#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πού θα προτιμούσατε να ζείτε: στο μικρό κράτος της Σομαλίας ή στο μεγάλο κράτος της Σουηδίας;Οι επικριτές της «μεγάλης κυβέρνησης» μιλούν σαν να είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι η συμμετοχή του κράτους στη ζωή μας είναι ένα κακό πράγμα, σχολιάζει ο διευθυντής πολιτικού της βρετανικής Huffington Post,  Mehdi Hasan.
Μην το φωνάξετε, αλλά μου αρέσει αρκετά το μεγάλο κράτος. Αυτές τις μέρες, είναι ντεμοντέ να το λέω. Από τους Νέους Εργατικούς ως τους Μπλε Εργατικούς, από τους  συμπονετικούς συντηρητικούς ως τους νεοσυντηρητικούς, η συναίνεση είναι ότι το μεγάλο κράτος σημαίνει κακή κυβέρνηση: αργή, αναποτελεσματική, ενοχλητική, γραφειοκρατική, αυταρχική, αντιδημοκρατική και ενάντια στην ανάπτυξη.
«Η εποχή των μεγάλων κυβερνήσεων τελείωσε» δήλωσε τον Ιανουάριο του 1996 ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Οι Συντηρητικοί χάρηκαν. Αλλά μαντέψτε: μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008, η μεγάλη κυβέρνηση επέστρεψε. «Πρέπει να δράσουμε τώρα», ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καθώς ανακοίνωνε το σχέδιο των 700 δις δολαρίων για τη διάσωση των τραπεζών. Ο πρωτοπόρος της ελεύθερης αγοράς συνέχισε με τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας και, στην πραγματικότητα, κρατικοποίησε τις τράπεζες ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του ο πρώην καγκελάριος Άλιστερ Ντάρλινγκ, το μεγάλο κράτος εμπόδισε το κλείσιμο των ΑΤΜ και τα προβλήματα στις επιταγές. Οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν: προσφέρθηκαν δάνεια δισεκατομμυρίων λιρών και εγγυήσεων.

Γιατί λοιπόν αυτή η αποσύνδεση μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας; Γιατί αυτός ο συνεχής αγώνας ενάντια στη θετική δύναμη της συλλογικής δράσης; Στο λαό δεν αρέσουν οι μεγάλες κυβερνήσεις, λένε οι οπαδοί των... μικρών κυβερνήσεων.
Ωστόσο, πώς αλλιώς να εξηγήσεις τη συνεχή ερωτική σχέση μας με την (σκανδαλώδη) Εθνική Υπηρεσία Υγείας, η οποία με τη δομή και τη χρηματοδότησή της είναι σαφώς και απλά μια μεγάλη κυβέρνηση; Για ποιον άλλο λόγο να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι για τους οποίους οι ψηφοφόροι να λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θαυμάζουν περισσότερο - γιατροί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, στρατιώτες, αστυνομία – που συνήθως εργάζονται σε μεγάλες κυβερνήσεις;
Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης σημαντική δημόσια υποστήριξη για την επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων. Και δεν είναι μόνο οι σιδηρόδρομοι: σε μια δημοσκόπηση του 2009 δύο στους τρεις ψηφοφόρους υποστήριζαν την επιστροφή των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, της ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών σε δημόσια ιδιοκτησία.

