#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2011 08:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος είναι τελικά ο George Soros;


George Soros,   φιλάνθρωπος, χρηματιστής, δισεκατομμυριούχος, και το αρχέτυπο του  «μετά-καπιταλιστή» κερδοσκόπου και προφήτη. Ένας άνθρωπος που όλοι φοβούνται, και όλοι κολακεύουν.

Υπεύθυνος για καταρρεύσεις χρηματιστηρίων σε τουλάχιστον 50 χώρες. Σήμερα, με βάση εκτιμήσεις, η περιουσία του ανέρχεται στα $7 δισ.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος, χρηματοδότησε εκστρατείες με σκοπό την αποτροπή επανεκλογής του George W. Bush, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τον είχε σώσει από τη χρεοκοπία το 1990, και συνεχίζει και σήμερα να συνεργάζεται με τον πατέρα του στα πλαίσια του Carlyle Group, ενός πανίσχυρου χρηματοοικονομικού ομίλου. Πολλοί τον θεωρούν όργανο της CIA, και λέγεται πως έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγες ανατροπές κυβερνήσεων ανεξάρτητων κρατών.

Ο Soros γεννήθηκε το 1930 στην Ουγγαρία. Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1947. Εκεί γνώρισε τον αντικομουνιστή φιλόσοφο Karl Popper, του οποίου έγινε μαθητής. και έκτοτε συνεχίζει το έργο του. Το 1956 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου δημιούργησε το πρώτο hedge fund με σκοπό την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών περιουσιών. Από το 1960, η κύρια εταιρία του Quantum Fund, του επιφέρει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα αντίστοιχο του 34.5% των επενδύσεων του.

Ο Soros δεν δημιούργησε ποτέ πλούτο, αλλά πλούτισε από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η προσωπική του περιουσία τον κατατάσσει στους 25 πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής. Τον έχουν αποκαλέσει ως «τον άνθρωπο που προκάλεσε τη κατάρρευση της Τράπεζας της Αγγλίας», όταν το 1992 εξαπέλυσε μια μελετημένη επίθεση εις βάρος της στερλίνας, αποκομίζοντας πολλά δισεκατομμύρια εις βάρος των φορολογουμένων της Βρετανίας.

Πρόκειται για τον κατ εξοχήν κερδοσκόπο. Και παρά το γεγονός ότι υπέστη απώλειες στη κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1987, τη κρίση στη Ρωσία το 1998, και τις εταιρίες φούσκες του ίντερνετ, έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την οικονομική κρίση που έπληξε την Ασία από το 1997 και μετά.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πολλών οργανισμών, στους οποίους έχει δωρίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια, ο Soros θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλάνθρωπους ευεργέτες. Το βασικό του ίδρυμα είναι το Open Society Institute, που βασισμένο στις διδαχές του Karl Popper, έχει σκοπό του την ανοιχτή κοινωνία που «θα φέρει έναν καλύτερο κόσμο».

Το βασικό  έργο του ιδρύματος είναι «η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η εκπαίδευση των πολιτικών ηγετών, και η ελευθερία της πληροφόρησης». Παράλληλα, χρηματοδοτούνται εκστρατείες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, και την εφαρμογή προγραμμάτων με υποκατάστατα για τους τοξικομανείς. Αυτή του η φιλανθρωπική δράση, βοηθά στη βελτίωση της άσχημης εικόνας του Soros, ως αδίστακτου κερδοσκόπου.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι  που τον θεωρούν ως αχυράνθρωπο της CIA και του Ισραήλ, λέγοντας ότι η περιουσία του οφείλεται σε οικονομικά και άλλα εγκλήματα, και όχι στα μαγικά του κόλπα. Τα πρώτα χρόνια, το  Quantum Fund διοικούνταν από εκπροσώπους του Jacob Rothschild, και του Edmond Safra, Ισραηλινού μεγαλέμπορου όπλων.

Η εφημερίδα The Nation αποκάλυψε κάποτε πως ο George Soros έσωσε το 1990 τον George W. Bush από τη  χρεοκοπία αναλαμβάνοντας τα χρέη του. Όταν ρωτήθηκε για αυτό, απάντησε πως το έκανε για να αγοράσει «πολιτική επιρροή».

Σήμερα, μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Carlyle Group, που αποτελεί το οικονομικό καταφύγιο πολλών πρώην συντηρητικών Αμερικανών πολιτικών, και που είναι ίσως η σημαντικότερη χρηματοοικονομική εταιρία στο πλανήτη.  Το 2002, ο Soros καταδικάστηκε σε πρόστιμο $2.2 δισ. για οικονομικά εγκλήματα, όταν προσπάθησε να επιτεθεί στη γαλλική Societe Generale, μέσω του χρηματιστηρίου.

