«Πούλησε» ο Πούτιν την Ελλάδα;
23/07/2015 11:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πούλησε» ο Πούτιν την Ελλάδα;

«Αντάλλαξε» ο Πούτιν την Ελλάδα με την Ουκρανία; Ο Leonid Bershidsky γράφει για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν.

Υπήρξε μια έξαρση των θεωριών συνωμοσίας για τις μυστικές παραχωρήσεις που υποτίθεται ότι έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στους δυτικούς ηγέτες. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, σπρώχνοντας έτσι τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κρύα αγκαλιά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Βήμα» έγραψε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Τσίπρας ζήτησε από τον Πούτιν 10 δις δολ. δάνειο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στη δραχμή. Αν επανέφερε το εθνικό νόμισμα, θα χρειαζόταν συναλλαγματικά αποθέματα για να το υποστηρίξει και η Ελλάδα δεν είχε ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ρωσία πρότεινε μια προκαταβολή 5 δις δολ. από την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα, μέρος του Turkish Stream που η Ρωσία και η Ελλάδα συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον Ιούνιο.

«Το Βήμα» είναι μια αξιόπιστη εφημερίδα με καλές πολιτικές πηγές, κι έτσι 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρώτησαν επίσημα τον Τσίπρα αν η έκθεση ήταν αλήθεια. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα το αρνηθεί, όπως έκανε και το Κρεμλίνο την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι «η ελληνική ηγεσία δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από τη Ρωσία». Παρόλα αυτά, αν το ρεπορτάζ ήταν αλήθεια, θα έλυνε κάποια μυστήρια. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι υπάρχει μια «μικρή ομάδα, ένα ‘πολεμικό υπουργικό συμβούλιο’ εντός του υπουργείου, με περίπου πέντε ανθρώπους» που επεξεργάστηκε ένα σενάριο για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά καμία απόφαση δεν λήφθηκε για την εκτέλεση του σχεδίου. Στις 10 Ιουλίου, ο Βαρουφάκης έγραψε στην εφημερίδα The Guardian ότι η έξοδος από το ευρώ θα απαιτούσε πόρους που η Ελλάδα δεν έχει:

«Για να βγούμε, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο νόμισμα από το μηδέν. Στο κατεχόμενο Ιράκ, η εισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων πήρε σχεδόν ένα χρόνο, 20 περίπου Boeing 747, την κινητοποίηση δύναμης του στρατού των ΗΠΑ, τρεις εταιρείες εκτύπωσης και εκατοντάδες φορτηγά. Ελλείψει τέτοιας στήριξης, το Grexit θα ήταν ισοδύναμο με την ανακοίνωση μιας μεγάλης υποτίμησης περισσότερο από 18 μήνες πριν: μια συνταγή για την ρευστοποίηση όλων των ελληνικών κεφαλαίων και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό, με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Η υποστήριξη θα μπορούσε να ληφθεί μόνο από λίγες χώρες, τη Ρωσία και την Κίνα ειδικότερα. Η Κίνα ήταν απρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει. Όταν ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε με ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι η Κίνα «ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη» και ότι «τα μέλη της ευρωζώνης είναι σε θέση και αρκετά σοφά για να λύσουν το πρόβλημα του χρέους κατάλληλα». Η Ρωσία εμφανίστηκε πιο φιλική: Τον Μάιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στα έθνη BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - και ότι η νέα τράπεζα ανάπτυξης του ομίλου θα μπορούσε να βοηθήσει με δάνεια.

Γι’ αυτό ίσως ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πούτιν στις 6 Ιουλίου, μια ημέρα αφού οι Έλληνες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά των προτάσεων για τους όρους διάσωσης των πιστωτών της χώρας. Η σχετική ανακοίνωση για τις κλήσεις από τη Ρωσία ανέφερε μόνο ότι τα δύο μέρη συζήτησαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας», καθώς και ορισμένα θέματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνο-ρωσικής συνεργασίας». Ίσως το τηλεφώνημα του Τσίπρα να ήταν μέρος μιας μπλόφας για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του με τους πιστωτές, κάνοντάς τους να σκεφτούν ότι είχε άλλες επιλογές. Αν είναι έτσι, η μπλόφα είχε αποτέλεσμα, αλλά όχι αρκετά, όσο θα ήθελε. Στις 8 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στον Τσίπρα: «Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους σας και όχι από τους εχθρούς σας, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να σας βοηθήσουν».