Οι υποστηρικτές της μικρής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα δημοσίων δαπανών έχουν πιο αργή ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως συμπεραίνει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια Xavier X Sala-i-Martin σε έρευνα του 1997 με τίτλο «I Just Ran Four Million Regressions», «κανένα μέτρο των δημοσίων δαπανών δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη σε σημαντικό βαθμό». Το 2004, στο βιβλίο Growing Public, ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Peter Lindert συμφωνεί: χώρες με υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών δεν τα πάνε χειρότερα από χώρες με χαμηλά επίπεδα κρατικών δαπανών.
Δεν περιορίζει όμως το μεγάλο κράτος τον ιδιωτικό τομέα; Δεν καταπνίγει την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία; Όχι απαραίτητα. Εξετάστε τα επιχειρήματα της Mariana Mazzucato, οικονομολόγου στο Sussex University και συγγραφέα του The Entrepreneurial State. «Πού θα ήταν σήμερα το Google χωρίς τις κρατικές επενδύσεις στο διαδίκτυο και χωρίς την επιχορήγηση του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, η οποία χρηματοδότησε την ανακάλυψη τους δικού του αλγόριθμου;» έγραψε στην Guardian τον Απρίλιο του 2012. «Θα ήταν το iPad τόσο επιτυχημένο χωρίς την κρατική χρηματοδότηση των καινοτομιών της τεχνολογίας των επικοινωνιών, του GPS και της οθόνης αφής; «Πού θα ήταν η GSK και η Pfizer χωρίς τα 600 δις δολάρια που έδωσε το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και είχε ως αποτέλεσμα στη δημιουργία των 75% πιο καινοτόμων νέων φαρμάκων κατά την τελευταία δεκαετία;»
Οι επικριτές της μεγάλης κυβέρνησης λένε ότι συνθλίβει το πνεύμα της κοινότητας και τη συμμετοχή στα κοινά. Και πάλι, τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν άλλα. «Στις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες, η κοινωνική εμπιστοσύνη και η συμμετοχή της ομάδας σχετίζεται, αν μη τι άλλο, θετικά με το μέγεθος της κυβέρνησης» παρατήρησε ο ακαδημαϊκός του Harvard Robert Putnam στο διάσημο βιβλίο του Bowling Alone (1995). «Το κοινωνικό κεφάλαιο φαίνεται να είναι υψηλότερο στα κράτη πρόνοιας υψηλών δαπανών της Σκανδιναβίας», έγραψε.
Α ναι, η Σκανδιναβία. Παρά το γεγονός ότι, παραδέχομαι, είναι πολύ μικρότερη και πιο συνεκτική από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλών δαπανών- υψηλής ανάπτυξης σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να βασανίζουν και να ενοχλούν τους αγγλοσάξωνες οπαδούς του μικρού κράτους. Δείτε τον πρώτο πίνακα για την Παγκόσμια Ευτυχία του ΟΗΕ, το 2012: η Δανία, όπου οι κρατικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 58 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (54 τοις εκατό) και τη Νορβηγία (44 τοις εκατό).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να έχουν κορυφωθεί στο 50,8 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2009, στον απόηχο της διάσωσης των τραπεζών, αλλά από το 2010 οι οπαδοί της λιτότητας του Συντηρητικού συνασπισμού έχουν αρχίσει να περικόπτουν τις δαπάνες χρόνο με το χρόνο. Χρησιμοποιώντας τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, ο Peter Taylor-Gooby, καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Kent, έχει υπολογίσει ότι μέχρι το 2017 οι δαπάνες της κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα είναι χαμηλότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες - 39,1 εκατό με 39,3 τοις εκατό - για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να καταγράφονται. «Έμεινα έκπληκτος» σχολιάζει ο Taylor-Gooby. «Ακόμα και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις περικοπές που ακολούθησαν, ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά».
Εν τω μεταξύ, όσοι υπερασπίζονται ένα πιο λιτό, πιο ασήμαντο, μικρότερο κράτος δεν μπορούν να απαντήσουν στο απλό ερώτημα: πώς θα πλήρωναν οι μικρές  κυβερνήσεις για τη διάσωση της RBS, της Lloyds και των υπόλοιπων; Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε περίπου 850 δις λίρες για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία. Μπορεί μια μικρή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την απειλή της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και το αυξανόμενο κόστος της προσαρμογής και μετριασμού; Προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος λογαριασμός για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα ανέλθει σε τρισεκατομμύρια λίρες. Μπορεί να είναι της μόδας να θέλουμε να παραγκωνίσουμε το κράτος, αλλά αναρωτηθείτε το εξής: πού θα προτιμούσατε να ζείτε, στο «μεγάλο κράτος» της Σουηδίας ή στο «μικρό κράτος» της Σομαλίας;

http://www.newstatesman.com/politics/2013/04/where-would-you-rather-live-small-government-somalia-or-big-government-sweden