Πέρα από το Open Society Institute, ο Soros έχει δημιουργήσει ή χρηματοδοτήσει μια σειρά από σημαντικές οργανώσεις και ιδρύματα όπως είναι το Human Rights Watch και το  International Crisis Group. Το πρώτο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συλλογή στοιχείων εναντίον του καθεστώτος Milosevic, και την ως εκ τούτου Νατοϊκή επέμβαση στη Σερβία.

Ο George Soros έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές κυβερνήσεων, και πιο πολύ στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στη Πολωνία, όπου ήταν φίλος (ταυτόχρονα) με τον στρατηγό  Jaruselski και του βασικού στελέχους της συνδικαλιστικής οργάνωσης Solidarnoc, του Bronislaw Geremek που σήμερα είναι στο ΔΣ της International Crisis Group.
Είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι ενεπλάκη στη προετοιμασία της «βελούδινης επανάστασης» της Τσεχίας, που κατέληξε στην ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Vaclav Havel. Κάτι ανάλογο έκανε και στη Σερβία εναντίον του Slobodan Milosevic, αλλά και στη Γεωργία εναντίον του Edouard Shevarnardze. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζεται από διάφορες οργανώσεις νεολαίας. Λέγεται ότι αυτός προκάλεσε σημαντικές κοινωνικές αναταραχές στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία. Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές, για να τον ξεφορτωθούν, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα ότι δεν είχαν πληρωθεί κάποια ενοίκια, και έδιωξαν από τη χώρα το Open Society Institute, ενώ έθεσαν υπό κράτηση τον Mijaíl Khodorkovsky.

Αν προσπαθήσουμε να ακτινογραφήσουμε τα κίνητρα του «ανθρώπου που προκάλεσε τη κατάρρευση της Τράπεζας της Αγγλίας», ενώ παράλληλα διέθεσε $12 εκατομμύρια για να μην επανεκλεγεί ο George W. Bush, συναντούμε πολλές  αντιφάσεις. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο New Statesman, ο δημοσιογράφος Neil Clark υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και ο δισεκατομμυριούχος Soros, συμφωνούσαν στη δημιουργία μιας νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, αλλά όχι στους τρόπους με τους οποίους αυτή θα έπαιρνε μορφή. Ο Soros, που επί πολλά χρόνια προσπαθεί να δώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στον καπιταλισμό, μάλλον θεωρεί πως η σκληρότητα των μεθόδων του Bush κάνει τους λαούς να απαξιώνουν το ιδανικό για αυτόν παγκόσμιο σύστημα. Άλλοι πάλι απλά θεωρούν ότι οι δραστηριότητες του Soros δεν είναι παρά μια παραπλάνηση του κόσμου, ώστε να θεωρεί ότι στην Αμερική υπάρχει κάποια δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων.

Το 2002, ο George Soros είχε δηλώσει δημοσίως ότι «επί αρχαίας Ρώμης, μόνο οι Ρωμαίοι δικαιούντο να ψηφίζουν. Σήμερα, με τον σύγχρονο παγκόσμιο καπιταλισμό, μόνο οι Αμερικανοί ψηφίζουν. Οι Βραζιλιάνοι δεν ψηφίζουν…».

S.A.- Voltaire International (Focus)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Cal avatar
  Cal 01/03/2011 09:41:44

  Αν μπορέσει ας τα πάρει μαζί του όταν πεθάνει

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Cal 01/03/2011 16:46:49

   Δεν τον ενδιαφέρει αυτό, αλλά το μεγαλύτερο σχέδιο.

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ Cal 01/03/2011 17:04:07

   Φίλε εγκρίνω και επαυξάνω.
   ΙΔΙΑΣ ΜΑΡΚΑΣ ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΟΛΟΥΣ.

 2. kiki avatar
  kiki 01/03/2011 10:15:43

  Ο φιλος μας, που νοιαζεται για μας, εχει και καποιον κουμπαρο βιομηχανο ,που ειναι ο ανθρωπος του στην Ελλαδα, και χρηματοδοτει την Δημοκρατια στα Σκοπια, το Ουρανιο Τοξο, τις κινησεις των μουσουλμανων στην Θρακη για αυτονομια, το Σχεδιο Αναν, τους εδω εκπροσωπους στα ΜΜΕ που επιρρεαζουν την κοινη γνωμη , ατελειωτος ο φιλος μας , δημοκρατης, και ανθρωπιστης κυριως.
  Ναναι καλα , τοσοι ανθρωποι ζουν καλα απο τις αγαθοεργιες του.

 3. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 01/03/2011 10:17:46

  Πω πω! Παιδί μπουμπούκι! Να του κάνεις χειραψία και μετά να μετράς τα δάκτυλά σου!

  Ελπίζω το καζάνι στην κόλαση που θα πάει να είναι ευρύχωρο και λουξ για να μην αλλάξει και συνήθειες!