Ο Τουσκ φαίνεται πως άφησε να εννοηθεί ότι ο Τσίπρας είχε ζητήσει βοήθεια από τον Πούτιν. Ο Τουσκ, όμως, έκανε λάθος τουλάχιστον σε ένα πράγμα: η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να παράσχει τα 10 δις δολ. που, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ήταν απαραίτητα για να μεταβεί η Ελλάδα στη δραχμή. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία πιέζεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, εξακολουθεί να έχει πάνω από 360 δις δολ. σε συναλλαγματικά αποθέματα. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν προσέφερε τη βοήθεια.

Ο Αλεξάντερ Μπαουνόφ, του Carnegie Center στη Μόσχα, που κάποτε υπηρέτησε ως Ρώσος διπλωμάτης στην Ελλάδα, ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε λίγα να κερδίσει: η υποστήριξη στην Ελλάδα δεν θα εξασφάλιζε την ελληνική ψήφο κατά των οικονομικών κυρώσεων, έστω και μόνο επειδή η κυβέρνηση Τσίπρας δεν ήταν αρκετά σταθερή, και δεν θα εξασφάλιζε πρόσβαση σε κανέναν προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο. Οι θεωρίες συνωμοσίας στο blog Zero Hedge, όμως, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν θα πρέπει να άλλαξε γνώμη εξαιτίας της γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ:

«Η Μέρκελ ξαφνικά θα πρέπει να χρωστάει τεράστια ευγνωμοσύνη στον Βλαντιμίρ, καθώς η προδοσία του προς του έλληνες ‘μαρξιστές’ επέτρεψε στην Ευρωζώνη να συνεχίσει ως έχει. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το αντάλλαγμα του Βλαντ που απογοήτευσε την ελληνική κυβέρνηση (και παρέδωσε τα πιο εκλεκτά περιουσιακά στοιχεία του στη λίρα), η τύχη της οποίας ήταν στα χέρια του πρώην κατασκόπου της KGB.

Αυτή η συνωμοσιολογική συζήτηση θυμίζει τους φόβους των Ουκρανών, ότι οι ΗΠΑ θα τους ξεπουλήσουν στον Πούτιν, σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Με την ίδια αμφίβολη λογική, θα μπορούσε να ισχύει ότι η μη παρέμβαση στην Ελλάδα ήταν το ευρωπαϊκό τμήμα της ίδιας συμφωνίας που επιτρέπει στον Πούτιν να παγώσει την ουκρανική διαμάχη με τη σιωπηρή έγκριση των Δυτικών αντιπάλων του;

Η θεωρία αυτή είναι πιθανώς πάρα πολύ βολική. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Πούτιν, τόσο στις συνομιλίες με το Ιράν όσο και στην ελληνική κρίση, δείχνει σαφώς ότι δεν είναι ένας τρελός δικτάτορας. Έχει κάνει ό,τι καλύτερο για να ειδοποιήσει τους δυτικούς ηγέτες ότι είναι ένας υπεύθυνος «παίκτης», ο οποίος είναι επιθετικός μόνο όταν πρόκειται για τομείς που θεωρεί ότι είναι στην επικράτειά του. Δεν έχει ζητήσει ρητά τίποτα σε αντάλλαγμα, εκτός απλά από το να κάνουν τα στραβά μάτια στις προσπάθειές του να ανατρέψει την Ουκρανία και μια ορισμένη απόσταση από τους αντι-Ρώσους Ουκρανούς ηγέτες. Η απάντηση της Δύσης στην ουκρανική κρίση θα μας πει αν οι θεωρίες συνωμοσίας ξέρουν κάτι.

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 23/07/2015 13:36:51

  Παραμύθια της Χαλιμάς...Δηλαδή αν δεν κέρδιζε στις 25 Ιανουαρίου τις εκλογές ο Τσίπρας στην Ελλάδα, ο Πούτιν θα χάριζε την Ουκρανία στους Δυτικούς? Ενώ τώρα, οι Δυτικοί, που τάχα μου είχαν νικήσει τον Πούτιν, και του είχαν πάρει την Ουκρανία, για να κρατήσουν την Ελλάδα στο Ευρώ του την χάρισαν πίσω? Σαν πολύ δεν πληρώνουν την Ψωροκώσταινα τελικά? Τόσο κορόιδα είναι? Και το κερασάκι: O Πούτιν είχε περισσευούμενα 10 δις για την Ελλάδα, αλλά τελικά θα τα χαρίσει στην Ουκρανία για να μην νομίσει κανείς οτι στριμώχτηκε απο τις κυρώσεις των Δυτικών...Παραμύθια...

