13/01/2010 20:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πούτιν: Σημαντικός οικονομικός εταίρος η Τουρκία

Με την υπογραφή δήλωσης συνεργασίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία και διαβεβαιώσεις για την εδραίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν."Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή του σταθμού", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές στα ενεργειακά σχέδια, όπου συμμετέχουν.

"Η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία", είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ωστόσο την πτώση κατά 40% στις διμερείς ανταλλαγές κατά την περασμένη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν, πάντως, ότι παραμένουν σταθερές στο στόχο τους να αναβαθμιστούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να φθάσουν εντός πενταετίας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 35 του πλέον επιτυχούς 2008.

Ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε την "πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές" για βελτίωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο αναμένεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι δύο χώρες ολοκληρώνουν την προετοιμασία, ώστε το διμερές τους εμπόριο να διεξάγεται πλέον με απευθείας συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι, χωρίς μεσολάβηση άλλου διεθνούς νομίσματος.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, με τη Μόσχα να επιβεβαιώνει ότι "θα συμμετάσχει ενεργά" στον έως σήμερα τουρκο-ιταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Ντζεϊχάν, ο οποίος προορίζεται να καλύπτει με πετρέλαιο και μετά την κατασκευή διυλιστηρίου με πετρελαιοειδή την αγορά της Μ.Ανατολής. Η προετοιμασία νέας τριμερούς ιταλο-ρωσο-τουρκικής συμφωνίας είναι "υπόθεση χρόνου" κατά τον κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ η Μόσχα αναμένει ότι το 2010 "η Τουρκία θα κάνει οριστικά την επιλογή υπέρ του αγωγού South Stream" για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κ.Ασία στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Στις δηλώσεις του ο Ρώσος πρωθυπουργός Β.Πούτιν σημείωσε ότι το πολύ έως το Νοέμβριο η ρωσική "Γκαζπρόμ" θα έχει εξασφαλίσει από την τουρκική κυβέρνηση τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού, που θα διέρχεται από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως παρατήρησε ο κ. Ερντογάν Ρωσία και Τουρκία, που έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις, θα μπορούσαν έως την άνοιξη να έχουν συμφωνήσει για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών, έτσι ώστε η σχετική απόφαση να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Μεντβιέντεφ στην Άγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. bananiagr avatar
  bananiagr 13/01/2010 22:16:29

  Όχι παίζουμε....

 2. man8os avatar
  man8os 13/01/2010 22:17:54

  ...(Λυγμος)...

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ man8os 13/01/2010 23:42:52

   Μανθούλη μου,
   δεν στα έλεγα;
   Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η ρωσο-τουρκική συμμαχία υπάρχει
   από το 2005.
   Για αυτό αντιδρώ σε κάτι δημοσιεύματα
   που άθελά τους αναπαράγουν την παλαιο-σοβιετικού τύπου
   προπαγάνδα.
   Ξέρεις ότι η Ρωσία μόνο για τον επόμενο χρόνο θα ξοδέψει 1,4 δις δολάρια για την "διεθνή προβολή της εικόνας της " στον Τύπο και στο διαδίκτυο;
   Περισσότερα δηλαδή από αυτά που θα διαθέσει για την καταπολέμηση της ανεργίας στο εσωτερικό της...
   Μη μου στενοχωριέσαι, είναι παλιό το φαινόμενο. Επί Τουρκοκρατίας αλώνιζαν στην Μακεδονία ρώσοι μοναχοί που διέδιδαν μια προφητεία περί "ξανθού γένους". Παρέσυραν τους έλληνες σε τοπικές επαναστάσεις, φυσικά δε βοηθούσαν ποτέ, γιατί θέλανε τη Μακεδονία για πάρτη τους και οι οθωμανοί μας κατέσφαζαν...
   Τα καταφέραμε όμως μόνοι μας. Αν ξανα-κεντραριστούμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας, πού ξέρεις; ίσως και να τα ξανα-καταφέρουμε

   • Ένας Τυχαίος avatar
    Ένας Τυχαίος @ Jasmin 13/01/2010 23:56:37

    Πες μας κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Ελληνες ή τέλος πάντων, όσοι Ελληνες έχουμε απομείνει, έτσι ώστε ν' αποκτήσουμε ένα στόχο.

