20/10/2009 21:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινο new deal» ζητά από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Ευρωκοινοβούλιο

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχόλησε την Τρίτη την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Για το θέμα συνήλθε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «εάν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις στην παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πιθανόν η κλιματική αλλαγή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο για τις επόμενες γενιές».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, «μία φιλόδοξη διεθνής συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να συνεπάγεται την μείωση των εκπομπών ρύπων από τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις αλλά και κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα συμφωνηθέντα».

Σε σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με 55 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 3 αποχές, τα μέλη της Επιτροπής ζητούν, μεταξύ άλλων από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης να εξασφαλισθεί μέχρι το 2020 η μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές χώρες από 25% έως 40% σε σχέση με το 1990, με προοπτική να φθάσουν το 80% έως το 2050 και να γίνεται έλεγχος κάθε πέντε χρόνια σε σχέση με την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το ψήφισμα ζητά επίσης να εξασφαλισθεί η χρηματική υποστήριξη της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις ανάγκες προσαρμογής τους, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 30 εκ. ευρώ ετησίως έως το 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή μία ικανοποιητική συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «πράσινο New Deal» που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, σε νέες πράσινες τεχνολογίες και νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.