 2. KM avatar
  KM 23/07/2015 14:32:20

  Ψέματα συριζαίων για να μεταθέσουν τις ευθύνες τους αλλού. Η Ρωσία έχει άλλες προτεραιότητες, αλλά και να μην είχε, δεν είχε κανέναν λόγο να εμπλακεί σε κάτι που δεν μπορούσε να της αποφέρει ωφέλη, δεδομένης της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρά (όπως φάνηκε από την μεγαλοπρεπή μεταδημοψηφισματική κωλοτούμπα). Ό,τι δανεικά και να μας έδινε δεν θα τα ξανάπαιρνε, και ούτε είμαστε αποικία της, όπως της ΕΕ, για να φοβάται για το κοινό νόμισμα. Ας μείνει η Γερμανία με ολόκληρη τη χασούρα.

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 23/07/2015 15:02:15

  Ο Πουτιν που απελυσε ολους τους Δημοσιους. Υπαλληλους της χωρας του, θα δανειζε τα κερδη στον Τσιπρα για να διπλασιασει τους δικους του διορισμους κ τα ρουσφετια; Παραμυθια για τους δηθεν αφελεις καρεκλολαγνους Συριζανελ...

 4. Χωρίς αιδώ κι εκεί avatar
  Χωρίς αιδώ κι εκεί 23/07/2015 17:08:19

  Η Ελλάδα ''ανήκει'' στη δύση και στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς οτι οι Ρώσοι θα διακινδύνευαν ποτέ να διαταράξουν τις υπάρχουσες ισορροπίες για να ''βοηθήσουν'' μιά χώρα που ανήκει σε άλλη σφαίρα επιρροής, να πουλήσει τζάμπα μαγκιά. Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ρωσίας και φυσικά με αυτήν θα ασχολείται.

 5. Σκεπτικιστης avatar
  Σκεπτικιστης 23/07/2015 17:22:54

  παραμυθια για αφελεις. Ουτε ειναι δυνατον να ειναι τοσο αφελης ο Τσιπρας, που να πιστευει πω; 10 δις. Δολαρια ειναι αρκετα για δικο μας νομισμα. Εδω υπαρχουν 50 δις σε χαρτι και δεν μας σωνουν. Αλλωστε, ποτε ο Τσιπρας δεν θελησε ν´ αλλαξει τους στρατηγικους προσανατολισμους της χωρας κι αυτο φανηκε με τη συνεργασια του με τις ΗΠΑ. Και οι ρωσοι επανειλλημενα δηλωσαν πως ποτε δεν τους ζητηθηκαν χρηματα. Ο ιδιος ο Πουτιν προσφατα δηλωσε πως ποτε δεν του ζητησε ο Τσιπρας δανειο, με την προσθηκη, αλλωστε τα νουμερα ειναι μεγαλα. Η ρωσια , δεν ειχε λογο να δανεισει την ελλαδα τετοια ποσα, παρα μονο αν συζητουνταν αλλαγη στρατηγικης. Ομως αυτο ουτε η Ελλαδα, ουτε η Ρωσια το ηθελε. Καποιοι απλα θελουν να δυσφημισουν τη Ρωσια στους Ελληνες. Φανταζομαι δεν γινεται τζαμπα. Εμεις, γιατι δεν εχουμε κανα μπαρμπα σαμ, να μας τα ακουμπαει;

