Πολυτελές κέντρο αποτοξίνωσης για τζιχαντιστές!
17/09/2014 17:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολυτελές κέντρο αποτοξίνωσης για τζιχαντιστές!

Έχει σπα, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γυμναστήριο και οικογενειακές σουίτες: το Κέντρο Συμβουλευτικής και Φροντίδας ΜοχάμεντΜπιν Νάγιεφ βρίσκεται λίγο έξω από το Ριάντ και δεν είναι απλώς άλλο ένα πολυτελές παλάτι του Περσικού Κόλπου. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν είναι ούτε επιχειρηματίες, ούτε διασημότητες. Είναι τζιχαντιστές.

Το συγκρότημα, που πήρε το όνομά του από τον σαουδάραβα πρίγκιπα και υπουργό Εσωτερικών, χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των ντόπιων μαχητών της τζιχάντ, πρώην μαχητών της αλ-Κάιντα, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την απελευθέρωσή τους από το Γκουαντάναμο ή κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο βασίλειο.

Αφού εξέτισαν τις ποινές φυλάκισης τους, αυτοί οι πρώην οπαδοί του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα πρέπει να περάσουν λίγους μήνες σε αυτό το παράξενο μέρος, που είναι κάτι μεταξύ σανατόριου και κατασκήνωσης. Τα πάντα εκεί έχουν σκοπό να τους βάλουν στο σωστό δρόμο. Μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, να παρακολουθούν μαθήματα θρησκευτικών και ζωγραφικής, να αθλούνται και - τελικά - να έχουν μια ψυχολογική παρακολούθηση. «Σε δύο χρόνια, 3.000 πρώην ισλαμιστές τρομοκράτες βγήκαν από τη φυλακή και είχαμε μόνο μια υποτροπή 10%» λέει ο Μανσούρ αλ-Τούρκι, ένας Σαουδάραβας εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Αποδομούμε με επιτυχία τους κοινωνικούς, ψυχολογικούς ή θρησκευτικούς παράγοντες που οδηγούν στον εξτρεμισμό».

Η ιδέα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σε μια εποχή που η μοναρχία είχε πληγεί από ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και απαγωγών, κατά των δυνάμεων ασφαλείας και δυτικών στόχων. Όντας και ο Μπιν Λάντεν Σαουδάραβας, είχε ζητήσει να ανατραπεί το «ασεβές» καθεστώς που συμμαχούσε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μοχάμεντ Μπιν Νάγιεφ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οδήγησε την αντιεξέγερση με σιδηρά πυγμή. Χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές ή ύποπτοι μαχητές συνελήφθησαν, ενίοτε βασανίστηκαν, και οι μαχητές που δεν σκοτώθηκαν υποχώρησαν στην Υεμένη και το Αφγανιστάν.

Τζιχάντ εναντίον τζιχάντ

Αλλά ο Μπιν Νάγιεφ γνώριζε ότι ο εκφοβισμός δεν αρκεί και έτσι έδωσε το πράσινο φως για ηπιότερη αντιμετώπιση, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο έχει γίνει έκτοτε κάτι για το οποίο το βασίλειο είναι υπερήφανο. Ακόμη και ένας απλός δημοσιογράφος ακολουθείται κατά την επίσκεψή του στο κέντρο από ένα ολόκληρο τηλεοπτικό συνεργείο. «Είχαμε περίπου 300 ξένους VIP από το 2007», λέει ο Μανσούρ αλ-Κάρνι, διευθυντής του al-Mounasaha («ο Σύμβουλος»), όπως είναι το επίσημο όνομα του προγράμματος. «Ακόμα και ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ ήρθε».

Η επίσκεψη ξεκινά με ένα πικρό φλιτζάνι καφέ σε ένα τεράστιο ντιβάνι. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης οδηγείται σε ένα αμφιθέατρο, όπου μια παρουσίαση PowerPoint τον βοηθά να εξοικειωθεί με τις μεθόδους του κέντρου. Σε μια χώρα τόσο συντηρητική όσο η Σαουδική Αραβία, οι μέθοδοι αυτές έχουν φυσικά μια πολύ θρησκευτική διάσταση. Προσεκτικά επιλεγμένα σεΐχηδες είναι εκεί για να επαναφέρουν τους πιστούς οι οποίοι έχασαν το δρόμο τους. Κατά τη διάρκεια συνεδριών συζήτησης, πολλοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η αφγανική τζιχάντ εναντίον του σοβιετικού στρατού κατά τη δεκαετία του 1980 είχε αποκλειστεί ως χαλάλ («επιτρεπτή»), ενώ η ίδια δέσμευση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ στη δεκαετία του 2000 θεωρήθηκε χαράμ («μη επιτρεπτή»), όπως και αυτή κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η μέθοδος απο-ριζοσπαστικοποίησης των τζιχαντιστών που χρησιμοποιούν οι Σαουδάραβες είναι καταρχήν μια «επιδιόρθωση», μια υπενθύμιση του κανόνα στον οποίο βασίζεται το καθεστώς στο Ριάντ: η πολιτική είναι ένα θέμα για τον οίκο των Σαούντ και η θρησκεία για τον κλήρο Ουαχάμπι. Το πρόγραμμα προσπαθεί να ανοικοδομήσει ένα είδος ανθρώπινου κουκουλιού γύρω από τους πρώην απόβλητους. Από τη στιγμή που είναι στη φυλακή και ακόμη πιο συχνά στο κέντρο, δέχονται πολλές επισκέψεις από τους πατεράδες, τους θείους, τους ηγέτες της φυλής, αστυνομικούς, καθηγητές ιστορίας –με άλλα λόγια προσωπικότητες των αρχών που τους περιβάλλουν, ενώ οι εργαζόμενοι του κέντρου συμπεριφέρονται πολύ πατερναλιστικά απέναντί τους.

