#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2010 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες είναι οι επιλογές της Ιρλανδίας;



Η Ιρλανδία μπορεί να είναι η επόμενη περίπτωση Lehman Brothers. Για αυτό και ανησυχούν οι αγορές. Αν η χώρα δεν δεχτεί τη διάσωση της μέσω του νέου μηχανισμού της ΕΕ, τότε όσοι κρατάνε τα «χαρτιά» της  θα χάσουν πολλά, και οι τράπεζες στη Γερμανία και στη Γαλλία θα χάσουν κεφάλαια. Τα σπρέντς των ομολόγων θα ανέβουν, και  θα πληγούν γενικότερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια ιρλανδική πτώχευση θα πυροδοτήσει άπειρα credit default swaps (CDS), αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο πτωχεύσεων. Η κρίση θα μεταδοθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Πορτογαλία, και στην Ιταλία, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν τον δανεισμό μέσω της ΕΚΤ. Η αγορά θα επιβραδυνθεί, η ανεργία θα αυξηθεί, και η ανάπτυξη θα σταματήσει. Θα πρόκειται δηλαδή για μια νέα οικονομική κρίση.

Κανένας όμως δεν πιστεύει πως θα συμβεί αυτό το ενδεχόμενο. Οι περισσότεροι θεωρούν πως η Ιρλανδία θα δεχτεί να πάρει «το φάρμακό της» και θα απαλλάξει τους επενδυτές της από φασαρίες. Οι Ιρλανδοί πολιτικοί θα προτιμήσουν μια δεκαετία λιτότητας, και την απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας, παρά να εγκαταλείψουν το ευρώ και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Η όλη κατάσταση είναι απογοητευτική. Το ευρώ δεν είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες μικρών, λιγότερο βιομηχανικών κρατών όπως είναι η Ιρλανδία. Αυτού του είδους οι χώρες χρειάζονται το δικό τους, ελαστικό νόμισμα ώστε να αντιμετωπίζουν τους κύκλους της οικονομίας. Όμως οι Ιρλανδοί πολιτικοί είναι ακόμη συνεπαρμένοι με την έννοια μιας ενωμένης Ευρώπης. Για αυτό και θα βάλουν στην άκρη την εθνική τους ανεξαρτησία, που κατακτήθηκε μετά από αιώνες αγώνων, για μια ουτοπική υπόσχεση μιας μελλοντικής ευημερίας.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας καλύπτει τα τοξικά προϊόντα των μεγάλων τραπεζών της. Δυστυχώς όμως, αυτά τα ποσά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα των εσόδων της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, αντιστοιχούν στο 700% του ιρλανδικού ΑΕΠ, αν προστεθούν όλα τα χρέη του τραπεζικού, του δημοσίου, και του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ κρατά σε λειτουργία τις ιρλανδικές τράπεζες χορηγώντας 130 δισ. ευρώ σε έκτακτη ρευστότητα. Όμως οι χρηματαγορές δεν δέχονται πλέον ως εγγύηση το ιρλανδικό χρέος και τα σπρέντς των ομολόγων αυξάνονται κατακόρυφα. Οι Ιρλανδοί επιμένουν πως έχουν αρκετά χρηματικά αποθέματα για να τη βγάλουν ως τα μισά του επόμενου χρόνου, αλλά σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις προς τις τράπεζες. Στη πραγματικότητα, αν η ΕΚΤ σταματούσε σήμερα τον δανεισμό της προς τις τράπεζες, το σύστημα θα κατέρρεε εν μια νυκτί. Για αυτό και η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλοι τώρα περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών Brian Lenihan να ενδώσει και να δεχτεί τη διάσωση. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όλα τα βάρη στους Ιρλανδούς φορολογούμενους.

Τι θα συνέβαινε όμως αν ο  Lenihan αρνούνταν τη βοήθεια και επέλεγε αναδιάρθρωση του χρέους; Σε ένα πρόσφατο άρθρο του BBC, περιγράφεται και αυτό το σενάριο. «Οι Anglo Irish Bank και  Allied Irish Banks, μάλλον θα πτώχευαν. Πολλά δισεκατομμύρια των φορολογουμένων που έχουν ήδη δοθεί σε αυτές τις τράπεζες, θα χάνονταν οριστικά… Στη συνέχεια θα βλέπαμε τεράστια ποσά πληρωμών από ασφαλιστές των credit default swaps (CDSs), που είχαν ασφαλίσει τα δάνεια για λογαριασμό των κερδοσκόπων δανειστών. Αυτό θα προκαλούσε πελώριες απώλειες για το χρηματοοικονομικό σύστημα γενικότερα, όπως τις τράπεζες, που παρείχαν κάλυψη στα CDS… Το πλήγμα στις διεθνείς τράπεζες θα ήταν καθοριστικό. Σύμφωνα με την Bank for International Settlements, το συνολικό ποσό που οι μη ιρλανδικές τράπεζες έχουν δανείσει στις ιρλανδικές, είναι περίπου $170 δισ., εκ των οποίων τα $42 είναι από βρετανικές, τα $46 από γερμανικές, τα $25 από αμερικανικές, και τα $21 από γαλλικές τράπεζες».