    Δεν έχει νόημα μόνο να σχολιάζουμε και ν' αποδεικνύουμε μεταξύ μας ποιός σχολιαστής ήταν ποιό οξυδερκής ή "καλύτερος" από τον άλλο.

    Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να πείσουμε αλλήλους, χωρίς να έχουμε βάλει ένα στόχο, για την επίτευξη τον οποίου θα χρησιμοποιούμε δημιουργικά τον γραπτό διάλογο εδώ.

    Εχω την εντύπωση ότι αναλωνόμαστε σε σχολιασμούς( σωστούς ή λάθους, εξαιρετικούς ή αστείους, μοναδικούς ή κοινούς ) μόνο για ψυχοθεραπεία.

    ΕΦΟΣΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ!

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:06:49

     *σωστούς ή λαθεμένους

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:07:25

     *σωστούς ή λανθασμένους

    • Jasmin avatar
     Jasmin @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:20:51

     Το παραπάνω σχόλιο είχε προσωπική απεύθυνση, και για αυτό έγραψα με οικειότητα: "Μανθούλη μου".
     Και στόχος μου δεν ήταν να το παίξω "έξυπνη". Διότι αύριο μπορεί να συμβεί κάτι που θα με διαψεύσει. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, πίστεψέ με, παρακαλώ να συμβεί κάτι που να ανατρέψει αυτήν τη συμμαχία!
     Τώρα για το ζήτημα που θέτεις περί ελληνικότητας:
     Οι έλληνες κατά την ταπεινή μου γνώμη,
     πρέπει να μάθουμε να είμαστε έλληνες.
     Αυτό σημαίνει απευθείας επαφή με την ελληνικότητά μας. Και όχι σαν τους χάνους να καθόμαστε να μας ταΐζει ο καθείς με τα σκουπίδια της προπαγάνδας του.
     Επίσης, σημαίνει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε αυτο-πεποίθηση και χειραφέτηση. Αυτό σημαίνει καμιά συναλλαγή οθωμανικού τύπου: ρουσφέτι, μπαξίσι κ.ο.κ. Και ατομικά αλλά και ως έθνος να μην περιμένουμε έξωθεν σωτήρες.
     Κυρίως "έλληνας" νομίζω ότι σημαίνει αυτο-σεβασμός αλλά και σεβασμός στον διπλανό. Στην αρχαία Αθήνα δημοκρατία ήταν και η κλήρωση. Αυτό σήμαινε ότι όλοι οι πολίτες ήταν ίσοι.
     Αν εσύ, ψάχνεις να βρεις το δικό μου μειονέκτημα για να μου την πεις και να μου το παίξεις υπεράνω,
     ήδη έχεις χάσει πολύ δρόμο από την αναζήτηση της ελληνικότητάς σου.
     Και από την άλλη, ούτε εγώ έχω καν το δικαίωμα να σου υποδείξω ποιός είναι ο "σωστός" δρόμος.
     Διότι, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι είμαι ικανή ούτε να "πείσω" ούτε "στοχευμένα" να υποδείξω κάποιον δρόμο. Όχι περισσότερο ικανή από εσένα.
     Ο διάλογος που κάνω εγώ, φίλε Τυχαίε, γίνεται ως άσκηση Δημοκρατίας. Για να ευαισθητοποιηθούν τα σκουριασμένα αντανακλαστικά μας. Και ο διάλογος από μόνος του αρκεί, για να ανακαλύψει ο καθένας μας κάτι που σίγουρα από μόνος του δε θα το ανακάλυπτε. Μιλάω όμως για "Ανακάλυψη",
     δηλαδή αυθεντική και γνήσια σκέψη του καθενός. Χωρίς πατρονάρισμα και χωρίς χειραγώγηση.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:35:20

     Τζασμίν πάντως η Δημοκρατία αξίζει να γράφεται με κεφαλαίο ενώ οι έλληνες όχι.

     Ένας Τυχαίος, η διάκριση των σχολιαστών του Αντινέα ορίζεται επακριβώς με βάση την παρατήρησή σου! σε αυτούς που αναζητούν με μέτρο και δημιουργικά τον δυνατό κοινό στόχο και σε αυτούς που μόνον αυτόν δεν αναζητούν (γιατί είτε ψυχοθεραπεύονται, είτε αυτοθωπεύονται, είτε ο,τιδήποτε άλλο...)

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/01/2010 22:19:36

  Τίνα τρέξε, κι άλλες ανεμογεννήτριες, γρήγορα!...

