Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές
05/10/2015 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, που ήταν μια δοκιμασία για την σκληρή στάση λιτότητας, αλλά η αποτυχία της να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αυξάνει την προοπτική της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα είναι ο πρώτος ηγέτης στην Ευρώπη που επανεκλέγεται μετά την επιβολή δύσκολων μέτρων στους ψηφοφόρους, στο πλαίσιο του διεθνούς πακέτου διάσωσης που ακολούθησε την έναρξη της κρίσης του δημόσιου χρέους το 2009. Ωστόσο, μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές στην Ιβηρική χώρα των 10 εκατομμυρίων. Καμία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει επιβιώσει για μια πλήρη θητεία στην Πορτογαλία από το 1974, όταν ανετράπη το φασιστικό καθεστώτος του δικτάτορα Αντόνιο Σαλαζάρ.

Έχοντας καταμετρηθεί το 99,1 τοις εκατό των εκλογικών τμημάτων, ο κυβερνών συνασπισμός συγκεντρώνει περίπου 38,5 τοις εκατό των ψήφων ενώ οι αντίπαλοι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα είχαν 32,4 τοις εκατό. Τα τελικά ποσοστά σκορ θα είναι διαθέσιμα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Πάσος Κοέλιο είπε ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς. «Εμείς ερμηνεύουν τα αποτελέσματα με πολλή ταπεινότητα», είπε. «Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Τα αποτελέσματα δίνουν στην κυβέρνηση μόλις 100 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών – κάτι που απέχει πολύ από τις 116 που θα χρειαστείτε για την πλειοψηφία - αν και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ελαφρά με το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Κόστα, ο οποίος έχει υποσχεθεί να χαλαρώσει τη λιτότητα και να αυξήσει το εισόδημα στις οικογένειες, δήλωσε ότι το κόμμα του είχε αποτύχει να επιτύχει τον στόχο του για νίκη, αλλά δεν θα παραιτηθεί και οι Σοσιαλιστές θα τηρήσουν τις πολιτικές τους. «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν πολιτικές που πηγαίνουν ενάντια στους Σοσιαλιστές», είπε. «Υπήρξε μια μεγάλη πλειοψηφία Πορτογάλων που ψήφισαν για αλλαγή». Το μικρό Αριστερό Μπλοκ αύξησε το ποσοστό του σε περίπου 10 τοις εκατό των ψήφων, ενώ οι παραδοσιακοί κομουνιστές έλαβαν 8,2 τοις εκατό.

Ο Αντόνιο Μπαρόζο, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σχολιάζει ότι η πολιτική αστάθεια αναμένεται να αυξηθεί. «Το καλό αποτέλεσμα του ακροαριστερού Μπλόκου της Αριστεράς θα αναγκάσει τους Σοσιαλιστές να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία δεν αποτελεί καλό οιωνό για την πολιτική σταθερότητα μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπαρόζο σε ερευνητικό σημείωμα. Τα πρώτα εμπόδια θα μπορούσαν να προκύψουν με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2016 μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο συνασπισμός του Πάσος Κοέλιο αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, αλλά υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η χώρα τώρα αρχίζει επιτέλους να βλέπει τους καρπούς των μέτρων με τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Οι γενικές εκλογές ήταν οι πρώτες μετά την αποχώρηση της Πορτογαλίας από το διεθνές σχέδιο διάσωσης του περασμένου έτους. Η νίκη της κυβέρνησης ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγους μήνες, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα γερό προβάδισμα στο Σοσιαλιστές που υποσχέθηκαν να χαλαρώσουν τη λιτότητα και να αυξήσουν τα εισοδήματα. Έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο που οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι φαίνεται να εγκαταλείπουν τη λιτότητα.

Ο Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, δήλωσε πως οι εκλογές υπογράμμισαν την αδυναμία πρόκλησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (12,4 τοις εκατό) και πολλοί Πορτογάλοι δεν έχουν αισθανθεί κανένα όφελος από την μικρή ανάκαμψη. «Αυτές οι εκλογές ήταν μια ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είπε.

Ο Πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα θα πρέπει να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό μετά τις συνομιλίες του με όλους τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Το Σύνταγμα δεν ορίζει πως ο πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει το νικητή –με ον αριθμό των ψήφων ή με τον αριθμό των εκλεγμένων βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Γιος ενός γιατρού που μεγάλωσε στην Αγκόλα, ο Πάσος Κοέλιο έχει παραδεχθεί πως ήθελε «να προχωρήσει πέρα από την Τρόικα» και τις απαιτήσεις από το σχέδιο διάσωσης των πιστωτών της Λισαβόνας, και να ξανακερδίσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η οικονομία της Πορτογαλίας επέστρεψε σε αργή ανάπτυξη το περασμένο έτος μετά από μια τριετή περίοδο ύφεσης και τώρα επεκτείνεται κατά 1,6 τοις εκατό. Στην πορεία προς τις εκλογές, οι επενδυτές ήταν σε γενικές γραμμές σίγουροι ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, κάτι που φάνηκε στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.