30/11/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προμηθεύει η Ρωσία μυστικά όπλα στο καθεστώς Άσαντ; (βίντεο)Στις 27 Νοεμβρίου εμφανίστηκε ένα βίντεο στο YouTube ενός συριακού, ρωσικής κατασκευής, στρατιωτικού ελικοπτέρου που χτυπήθηκε προφανώς από αντάρτες της Συρίας, από πύραυλο εδάφους-αέρος. Το βίντεο έκανε ξαφνικά τις πιο αποτελεσματικές δολοφονικές μηχανές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ να φαίνονται πολύ ευάλωτες, καθώς ο αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης της Συρίας και των ανταρτών συνεχίζεται. Ευτυχώς για τον Άσαντ, η βοήθεια φαίνεται πως είναι στο δρόμο.
Μια μέρα πριν εμφανιστεί το βίντεο, χάκερ από την ομάδα Anonymous διέρρευσαν κάτι που ισχυρίζονται ότι είναι έγγραφα που έχουν κλαπεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας. Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό ειδήσεων ProPublica, κάποια από αυτά παρουσιάζουν λεπτομερώς αποστολές από τη Μόσχα στη Δαμασκό 240 τόνων φρεσκοτυπωμένου συριακού χρήματος, το οποίο η ρωσική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι εκτύπωσε για το καθεστώς Άσαντ.

Ένα άλλο έγγραφο αποκαλύπτει ένα σχέδιο πτήσης αποστολής τεσσάρων ανακαινισμένων ελικοπτέρων, επίσης από τη Μόσχα στη Συρία. Οι αποστολές, οι οποίες αναφέρονται στα έγγραφα στην αγγλική γλώσσα ως «παλαιά ελικόπτερα που έχουν υποστεί γενική επισκευή», περιλαμβάνουν μία παράδοση στις 21 Νοεμβρίου, μια δεύτερη στις 28 Νοεμβρίου και δύο ακόμη προγραμματισμένες για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το έγγραφο, η πληρωμή για τις αποστολές αυτές είχε γίνει «σε μετρητά» και η πορεία τους μέσω πλαγίων οδών πάνω από τον ουρανό του Ιράν, του Ιράκ και του Αζερμπαϊτζάν θα παρέκαμπτε τον εναέριο χώρο από όλες τις χώρες που έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Συρία.

«Πηγαίνουν στη Συρία από την πίσω πόρτα», λέει ο Hugh Griffiths, ένας εμπειρογνώμονας διακίνησης όπλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο λειτουργεί ένα πρόγραμμα εναέριας παρακολούθησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Griffiths, ο οποίος λέει ότι το σχέδιο πτήσης που διέρρευσε φαίνεται γνήσιο, το βλέπει ως το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Ρωσίας να επισκευάσει και στη συνέχεια να παραδώσει επισκευασμένα ελικόπτερα στον Άσαντ, με οποιαδήποτε μέσα. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αντιμετωπίσει ορισμένα μεγάλα εμπόδια, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία να κάνουν εκτενείς προσπάθειες για να σταματήσουν τις παραδόσεις από τη διέλευση του εναερίου χώρου τους ή τα χωρικά τους ύδατα.

Τον Ιούνιο, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε τη Ρωσία για την αποστολή ελικοπτέρων στη Συρία. Μια εβδομάδα αργότερα, αφού έκαναν το ίδιο και Βρετανοί αξιωματούχοι, το ρωσικό πλοίο που έκανε την παράδοση –το Alaed- αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω όταν η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία απέσυρε την κάλυψή της. Το Alaed, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε και άλλη μία προσπάθεια να εκπληρώσει την αποστολή του τον Ιούλιο, αυτή τη φορά στην εταιρεία του στολίσκου των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ρώσους ομολόγους τους σχετικά με τον τρόπο των πωλήσεων όπλων στο συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από τους Anonymous, η Ρωσία είχε αρχίσει από τότε την μεταφορά επισκευασμένων ελικοπτέρων προς τη Συρία από αέρος. Το TIME απέστειλε αντίγραφα των εγγράφων στον ρωσικό κρατικό εκπρόσωπο έμπορο όπλων, Rosoboronexport, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει. Όμως, η εταιρεία έχει ήδη πει ότι επισκευάσει ελικόπτερα για τη Συρία στο πλαίσιο μιας παλιάς σύμβασης, η οποία λέει ότι είναι νομικά υποχρεωμένη να τις πραγματοποιήσει ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, ΕΕ και διάφορα αραβικά κράτη.

Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει τίποτα για να τους σταματήσει. Ρωσία και Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο τους τρεις φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να μπλοκάρουν τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Οι παραδόσεις ελικοπτέρων της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να είναι πολιτικά ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι απολύτως νόμιμες.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσαν οι χάκερς, τα ελικόπτερα είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ramenskoe, επίσης γνωστό ως Zhukovsky, μια στρατιωτική μονάδα έξω από τη Μόσχα, που στεγάζει το στόλο της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας, της FSB. Αυτό είναι το ίδιο αεροδρόμιο που φιλοξενεί το διετές ρωσικό παζάρι όπλων, όπου το TIME βρήκε και φωτογράφησε σύρους αξιωματούχους να ψωνίζουν όπλα, το φετινό καλοκαίρι.