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ archaeopteryx 13/01/2010 23:57:18

   SIMENS OR MADE IN RUSSIA;

 4. Soustom avatar
  Soustom 13/01/2010 22:45:32

  Factor.. επιβεβαιώνεται λές ή έννοια τών posters;;..χμμμ..

 5. μαρικα avatar
  μαρικα 13/01/2010 23:33:08

  Το ξανθο γενος που θα μας γλυτωσει απο τους τουρκους!!!!!!!!!

 6. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 13/01/2010 23:49:54

  Μια χαρά μου φαίνεται η συμφωνία και υπέρ μας!
  Και εμάς μας είχε προτείνει ο Σαρκοζί να φτιάξουμε αντίστοιχο έργο στον Εβρο , αλλά .....!
  Ο Nabuko θα γίνει ή δε θα γίνει;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:04:49

   Το εντελώς φαιδρό (και έχει σχέση με την ιστορία της κασσάνδρας που δεν την πίστευαν) είναι ότι αν βλέπαμε τα πράγματα με κοινό νου, από την αρχή, τόσο οι επιλογές, όσο και οι οι αποφάσεις θα ήταν προφανείς. Δυστυχώς, δεν υπερισχύει ο κοινός νους αλλά οι ορέξεις 4-5 κοταζμπάσηδων και οι λοιποί εμείς περιοριζμόμαστε στα "ζήτω" και τα παλαμάκια.

   • Ένας Τυχαίος avatar
    Ένας Τυχαίος @ archaeopteryx 14/01/2010 00:14:19

    Το πρόβλημα με τον "κοινό νου" είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εμάς τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι έχουμε τον "κοινό νού"!

    Γιαυτό λέω, τουλάχιστον εμείς εδώ μέσα, να αρχίσουμε να βάζουμε κάποιους στόχους και να χρησιμοποιύμε τον γραπτό διάλογο δημιουργικά. Μη μένουμε μόνο στον σχολιασμό και στις κρίσεις.
    Απαραίτητο συστατικό της Λογικής, πλην της κρίσης, είναι και η δημιουργία!

    Εχεις αναρωτηθεί γιατί δε διδάσκεται η ΛΟΓΙΚΗ πουθενά, πλέον;

    Λοιπόν τι λές;

    ΥΓ. Συντάσσομαι της φορολογικής επανάστασης και θα κάνω ότι είναι δυνατόν...

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:21:27

     Τυχαίε

     Χρειάζεται συντονισμό από τον διαχειριστή του antinews. Να κάνουμε λίστα των 5-10 θεμάτων που πιέζουν, να συμφωνήσουμε ότι αυτά είναι, να καταγράψουμε τον κοινό νου του καθενός, ό,τι μείνει είναι η περίληψη. Εγώ είμαι μέσα. Πρέπει να θέλει και ο factorx (εξ άλλου είναι καλός συντονιστής).

     ...Πήγα να πατήσω submit και σταμάτησα. Μου αρέσει η ιδέα. Θα είναι σε κοινή θέα... μπορεί να μας κράξουν ότι κάνουμε ιδιωτική πρωτοβουλία του opengov... Βέβαια κάνουμε τέτοια παιχνίδα εδώ από το 2007... γουστάρω...

 7. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:40:01

  @Jasmin
  Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.
  Δε πρέπει όμως να μείνουμε μόνο στ' ατομικά συμπεράσματα που θα μας δώσει ο δημιουργικός διάλογος, διότι έτσι θα χάσουμε την συλλογικότητα.
  Οι Ελληνες κάνουν θαύματα όταν είναι ενωμένοι.
  Αν διαβάσεις τη μικρή μου στοιχομυθία με τον archaeopteryx θα καταλάβεις ακριβώς τη θέση μου.
  Τώρα το πως μπορεί να γίνει ένας δημιουργικός διάλογος, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν τα βασισμένα στις δικές μας δυνάμεις παράγωγα του, είναι ένα θέμα που μόλις το επιχειρούμε με τον archaeopteryx και φυσικά θα προκύψει μέσα από τον δημιουργικό διάλογο!