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/07/2015 19:44:46

  Αν σ αρέσει μπάρμπα Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο. Δημώδες άσμα για τα παθήματα του Λάμπρου Κατσώνη που τον εγκατέλειψε η Μεγάλη Αικατερίνη το 1788. Εγκατέλειψε τρόπος του λέγειν.Την επανάσταση εγκατέλειψε.Ο ίδιος ο Κατσώνης εγκαταστάθηκε σε ανάκτορο περιωπής στη ΓΙΑΛΤΑ το οποίο ονόμασε Λειβαδιά από τον τόπο καταγωγής του. Στο ανάκτορο Λιβάντια λοιπόν συνεκλήθη 160 χρόνια αργότερα τον Φεβρουάριο του 1945 η διάσκεψη της Γιάλτας.Βασική απαίτηση του Στάλιν να αναγνωρίσουν οι Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ την κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας που εννοείται ήταν μειοψηφία (η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ο αντάρτικος στρατός Άρμιγια Κραιόβα ήταν δεξιός) και τα νέα σύνορα.Μόλις τα δέχθηκαν αυτά ξεκίνησε ένα πουλάκι από το ανάκτορο Λιβάντια και προσγειώθηκε 24 ώρες αργότερα στην Βάρκιζα όπου κατά θεία επιφοίτηση οι αρχηγοί του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ αποφάσισαν να παραδώσουν τα όπλα. Υπήρξαν και άλλοι διακεκριμένοι πωληθέντες της μετρητοίς στην περιοχή μας όπως ο Μιλόσεβιτς και ο Οτσαλάν. 70 χρόνια μετά τη διάσκεψη της Γιάλτας συνεκλήθη η διάσκεψη του Μινσκ.Εκεί οι Μέρκελ - Ολάντ αναγνωρισαν την αυτονομία του Ντόνμπας στην Ουκρανία,μπήκαν στο αεροπλάνο και πήγαν κατευθείαν στις Βρυξέλλες όπου συγκαλειτο διάσκεψη της ΕΕ και κάποιος κανούργιος ονόματι Τσίπρας δεν υπέγραφε τίποτα.Αλλά ω! του θαύματος μία ημέρα μετά τη διάσκεψη του Μινσκ ο τύπος αυτός υπέγραψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία υποσχόταν να πληρώσει όλα τα χρέη του,επέστρεψε 11 δις πίσω και πήρε αυτό που ονομάσθηκε "μνημόνιο χωρίς λεφτά". Τα θαύματα συνεχίσθηκαν και πρόσφατα με τα ΟΧΙ που εγιναν ΝΑΙ και μάλλον θα συνεχισθούν εκτός και εάν τα χαλάσουν πάλι στην Ουκρανία οπότε μπορεί να έχουμε "τριτο γύρο" στην ευρωζώνη.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 23/07/2015 21:37:03

   Ο Πούτιν κράτησε την Κριμαία που πήγατε να του φάτε (και χάριν της οποίας κυρίως κάνατε το πραξικόπημα) και δεν έχει κανέναν λόγο να πληρώσει τις λυπητερές των ΗΠΑ και των Γερμανών στην Ουκρανία. Θα αιμορραγείτε δολάρια και ευρώ μέχρι να ξεκουμπιστείτε, και Κριμαία δεν έχετε. Και εννοείται ότι ο ίδιος δεν θέλει να βρεθεί στη θέση σας και να αιμορραγεί ρούβλια για να στηρίξει το κουτσό άλογο που λέγεται Τσίπρας και κάνει δυο κωλοτούμπες τη μέρα. Εσύ πολύ θα το ήθελες, αλλά δεν τσιμπάει τα αμερικανικά τυράκια σας και βλέπει μακριά. Φυσικά όμως, σταθερός στην πάγια τακτική, ακόμα και από τις αρνητικες για σας εξελίξεις να κοιτάξετε να βγάλετε, ως μερικό αντιστάθμισμα, κάποιο όφελος για σας, πιάνεσαι από τα μαλλιά σου στην προσπάθεια να διαβάλεις τον ξένο ηγέτη που αντιστέκεται αποτελεσματικά στις ηγεμονικές αξιώσεις σας.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/07/2015 00:31:19

  Ποιές αρνητικές κακομοίρη;Το είδωλό σου πούλησε για πολλοστή φορά τον καλύτερο πελάτη του,την Ελλάδα των συριζοηλίθιων δηλαδή για να κρατήσει το 1/10 της Ουκρανίας ενώ όλη η υπόλοιπη έφυγε.