«Οι νεοσύλλεκτοι της Αλ-Κάιντα έχουν απομονωθεί από τις κοινότητές τους», λέει ο ψυχολόγος Αλί αλ-Αφνάν. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την επανένταξή τους».

Πατριάρχες εναντίον πατριαρχών

Μετά το «Mounasaha», ο Χαλέντ ακ-Τζιχάνι, ο οποίος αγωνίστηκε στην Τόρα Μπόρα με τους Ταλιμπάν πριν περάσει τέσσερα χρόνια στο Γκουαντάναμο, έγινε δεκτός από τον Μοχάμετ μπιν Νάγιεφ. «Θα θυμάμαι πάντα αυτό που μου είπε» λέει ο Τζιχανι. «Είπε: ‘Είσαι γιος μας’. Αυτό πραγματικά με εξέπληξε. Στο Αφγανιστάν, μου είπαν ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες δεν ήταν μουσουλμάνοι». Αμέσως μετά, παρέλαβε από τα χέρια του μπιν Νάγιεφ ένα καινούργιο αυτοκίνητο και μια επιταγή 800 δολαρίων, με την υπόσχεση να λαμβάνει μια ανάλογη επιταγή κάθε μήνα μέχρι να βρει δουλειά. Ο υπουργός Εσωτερικών πλήρωσε επίσης τον γάμο του. «Είναι ένα πατριαρχικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο σε μια πατριαρχική κοινωνία», σημειώνει ένας ξένος διπλωμάτης.

Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά το επίσημο ποσοστό υποτροπής του 10%. Τον Μάιο, ένα ισχυρό ύποπτο τζιχαντιστικό κύτταρο διασπάστηκε και οι μισοί από τους μαχητές αποδείχθηκε ότι είχαν υποτροπιάσει. Τον Φεβρουάριο, 29 Σαουδάραβες ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο εκδόθηκαν στο Ριάντ από τις αρχές της Υεμένης και, ξανά, μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί «απόφοιτοι» από το κέντρο φροντίδας του Μπιν Νάγιεφ.

Το μείγμα περιποίησης/ πλύσης εγκεφάλου θα μπορούσε να λειτουργήσει για τους ανθρώπους που έχουν ένα παρόμοιο προφίλ με τον Τζιχάνι, του οποίου η αναχώρηση για το Αφγανιστάν είχε περισσότερο ως κίνητρο την περιπέτεια και όχι τον θρησκευτικό ζήλο. Αλλά με τους σκληροπυρηνικούς, η μέθοδος φαίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Για να θεραπευθεί ο καρκίνος της τζιχάντ, μεμονωμένες φωνές ζητούν μια πλήρη αναθεώρηση του περίφημου αρχαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας. «Είναι η ρίζα των προβλημάτων μας» παραδέχεται ο Φουάντ αλ-Φαράν, ένας φιλελεύθερος blogger. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό έλεγχο των φονταμενταλιστών Ουαχάμπι, πρόσφατα τέθηκε υπό την ηγεσία του μετριοπαθή Χαλίντ αλ-Φαϊσάλ. Αλλά θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την αλλαγή των νοοτροπιών. «Ο 10χρονος γιος μου μόλις επέστρεψε από το σχολείο λέγοντας ότι η μουσική ήταν χαράμ», θυμάται ο Μανσούρ αλ-Τούρκι, εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Ένας από τους δασκάλους του, του είχε βάλει αυτή την ιδέα στο κεφάλι του».

www.lemonde.fr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 17/09/2014 18:10:35

  Αρχίζουν οι συνομιλίες 26 Εθνών, για την αντιμετώπιση του δήθεν «ισλαμικού κράτους» http://on-msn.com/1r16RX1

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 17/09/2014 18:55:26

  Περιοδικός Τύπος «ισλαμικού κράτους»: Βίαιος εξτρεμισμός σε ιριδίζουσα μορφή http://on-msn.com/1u1do7M

 3. Naruto avatar
  Naruto 18/09/2014 13:17:02

  Ο αρθρογράφος της lemonde ξέχασε να αναφέρει οτι δίπλα στο πολυτελές κέντρο υπάρχει ενα σφαγείο .Οπότε αν κάποιος απο τους τζιχαντιστές πάθει σύνδρομο στέρησης πηγαίνει καί σφάζει πέντε ,δέκα κοτόπουλα ,αρνιά κλπ και συνέρχεται .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.