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. getzif avatar
  getzif 29/04/2013 09:08:10

  Στο μεγάλο κράτος της Κούβας και της Βόρειας Κορέας

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ getzif 29/04/2013 10:11:59

   Ή της Νορβηγίας. Αφήστε τα, τα αναρχοκομμούνια με 15% δημ.πλεόνασμα δεν λένε να φτιάξουν έναν δρόμο της προκοπής. Η καλύτερη εθνική οδός τους είναι σαν την Παλαιά Εθν.Οδο Αθηνών-Κορίνθου. Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Σαν την κρυφοκομμούνο Μέρκελ. Που να μάθουν τα καπιταλιστικά μεγαλεία όταν πριν από λιγότερο μισό αιώνα το 97% της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα προερχόταν από το βασίλειο;

   Χαχαχα! :Ρ

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 29/04/2013 09:10:37

  Πάνω απο 200 χρόνια,οι Σουηδοί κατάφεραν να είναι έξω απο κάθε
  γεωπολιτική φασαρία...και επωφελήθηκαν απο τις καλύτερες στιγμές
  της σοσιαλδημοκρατίας....απο τον Τάγκε Ερλάντερ στον 'Ολαφ Πάλμε...
  σήμερα, η κυβερνώσα κεντρο-δεξιά απλώς τροποποιεί πολιτικές στο
  χώρο του επιχειρείν...ενώ,ο Νότος...!

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/04/2013 09:19:49

  Χίλιες φορές στην αγνή Σομαλία όπου οι άνθρωποι είναι ο εαυτός τους, παρά στην υποκριτική Σουηδία που κάνει σοσιαλισμό εκμεταλλευόμενη τους άλλους λαούς, και όπου πίσω από το καλουλίστικο - δίκην δασκάλας κατηχητικού - πρόσωπο των ανθρώπων της κρύβεται η διεστραμμένη ηθικολογία τού Λούθηρου, η ναζιστική γερμανολαγνεία, και τα υπόγεια σπιτιών γεμάτα όργανα για βασανιστήρια S&M.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/04/2013 09:20:28

  Να μου το θυμηθείτε: τη Σουηδία την εξιδανικεύουν και τη λατρεύουν ΜΟΝΟ όσοι ΔΕΝ την έχουν ζήσει.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Στέργιος 29/04/2013 10:06:12

   Έχετε δίκιο, η Σουηδία δεν είναι όπως ήταν παλιά. Ο δεξιός συνασπισμός που είναι κυβέρνηση από το 2006 έχει αρχίσει να ιδιωτικοποιεί μέχρι και δημόσια νοσοκομεία τα οποία μισθώνει αμέσως μετά την πώληση (κάτι σαν sale and lease back). Βέβαια, επιτάχυνε το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι Σοσιαλδημοκράτες για την μείωση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ από το 1997.

 5. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 29/04/2013 10:01:51

  Απαντάω με ένα σχόλιο κάποιου αγνώστου που είδα στο Κάπιταλ:

  "Στα σύγχρονα και δημοκρατικά κράτη, (με σχετικά ανεκτό βιοτικό επίπεδο, σχετική απόδοση δικαιοσύνης και ένα μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συναίνεσης), χρειάζονται ΚΑΙ τα δυο δλδ και κράτος και επιχειρήσεις. Σε διαφορετικό «μείγμα» δλδ ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ, στο κάθε ένα από αυτά και σε κάθε χρονική στιγμή, μεταβαλλόμενο σύμφωνα με την συγκυρία και τα τυχόντα συμβάντα, αλλά πάντα η ύπαρξη ΚΑΙ των δυο, είναι απαραίτητη. Αλλιώς θα υπάρχει είτε κρατισμός, είτε νεοφιλελευθερισμός και τα δυο, είναι συστήματα που βλάπτουν και την δημοκρατία και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των κοινωνικών συνόλων, εμποδίζοντας συγχρόνως την αέναη κοινωνική-πολιτισμική μετεξέλιξη τους