  • KM avatar
   KM @ ψυχραιμια 24/07/2015 04:27:32

   Χάνεις την ψυχραιμία σου βλέπω (no pun intended). Αυτό που λες, δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν ήταν δικιά η Ελλάδα του για να την πουλήσει, ούτε είχε καμία υποχρέωση να την αγοράσει. Αλλά ακόμα κι άν υποτεθεί ότι, για κάποιον ακατανόητο λόγο, θα ήταν επωφελές για την Ρωσία να συντηρεί με δανεικά και αγύριστα μία χώρα που δεν είναι σε θέση να τηρήσει καμία συμφωνία, ο ισχυρισμός σου πάσχει γιατί απλούστατα. Πάνε οι εποχές που η Ρωσία αφελώς πίστευε ότι είναι δυνατόν να κάνει παραχωρήσεις προς τους ατλαντιστές και να λάβει κάποιες εγγυήσεις ή ανταλλάγματα. Φροντίσατε εσείς γι΄αυτό, καταπατώντας κάθε συμφωνία μαζί της (με κυριότερη την δήθεν μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς δυσμάς). Ο Πούτιν δεν έδωσε δανεικά και αγύριστα στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι δικό του πρόβλημα. Άν τον συνέφερε, θα έδινε και δεν θα έκανε πίσω για κανένα ψευτο-αντάλλαγμα στην Ουκρανία - γιατί τα δυτικά ανταλλάγματα είναι μούφες. Δεν τον συνέφερε όμως και γι'αυτό δεν υπήρξε ποτέ εκ μέρους του τέτοια πρόθεση. Ασχέτως άν εσύ, για την δική σου ατζέντα, αναπαράγεις τους φερετζέδες της αποτυχίας των συριζαίων - που κατά τα άλλα απεχθάνεσαι και θεωρείς αναξιόπιστους ως προς τους ισχυρισμούς τους, πλην του συγκεκριμένου. Αυτά και συνέχισε να αιμορραγείς στην Ουκρανία...

   • KM avatar
    KM @ KM 24/07/2015 04:28:48

    Ορθή επανάληψη: «επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.»

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ KM 24/07/2015 08:27:40

    Eίναι δικιά του όσο υπάρχουν άνθρωποι και πολλοί μάλιστα που είναι αποφασισμένοι να παίξουν το παιγνίδι του για να προκαλέσει πρόβλημα στους αντιπάλους του και να πάρει ανταλλάγματα αλλού. Δεν είναι δικιά του με την έννοια ότι είναι μέλος άλλης συμμαχίας αλλά εφ όσον έχει έρεισμα εδώ μπορεί να το ανταλλάξει με κάτι άλλο. Και πάντα είχε από την εποχή των τσάρων τους Ναπαίους και μετά τους κομμουνιστές.Χαρακτηριστικό των οπαδών του βέβαια είναι ότι δεν παραδέχονται ποτέ ότι έγιναν αντικείμενο συναλλαγής.70 χρόνια μετά το ΚΚΕ δεν παραδέχεται ότι ακολούθησε οδηγίες του Στάλιν,διαψεύδει τα απομνημονεύματα του Τσώρτσιλ για σφαίρες επιρροής ενώ και στη σημερινή "βαρκιζολογία", διάχυτη στην αριστερά,κανείς δεν συνδέει τη Βάρκιζα με τη Γιάλτα που διεξήχθη μία μέρα πριν.Ευνόητο γιατί κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι ήταν κορόιδο. Κατά τον ίδιο τρόπο οι νεόκοποι δεξιοί ρωσόφιλοι μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου αρνούνται ότι ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και τις άριστες σχέσεις με την Τουρκία. Μέχρι και τον αγωγό Turkish Stream που προωθούν θέλουν να τον μετονομάσουν στο ελληνικό έδαφος.

    • ricasso avatar
     ricasso @ ψυχραιμια 24/07/2015 15:13:31

     Το αστείο με τους " δεξιούς " κρεμλινολάγνους είναι ότι δεν συνειδητοποιούν μια απλή αλήθεια. Αν είναι να κάνει κάτι η Μόσχα στην Ελλάδα, θα το κάνει με τους ανθρώπους που ξέρει δεκαετίες και τους εμπιστεύεται, και όχι με τους ιδίους .

