#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πονοκέφαλος στην ευρωζώνη για τον... Μάο της Ολλανδίας 

Μετά την Ελλάδα έρχεται η σειρά της Ολλανδίας να «τρομάξει» την Ευρώπη. Το φάσμα ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κινήματος, που διεκδικεί την εξουσία, έφυγε από τη σκιά της Ακρόπολης και μετακόμισε στα κανάλια του Ρότερνταμ!

Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του 50χρονου Εμίλ Ρούμερ να μην κατακτήσει την πρώτη θέση στις εκλογές της μεθεπόμενης Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου, ακόμη όμως κι αν κόψει δεύτερο το νήμα θα αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες σε μια χώρα του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, απολύτως ταυτισμένη με το γερμανικό όραμα. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Ανγκελα Μέρκελ και τα ιερατεία Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, που βλέπουν το αριστερόστροφο κύμα ευρωαμφισβήτησης να εγκαθίσταται στα γερμανικά σύνορα, σκοτεινιάζοντας το όραμα μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης-εξπρές έως το τέλος του χρόνου.

Η βιομηχανική Ολλανδία της προτεσταντικής ηθικής, της αξιολόγησης ΑΑΑ (μαζί με Γερμανία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο), του Μάαστριχτ, της Philips και της Ηοοgovens (υποτίθεται πως) δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των «τεμπέληδων του Νότου». Τότε, γιατί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις προηγείται με 20%-22% το πρώην… μαοϊκό SP, ένα κόμμα που υπόσχεται να θέσει σε δημοψήφισμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Μέρκελ και ο αρχηγός του διακηρύσσει ότι «μόνο πάνω από το πτώμα του» θα πληρώσει η Ολλανδία τυχόν πρόστιμα που θα της επιβάλει η Ε.Ε. αν παραβεί τον «ιερό δημοσιονομικό κανόνα» του 3%; Και επιπλέον αντιπροτείνει στη θέση του Δημοσιονομικού Συμφώνου ένα άλλο ευρωπαϊκό σύμφωνο «Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής»;

«Προς τα αριστερά»

«Η Ολλανδία γέρνει προς τα αριστερά», διαπίστωσε με δυσφορία ο «Economist». «Και αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να μην είναι και τόσο βολική στα σχέδια της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Η εκδίκηση του ευρωπαϊκού Νότου σε όλο της το μεγαλείο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Στις 23 Απριλίου ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, ο διαβόητος εχθρός του Ισλάμ και των μεταναστών, Χέερτ Βίλντερς, απέσυρε την υποστήριξή του από την τρικομματική κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με το διετές πακέτο περικοπών 14 δισ. ευρώ, που θα μειώσει το ολλανδικό έλλειμμα στο 3%. Καθώς οι Βρυξέλλες απείλησαν την Ολλανδία με κυρώσεις, ο -υπηρεσιακός πλέον- πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κόμματος, των Φιλελευθέρων, Μαρκ Ρούτε, εκμαίευσε στη Βουλή τη συμφωνία πέντε κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων του «φιλοευρωπαϊκού τόξου» (ανάμεσά τους και οι Αριστεροί Οικολόγοι) για το επώδυνο πακέτο που διχάζει την ολλανδική κοινωνία.

Περισσότερο και από την ψήφο στα αριστερά ή ακροδεξιά αντιευρωπαϊκά κόμματα της Ολλανδίας, το Βερολίνο πρέπει να προβληματίζει η ψυχική απομάκρυνση των Ολλανδών από το «ευρωπαϊκό όραμα». Δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Nipo, στις 22 Ιουνίου, έδειξε ότι μόνο το 58% εξ αυτών τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην Ε.Ε., έναντι 76% τον Μάιο του 2010. Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η έρευνα του ινστιτούτου Maurice d’ Hond, στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία το 48% των «οράνιε» διαφωνεί με το επώδυνο για την κοινωνία πακέτο λιτότητας.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να πληρώνουμε για τη σωτηρία των Νότιων και ταυτόχρονα να υφιστάμεθα και εμείς περικοπές», είπε στο Reuters ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ, Μαρσέλ Μπόχερς. Πράγματι, η απερχόμενη κυβέρνηση άρχισε ήδη να εφαρμόζει περικοπές στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, στην άμυνα, στην επιχορήγηση των τεχνών, η οποία βαίνει προς κατάργηση. Από το 2013 ξεκινά σταδιακά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, ενώ οι συντάξεις ψαλιδίζονται με κατάργηση διάφορων επιδομάτων.