  Όταν όμως μιλάμε για "σύγχρονα και δημοκρατικά κράτη" στα οποία το βέλτιστο μοντέλο είναι η συνύπαρξη και της επιχειρηματικότητας και του κράτους, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν εννοούμε ούτε το Ελληνικό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, ούτε το Ελληνικό κράτος-αφέντη φωλιά λαμογιών και αναξίων. Σκοπός μας, ως Ελλήνων πολιτών, είναι η ΑΚΥΡΩΣΗ αυτού του μοντέλου «αχταρμάς», καθώς και το κόψιμο του αόρατου ομφάλιου λώρου που τα ενώνει και έτσι βλάπτετε τελικα, το κοινωνικό σύνολο

  Οι ρόλοι της επιχειρηματικότητας και του κράτους, είναι διακριτοί. Μπορεί και πρέπει, να συνεργάζονται για το κοινό καλό, αλλά όχι να διαπλέκονται προς ίδιον συμφέρον."

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 29/04/2013 10:08:01

  Ξέχασα στο προηγούμενο σχόλιο μου να σχολιάσω ότι το κράτος της Σουηδίας δεν είναι τόσο μεγάλο. Για παράδειγμα, δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα (δεν υπάρχουν ΔΕΚΟ - σε πλήρη αντίθεση με τη Νορβηγία). Έχει, όμως, πολλές επιτροπές και ένα άριστο σύστημα πρόνοιας/συνταξιοδότησης/περίθαλψης.

 7. George avatar
  George 29/04/2013 14:06:06

  Πρέπει να διαλέξουμε? Δεν ξέρω για τη Σομαλία, η Σουηδία πάντως μπορεί να είναι η χώρα μοντέλο των Γερμανών αλλά σίγουρα μόνο εφιάλτης για τους Ελληνες θα μπορούσε να είναι. Μόνο οι ανακοινώσεις στο τραίνο για το πόσο οικολογικό είναι και οι ενημερώσεις σε κάθε εταιρία για το πόσο CO2 γλιτώσανε σε κάνει να θέλεις να κατακτηθεί η χώρα από ένα στρατό Jeremy Clarksons. Σε δεύτερη σκέψη...Σομαλία, τουλάχιστον έχει ήλιο!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ George 29/04/2013 16:13:38

   Η σουηδική εταιρεία γλίτωσε CO2 γιατί μετέφερε τη μονάδα παραγωγής στη Γκάνα, όπου μολύνει υδάτινους ορίζοντες και σκοτώνει μικρά παιδάκια ελεύθερα. Η μητρική εταιρεία στη Σουηδία σβήνει κάνα φως παραπάνω, σβήνει καμιά οθόνη υπολογιστή, και όλα ωραία και καλά, μπορούμε να αυτοθαυμαζόμαστε και πάλι.

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ George 29/04/2013 16:22:26

   +1000%!
   Για τους Έλληνες σίγουρα ΚΌΛΑΣΗ!
   Οποιος θέλει Σουηδία light να πάει Γερμανία (όπως εγώ). Μετά από 45 Χρονια αρχίζω σιγά σιγά να την συνηθίσω...
   Προτιμώ το μικρό Κράτος τις ΕΛΒΕΤΊΑΣ:
   700 Χρονια Ειρήνη και αληθινή Δημοκρατία. Το καλύτερο Κράτος τις Ευρώπης

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ George 30/04/2013 13:16:13

   Μπλακ Χωκ down... /ολοι ονειρευομαστε να ζησουμε στη μαγευτικη Σομαλια, αλλα δεν μας αφην0υν στα συνορα της να μπουμε μεσα. Κατι σαν την Ελβετια, ειναι το ονειρο ολων μας, αλλα μονο λιγοι τυχεροι θα καταφερουν να φτιαξουν τη ζωη τους, μεταναστευοντας εκει.

   Απλα επειδη οι Σομαλοι ειναι φανταστικοι ανθρωποι, μας εστειλαν μερικες χιλιαδες ...επιστημονες για να μας οργανωσουν ειδικα σε θεματα πορνειας και ναρκωτικων.../

 8. NK avatar
  NK 30/04/2013 08:31:37

  Γιατί να διαλέξουμε όταν έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό; Φόρους Σουηδίας και υπηρεσίες Σομαλίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.