#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2013 19:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες οι επιλογές της Συρίας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεσηΈχοντας ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και κάποιοι σύμμαχοί της μπορεί να ετοιμάζουν μια «τιμωρία» κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, μια προφανής ερώτηση είναι πως θα μπορούσε να απαντήσει η Συρία. Κατά πόσο θα μπορούσε να αμυνθεί στο είδος της επίθεσης που σχεδιάζεται; Και ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει για να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο;

1.Άμυνες της Συρίας

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το είδος του χτυπήματος που έχει ήδη προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ίσως θα περιλαμβάνει πυραύλους Τόμαχοκ, που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία ή υποβρύχια.
Αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά αν γίνει αυτό θα χρησιμοποιηθούν πιθανόν όπλα µακρού πλήγµατος που πάλι μπορεί να πυροδοτούνται από τον εναέριο χώρο εκτός Συρίας. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τη Συρία να χρησιμοποιήσει αμυντικά συστήματα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση. Η αεράμυνα της Συρίας ήταν ιδιαίτερα ικανή, βασισμένη σε παλαιότερα συστήματα προερχόμενα από τους Σοβιετικούς όπως το S-200/SA-5 Gammon, μαζί με ορισμένα όπλα που απέκτησε πιο πρόσφατα από τη Ρωσία, όπως το SA-22 και το SA-17. Η Συρία αναπτύσσει επίσης μια ποικιλία εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ που της παρέχει η Κίνα.
Η ακεραιότητα του συστήματος μπορεί να έχει καταστραφεί λόγω της απώλειας εδαφών και ορισμένων περιοχών με πυραύλους και ραντάρ που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.
Αλλά η αεράμυνα της Συρίας παραμείνει αξιόπιστη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οποιαδήποτε επίθεση θα χρησιμοποιήσει όπλα µακρού πλήγµατος.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ισραηλινά τζετ επιτέθηκαν σε συριακούς στόχους τα τελευταία χρόνια με σχετική ατιμωρησία. Οι εξελιγμένες δυτικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν μεγάλη εμπειρία σε είδη όπλων που διαθέτει η Συρία.
Ναι, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη, αλλά εξίσου οι πιλότοι έχουν μια σειρά αμυντικών τακτικών και τεχνολογίας στη διάθεσή τους. Αβεβαιότητα περιβάλλει το πιο ικανό σύστημα των S-300 – που η Συρία πααρήγγειλε από τη Μόσχα - αλλά θεωρείται ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμα ή δεν  είναι λειτουργικό.
Εκτός από την αεροπορική άμυνα, η Συρία θα μπορούσε να επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τις δυτικές ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας το δικό της οπλοστάσιο βλημάτων ενάντια σε πλοία. Για παράδειγμα, η Συρία χρησιμοποιεί τον εκ Ρωσίας Yakhont - έναν υπερηχητικό πύραυλο εναντίον πλοίων γνωστό σε κύκλους του ΝΑΤΟ ως SS-N-26. Αλλά κι εδώ επίσης, τα σκάφη πυροδότησης Τόμαχοκ μπορεί να είναι εκτός της εμβέλειας του αμυντικού οπλισμού της Συρίας.

2. Οι επιλογές της Συρίας για αντίποινα

Έτσι, εάν η Συρία δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει τις ίδιες τις επιθέσεις, πώς θα μπορούσε να επιδιώξει να απαντήσει ή να προβεί σε αντίποινα;

-Εντατικοποίηση της καταπολέμησης των επιθέσεων των ανταρτών

Μια επιλογή θα ήταν να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών, αναζητώντας κάποια τοπική και εντυπωσιακή νίκη για να ενισχύσει το ηθικό των δυνάμεων του καθεστώτος και να επισημάνει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι το καθεστώς Άσαντ παραμένει απτόητο.

- Διεύρυνση της σύγκρουσης

Μια εναλλακτική προσέγγιση θα ήταν να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση με ένα χτύπημα κατά της Τουρκίας, των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία ή ίσως ακόμη και ναν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι κίνδυνοι εδώ για το συριακό καθεστώς είναι τεράστιοι. Η Τουρκία είναι σε θέση να αμυνθεί, όπως και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Και στις δύο χώρες υπάρχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Μια επίθεση στο Ισραήλ είναι επίσης απίθανη. Ο συριακός στρατός είναι αυστηρά προσηλωμένος στον εμφύλιο πόλεμο.

