένο έφυγε από τον σταθμό, ειδικά για την Ελλάδα, την Ισπανία, και την Ιταλία.

Μια νέα μορφή ισχύος έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Η νέα ισορροπία έχει να κάνει  με τις σχέσεις μεταξύ δανειστή και οφειλέτη. Πρόκειται για μια οικονομική (και όχι στρατιωτική) λογική. Τα ιδεολογικά της θεμέλια είναι ο γερμανικός ευρώ-εθνικισμός. Μια εκτεταμένη εκδοχή του εθνικισμού του Deutschmark. Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική αυτή, η νέα κυρίαρχη ιδεολογία είναι η γερμανική κουλτούρα της σταθερότητας.

Κάποιοι Γερμανοί θεωρούν πως αυτή η κουλτούρα αρέσει στους λαούς της Ευρώπης. Η Ευρώπη γερμανοποιείται, λένε. Και ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της σταθερότητας; Σύμφωνα με την καγκελάριο, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Οι συνέπειες θα είναι η διάσπαση της ΕΕ. Υπάρχει ήδη μια κόντρα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωζώνη, και αυτών που δεν συμμετέχουν. Οι δεύτερες έχουν αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον της ηπείρου. Χάνουν την πολιτική τους φωνή, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, που γλιστράει προς  την ασημαντότητα.

Παράλληλα υπάρχει και μια διαφαινόμενη κόντρα εντός της ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών που χρειάζονται διάσωση και αυτών που τις χρηματοδοτούν. Οι πρώτες δεν μπορούν παρά να υπακούουν στις υπαγορεύσεις των Γερμανών. Η Ιταλία, για παράδειγμα, απειλείται με ένα μέλλον στο οποίο δεν θα παίζει κανέναν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Οι βασικοί κανόνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας αναστέλλονται, και ανατρέπονται, και τα εθνικά κοινοβούλια παρακάμπτονται. Η πολυφωνία γίνεται μονοφωνία. Η ισότητα ηγεμονία. Έπαψε ο σεβασμός για τις δημοκρατικές λειτουργίες των κρατών μελών. Ακόμη και η Γαλλία στερείται της άλλοτε δυνατής φωνής της, υποκύπτοντας στο Βερολίνο, και φοβούμενη για την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Το μέλλον που βλέπουμε να σχεδιάζεται θα είναι μια σύγχρονη εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία δεν θα εφαρμόζει πενταετή προγράμματα παραγωγής, αλλά μείωσης του χρέους. Η ισχύς για αυτό θα βρίσκεται στα χέρια κομισάριων, με την άμεση εξουσιοδότηση της Merkel, ώστε να μπορούν να γκρεμίσουν τα χωριά Ποτέμκιν που θα στήνουν οι χώρες οφειλέτες. Και όλοι γνωρίζουμε το τέλος της ΕΣΣΔ.

Μπορεί να υπάρξει ευκαιρία μέσα στη κρίση; Η ευρωζώνη είναι ήδη δυο ταχυτήτων. Στο μέλλον μόνο αυτή θα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του εξευρωπαϊσμού. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Υπάρχει εδώ και καιρό μια συζήτηση περί «οικονομικής διακυβέρνησης». Πρέπει τώρα να δοκιμαστεί. Αργά ή γρήγορα, θα εφαρμοστούν τα περίφημα ευρωομόλογα. Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλάει για φορολόγηση των συναλλαγών, που στα πλαίσια της ΕΕ συναντά την αντίδραση της Βρετανίας.

Η Merkel έχει σήμερα την ευκαιρία να ξεκινήσει την διαδικασία του εξευρωπαϊσμού. Να δημιουργήσει χώρο μέσα στον οποίο τα κράτη μέλη δεν θα αντιμετωπίζονται ως εχθροί ή ως θύματα. Να δημιουργήσει δηλαδή, μια Ευρώπη των πολιτών.

Έτσι, η οποιαδήποτε κουβέντα για περαιτέρω ολοκλήρωση θα αποκτήσει νόημα. Αυτό που θα ολοκληρωθεί θα είναι η δημοκρατία. Οι νόμοι της αγοράς δεν επαρκούν. Για να στερεωθεί η ελευθερία χρειάζεται ένας ακόμη πυλώνας: Η πολιτική αγωγή.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την άμεση δημοκρατία. Γιατί να μην εκλέγεται ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθείας από τους πολίτες; Γιατί να μην έχουμε δημοψηφίσματα;

Η δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να έρθει και μέσα από μια νέα σύμβαση, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Δημοκρατιών. Αυτό θα ήταν μια αρχή για την επίλυση της σημερινής κρίσης. Μια Ευρώπη των πολιτών.

Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς απώλειες για τα εθνικά κοινοβούλια; Η απάντηση θα πρέπει να είναι μια Ευρώπη που δεν θα ακολουθεί το μοντέλο του γερμανικού ευρώ-εθνικισμού, αλλά που θα εξελιχθεί σε μια κοινότητα δημοκρατιών. Το μοίρασμα της κυριαρχίας μετατρέπεται έτσι σε πολλαπλασιαστή ισχύος και δημοκρατίας.

 

Του Ulrich Beck

The Guardian

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/28/europe-crisis-opportunity-democracy

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/12/2011 13:11:12

  Πίσω από την Σοβιετική κομμουνιστική δικτατορία, βρισκόταν (σε μεγάλο βαθμό) κάποιοι σκληροπυρηνικοί Σιωνιστές.
  Παρόμοια συμβαίνουν, και στη σημερινή ΕΕ.
  Συνεπώς, και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, θα έχουν κάποιες ομοιότητες.

  • Σίχαμα avatar
   Σίχαμα @ Γιώργος 03/12/2011 13:25:35

   6 δισεκατομμυρια στην γη άγονται και φέρονται από 5 εκατομμύρια Εβραίους; Το βρήκες.

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/12/2011 13:53:20

  Κάνε κάποια υπομονή ακόμα, μέχρι να δεις ορατά και αισθητά μπροστά σου, την παγκόσμια σιωνιστική δικτατορία (ονομάζεται, παραπλανητικά, "παγκόσμια υπερκυβέρνηση", που δήθεν θα "σώσει" όλο τον κόσμο).

 3. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 03/12/2011 13:53:29

  Άλλο Σιωνιστές άλλο Εβραίοι, οι δεύτεροι πεινάνε όπως κι εμείς.Τα λεφτά που μαζεύουν από τους τόκους οι τραπεζίτες δεν πάνε στο Ισραήλ, αλλά σε κάτι υπόγεια τραπεζών.

  Ως προς το θέμα, Ευρωπαϊκή ένωση δεν μπορεί να υπάρξει όταν υπάρχουν ηγεμονικά κράτη. Όσο για αυτό:
  "Δεν πρέπει να φοβόμαστε την άμεση δημοκρατία"
  Αυτό είναι η αποδόμηση του Τραπεζικού, του σοσιαλιστικού, του Σιωνιστικού μοντέλου, είναι απαγορευτικό.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 03/12/2011 16:09:15

   Σωστά

 4. anonymous avatar
  anonymous 03/12/2011 14:00:28

  Εχτές αργά το βράδυ έσκασε δημοσκόπηση στο in.gr με το ερώτημα αν θα συμφωνούσαμε με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας επί σκοπόν διαχείρισης της κρίσης. Σήμερα την κατέβασαν ή τουλάχιστον εγώ δεν τη βρίσκω.

  Τα αποτελέσματα απογοητευτικά. Το 52% περίπου ήταν υπέρ της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και το 48% κατά. Η δημοσκόπηση κλιμακωνόταν σε τέσσερις απαντήσεις. Ναι, μάλλον ναι, Όχι, μάλλον όχι. Έδωσα μόνο το σύνολο κατά προσέγγιση, δε θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα. Αρκεί πάντως για να βγάλουμε συμπέρασμα για τα χάλια μας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 03/12/2011 14:50:35

   Βρήκα τη δημοσκόπηση. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα ποσοστά είναι τα παρακάτω.

   Θα δεχόσασταν μεταβίβαση εξουσιών ή/και κυριαρχίας προς την ΕΕ προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών;

   Ναι

   449
   35.98%

   Μάλλον ναι

   122
   9.78%

   Μάλλον όχι

   52
   4.17%

   Όχι

   606
   48.56%

   Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

   19
   1.52%

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ anonymous 03/12/2011 16:14:36

    Συγγνώμη, αλλά ποιος Έλληνας συμμετέχει σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο κι απαντά στο ερώτημα ''δεν ξέρω δεν απαντώ''; αν είναι αληθινά τα αποτελέσματα, τότε πρόκειται ή για κατάντια ή για ''επί τούτου'' αποτελέσματα...

