#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2013 07:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πράκτορες από το Γκουαντάναμο στρατολογούσε η CIA

[caption id="attachment_236167" align="alignnone" width="600" caption="Τμήμα του Γκουαντανάμο με δορυφορική λήψη"][/caption]

Τα πρώτα χρόνια μετά την 11 Σεπτέμβρη του 2001, η CIA μετάτρεψε κάποιους κρατούμενος του Γκουαντάναμο σε διπλούς πράκτορες, στέλνοντας τους να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκοτώνουν τρομοκράτες, όπως αποκάλυψαν κάποιοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Associated Press. Η CIA είχε υποσχεθεί στους κρατούμενους την ελευθερία τους, ασφάλεια για τις οικογένειές τους και εκατομμύρια δολάρια από τους μυστικούς λογαριασμούς του οργανισμού.

Ήταν ένα τυχερό παιχνίδι. Οι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα ορισμένοι κρατούμενοι να καταπατήσουν γρήγορα τη συμφωνία τους και να σκοτώσουν Αμερικανούς.
Το πρόγραμμα διεξήχθη σε κάποιες μυστικές εγκαταστάσεις: οκτώ μικρά σπίτια, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από τα διοικητικά γραφεία της φυλακής στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Τα σπίτια, κρυμμένα πίσω από μια κορυφογραμμή καλυμμένη από πυκνούς θάμνους και κάκτους, σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν περισσότερο σαν δωμάτια ξενοδοχείου παρά σαν κελιά φυλακής και ορισμένοι αξιωματούχοι της CIA τα αποκαλούσαν Marriott (από τα γνωστά ξενοδοχεία).
Το πρόγραμμα και οι άνδρες που περνούσαν σε αυτό είχαν διάφορα επίσημα κωδικά ονόματα στη CIA. Αλλά εκείνοι που γνώριζαν για το σύμπλεγμα των σπιτιών το ήξεραν με το παρατσούκλι Penny Lane. Ήταν μια παραπομπή στο κλασικό τραγούδι των Beatles, όπως και το όνομα με το οποίο ήταν γνωστές κάποιες άλλες μυστικές εγκαταστάσεις της CIA στο Γκουαντάναμο, οι φυλακές Strawberry Fields. Σχεδόν δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν το πρόγραμμα στο Associated Press. Όλα μίλησαν ανώνυμα, παρότι το πρόγραμμα έληξε το 2006 περίπου. Μερικοί από τους άνδρες που πέρασαν από το Penny Lane βοήθησαν την CIA να βρει και να σκοτώσει πολλά κορυφαία μέλη της Αλ - Κάιντα, νυν και πρώην αξιωματούχους. Άλλοι σταμάτησαν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και ο οργανισμός έχει χάσει την επαφή μαζί τους.
Νυν και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι δεκάδες κρατούμενοι αξιολογήθηκαν, αλλά μόνο μερικοί, από διάφορες χώρες, μετατράπηκαν σε κατασκόπους που έχουν υπογράψει συμφωνίες για να εργαστούν για τη CIA. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Dean Boyd αρνήθηκε να σχολιάσει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιώσει πως το 16 τοις εκατό των πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο ξαναμπήκε στον αγώνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διείσδυση στην αλ - Κάιντα θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους στόχους της CIA, κάτι που  άλλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταφέρει μόνο περιστασιακά. Οι υποψήφιοι για το Penny Lane έπρεπε να έχουν αποδεδειγμένα τρομοκρατικές διασυνδέσεις. Για να είναι πολύτιμοι για τη CIA, οι άνδρες έπρεπε να είναι σε θέση να επανασυνδεθούν με την αλ - Κάιντα.
Οι κρατούμενοι συμφώνησαν να συνεργαστούν για διάφορους λόγους, δήλωσαν αξιωματούχοι. Κάποιοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέτρεπε τη διαμονή στις οικογένειές τους. Ένας κρατούμενος θεωρούσε ότι η αλ- Κάιντα είχε διαστρεβλώσει το Ισλάμ και πίστευε ότι ήταν καθήκον του ως μουσουλμάνος να βοηθήσει την CIA να την καταστρέψει. Ένας άλλος συμφώνησε να συνεργαστεί όταν ο οργανισμός άφησε να εννοηθεί ότι θα βλάψει τα παιδιά του.

Σε όλους υποσχέθηκαν χρήματα. Ακριβώς το πόσα έλαβε ο καθένας παραμένει ασαφές. Αλλά συνολικά, η κυβέρνηση πλήρωσε εκατομμύρια για τις υπηρεσίες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τα χρήματα προήλθαν από ένα μυστικό λογαριασμό της CIA, με την κωδική ονομασία Pledge, που χρησιμοποιείται για να πληρώσει τους πληροφοριοδότες, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Αλ – Κάιντα είχε υποψιαστεί ότι η CIA θα επιχειρήσει ένα πρόγραμμα όπως αυτό, και τα μέλη της ήταν πολύ επιφυλακτικά με πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Σε μία περίπτωση, είπε ένας πρώην αξιωματούχος, η Αλ Κάιντα έφτασε πολύ κοντά στην ανακάλυψη ενός διπλού πράκτορα στους κόλπους της. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τόσο μεγάλες προσδοκίες από το Penny Lane, που συζητούσε το αν θα δώσει  κρυφά φοιτητική ή επιχειρηματική βίζα σε δύο Πακιστανούς, με την ελπίδα ήταν ότι θα συνδεόταν με την Αλ – Κάιντα και θα οδηγούσαν στον αμερικανικό πυρήνα της. Ένας άλλος πρώην ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόγραμμα έληξε το 2006, καθώς η ροή των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο επιβραδύνθηκε σημαντικά. Ο τελευταίος φυλακισμένος έφτασε εκεί το 2008.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-turned-some-guantanamo-bay-prisoners-into-double-agents-against-al-qaeda-ap-reports/2013/11/26/e98163b2-56ac-11e3-8304-caf30787c0a9_story.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.