#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2013 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προειδοποιεί για τα πυρηνικά η νέα πρόεδρος της Νότιας ΚορέαςΗ Παρκ Γκεούν-Χίε, κόρη ενός ισχυρού στρατιωτικού που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, ορκίστηκε τη Δευτέρα ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Και αμέσως έσπευσε να προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα ότι το κύριο θύμα στην επιδίωξή της με τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα είναι η ίδια η χώρα και η απομόνωσή της. «Η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια πρόκληση για την επιβίωση και το μέλλον του κορεατικού λαού και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο θύμα θα είναι μόνο η ίδια η Βόρεια Κορέα» δήλωσε η Παρκ στην εναρκτήρια ομιλία της μπροστά στο κοινοβούλιο της Σεούλ. Και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χωρίς καθυστέρηση, «αντί να δαπανά τους πόρους της για την πυρηνική και πυραυλική ανάπτυξη, γυρίζοντας έτσι την πλάτη της στον κόσμο και οδηγώντας σε αυτο-επιβαλλόμενη απομόνωση».

Η άφιξη της αυτοκινητοπομπής της τη Δευτέρα στο προεδρικό Μπλε Μέγαρο σηματοδότησε μια θριαμβευτική στιγμή όχι μόνο για την Παρκ, αλλά και για την οικογένειά της. Η 61χρονη Παρκ επέστρεφε στο σπίτι της παιδικής ηλικίας της, 34 χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα της, Παρκ Τσουνγκ Χι, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμα και σήμερα. Η 18χρονη πορεία του Παρκ στην εξουσία σημαδεύτηκε από την ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της Νότιας Κορέας από την μεταπολεμική καταστροφή, αλλά η σκληρή του διακυβέρνηση δυσφημίστηκε έντονα καθώς η χώρα εκδημοκρατιζόταν.

Η Πάρκ εξελέγη το Δεκέμβριο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην υποστήριξη των πενηντάρηδων και των μεγαλύτερων Νοτιοκορεατών. Πολλοί νεότεροι ψηφοφόροι ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με την υποψηφιότητά της, λέγοντας ότι αντιπροσώπευε μια επιστροφή στο παρελθόν. Η Βόρεια Κορέα, εν τω μεταξύ, έχει γίνει ξανά μια πρωταρχική ανησυχία για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μια εβδομάδα πριν από την εκλογή της Παρκ, η Βόρεια Κορέα έβαλε σε τροχιά έναν δορυφόρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στις 12 Φεβρουαρίου, διεξήγαγε μια τρίτη πυρηνική δοκιμή. Τα δύο γεγονότα έχουν αυξήσει τους φόβους ότι οι χρόνιες  προσπάθειες της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να χαλιναγωγήσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας έχουν αποτύχει. Μιλώντας τη Δευτέρα μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος - το οποίο νωρίτερα είχε διασκεδάσει με τον ράπερ Psy, διάσημο για το τραγούδι «Gangnam Style» - η Παρκ έδωσε έμφαση και στα οικονομικά προβλήματα, ένα σημαντικό ζήτημα στις εκλογές. Είπε ότι στα καθήκοντά της ως πρόεδρος θα πρέπει να περιλαμβάνει «την επίτευξη της οικονομικής αναζωογόνησης, την ευτυχία των ανθρώπων και την άνθηση του πολιτισμού».

Σε ένα σχόλιο που θυμίζει τον πατέρα της, έκανε έκκληση για ένα «δεύτερο θαύμα στον ποταμό Χαν». Η Σεούλ, την οποία διασχίζει ο Χαν, άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια βιομηχανοποιημένη μητρόπολη την εποχή διακυβέρνησης του πατέρα της, ο οποίος ζήτησε την οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος και προώθησε μια χούφτα οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως η Samsung και η Hyundai, ως μηχανές μιας εξαγωγικής οικονομίας.

Τώρα, καθώς η κόρη του αναλάβει τα καθήκοντά του, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των απλών Νοτιοκορεατών είναι η διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας - και ιδιαίτερα η ακατανίκητη επιρροή αυτών των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων στις μικρότερες επιχειρήσεις - ένα παράπονο στο οποίο η Παρκ απάντησε μιλώντας για ένα δεύτερο θαύμα στον ποταμό Χαν, βασισμένο όμως στον «οικονομικό εκδημοκρατισμό».

Έχει υποσχεθεί πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε «οι επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να ευημερήσουν μαζί με τις μεγάλες επιχειρήσεις». «Ξεριζώνοντας τις διάφορες αθέμιτες πρακτικές και τη διόρθωση των άστοχων συνηθειών του παρελθόντος που έχουν απογοητεύσει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα παρέχουμε ενεργή υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να φτάσουν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας τους ή ό,τι κάνουν για να διαβιώσουν» είπε.

nytimes

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.