Ποιος ο ρόλος της Λαγκάρντ στην επιστροφή Σαρκοζί
22/09/2014 18:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος ο ρόλος της Λαγκάρντ στην επιστροφή Σαρκοζί

Η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική ζωή έχει σαφώς προκαλέσει αίσθηση. Οι προθέσεις του είχαν αρχίσει να διαφαίνονται εδώ και αρκετό καιρό. Τι τον οδήγησε όμως σε αυτό που φαίνεται ως πρώτο βήμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017; Βασικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνει ο Tomas Hirst στο Business Insider. Όπως υποστηρίζει, καθοριστικός παράγοντας για να «επιστρέψει ο Σαρκοζί από τους νεκρούς», ήταν η κλονισμένη δημοτικότητα της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Παρότι η Λαγκάρντ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, υπάρχει έντονη φημολογία τον τελευταίο χρόνο, ειδικά με τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να κατρακυλά. Τον Ιούνιο, ο Γκίντεον Ράχμαν έγραψε στους Financial Times: «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι τώρα η Λαγκάρντ έχει στρέψει το βλέμμα της στη γαλλική προεδρία. Πράγματι, δεν έχει διεκδικήσει εκλέξιμη θέση ποτέ. Από την άλλη, η γαλλική δεξιά αυτή τη στιγμή είναι σε απόλυτη σύγχυση, μετά από το σκάνδαλο που φαίνεται ότι κατέστρεψε τις ελπίδες του Νικολά Σαρκοζί για μία επιστροφή. Οι σοσιαλιστές και ο πρόεδρος Ολάντ είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση».

Η συζήτηση για τα επόμενα βήματα της Λαγκάρντ τροφοδοτούνταν από το γεγονός ότι- σε αντίθεση με τους πιθανούς αντιπάλους της- η δημοτικότητά της στη Γαλλία παρέμενε πάνω από το 45%. Αυτό όμως άλλαξε στις πρόσφατες μετρήσεις. Τον περασμένο μήνα η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ήταν υπό έρευνα για την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπό τον Σαρκοζί. Από τότε έχει κατηγορηθεί για «απλή αμέλεια», κάτι που η ίδια υποστηρίζει ότι αποδεικνύει ότι δεν εμπλεκόταν σε οποιαδήποτε παράβαση.

Ακόμη κι έτσι, το γεγονός είχε συνέπειες για τη μέχρι πρότινος «άτρωτη» Λαγκάρντ και στον εξαιρετικά πατριαρχικό κόσμο της γαλλικής πολιτικής ο Σαρκοζί φαίνεται πως «μύρισε το... αίμα στο νερό». Με τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει, φαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να επιστρέψει στο «ρινγκ» της πολιτικής.

Το UMP ελπίζει ότι η επάνοδός του θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του κόμματος, εν μέσω υποθέσεων διαφθοράς, μαχών για την ηγεσία και σταθερής απώλειας ψηφοφόρων που στρέφονται προς το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Η ειρωνεία είναι πως και ο ίδιος ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς και αποτελεί αντικείμενο έρευνας, τονίζουν πολλοί αναλυτές.

www.businessinsider.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.