22/11/2009 00:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολεμικές ασκήσεις κάνει το Ιράν

Σύμφωνα με τον Ιρανό στρατηγό Ahmad Mighani, η χώρα του θα προχωρήσει σήμερα  Κυριακή, σε μεγάλης κλίμακας πολεμικές ασκήσεις αεράμυνας, με στόχο την υπεράσπιση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων  από τυχόν αεροπορική επίθεση. Ο στρατηγός δήλωσε επίσης, πως το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει από μόνο του στη παραγωγή εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων, τα οποία η Ρωσία δεν του παραδίδει μέχρι σήμερα, ενώ το Ισραήλ και η Αμερική δεν επιθυμούν να τα διαθέτει το Ιράν.

Το Ιράν είναι πεπεισμένο πως η καθυστέρηση εκ μέρους των Ρώσων στη παράδοση των πυραύλων S-300, οφείλεται σε πιέσεις των Ισραηλινών και όχι σε τεχνικά προβλήματα όπως υποστηρίζει η Μόσχα.  Η Ρωσία, είναι γνωστό πως δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από τις πυρηνικές σχεδιάσεις των Ιρανών. Τον περασμένο μάλιστα μήνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton, επαίνεσε τη Μόσχα για τη μη παράδοση των πυραύλων στο Ιράν. Τα  ρωσικά πυραυλικά συστήματα     S-300PMU1, που στη Δύση είναι γνωστά ως  SA-20, τοποθετούνται σε φορτηγά και μπορούν να πετύχουν στόχους (πυραύλους και αεροσκάφη) σε απόσταση μέχρι και 150 χιλιόμετρα μακριά.  

Όπως ανακοίνωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ, οι αυριανές ασκήσεις αεράμυνας θα διαρκέσουν 5 ημέρες και σε αυτές θα συμμετάσχουν οι επίλεκτοι φρουροί της επανάστασης, μαζί με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν έχουν αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει να αποτρέψει τη πυρηνική εξέλιξη του Ιράν,  που οι Δυτικοί θεωρούν πως αφορά σε κατασκευή βομβών και μόνο. Το Ιράν αντιτείνει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει σκοπό τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, και έχει απειλήσει πως θα χτυπήσει τόσο το Ισραήλ όσο και αμερικανικές βάσεις στον περσικό κόλπο αν τυχόν δεχτεί επίθεση.

Οι ασκήσεις ανακοινώθηκαν από το Ιράν, μια μόλις ημέρα μετά την επίσημη κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, πως είναι απογοητευμένες που η Τεχεράνη δεν δέχτηκε τις προτάσεις τους για αναβολή της προοπτικής κατασκευής πυρηνικών όπλων, και πως θα ετοιμάσουν ένα πακέτο κυρώσεων εντός των προσεχών εβδομάδων.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.