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 24/07/2015 17:29:23

     Είναι δεδομένη η ψυχολογική καθήλωση σου στην εποχή του ψυχρού πολέμου, στον οποίο θες να επιστρέψεις (κι εσύ και μεγάλο μέρος του αμερικανικού κατεστημένου), όπως οι συριζαίοι και οι κομμουνιστογενείς θέλουν να επιστρέψουν στον εμφύλιο ένα πράγμα. Όμως, παρά τις ακροβασίες σου και τους άκυρους παραλληλισμούς, αδυνατείς να παράσχεις πειστική υποστήριξη στους ισχυρισμούς σου - με εξωφρενικότερο όλων, ότι δήθεν «η Ελλάδα είναι του Πούτιν». Άν η Ελλάδα ήταν του Πούτιν, θα είχε φτιάξει ήδη τους αγωγούς του και θα δεν θα είχε μπλοκαριστεί με αστείους φερετζέδες η συμφέρουσα ρωσική πρόταση για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, άρα γελάμε μαζί σου και με τον ισχυρισμό σου. Ας το πάμε παραπέρα όμως: Ο σφαγέας και καταπιεστής των Ρώσων Στάλιν, όντως έκανε συναλλαγή με τον Τσώρτσιλ στη Γιάλτα. Τότε όμως είχε κάτι να δώσει (ένα ένοπλο αντάρτικο που ήλεγχε μεγάλο μέρος της χώρας) και ήξερε ότι οι συνομιλητές του είχαν στοιχειώδη αξιοπιστία και τα ανταλλάγματα που θα έπαιρνε, δεν θα ήταν πέτσινα. Σήμερα, ούτε έχει αντίστοιχη επιρροή στην Ελλάδα, που να συνιστά παραχώρηση άξια λόγου, και ακόμα περισσότερο, ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει κανένα αντάλλαγμα από τον ατλαντικό συνασπισμό, και πώς ό,τι αντάλλαγμα και να συμφωνηθεί, θα είναι πέτσινο. Γιατί δεν μας λές ευθέως ποιά υποτίθεται ότι είναι τα ανταλλάγματα που του έδωσε η χώρα σου ή η Γερμανία (ούτε αυτό δεν ξεκαθαρίζεις!) για να ξαναγελάσουμε; Όποτε στείλατε τους ναζί ή τον στρατό του χουντικού καθεστώτος να εκδιώξει τους αντάρτες από τις θέσεις του, σας τους γύρισαν σε κάσες. Και ούτε καμία συμφωνία εκεχειρίας τηρήσαν ποτέ τα ανδρείκελά σας. ΥΓ: Οι Ρώσοι είχαν ως σχέδιο Α τον Σάουθ Στρημ (μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδος). Την στροφή τους στον Turkish Stream, για να φτάσει το αέριο στα ελληνικά σύνορα, την προκαλέσατε εσείς, εξαναγκάζοντας την Βουλγαρία σε απόσυρση από το έργο. Όπως αντίστοιχα βάλατε τον ΓΑΠ να κάνει, την επομένη μέρα της εκλογής του. Η Αμερική και όχι η Ρωσία φταίει λοιπόν για την αναβάθμιση της Τουρκίας, αλλά ακόμα κι έτσι θα φτάνει αέριο στην Ελλάδα. Εκτός άν έχετε απαίτηση από τους Ρώσους να σταματήσουν να πουλάνε τελείως αέριο - μα τί λέω; αυτό ακριβώς επιδιώκετε! Και επιπροσθέτως, δεν μπορώ να μην επισημάνω την υποκρισία σου και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σου: Όταν η Τουρκία χρησίμευε στην χώρα σου για τους ανταγωνιστικούς προς τη Ρωσία αγωγούς ΤΑΠ και Ναμπούκο, τότε η αμερικανική αναβάθμιση της Τουρκίας δεν σε πείραζε και υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να εγείρει τον παραμικρό ελληνικό προβληματισμό! ΥΓ2: Τα Σκόπια τα αναγνώρισε με το κλεμμένο όνομα ο Γέλτσιν, που τον έχετε τάχα καλόν, γιατί επί των ημερών του κάνατε πάρτυ. Όχι η ρωσικών συμφερόντων κυβέρνηση του Πούτιν. Γιατί δεν μας λές όμως: Άν ήταν μία φορά επιζήμια για τα ελληνικά πράγματα και εχθρική ενέργεια αυτή της αναγνώρισης των Σκοπίων με το κλεμμένο όνομα από μια μή σύμμαχο χώρα, που δεν μας χρώσταγε και καμία αλληλεγγύη, πόσες φορές περισσότερο εχθρική και επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα ήταν η αντίστοιχη ενέργεια εκ μέρους της χώρας σου, των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος χώρα, κατανοεί (λέμε τώρα!) τις θέσεις μας και οφείλει να έχει (και καλά!) μια στοιχειώδη αλληλεγγύη; Ποτέ δεν καταδίκασες αυτή την ενέργεια και ποτέ δεν παραδέχτηκες ότι η χώρα σου έχει προβεί σε εχθρικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας. Βγάζει μάτι και πάλι η υποκρισία σου και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Φυσικά, θα μου πεις, άν δεν ήσουν παλιάνθρωπος, θα έκανες κάποια άλλη δουλειά. Όμως εγώ τα επισημαίνω όλα αυτά, όχι για να παραδεχτείς εσύ κάτι, αλλά για όλους τους υπόλοιπους σχολιαστές και αναγνώστες.

