#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2011 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτικό θέατρο στις ΗΠΑ για να ξεφορτωθούν το κοινωνικό κράτοςΤου  Paul Craig Roberts

Η τρέχουσα πολιτική διαμάχη στην Αμερική, σε σχέση με την οροφή δανεισμού,  που θυμίζει έντονα πολιτικό θέατρο, μπορεί  να έχει έναν συγκεκριμένο  σκοπό.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως δεν θα καταφύγει στις ειδικές εξουσίες που διαθέτει ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Πρόκειται για μια πολύ ύποπτη στάση. Μοιάζει τελείως απίθανο, ο πρόεδρος της Αμερικής  να θέλει να αφήσει τους μαχόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο στρατιώτες απλήρωτους, και χωρίς εφόδια.

Να θέλει να μη σταλούν οι συντάξεις και τα επιδόματα στους δικαιούχους τους, και να αφεθεί το δολάριο να καταρρεύσει, ενώ η πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας θα κινδυνεύσει με καταστροφή.

Υπάρχουν ειδικές εξουσίες και διατάγματα, που ισχύουν από καιρό, όπως και η 14η συνταγματική τροποποίηση, που επιτρέπουν στον Ομπάμα να παρακάμψει το όριο δανεισμού που θέτει το κογκρέσο. Ένα κογκρέσο που θα ανακουφίζονταν, αν ο πρόεδρος απέτρεπε τα μέλη του από το να διαλύσουν το κράτος.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Μια πιθανότητα είναι πως όλο αυτό το πολιτικό θέατρο που παίζεται στις πλάτες της κοινής γνώμης,  έχει ως στόχο του την, κατά τα άλλα αδύνατη, δραματική περιστολή του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας.

Αν συνεχιστεί το δράμα, και φτάσουμε στη καταληκτική ημερομηνία χωρίς κάποια συμφωνία, ο Ομπάμα, που μάλλον επιθυμεί αυτή τη περιστολή όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αναγκαστεί να δεχτεί τις προτάσεις τους, ώστε να συνεχίσουν οι πληρωμές προς τους στρατιώτες, τους συνταξιούχους, κλπ. και να σωθεί το δολάριο.

Φτάνοντας τη πολιτική κόντρα έως το τελικό της όριο, ο πρόεδρος θα μπορεί μετά να επικαλεστεί πως δεν είχε άλλη επιλογή.

Ποιος Αμερικανός πολίτης θέλει να δει τους φαντάρους να εγκαταλείπονται στο πεδίο της μάχης, και τους ηλικιωμένους να μένουν χωρίς τρόφιμα; Ποιος άλλος, εκτός των πολύ πλούσιων, μπορεί να αντέξει μια σημαντική υποτίμηση του δολαρίου;

Πρόκειται για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο με σκοπό να ξεφορτωθούν κάποιοι το New Deal, και το κοινωνικό κράτος, που χρησιμοποιεί χρήματα τα οποία όμως θα μπορούσαν να δίνονται σε πολέμους, σε διασώσεις τραπεζών, και σε περικοπές φόρων για τους λίγους προνομιούχους πλούσιους.

Αν δεν «ζυμωθεί» η αμερικανική κοινή γνώμη μέχρι την 2 Αυγούστου, το πολιτικό θέατρο θα συνεχιστεί, με προσωρινές αυξήσεις του ορίου δανεισμού, μέχρι τα πράγματα να δυσκολέψουν. Την 15η Ιουλίου, η Standards &Poors έθεσε υπό επιτήρηση όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες με αξιολόγηση ΑΑΑ, επικαλούμενη τους δεσμούς τους με την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ.

Στις 25 Ιουλίου, το αμερικανικό δολάριο έχασε έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ ο χρυσός έσπασε κάθε ρεκόρ.

Λίγο ακόμη από κάτι τέτοια, και οι Αμερικανοί πολίτες θα προτιμούν τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών από το να έρθουν αντιμέτωποι με έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα.

Αν βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία ο Bush και ο Cheney, θα εκμεταλλεύονταν το αδιέξοδο αυτό, για να στερήσουν το κογκρέσο από μέρος της ισχύος του. Ο Ομπάμα όμως ταυτίζεται τόσο πολύ με τα οικονομικά συμφέροντα, που βλέπει το αδιέξοδο ως ευκαιρία για να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, τις δαπάνες για την υγεία, και τις δαπάνες για τη παιδεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Wall Street να τα ιδιωτικοποιήσει όλα αυτά.

Έτσι, ότι και να προκύψει από αυτό το αδιέξοδο με την οροφή του αμερικανικού δανεισμού, ο μόνος χαμένος θα είναι ο λαός της Αμερικής.

S.A.-Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25792

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 28/07/2011 19:44:57

  ' Ετσι κι' αλλοιώς, η παράδοση του new deal έχει δραματικά κουτσουρευτεί,
  ιδιαίτερα μετά την ρηγκανο-θατσερική αντεπίθεση και την αφύσικη
  γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
  Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν διαθέτει,πλέον, τις παραδοσιακές
  προσωπικότητες των WASP και οι δημοκρατικοί έχουν, προ πολλού,
  εγκαταλείψει τις αρχές και την πολιτική των μεταπολεμικών χρόνων.
  Στους ρεπουμπλικανούς απέμειναν,να δίνουν χρώμα,οι ακροδεξιές
  λαικίζουσες πλευρές της μεσαίας τάξης τύπου tea party, ενώ επιμένουν
  μανιακά για τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και ....οι
  δημοκρατικοί επιδοτούνται ανοιχτά απο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  Ριζοσπαστική αριστερή απάντηση είναι αδύνατη....παγκοσμίως, η αριστερά
  πληρώνει τις σταλινικές χοντράδες....ενώ μόνο πρόσωπα σύμβολα
  όπως ο Howard Zinn ή ο Dashiel Hammet μπορούν ακόμη να θυμίζουν μιά
  αυθεντική noble πλευρά!
  It's ggonna take a long!

 2. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 28/07/2011 20:32:10

  Την μία λέτε ετσι και την άλλη αλλιώς.

  Τελικά αποφασίστε τι επιτέλους θέλετε να ειναι η Αμερική.

  Ειτε ειναι καπιταλιστική οικονομία με "νεοφιλελευθερες" και μονεταριστικές πρακτικές ειτε ειναι το κοινωνικός κράτος "κρυφός παράδεισος" με προστασία των αδυνάμων και τον Ομπάμα Σοσσιαλιστη ηγέτη.

  (ανάλογα με το πως καπνίσει του κεθε ενα, γραφει και απο ενα κειμενο για την Αμερική, και πρέπει οι υπόλοιποι να το "καταπιούν".

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ 3birdssitting 28/07/2011 20:41:30

   ..Πραγματικά τρία πουλάκια.....έίσαι ή μου φαίνεται;;;;

   • Red Jones avatar
    Red Jones @ ό παγωτατζής 29/07/2011 00:48:11

    Ρε Παγωτατζή εσυ επειδή έκανες τρεις μήνες στην Νεα Υόρκη νομίζεις οτι ξέρεις απο Αμερική ?

    Σιγα το πράμα, και με τι εκστασιάστηκες απο αυτά που λέει το άρθρο ?

 3. Πέτρος avatar
  Πέτρος 29/07/2011 11:35:25

  Δείτε και αυτό εδώ http://ciaoant1.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.