28/10/2009 21:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Ε.;

Ο αγώνας για το ποιος θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντατικοποιήθηκε χθες, όταν ο βετεράνος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean Claude Juncker, έβαλε υποψηφιότητα για το πολυπόθητο αξίωμα, απέναντι στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Tony Blair. Επιμένοντας πως δεν αποτελεί «νάνο» στη παγκόσμια πολιτική σκηνή, ο Juncker θα αναγκάσει τώρα τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν για το αν θέλουν ως πρόεδρο, κάποιον που ξέρει να «φτιάχνει και να διορθώνει» ή απλά κάποιον που διαθέτει ένα πασίγνωστο πλέον όνομα.

Η κρίσιμη στιγμή για την τελική έκβαση της αναμέτρησης, θα λάβει χώρα σήμερα, όταν θα συναντηθούν στο Παρίσι οι Nicolas Sarkozy, και Angela Merkel, και θα συζητήσουν για τις εν λόγω υποψηφιότητες. Από το 2007, ο  Sarkozy έχει στηρίξει, με κάποιους όρους, τον Blair, και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας  δήλωσε πως και αυτός υποστηρίζει τον πρώην  ηγέτη της Βρετανίας. Από τη πλευρά της, η Angela Merkel είναι πιο επιφυλακτική στο να αναθέσει τη προεδρία της Ένωσης σε κάποιον που προέρχεται από χώρα εκτός της ευρωζώνης, και του οποίου η ισχυρή στήριξη του πολέμου στο Ιράκ, προκάλεσε μεγάλες απειλές για την  Ευρωπαϊκή ενότητα, το 2003.

Ο Blair επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες τη Ουάσιγκτον, αρνούμενος όμως να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του για ένα αξίωμα που δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί επίσημα, έν αναμονή της επικείμενης υπογραφής της Συνθήκης της Λισσαβόνας από τον πρόεδρο της Τσεχίας Václav Klaus. Οι συνεργάτες του Blair δηλώνουν,  πως ο Βρετανός πολιτικός περιμένει πρώτα να δει τα «σήματα» που θα στείλουν οι Sarkozy και Merkel, και μετά θα αποφασίσει ανάλογα. Ο Blair, αναμένεται επίσης να συνομιλήσει τόσο με τον Πολωνό ηγέτη Donald Tusk, όσο και με τον Ολλανδό Jan Peter Balkenende, που μπορεί πιθανά να είναι και αντίπαλός του για το αξίωμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown πάντως, πιέζει παρασκηνιακά, προκειμένου να στηριχθεί η υποψηφιότητα Blair. Η Downing Street ελπίζει πως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πιθανόν η Πολωνία, θα στηρίξουν τον Βρετανό.

Το ζήτημα της εκλογής προέδρου, θα κυριαρχήσει στην επερχόμενη  Σύνοδο της Ε.Ε., ακόμη και αν το συγκεκριμένο υψηλό αξίωμα, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί επισήμως.

Ο Juncker, που είναι ο μακροβιότερος Ευρωπαίος πρωθυπουργός, έχει απήχηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν πως η προεδρία της Ε.Ε. θα πρέπει να ασκείται από κάποιον ο οποίος προέρχεται από μια μικρή χώρα, με σαφή όμως ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι πιθανότητές της επικράτησής του πάντως, είναι ελάχιστες. Μεταξύ των κριτικών του, είναι και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θεώρησε αποτυχία του Juncker, όταν ως μόνιμος πρόεδρος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε  τη συλλογική  λήψη επαρκών μέτρων, αναφορικά με τη παγκόσμια οικονομική κρίση. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι εκπροσωπεί πολιτικό χώρο ακριβώς αντίθετο από αυτόν που εκπροσωπεί ο Blair, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια άλλη, πιο συμβιβαστική υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

 The Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.