Αν στραφεί εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αντίποινα - ανοίγοντας τη δυνατότητα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου που αφορά τον σύμμαχο της Συρίας, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το Ισραήλ επίσης αναπτύσσει πολύ ικανά αντιπυραυλικά συστήματα. Η πρόκληση μιας ευρύτερης σύγκρουσης μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον ούτε της Δαμασκού, ούτε, κυρίως, της Τεχεράνης.

- Πόλεμος πληρεξούσιου

Η Συρία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ομάδα όπως η Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή Δυτικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Και εδώ όμως, οι ιρανικές αρχές μπορεί να έχουν μια άποψη και με το Ιράν φαινομενικά να προτίθεται να κάνει ένα νέο άνοιγμα προς τη Δύση όσον αφορά την πυρηνική ατζέντα του, η Τεχεράνη μπορεί να είναι προσεκτική όσον αφορά την ενθάρρυνση της Χεζμπολάχ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Χεζμπολάχ είναι επίσης σε δύσκολη θέση, έχοντας συμμαχήσει με τον Πρόεδρο Άσαντ. Μπορεί να αποφασίσει ότι έχει αρκετά προβλήματα αυτή τη στιγμή και ότι είναι καλύτερα να είναι προσεκτική.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23866250

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκη avatar
  Νίκη 28/08/2013 19:27:15

  Θα καταφέρουν οι Αμερικάνοι μέσα σε τρία μερόνυχτα να εξαλείψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Άσσαντ; Η Δαμασκός θα είχε περάσει στην κατοχή των αντικαθεστωτικών από καιρό αλλά υπήρχε ο φόβος αυτά τα όπλα να πέσουν σε χέρια ισλαμιστών τρομοκρατών...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νίκη 28/08/2013 19:57:46

   Τα ποιά; Πλάκα μας κάνεις;

   • karasumi avatar
    karasumi @ ΚΜ 28/08/2013 21:09:18

    Τα χημικα θεωρουνται οπλα μαζικης καταστροφης.

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ Νίκη 29/08/2013 10:16:25

   οι αμερικανοί αγαπητή Νίκη, χρησιμοποίησαν το ίδιο πρόσχημα, την χρήση χημικών δηλαδή και για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ (έπειτα ζήτησαν συγνώμη για το λάθος μα το κακό είχε γίνει)...οπότε το επειγχείρημα δεν πείθει κανέναν. Η χρήση χημικών πρίν λίγες μέρες δεν εξυπυπηρετούσε τον Ασαντ μα τους υποτειθέμενους "επαναστάτες" ισλαμιστές μισθοφορους απο Υεμένη, Κατάρ, Σ.Αραβία και τους χρηματοδότες τους Αμερικάνους, Βρετανούς, Γάλλους, όλους αυτούς δηλαδή που σκίζονται για το καλό του πλανήτη στο όνομα της "ελευθερίας" και των συμφερόντων τους. Οι άμαχοι δε που σφαγιάζονται, στην πλειοψηφία τους είναι χριστιανοί και ίσως να διαβάζατε τις σχετικές εκθέσεις του Ο.Η.Ε για την αγριότητα που ξεσπούν οι ουαχαμπιστές πάνω τους. 'Οσο δε για τα όπλα που αναφέρετε ακούγεται αστείο οταν οι "επαναστάτες" διαθέτουν τα ίδια και καλύτερα από τους Σύριους στρατιώτες, χάρις στους παραπάνω δυτικούς που σέβονται τους νόμους και "δεν" τους τα έστελναν με καραβιές ολόκληρες...Αυτός θα είναι άλλος ένας πόλεμος που η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια, και μετά συγνώμες, η κλασσική μέθοδος.

   • Γιαδικιάρογλου avatar
    Γιαδικιάρογλου @ Aggelos 29/08/2013 17:11:33

    Και ο Ασσαντ είναι ο καλύτερος προστάτης των Χριστιανών. Ταυτότητα στην Συρία εχουν κατά πλειοψηφία οι χριστιανοί.

 2. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 28/08/2013 19:44:27

  ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΤΕΛΙΚΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ, ΠΟΛΕΜΟ...
  ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΝ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΙΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΔΕΚΑΔΩΝ, ΠΡΟΒΛΕΠΩ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΨΥΧΩΝ ? ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ "ΝΙΚΗΤΩΝ'' ?
  ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΣΩΝ ΑΠΟΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ...

