#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα διαδεχτεί τον Οσάμα;
Και τώρα τι θα γίνει με τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας; Ποιος θα είναι ο επόμενος Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Και το πιο σημαντικό: Μπορούμε να αποτρέψουμε την ανάδυση ενός νέου Μπιν Λάντεν;

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την όλη υπόθεση της δολοφονίας του τρομοκράτη, που όμως δεν τέθηκε από τα ΜΜΕ, παρά τις πάμπολλες αναλύσεις τους.

Η οργάνωση της Αλ Κάιντα δεν είχε ποτέ άλλοτε αντιμετωπίσει ζήτημα διαδοχής, οπότε ο θάνατος του ηγέτη της αναμένεται να προκαλέσει περίσκεψη αλλά και αναστάτωση στα εσωτερικά της τζιχάντ.

Ο Οσάμα, που ήταν περισσότερο λογιστής παρά πολέμαρχος, και που δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στοχαστής, ηγούνταν της οργάνωσης για περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας διαδεχτεί τον ιδρυτή της Abdullah Azzam, που δολοφονήθηκε μυστηριωδώς το 1989.

Ξεκινώντας από το Pesahawar, ο Μπιν Λάντεν ανέλαβε την ηγεσία των αλλοδαπών μουτζαχεντίν, προχωρώντας στη συνέχεια σε αιματηρές ενέργειες, που μετέτρεψαν την Αλ Κάιντα σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας τρομοκρατικό κίνημα.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος εμφανής διάδοχος. Υπάρχουν όμως αρκετοί υποψήφιοι.

Ayman al-Zawahiri. Ο κορυφαίος ιδεολόγος του κινήματος των Σαλαφιστών τζιχαντιστών. Πρόκειται για γερασμένο, κουρασμένο, και άκρως δογματικό άτομο. Οι νεότεροι τον θεωρούν «τελειωμένο», και βαρετό.

Αν και ήταν ο Νο2 από το 1998, και συμμετείχε άμεσα στην επιχείρηση της 11/9, θεωρείται δύσκολο για τον διοπτροφόρο γιατρό, που δεν είναι και καθόλου πετυχημένος πολεμιστής, να ηγηθεί του κινήματος. Μπορεί να αναλάβει προσωρινά, αλλά η ηλικία του και η μη χαρισματική του προσωπικότητα δεν θα του επιτρέψουν να υποκαταστήσει επιτυχώς τον Μπιν Λάντεν.

Ένας άλλος υποψήφιος είναι ο Anwar al-Awalaki του Νέου Μεξικού, που αποτελεί την αμερικανική φωνή της τζιχάντ, προερχόμενος όμως από την Υεμένη.

Έχει πολλούς υποστηριχτές, αν κρίνουμε από τις επισκέψεις στο youtube, αλλά δεν διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία. Η τυχόν επιλογή του δεν θα ήταν καθόλου ιδανική για μια οργάνωση που είναι αφοσιωμένη στον ιερό πόλεμο με το σπαθί.

Υπάρχει και ο καταζητούμενος εδώ και πολλά χρόνια Saif al-Adel. Πρόκειται για ένα πρώην αξιωματικό του αιγυπτιακού στρατού, και έμπειρου πολεμιστή. Είναι γνωστός για τη στρατηγική του σκέψη, και αποτελεί μια ιδιαίτερα σοφιστικέ επιλογή, που θα δημιουργούσε προβλήματα στη Δύση. Για παράδειγμα, είχε ταχθεί κατά της επίθεσης της 9/11, προβλέποντας πολύ σωστά την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ.

S.A. από N.Y. Daily News

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρης avatar
  Αρης 10/05/2011 15:51:30

  Ο Πετρος Κωνσταντινου?
  Ο αλλος ισλαμιστης ο Γιαννοπουλος/Καρβελας?

 2. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 12/05/2011 00:57:34

  Οι νεκροί τους είναι στον παράδεισο. Τρώνε και ρύζι. (βλέπε φωτό)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.