19/11/2009 20:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκλέξουν τον πρώτο πρόεδρο της Ένωσης. Η απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια της τρίωρης προγραμματισμένης συνάντησής τους. Ο πιθανότερος να αναλάβει το αξίωμα θεωρείται ο Βέλγος πρωθυπουργός Herman Van Rompuy, που έχει προφίλ ήπιου και συμβιβαστικού πολιτικού. Άλλος πιθανός πρόεδρος μπορεί να είναι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο πρόεδρος της Ένωσης θα πρέπει να είναι τεχνοκράτης και να μπορεί να προσφέρει ενότητα και συναίνεση στους μεγάλους θεσμούς που αποτελούν την Ε.Ε. Η Ευρώπη, λένε είναι μεγαλύτερη και πλουσιότερη των ΗΠΑ. Προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά στερείται ισχυρής πολιτικής παρουσίας.

Ακολουθεί η λίστα με τους υποψηφίους όπως προβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης και τις συζητήσεις διπλωματών και αναλυτών στις Βρυξέλλες:

Ο ΠΡΩΗΝ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ TONY BLAIR
Οι πιθανότητες να εκλεγεί ο Μπλερ, υποχώρησαν, αφού απέτυχε να κερδίσει τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Η υποψηφιότητά του επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες και οι σοσιαλιστές είναι πιθανό να προωθήσουν τον Μπλερ στη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντί του προέδρου. Αν αυτό συμβεί, τότε η θέση του προέδρου θα ανοίξει για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο. Η υποψηφιότητά του Μπλερ, 55 ετών, παρεμποδίζεται, από την υποστήριξή του στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Αντιμετωπίζει επίσης έντονες κριτικές, διότι η Βρετανία δεν είναι μία από τις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ και επίσης δεν ανήκει στη συνθήκη Σένγκεν.

 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ JEAN-CLAUDE JUNCKER
Ο Γιούνκερ, ένας κεντροδεξιός ηγέτης, υπήρξε αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ μεγαλύτερων εθνών σε επίμαχα ζητήματα της ΕΕ. Η Γαλλία είναι πιθανό να διαφωνήσει με την υποψηφιότητά του. Ο Γιούνκερ, 54 ετών, είπε σε μια συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα πως θεωρούσε, ότι δεν θα είχε πολλές πιθανότητες να πάρει τη δουλειά.

Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ JAN PETER BALKENENDE
Ο Μπαλκενέντε έχει αναδυθεί ως πιθανός συμβιβαστικός υποψήφιος, όπως λένε οι διπλωμάτες.Έχει περάσει τα τελευταία χρόνια του, στην ενίσχυση του ρόλου των Κάτω Χωρών, αλλά ήταν στην εξουσία όταν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο για ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε δημοψήφισμα το 2005. Ο Karel De Gucht, πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και τώρα ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική βοήθεια και την Ανάπτυξη,κάποτε περιέγραψε τον 53χρονο κεντροδεξιό πολιτικό ως “ένα μίγμα του Χάρι Πότερ και με μία μικροπρεπή, άκαμπτη, αστική
νοοτροπία “.

 Ο ΠΡΩΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ PAAVO TAPIO LIPPONEN
Αποτελεί επίσης μία πιθανή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα μεγαλύτερα και μικρότερα κράτη-μέλη. Πρώην δημοσιογράφος, παρουσίασε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού συντάγματος σε μια ομιλία του το 2000, και υπήρξε πρωθυπουργός από το 1995 έως το 2003. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Φινλανδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Lipponen, 68 ετών,παρουσίασε το όραμά του για τη θέση σε ένα άρθρο των Financial Times, λέγοντας ότι ο κύριος ρόλος του προέδρου θα είναι να χτιστεί μία εσωτερική συναίνεση.

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ WOLFGANG SCHUESSEL
Ο Schuessel, 64 ετών, έχει αναφερθεί ως πιθανός κεντροδεξιός υποψήφιος. Ο χριστιανοδημοκράτης, διετέλεσε καγκελάριος από το 2000 έως το 2007 και έχει καλές σχέσεις με την γερμανίδα καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ.Αλλά, η Γαλλία εξακολουθεί να κατηγορεί τον Σιούσελ για την απόφασή του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον ακροδεξιό και κατά της μετανάστευσης πολιτικό, Χάιντερ το 2000, γεγονός που οδήγησε τα άλλα κράτη της ΕΕ να αναστείλουν τη συνεργασία τους με την κυβέρνησή του.

Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ FREDRIK REINFELDT
Ο Ράινφελντ είναι ένας εν δυνάμει συμβιβαστικός υποψήφιος, μετά τους επαίνους που δέχθηκε από τους ευρωπαίους διπλωμάτες, για την σουηδική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Ο 44χρονος κεντροδεξιός ηγέτης χρησιμοποίησε το σύνθημα “αναλαμβάνω την πρόκληση” και έκανε την κλιματική αλλαγή προτεραιότητά του.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ GUY VERHOFSTADT
Ο Verhofstadt, 56 ετών, πήγαινε για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι την εμφάνιση του Jose Manuel Barroso, αργά, κατά την εκστρατεία του 2004. Υπήρξε πρωθυπουργός για 9 χρόνια μέχρι το 2008 και τώρα είναι μέλος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας των Φιλελεύθερων.Η Βρετανία θα μπορούσε να θέσει βέτο στην υποψηφιότητά του, δεδομένου ότι αντιπαθεί τις ομοσπονδιακές απόψεις του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ VAIRA VIKE-FREIBERGA
Αποκαλείται η “Σιδηρά Κυρία της Ανατολής” από κάποιους πολιτικούς,η Vike-Freiberga, 71 ετών, οδήγησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ως πρόεδρος για δύο θητείες στο διάστημα μεταξύ 1999 και 2007. Επέστρεψε στη Λετονία από τον Καναδά μετά από μία διεθνή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως καθηγήτρια ψυχολογίας. Δεν υπάγεται σε κανένα κόμμα και θεωρεί τον εαυτό της κεντρώα,ενώ υποστήριξε τον υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο στο Ιράκ. Ο Λετονός πρωθυπουργός Valdis Dombrovskis λέει ότι η Vike-Freiberga είναι μία καλή υποψήφια και τα οικονομικά δεινά της χώρας του, δεν πρέπει να μετρήσουν κατά της.

Ο ΠΡΩΗΝ ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ BERTIE AHERN
Ο Ahern θεωρήθηκε αρχικά ηγετικός υποψήφιος μέχρι την παραίτησή του από πρωθυπουργός το 2008, μετά από κατηγορίες για διαφθορά. Ο 58χρονος, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το καταδικασμένο σύνταγμα της ΕΕ υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Ιρλανδίας, απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών εκ των ηγετών της ΕΕ και είναι συμπαθής του Μπαρόζο.

Ο ΠΡΩΗΝ ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ JOHN BRUTON
Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο Bruton, ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, έθεσε την υποψηφιότητά του για τη θέση σε μία επιστολή προς πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.
Ο Bruton, 62 ετών, ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από το 1994 έως το 1997 και πλησιάζει το τέλος της θητείας του στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Baroso avatar
  Baroso 19/11/2009 22:11:40

  Ο Βέλγος πρωθυπουργός Herman Van Rompuy είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 2. Baroso avatar
  Baroso 19/11/2009 22:13:52

  Και «υπουργός Εξωτερικών» της Ε.Ε. η βρετανίδα Επιτρόπος Εμπορίου, Κάθριν Άστον. Με γειά μας.

 3. Υ. avatar
  Υ. 19/11/2009 22:33:23

  Ο Κωστάκης, τίπτις?
  Μάλον το ψάρεμα είναι καλύτερο.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/11/2009 22:52:42

  ο Μακης Ψωμιάδης !! με αναπληρωτες Μπατατουδη και Τσουκρατο.

  ΠΠ

  • Υ. avatar
   Υ. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/11/2009 22:56:47

   Ξέχασες το Γούμενο.

 5. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 19/11/2009 22:59:32

  Φίλε Υ, δε πήγες Ολύμπιον?

  • Υ. avatar
   Υ. @ Κώστας Θ. 19/11/2009 23:06:07

   Κομματάκι δύσκολο. Ήταν για ενήλικες, και θα ‘τρωγα πόρτα.
   Στο Βελίδειο την άλλη βδομάδα, που θα ‘ναι για όλες τις ηλικίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.