 8. UncleStgm avatar
  UncleStgm 24/07/2015 18:40:42

  Τρία γουρουνόπουλα φαγώθηκαν στο ανάκτορο Λεβάδια του Κατσώνη στη Γιάλτα (από τους 2 χοντρούς - ο Ρούσβελτ ήταν λιτοδίαιτος, μόνο λίγη πέτσα). Ήπιαν και 2 βαρέλια υπέροχο γεωργιανό κρασί ο Ουίνστων με τον Ιωσήφ - βοήθησε λίγο και ο Φρανγκλίνος. Τζάμπα τον φάγανε τον αγλέουρα; Στράφι πήγε; Δεν το πιστεύω... Με τίποτε !

  • Κίτρινη Γραβάτα avatar
   Κίτρινη Γραβάτα @ UncleStgm 24/07/2015 18:49:24

   Έεεεετσιιι! Κανείς λογικός δεν το πιστεύει :).

 9. λαέρτης avatar
  λαέρτης 24/07/2015 18:44:44

  όποιο παραμύθι κι αν σας αρέσει να ακούτε να θυμάστε ένα πράγμα!!! Τα παραμύθια είναι για τα ...μωρά παιδιά!!! Η πραγματικότητα μιλάει με νούμερα: +12,5 δις φόροι, -4% ύφεση αντί για + 830 εκατομμύρια φόροι , +1,2 % ανάπτυξη... άντε νανάκια τώρα γιατί πάει 20:00 και πρέπει να ξεκουραστείτε στενοχωρημένα ...ροδαλά μωρά μου!!! καληνύχτα και... Όνειρα γλυκά (κι απονήρευτα βεβαίως βεβαίως γιατί έτσι κι αλλιώς Ουκρανές ... last year!!!!)

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/07/2015 20:30:29

  @ KM Πριν 70 χρόνια είχε ένα αντάρτικο και τώρα είχε μια κυβέρνηση παλιών κκεδων.Εκτός εάν νομίζεις ότι είναι κάτι άλλο ο σύριζα. Τι κέρδισε στην Ουκρανία : τη συμφωνία του Μινσκ και άλλες με τις οποίες το Ντόνμπας απέκτησε αυτονομία. Εάν το θεωρείς λίγο αυτός δεν το θεωρεί καθόλου.Και το 1945 στη Γιάλτα ο Στάλιν ήλεγχε στρατιωτικά την Πολωνία.Ήθελε όμως την υπογραφή της Δύσης για την κυβέρνηση που θα έβαζε εκεί.Και τώρα ο Πούτιν ήθελε την ίδια υπογραφή για την αυτονομία του Ντόνμπας. Πάμε στα υπόλοιπα : η Ρωσία αναγνώρισε αμέσως το 1991 τα Σκόπια.Η Αμερική όχι.Μεσολάβησε για να επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδος - Σκοπίων το 1995.Η αναγνώριση ήλθε το 2004 γιατί τα Σκόπια έστειλαν στρατιωτική μονάδα στο ΙΡΑΚ,πράγμα που η Ελλάδα δεν έκανε.Οι συμμαχίες αγαπητέ ανανεώνονται ανάλογα με τι προσφέρει ο καθένας.Τα Σκόπια έστειλαν ένα λόχο στο Ιράκ στην Συμμαχία των Προθύμων με αντάλλαγμα την αναγνώριση. Πάμε τώρα στον αγωγό.Δεν έχω αντίρρηση να περάσουν από την Ελλάδα όλοι οι αγωγοί του κόσμου. Εκείνο στο οποίο ενίσταμαι είναι η προπαγάνδα ότι ένας αγωγός ονομαζόμενος Turkish Stream προσφέρει σε μας κάτι άλλο από αέριο. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό επί του προκειμένου.Το θέμα είναι η τυφλή εμπιστοσύνη κάποιων που είναι έτοιμοι να κάνουν ταρζανιές νομίζοντας ότι έχουν πατήματα ενώ δεν έχουν τίποτα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 24/07/2015 22:28:15