Το αεροπλάνο των Αερογραμμών της Συρίας που προφανώς μετέφερε τα ελικόπτερα στη Συρία, έχει καταχωρηθεί με τον κωδικό YK-ATA και είναι στη λίστα παρακολούθησης SIPRI για δύο χρόνια, λέει ο Griffiths, από τότε που άρχισαν να πετούν ανακαινισμένα ελικόπτερα στη Συρία. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής το 2010, λέει ο Griffiths, η κυβέρνηση της Λιθουανίας, μέλος της ΕΕ, έμαθε τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους και αρνήθηκε να το επιτρέψει στον λιθουανικό εναέριο χώρο. Από τότε, η ΕΕ και η Τουρκία έχουν απαγορεύσει όλα τα αεροσκάφη της Συρίας να πετούν πάνω από το έδαφός τους. Τον Οκτώβριο, αυτό οδήγησε σε μια διπλωματική διαφωνία Άγκυρας και Μόσχας, όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ανάγκασαν ένα συριακό αεροσκάφος να μην πετάξει από τη Μόσχα στη Δαμασκό. Τουρκικές αρχές έψαξαν το αεροπλάνο για όπλα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είχαν βρει μέσα πυρομαχικά και «στρατιωτικά εργαλεία». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το αεροπλάνο μετέφερε εξοπλισμό ραντάρ και όχι στρατιωτικό υλικό.
Επιπλέον, η επαγρύπνηση της Τουρκίας φαίνεται να έχει αναγκάσει τη Ρωσία να συνδυάσει μια νέα διαδρομή για τα ελικόπτερα, λέει ο Peter Danssaert, εμπειρογνώμονας στη Διεθνή Υπηρεσία Πληροφοριών Ειρήνης, μιας οργάνωσης με έδρα την Αμβέρσα, που παρακολουθεί το εμπόριο όπλων. Λέει, επίσης, ότι το σχέδιο πτήσης που αποκάλυψαν οι Anonymous μοιάζει γνήσιος. «Μοιάζει σαν η Συρία και η Ρωσία να προσπαθούν να αποφύγουν μια επανάληψη της τουρκικής κατάστασης», σχολιάζει ο Danssaert. «Είναι ένα κλασικό παράδειγμα  παράνομης μετακίνησης όπλων», συμπληρώνει ο Griffiths του SIPRI. «Η αποφυγή της πιο αυστηρής παρακολούθησης του εναέριου χώρου υπέρ του Ιράκ και της Συρίας σχετίζεται με το Ιράν». Αλλά αυτές οι αποστολές φαίνονται πολύ λιγότερο μυστικές μετά τη διαρροή των εγγράφων, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν νέα προβλήματα για τη Ρωσία και τη Συρία. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Ιράκ, για παράδειγμα, να αρνηθεί την έγκριση άδειας πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του στις ρωσικές αποστολές και αυτό θα εξανάγκαζε τη Ρωσία να αγωνιστεί για μια νέα πορεία στη Δαμασκό. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα που έχει δείξει μέχρι στιγμής, είναι απίθανο η Μόσχα να παρατήσει τις συμβάσεις για τα ελικόπτερά της με τη Συρία. Έτσι, ακόμη και αν οι αντάρτες της Συρίας μάθουν να καταρρίπτουν τα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα, η Μόσχα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκεί για να τα επιδιορθώσει και πάλι.

world.time.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Βλάχος avatar
  Γιώργος Βλάχος 30/11/2012 14:36:01

  Σταναχώρια μεγάλη μην χάσουν οι μισθοφόροι τους τον πόλεμο έχουν οι Δυτικοί. Εμείς γιατί θα πρέπει να στεναχωρούμαστε δεν καταλαβαίνω.

 2. parsifal avatar
  parsifal 30/11/2012 15:02:53

  Πολύ καλά κάνει. Οι δυτικοί προμηθεύουν ανοικτά με οπλα τους "εξεγερμένους" κακοποιούς.
  Το κόλπο είναι γνωστό απο την εποχή των Contras. Κατασχεμένα, κλεμμένα, λαθραία ρώσσικα οπλα διοχετεύονται στους "αντάρτες". "Οχι εμείς", "κλεμμένα απο τις αποθήκες του Καντάφι" λέγουν οι σύγχρονοι συνταγματάρχες Oliver North των βρεταννικών και γαλλικών υπηρεσιών.
  Αντιαρματικά Milan, τυφέκια επίλεκτων σκοπευτών και "anti-material", συσκευές δορυφορικών επικοινωνιών, MANPADS Igla καιStrela... οργασμός γίνεται μέσω Τουρκίας και Λιβάνου.
  Ειδικά οι κομπλεξικοί με τον Ασσαντ εδώ και δεκαετίες Γάλλοι τα δίνουν ολα για την "απελευθέρωση της Συρίας". Με το ΟΚ της Καθολικής εκκλησίας επιπλέον ! Ουδόλως ενοχλούνται οταν σφαγιάζονται ελληνορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί απο τους σαλαφιστές !

  • Γιώργος Βλάχος avatar
   Γιώργος Βλάχος @ parsifal 30/11/2012 16:42:16

   Δεν θα μπορούσα να τα πώ καλύτερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.