  Ο διάλογος είναι και μια άσκηση Δημοκρατίας, αλλά ο δημιουργικός διάλογος είναι πρόοδος και εξέλιξη.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:47:15

   Φίλε Τυχαίε,
   Μακάρι να κάνουμε πράξη αυτό που λες για την ενότητα.
   Οπότε καταστρώστε εσείς στρατηγικό σχέδιο με τον Αρχαίο
   και πολύ ευχαρίστως να συνδράμω στην υλοποίησή του!
   (ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του :) )

 8. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:52:10

  @archaeopteryx
  Καλά τα λές. Θα υπάρχουν "τι" και "πως"!
  Τα "τι" θα είναι τα θέματα που θ'ανοίγουν. Τα "πως" θα είναι η δημιουργία που θα προκύπτει.
  Για το τι θέματα θ'ανοίγουν ή θα μπαίνουν στη λίστα καλύτερα, μπορεί να τεθεί ώς θέμα προς "διαβούλευση".
  Aς προστεθεί ένα μενού δίπλα στις "αντιθέσεις" όπου τα σχόλια που θα ποστάρονται να είναι σε μορφή chating!
  Θα επιτρέπεται μόνο ένα σχόλιο και καθόλου reply.
  Οποιος θέλει να απαντάει θα το κάνει με αναφορά του σχολίου που τον ενδιαφέρει.

  Περισσότερα εφόσον προχωρήσει το θέμα στο antinews!
  Θα στείλεις εσύ το e-mail στον FactorX με την πρόταση ή εγώ;

  Σε περίπτωση που το κάνεις κοινοποίησέ μου του e-mail στο EnasTyxaios@gmail.com.

  Αν το κάνω εγώ δώσε το e-mail σου να στο κοινοποιήσω εγώ.

  Ιδιωτική πρωτοβουλία του opengov δε κάνουμε διότι δεν είμαστε κυβέρνηση(joke)!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 00:56:42

   αυριο..τώρα είναι αλλαγή βάρδιας χαχα

   archaeopteryx@gmail.com

   (αυτή η google... σαν τον Μεγάλο Αδερφό)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 14/01/2010 00:57:32

    ΛΑΘΟΣ archaeopteryxgr@gmail.com

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ archaeopteryx 14/01/2010 01:20:50

     Μόλις έφυγε το e-mail....

   • Ένας Τυχαίος avatar
    Ένας Τυχαίος @ archaeopteryx 14/01/2010 01:22:37

    Πολύ μεγάλο θέμα αυτό....Και αν είναι αδερφός όλα καλά.

    Μην είναι καμιά "αδερφή" και τρέχουμε......χαχαχα!

 9. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 14/01/2010 01:05:48

  @B.K.Σ μήπως αυτό θα πρέπει να το κάνουμε συλλογικά;
  Το μέτρο που αναφέρεις δε μπορώ να το εντοπίσω εύκολα, αλλά μ'αρέσει που θέτεις την έννοια του 'μέτρου'.
  Μου αρέσουν τα δύσκολα!

  Χρόνια μας Πολλά, αν και καθυστερημένα!

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Ένας Τυχαίος 14/01/2010 01:13:40

   Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά, :)

   Το Μέτρο το διδάσκουν οι σταθεροί και αξιόλογοι σχολιαστές του Αντινέα, απ΄ αυτούς το διδάσκομαι κι εγώ καθημερινά. Ο,τιδήποτε ξεφεύγει από το κίνητρο του συλλογικού μας συμφέροντος και υποκρύπτει ιδιοτελή και αλλότρια οφέλη, θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.
   (Σε προσωπικό επίπεδο το Μέτρο το αντιλαμβάνομαι εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ανάγνωσης που καταλαβαίνω πως ΔΕΝ πρέπει να σιωπήσω..., αλλά και ακολούθως την επόμενη στιγμή που η σιωπή μου οφείλει να λειτουργήσει ως καθρέφτης Του)

   • Ένας Τυχαίος avatar
    Ένας Τυχαίος @ B.K.Σ. 14/01/2010 01:31:18

    ...Μ' αρέσει το συλλογικό συμφέρον και η ενστικτώδης στιγμιαία κρίση.....

    Αυξανόμαστε ή τώρα σας ανακαλύπτω επειδή είμαι νέος εδω μέσα;

 10. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 14/01/2010 01:36:49

  Ένας Τυχαίος, είμαι από τους παληούς αναγνώστες του Αντινέα, και σποραδικός σχολιαστής κατά εποχές (πέρυσι με τα δεκεμβριανά πάντως χτύπαγα μερόνυχτα εδώ μέσα!)

 11. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 14/01/2010 01:43:46

  B.K.Σ εγώ δυστυχώς το ανακάλυψα αρχές Νοεμβρίου του 2009!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.