Στεγαστικό πρόβλημα

Μπορεί η Ολλανδία να μην πλήττεται από ανεργία επιπέδου Ελλάδας ή Ισπανίας (είναι της τάξης του 6,5%) αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει… στεγαστικό πρόβλημα. Το κανόνι της Lehman Brothers το 2008 και η μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη έριξαν κατά 15% τις τιμές των ακινήτων. Παράλληλα η «μαύρη τρύπα» των απλήρωτων στεγαστικών δανείων έφτασε πέρσι τα 640 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 105% του ΑΕΠ! Πρόκειται για μια φούσκα ακινήτων ανάλογη με της Ισπανίας, δημιούργημα των ολλανδικών τραπεζών, που δάνειζαν στους πολίτες ποσά ως και δωδεκαπλάσια από το ετήσιο εισόδημά τους.

Τώρα «λούζονται» τις διογκούμενες επισφάλειες, λόγω της ύφεσης και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ολλανδών, αρκετοί από τους οποίους αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις. Δεδομένου ότι αναμένεται και άλλη βουτιά στις τιμές των ακινήτων, οι ολλανδικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να καταγράψουν μεγάλες ζημιές, τις οποίες θα μπουν στον πειρασμό να μετακυλήσουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις. Επιπλέον η στεγαστική βόμβα υπέσκαψε τα θεμέλια των ολλανδικών δήμων, που παρασυρμένοι από τον πυρετό του real estate επένδυσαν δισεκατομμύρια σε αυτή τη φούσκα και σύντομα θα… ψάχνονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ING κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα «νέκρωση» της ολλανδικής αγοράς ακινήτων, αφού 2 στους 3 υποψήφιους αγοραστές το ξανασκέφτονται. Όπως επισήμαναν παράγοντες της κτηματαγοράς στην εφημερίδα «De Telegraaf», η αγοραστική απραξία είναι καρπός και της πολιτικής ανασφάλειας (ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της Αριστεράς) που θα προκαλέσει αναστάτωση στο φορολογικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, οι Σοσιαλιστές εξαγγέλλουν φορολογικό συντελεστή 65% για εισοδήματα των 150.000 ευρώ, αύξηση των φόρων στις τράπεζες, κατάργηση των μπόνους στο χρηματοοικονομικό κλάδο, πλήρη κοινωνικοποίηση της Υγείας και ευνοϊκά μέτρα για τους χρεωμένους δανειολήπτες στεγαστικών.

Τα κόμματα των Ζώων, των… 50άρηδων, της Βίβλου και το πούλμαν της κάνναβης

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ξεχωρίζει η διαμάχη για τους νομοθετικούς περιορισμούς που τέθηκαν στις πωλήσεις κάνναβης και μαριχουάνας σε αλλοδαπούς στα περίφημα coffee shops, με στόχο να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη διάδοση και εμπορία των ναρκωτικών. Το λόμπι των ιδιοκτητών 670 τέτοιων καταστημάτων σε όλη την Ολλανδία μίσθωσε ένα πούλμαν που περιοδεύει ανά τη χώρα προπαγανδίζοντας υπέρ των «αντιαπαγορευτικών» κομμάτων (Σοσιαλιστές, Εργατικοί, Κόμμα των Ζώων).

Το Κόμμα των Ζώων διεκδικεί και πάλι την είσοδό του στη Βουλή (έχει δύο βουλευτές) με αίτημα, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των… νυχτερινών πτήσεων. Στις εκλογές κατεβαίνει ακόμη το Κόμμα των 50άρηδων, αλλά και το κόμμα των χριστιανών φονταμενταλιστών SGP (δύο έδρες στην απερχόμενη Βουλή), το οποίο έχει πρόγραμμά του τη… Βίβλο, ζητεί να μπει «λουκέτο» σε όλα τα καταστήματα την Κυριακή, να χαρακτηριστούν παράνομοι οι επισκέπτες οίκων ανοχής, να μην κατασκευαστούν άλλα τζαμιά στην Ολλανδία και να αποκλειστεί διά παντός η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Γιάννης Παπαδάτος στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δουρικός avatar
    δουρικός 02/09/2012 11:21:07

    ε εντάξει ξέρουν τι να κάνουν, τρομοκρατία, άρθρα στα ολλανδικά σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες, εκβιασμοί ότι θα περάσει η κρίση στο κέντρο της ευρωζώνης, πίπες ότι έρχονται οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια, πλειοδοσία υποσχέσεων που δεν θα τηρηθούν από το δεξιό μπλογκ κλπ κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.