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 29/08/2013 10:36:30

   πήγαν ποτέ σε δίκη οι υποκινητές τέτοιων βρώμικων πολέμων, πήγε ο Μπούς πηγε ο Μπλέρ μήπως(;) ο οποίος ζήτησε και "συγνώμη" για την επέμβαση στο Ιράκ διότι όπως είπε "οι πληροφορίες περί χημικών που είχαμε ήταν ψευδείς και όσο κι ψάξαμε δεν βρήκαμε τίποτα που να δικαιολογεί την επέμβαση των "ελευθερωτών" του ΝΑΤΟ με αυτό το πρόσχημα". Δυστυχώς όχι, το γιατί δεν πήγαν σε δίκες είναι σε όλους γνωστό, πόλεμος που γίνεται στο όνομα της "ελευθερίας" δεν τιμωρείται, αφού αυτοί που κάνουν τον πόλεμο είναι ταυτόχρονα και οι δικαστές στα έν λόγω δικαστήρια...

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/08/2013 06:47:13

  Γελοιοτητες Αμερικανων,Αγγλων,Γαλλων και αλλων λακεδων τα περι χρησης χημικων οπλων απο τις καθεστωτικες δυναμεις .Δεν πειθουν κανεναν νοημονα ανθρωπο.Ειδαν οτι οι ισλαμοφασιστες εχαναν τον εμφυλιο πολεμο και αποφασισαν να παρεμβουν.Θα το βρουν μπροστα τους οτι κανουν οπως το βρηκαν στο Αφγανισταν,Ιρακ,Λιβυη που ακομη σκοτωνονται ανθρωποι ετσι για να φερουν οι Αμεικανοι την αραβικη ανοιξη της δημοκρατιας {βλεπε κυριαρχια επι των πετρελαιων} στην περιοχη.Στο παρα πεντε επιτευξης πολιτικης λυσης στο προβλημα του εμφυλιου της Συριας {που δεν τους συνεφερε βεβαια λογω της ηττας των ανταρτοισλαμιστων δολοφονων} αποφασισαν την επεμβαση.Κοντολογις κατα την Καρλα ντελ Ποντε το καθεστως δεν ειχε και δεν εχει κανενα συμφερον να κανει χρηση χημικων οπλων .Η προβοκατσια της CIA ειναι κατι παραπανω απο προφανης για την χορηγηση του ερεισματος της επεμβασης .Το θεμα ειναι τι θα κανουν οι θρασυδειλοι της Ρωσιας και της Κινας που ολο λογια και τσαλιμακια ειναι και οταν ερχεταο η ωρα των εργων βαζουν την ουρα στα σκελια και γλειφουν εκει που εφτυναν.Ιδωμεν !

  • A.M avatar
   A.M @ Ραβινος 29/08/2013 09:34:15

   Ραβίνε!!!!!! Με εκπλήσσετε ευχάριστα, για πρώτη φορά.
   [Θα είναι άραγε και η τελευταία; :-) ]

  • drider avatar
   drider @ Ραβινος 29/08/2013 13:42:54

   Ναι αγαπητέ, αλλά όταν η Κάρλα ντελ Πόντε ερευνούσε τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δεν την γουστάρατε τότε...

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ drider 29/08/2013 17:01:51

    Επειδή δίκαζε και τους αδελφούς Σέρβους...

 4. Α.Μ avatar
  Α.Μ 29/08/2013 07:23:23

  Η προβοκάτσια επίσης...

 5. yiannos avatar
  yiannos 29/08/2013 16:33:56

  Πολύ μπλα μπλα οι Έλληνες όπως πάντα. Τουλάχιστον οι άλλοι έχουν τα κότσια να μπαίνουν σε ένοπλες συγκρούσεις για τα συμφέροντα τους.

  Το 74 χεστήκανε και κάτσανε στα αυγά τους. Οι Έλληνες, όχι οι άλλοι.

  • Vee avatar
   Vee @ yiannos 01/09/2013 15:57:38

   Το '74 τα πράγματα ήταν λίγο πιο πολύπλοκα. Αλλά γενικά δεν έχεις άδικο για τους καλοζωισμένους, ωχαδελφιστές Νεοέλληνες.

 6. airman avatar
  airman 29/08/2013 20:22:29

  Η αντίδραση της Συρίας στην αναμενόμενη προσβολή στόχων στο έδαφός της όσο και η στάση που θα τηρήσουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχει άμεση σχέση με τυχόν ''σύμφωνία'' που έχει προετοιμασθεί σχετικά με την επόμενη μέρα.
  Εάν η ''μοιρασιά'' δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο, τότε πιθανότατα μια ''μίνι'' επίθεση να αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων.
  Στην περίπτωση όμως που βαδίζουν ''στα τυφλά'' όπως στο Ιράκ ή τη Λιβύη, τότε οι εξελίξεις μάλλον θα πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή, αφού πρόκειται για την ''καρδιά'' της Μέσης Ανατολής όπου ''παίζουν όλοι''.
  Ο νέος χάρτης της περιοχής πάντως θα προκύψει ούτως ή άλλως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.