    • Civil-Eng. avatar
     Civil-Eng. @ ΕΥΑ 05/12/2011 10:11:06

     Επιλογή "ποτέ" δεν είχε το ερωτηματολόγιο;
     Ανάλογα πως κάνω την ερώτηση, μπορώ να διαμορφώσω την απάντηση που θέλωμ ειδικά αν είμαι το in.gr

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/12/2011 15:05:03

  Είναι πάρα πολύ πιθανό (σχεδόν σίγουρο), ότι τα αποτελέσματα εκείνης της δημοσκόπησης στο in.gr, ήταν νοθευμένα, και δεν αναφέρομαι σε κάποια υποτιθέμενη κακή πρόθεση του in.gr.
  Δεν είναι καθόλου δύσκολο, να νοθευτούν τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας δημοσκόπησης, από κάποιους ανθρώπους που έχουν προσωπικό συμφέρον να τα νοθεύσουν.
  Συμφωνώ όμως γενικά, για τα "μαύρα" χάλια πολλών Ελλήνων.

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 03/12/2011 15:06:18

  Ωραίο πράγμα να ονομάζουμε τον Κρατικοδίαιτο γερμανικό καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό ¨σοβιετική ¨ δημοκρατία. Ακόμα πιο ωραίο να ονομάζουμε τα παμπάλαια σχέδια του 1ου , 2ου , 3ου και 4ου Γερμανικού Ράιχ για την ¨Ενοποίηση της Ευρώπης ¨ , ¨σοβιετική ¨ δημοκρατία και να ζητάμε έναν ακόμα ¨φιλελεύθερο¨ - αναρχικό καπιταλισμό που δεν θα ελέγχεται σε τίποτα από το ¨κράτος¨ ( την κοινωνία ).

  Αυτό θα το έλεγα , Όχι στον κρατικό καπιταλισμό , Ναι στον ¨αυτοδιαχεριζόμενο¨( αυτή είναι η έννοια του ¨σοβιετικού ¨ , η ¨αυτοδιαχείριση¨ ) και ¨αυτορυθμιζόμενο ¨ Καπιταλισμό , σύμφωνα με τους νόμους της ¨φυσικής επιλογής¨ ( το δυνατότερο ον επιζεί ). Βέβαια η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο μοντέλα .

  Όσο για τις δημοσκοπήσεις του ¨in, gr " , αυτές είναι του ιδίου επιπέδου με το μασάζ εγκεφάλων που έγινε την πρώτη εβδομάδα με τις ¨δημοσκοπήσεις ¨ για την αποδοχή ή όχι της κυβέρνησης ¨Παπαδήμου ¨ . Ας κάνουν ΕΚΛΟΓΕΣ όσοι αγωνιούν για την γνήσια θέληση και κρίση του ελληνικού λαού ή δεν τους βοηθούν σε αυτό τα πραγματικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που κρατούν στα συρτάρια τους ;

  • ΝΤΟΥΡΟΥΤΙ avatar
   ΝΤΟΥΡΟΥΤΙ @ ΝΤΑΝΤΟΝ 04/12/2011 19:01:07

   Σωστός ο ΝΤΑΝΤΟΝ. Πετάνε μια μαλακία του συρμού, που φαίνεται οτι προέρχεται απο συγκεκριμένες ''σχολές'', και ...καθαρίσανε!

 7. captain avatar
  captain 03/12/2011 17:04:23

  Ακριβώς μα ακριβώς αυτό. Η Ε.Ε. της Μερκελ έχει σαν πρότυπο το σύμφωνο της Βαρσοβίας.

 8. Θ avatar
  Θ 03/12/2011 17:58:03

  Πολλοί λαοί ονειρεύονται να γίνουν ανατολικοί, ο καθ’ ένας με τον δικό του τρόπο. αλλιώς, οι Γερμανοί ρεβανσιστές, κι’ αλλιώς οι βενιζελικοί, ΕΑΜιστές, χουντικοί, αριστεροί, καραμανλικοί, & μεταξικοί ρεβασιστές.
  Μόνον χωρίς το NATO τα όνειρά τους, είναι πραγματοποιήσιμα.