   Ο Σύριζα είναι ένα κουτσό άλογο το οποίο δεν μπορεί να παράσχει τίποτα στη Ρωσία, γιατί εξαρτάται από την ΕΕ και την έφεσή του στις κωλοτούμπες την γνωρίζουμε - λες να μην τη γνωρίζουν οι Ρώσοι; Αντιθέτως το κομμουνιστικό αντάρτικο του εμφυλίου είχε τη στιγμή εκείνη, σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσει στρατιωτικά και να αλλάξει την γεωπολιτική θέση της χώρας. Όσο για την Ουκρανία, είναι κενοί περιεχομένου οι ισχυρισμοί σου, γιατί το Ντονμπάς αυτή τη στιγμή έχει ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Άν στο Μινσκ συμφωνούνταν «αυτονομία» αυτό θα ήταν παραχώρηση από τη Ρωσία στους ατλαντιστές και όχι το αντίστροφο. Στο Μινσκ, αυτό που κέρδισαν η Ρωσία και η Νοβορωσία είναι χρόνο, και τον κέρδισαν στο πεδίο της μάχης και όχι ανταλλάσσοντας κάτι που δεν έχει αξία (την ανύπαρκτη επιρροή στην Ελλάδα του αφερέγγυου και κωλοτούμπα Τσίπρα). Πάμε τώρα στα Σκόπια: το άν εξυπηρετούσε ή όχι τα συμφέροντά σας η αναγνώριση των Σκοπίων με το κλεμμένο όνομα, είναι άσχετο με το άν συνιστά ή όχι εχθρική ενέργεια εναντίον της Ελλάδος. Αλλά κι άν ακόμα σας «απάλλασε» από την κατηγορία το ότι, και καλά, «έτσι έπρεπε να γίνει για το συμφέρον σας», τότε θα έπρεπε να απαλλάσσεις κι εσύ τους Ρώσους από την αντίστοιχη κατηγορία γιατί, υποτίθεται, για κάποιον λόγο δικό τους θα το κάναν κι εκείνοι. Εγώ όμως δεν απαλλάσσω κανέναν, ούτε την χώρα σου ούτε την αμερικανόδουλη Ρωσία του Γέλτσιν. Και δεδομένης της διαφοράς ισχύος και επιρροής, δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι απείρως μεγαλύτερη ζημιά στα ελληνικά εθνικά θέματα την έκανε η δικιά σας αναγνώριση και όχι εκείνη εκ μέρους της Ρωσίας. (Φυσικά, τώρα που σκέφτονται και οι Σκοπιανοί να φιλοξενήσουν ρωσικό αγωγό, τους αμολύσατε τους Ουτσεκάδες σας. Κρίμα τον λόχο που στείλαν στην «Συμμαχία των προθύμων εγκληματιών πολέμου». Αυτό γιατί υπαινίσεσσαι ότι άν στέλναμε κι εμείς, θα ήταν η μοίρα μας καλύτερη. Αφού καταστρέψατε την αξιοπιστία σας!) Αναφορικά για τον αγωγό τώρα, ψεύδεσαι όταν λες ότι «δεν έχει αντίρρηση να περάσει από Ελλάδα». Και τί θα προσφέρει στην Ελλάδα, εκτός από αέριο, είναι θέμα πρωτίστως των Ελλήνων να το αποτιμήσουν. Τέλος, εγώ δεν προτρέπω σε ταρζανιές, ούτε κηρύττω τυφλή εμπιστοσύνη στον Πούτιν. Απεναντίας, παρόλο που πιστεύω ότι η ύπαρξη οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τη Ρωσία έχει όλα τα φόντα να είναι αμοιβαία επωφελής, σε κάθε ευκαιρία τονίζω ότι ο Πούτιν έχει ως κύριο μέλημα το συμφέρον του Ρωσικού λαού, όχι του ελληνικού, προς τον οποίον δεν έχει καμία υποχρέωση. Πρέπει να τον βλέπουμε ως συνεταίρο, όχι ως ευεργέτη. Τυφλή εμπιστοσύνη λοιπόν δεν κηρύττω εγώ αλλά εσύ, προς την τρεκλίζουσα υπερδύναμη την οποία υπηρετείς. Η ιστορία όμως διδάσκει τί πάθανε όσοι σας εμπιστευτήκανε τυφλά, χωρίς να κρατάνε πισινές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.