 4. Έρεβος avatar
  Έρεβος 01/03/2011 10:31:31

  Η φραση "δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος" στέκει λογικά όσο η φράση "πουτάνα μοναχή".

  • popolaros avatar
   popolaros @ Έρεβος 01/03/2011 11:09:50

   χαχα...τα είπες όλα.

 5. Χρήστος Βαρσακέλης avatar
  Χρήστος Βαρσακέλης 01/03/2011 11:08:25

  Έρεβος, γενικεύεις και είσαι λάθος. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα από πλούσιους που ταυτόχρονα ήταν φιλάνθρωποι και εθνικοί ευεργέτες. Κάποτε είχαμε πολλούς και στην Ελλάδα που, αντικειμενικά, προσέφεραν σημαντικό έργο. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 6. popolaros avatar
  popolaros 01/03/2011 11:13:43

  Πέρσι είχε γραφτεί στον τύπο, ότι συναντήθηκε 2 φορές με τον Jeffrey, αμέσως μόλις ανέλαβε τον τιτανικό.
  Πότε θα μάθουμε για το Ελληνικό deal ??
  Jeffrey ενδέχεται να σε δούμε μεθαύριο σε τίποτα Διοικ.Συμβούλια του ??

 7. Γ.Κ avatar
  Γ.Κ 01/03/2011 11:15:08

  Οσο πλούσιος είναι άλλο τόσο άσχημος είναι ας τα βάλει εκεί που ξέρει τα φράγκα τα λεφτά έχουν αξία όταν δεν τα έχεις όταν έχεις τόσα πολλά είσαι απλά ένας δυστυχισμένος ανώμαλος

 8. Par. Xar. avatar
  Par. Xar. 01/03/2011 11:59:25

  Re Antinews den treposaste na grafete arthro gia ton soro oti einai "filanthropos" aftos einai KALIKATZAROS ! Ase pou irthe kai ekmetaleftike ta xrysorixia tis kassandras arpakse to xryso kai efige xoris na dosi mia kai oi tagoi tis arxis ton afisan na fugi!!

 9. Νικός avatar
  Νικός 01/03/2011 12:21:47

  ατελής η παρουσίαση. Για ενημερώστε το κόσμο σε ποια think tank είναι χρηματοδότης ο Σόρος. ELIAMEP κτλ.. Ενημερώστε ποιες οι δηλώσεις του για την Ελλάδα. Έχει πολύ ψωμί η υπόθεση.

 10. AUD avatar
  AUD 01/03/2011 14:27:53

  hxxp://www.soros.org.mk/default.asp?lang=eng&menuid=10
  hxxp://www.soros.org.mk/archive/G01/A01/ap02.htm

  δείτε πόσο φιλέλληνας είναι....

  το άρθρο πρέπει να αλλάξει σε πόσο κτήνος είναι!!!

 11. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 01/03/2011 18:23:17

  γράψτε κάτι που χρηματοδοτεί και το .... indymedia

 12. Par. Xar. avatar
  Par. Xar. 01/03/2011 21:33:40

  AUD: To arthro den mpori na alaksi gia to gegonos oti mpori aftos na to plirose!!! Emis na ton alaksoume kai na tou alaksoume ta fota tou aliti. Pou xrimatodoti tous kosobar gia na mas xezoune opos mas xezoune...!

 13. Kostas D avatar
  Kostas D 01/03/2011 23:25:48

  Δειτε κι αυτο.....ειναι ανατριχιαστικα ενδιαφερον..
  Φακτορα αν ειναι ευκολο, ανεβασε το σχετικο θεμα με το σχεδιο Κισσιγκερ για την εξαφανιση του ελληνικου εθνους που ειναι σε ΕΦΑΡΜΟΓΗ απο το 1974..!!
  ως τωρα που μιλαμε....

 14. Kostas D avatar
  Kostas D 01/03/2011 23:26:50

  Εδω η παραπομπη
  Καταγγελία - αποκάλυψη ΣΟΚ από Στρατηγό ε.α. του Ελληνικού Στρατού!

 15. aroyra avatar
  aroyra 04/03/2011 09:24:19

  Έχει μετοχές σε εταιρεία που συμμετέχει στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ του Μπόμπολα. Έτσι ειπώθηκε γρήγορα-γρήγορα σε εκπομπή στην τηλεόραση. Μήπως γιαυτό τόσο ενδιαφέρον για την Μακεδονία; Μήπως τα κοιτάσματα είναι πιο αξιόλογα απο ότι πιστεύουμε;

 16. Marios Stylianopoulos avatar
  Marios Stylianopoulos 16/12/2013 21:32:02

  Τεράστια οικονομική διάνοια,αυτοδημιούργητος,οξυδερκής καί η ενσάρκωση της απόλυτης επιτυχίας.Λογικό να τον μισούν οι συμπλεγματικοί Ελλαδίτες καί λοιποί ''ψεκασμένοι''.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.