 9. dimoskopisi avatar
  dimoskopisi 03/12/2011 18:25:08

  η δημοσκοπηση στο in.gr εκφραζει μια πραγματικοτητα. ποιοι διοικουν την ελλαδα? ποιοι την χρεωκοπησαν και την εξευτελισαν? μα "πατριωτες" ελληνες...με απολυτη εθνικη κυριαρχια.. οι πολιτες διαλεγουν αναμεσα σε ελληνικα λαμογια και ξενους διαχειριστες. ποιοι απαντανε οχι? οι κρατικοδιαιτοι.. ποιοι απαντανε ναι στην παραδοση? τα υποζυγια του ιδιωτικου τομεα.. ο καθενας αναλογα με τα συμφεροντα του... οι κρατικοδιαιτοι θελουν να συνεχιστει το παρτυ της λεηλασιας.. οι αλλοι...προτιμουν εφοσον δεν βλεπουν ελληνικη χρηστη διαχειριση..αλλα να κυριαρχουν οι ιδιοι πολιτικοι και επιχειρηματιες κτλ κτλ παρασιτα,προτιμουν παραδοση σε ξενους με την ελπιδα να σωθουν πριν ξενιτευθουν. ειναι απλο και λογικο το συναισθημα..εκει μας καταντησαν τα αρπαχτικα που κυβερνησαν την χωρα τοσα χρονια ,να προτιμουμε ξενη κατοχη παρα να συνεχισουν να μας διοικουν αυτοι. Αυτη ειναι και η προσωπικη μου εμπειρια..οσοι γνωστοι μου αγωνιζονται να επιβιωσουν στην αγορα ,και πολλοι σκεφτονται να στειλουν τα παιδια τους μεταναστες..σε ξενες κυβερνησεις..γιατι να εχουν προβλημα να ελθουν ξενοι εδω και να μας κυβερνουν?

 10. jctergal avatar
  jctergal 03/12/2011 23:10:19

  1. Χρεοκοπία κ πολιτικοί

  Η χώρα αυτή κυβερνιέται από οικογενειοκρατία κ διεφθαρμένους κ αεριτζήδες πολιτικούς μάλλον από τότε που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας.

  Επίσης, η χώρα αυτή τα τελευταία 100 χρόνια παρόλο που πέρασε 7 πολέμους, 2 εθνικές καταστροφές (μικρασιατική κ κατοχή), 2 κύματα μαζικής μετανάστευσης, 2 εμφυλίους, 2 δικτατορίες, λεηλασίες (κατοχικό δάνειο, κλοπή χρυσού)....

  Πέρασε όλα αυτά σε 100 και ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΌΠΗΣΕ ΠΟΤΈ.

  Και χρεοκοπεί σήμερα μετά από 8 χρόνια ευρωζώνης; Και όλως τυχαίως χρεοκοπούν μαζί της τουλάχιστον άλλες 5 ανεπτυγμένες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες;

  Κάτι δεν βρωμάει εδώ πέρα;


  2. Δεν κυβερνάνε ήδη οι ξένοι;

  Ας δεχτούμε ότι δεν φταίει το ευρώ (κ έστω ο τρόπους που το διαχειρίστηκε) κ η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε ούτως ή άλλως. Από τότε που μπήκε το μνημόνιο, πρακτικά την Ελλάδα την κυβερνούν οι Γερμανο-Γάλλοι (όπως έδειξε κ η περίπτωση του δημοψηφίσματος). Άρα τα 2 τελευταία χρόνια ποια τα αποτελέσματα της διοίκησής μας από την ΕΕ;


  3. Δημοσκόπηση

  Ο τρόπος που τίθεται η ερώτηση είναι ύπουλος κ η αξιοπιστία του συγκροτήματος που την διοργανώνει είναι βεβαρημένη. Παρόλα αυτά αναδεικνύει μια αλήθεια.

  Ότι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, έχει εμποτιστεί από τον ραγιαδισμό και την ευρωλιγουρίαση. Έχουμε ψυχολογικά προβλήματα ως έθνος. Έχουμε συμπλέγματα κατωτερότητας και διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας.

  Πιστεύουμε ότι είμαστε χειρότεροι από ότι είμαστε. Δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Αντίθετα εμπιστευόμαστε τους Γερμανούς, παρόλο που όσες φορές το κάναμε είχε μοιραία αποτελέσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.