Ποιο το μήνυμα των τζιχαντιστών στην Τυνησία
19/03/2015 13:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιο το μήνυμα των τζιχαντιστών στην Τυνησία

Ένοπλοι με στρατιωτικές στολές σκότωσαν 19 άτομα την Τετάρτη σε μια επίθεση το μεσημέρι σε μουσείο στο κέντρο της Τύνιδας, καταφέροντας ένα νέο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα, η οποία αγωνίζεται να παγιώσει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία μετά την Αραβική Άνοιξη. Αξιωματούχοι της Τυνησίας είχαν δηλώσει αρχικά ότι οι επιτιθέμενοι πήραν ομήρους 10 και σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά ξένοι επισκέπτες και δύο Τυνήσιοι. Όταν οι δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν το μουσείο περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών υπερδιπλασιάστηκε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς και σε ποιο σημείο οι όμηροι είχαν πεθάνει.

Ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο ένοπλους στο εσωτερικό του μουσείου. Είπε επίσης ότι 17 ξένοι επισκέπτες – ανάμεσά τους Πολωνοί, Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί- καθώς και δύο Τυνήσιοι, ένας εκ των οποίων ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Τουλάχιστον άλλοι 22 τραυματίστηκαν.

Ο Εσίντ προέτρεψε για εθνική ενότητα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «την πρώτη πράξη αυτού του είδους που έχει συμβεί στην Τυνησία», επειδή έπληξε την κρίσιμη τουριστική οικονομία. «Δεν θα δείξουμε συμπόνια και κανένα έλεος για την υπεράσπιση της χώρας μας», είπε.

Η Τυνησία είναι η πιο επιτυχημένη δημοκρατία του αραβικού κόσμου και ολοκλήρωσε πρόσφατα τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της και μια ειρηνική εναλλαγή της πολιτικής εξουσίας. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας της αγωνίζονται επίσης να αποτρέψουν τις περιστασιακές επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές, ειδικά σε βουνά, και η Τυνησία έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών που εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Η δημοκρατία έχει δώσει νέα ελευθερία λόγου σε όσους στρατολογούν για το ISIS και είναι εύκολο να βρεις νέους Τυνήσιους γοητευμένους από τις υποσχέσεις δικαιοσύνης και ευκαιριών, ενώ στην χώρα τους αγωνίζονται κάτω από το βάρος της δυσμενούς οικονομίας και των χρόνιων αναταραχών, αλλά και της καταχρηστικής αστυνομικής εξουσίας που έχει απομείνει από το παλιό αυταρχικό σύστημα.

Δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να συνδέει την επίθεση στο μουσείο με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά οι υποστηρικτές του κυκλοφόρησαν εορταστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας συχνά ένα βίντεο που κυκλοφόρησε online τον Δεκέμβριο. Σε αυτό, ο Μπουμπάκρ Χακίμ, ένας τυνήσιος μαχητής γνωστός ως Αμπού Μοκατέλ, προέτρεψε υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για τις προηγούμενες δολοφονίες δύο αριστερών Τυνήσιων πολιτικών και προειδοποίησε για νέες επιθέσεις. «Δεν θα ζήσετε με ασφάλεια για όσο διάστημα η Τυνησία δεν κυβερνάται από το Ισλάμ», είπε.

Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο Κοινοβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε κτίριο δίπλα στο μουσείο στην ιστορική συνοικία Μπαρντό της πρωτεύουσας, είχε αρχίσει η συζήτηση για τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ξεκίνησε η επίθεση. Τυνήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιτιθέμενοι πιθανόν να είχαν αρχικό στόχο το ίδιο το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να μετατοπίστηκαν προς το γειτονικό μουσείο, το Εθνικό Μουσείο Μπαρντό, λόγω της μικρότερη ασφάλειας.

Η πολιορκία έληξε με το θάνατο των δύο ένοπλων εντός τεσσάρων ωρών. Αλλά θέτει πλέον μια νέα δοκιμασία για τη δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας, που έρχεται σε λιγότερο από πέντε μήνες μετά την εκλογή του πρώτου Κοινοβουλίου και του πρώτου προέδρου μετά την ανατροπή το 2011 του επί ετών δικτάτορα Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλί. Οι διαμαρτυρίες για την αποτυχία να σταματήσουν οι μικρότερες επιθέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές έπληξαν του Ενάχντα, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα που οδήγησε τη συντακτική συνέλευση που εξελέγη μετά την επανάσταση. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μπετζι Κάιντ Εσέμπσι, ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών κατά την παλαιά απολυταρχία που εξελέγη με την υπόσχεση της αποκατάστασης της σταθερότητας και την καταστολή των εξτρεμισμού, και η αντι-ισλαμιστική πολιτική παράταξή του κέρδισαν την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

Η αιματοχυσία της Τετάρτης δημιούργησε φόβους ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επιστρέψει στον αυταρχισμό, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τις τρομοκρατικές απειλές. Έθεσε επίσης το ερώτημα του κατά πόσον η πιο κοσμική παράταξη του Εσέμπσι θα μπορούσε τώρα να κατηγορηθεί για την αποτυχία να λύσει το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά από τους ισλαμιστές που οδήγησαν τη μετάβαση.

Το Ενάχντα έκανε έκκληση για μια δημόσια διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας την Τετάρτη το βράδυ και «μια εθνική διάσκεψη για να οριστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αλλά σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, αξιωματούχοι του επέκριναν επίσης αυτό που ονομάζεται έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τους θανάτους των ομήρων και την επιχείρηση της αστυνομίας.

Το Μουσείο Μπαρντό στεγάζει μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών ψηφιδωτών που χρονολογούνται από την εποχή των Ρωμαίων και των Καρχηδονίων, καθώς και φοινικικά και βυζαντινά έργα κεραμικής, αγάλματα και κοσμήματα. Στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού, μαχητές του ISIS έχουν καταστρέψει πολλές αρχαιότητες. Αλλά η Unesco, η πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, είπε σε μια δήλωση την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη βλάβης στο μουσείο ή στη συλλογή του.

Η επίθεση φαίνεται πως είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της Τυνησίας από το 2002, όταν ένα φορτηγό γεμάτο με προπάνιο εξερράγη έξω από μια συναγωγή στο νησί της Τζέρμπα, σκοτώνοντας 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ευρωπαϊκών τουριστών. Από την επανάσταση του 2011, οι αρχές της Τυνησίας έχουν αγωνιστεί για την εξάλειψη των ισλαμιστών σε περιοχές μακριά από την ακτή, αλλά η επίθεση την Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα επιζήμια επειδή οι ευρωπαίοι τουρίστες είναι η ψυχή της οικονομίας της Τυνησίας και η κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος.

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.