Αν η Ιρλανδία φύγει από την ευρωζώνη θα γίνει πανικός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ένα νέο νόμισμα, γνωρίζοντα πως τα χρέη τους θα συνεχίζουν να αντιστοιχούν στο υπερτιμημένο ευρώ. Αυτό θα αυξήσει το βάρος των χρεών. Και οι Ιρλανδοί   δεν θα μπορούν να μαζέψουν κεφάλαια, αφού θα είναι αποκλεισμένοι από τις χρηματαγορές μέχρι να ξοφλήσουν τα οφειλόμενα. Στη καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί μια δεκαετία μέχρι η χώρα να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Από την άλλη όμως, θα έχουν απαλλαγεί από τα δεσμά του ευρώ, και θα ξανακέρδιζαν την εθνική τους κυριαρχία. Αυτό κάτι αξίζει, αλλά πόσο;

Ο Peter Oborne της εφημερίδας Telegraph γράφει: «Δεν είναι μυστικό πως η Ιρλανδία έχει χάσει την αυτοκυριαρχία της. Χάρη στην καταστροφική της εμπλοκή με το ευρώ, απώλεσε οποιαδήποτε ανεξαρτησία σε εσωτερική, εξωτερική, και κυρίως σε οικονομική πολιτική. Η Ιρλανδία ανήκει στις Βρυξέλλες και στην ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός της έχει μετατραπεί σε ανθύπατο των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών είναι απλά ένας διευθυντής μιας μακρινής θυγατρικής των Βρυξελλών. Για όλους όσους αγαπάμε τη χώρα, αυτό είναι προσβλητικό. Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως η ίδια μοίρα περιμένει και άλλα κράτη της ΕΕ. Η Ελλάδα ήδη χορεύει στους ρυθμούς του ΔΝΤ και της  ΕΚΤ. Το ίδιο θα πάθει σύντομα και η Πορτογαλία, και λίγο αργότερα η Ισπανία».

Ο Ed West της ίδιας εφημερίδας περιγράφει τη σχέση ΕΕ-Ιρλανδίας ως μια «συμφωνία αυτοκτονίας». «Η Ιρλανδία είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με την ηπειρωτική Ευρώπη. Την βλέπει ως απελευθερώτρια της από τη κυριαρχία των Βρετανών. Ο καθολικισμός της παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Όταν ξεθώριασε ο χριστιανισμός, η Ιρλανδία απέκτησε ένα νέο ιδεολογικό όραμα, αυτό των Βρυξελλών, που όμως είναι ένα συμβόλαιο αυτοκτονίας… Γιατί να ξοδέψεις 800 χρόνια μαχών για να ξεφορτωθείς τους Άγγλους, και να πέσεις μετά στα χέρια της ΕΕ;  Το ευρωπαϊκό σχέδιο ήταν και είναι μια ουτοπία, που δεν βασίζεται σε πρακτική λογική αλλά σε ιδεολογία. Έχει έναν μόνο σκοπό: τη πολιτική ενοποίηση. Στη πορεία, οι σχεδιαστές του ονείρου είπαν ψέματα στους λαούς, ειδικά όσον αφορά στο ενιαίο νόμισμα, το οποίο απαιτεί και πολιτική ένωση».

Η οικονομική κρίση ξεγύμνωσε την υποκρισία της ΕΕ. Κανένας δεν μιλάει πια για το τέλος των πολέμων ή για την κοινή ευημερία. Όλοι εστιάζουν στο σφίξιμο του ζωναριού των εργαζομένων και στα χρυσά αλεξίπτωτα των τραπεζιτών και των δανειστών. Με άλλα λόγια, οι ελίτ διεξάγουν τον ίδιο ανελέητο πόλεμο όπως πάντα, μόνο που αυτή τη φορά τον καλύπτουν πίσω από τη βιτρίνα της ευρωπαϊκής ενότητας. Χρειάζεται η Ιρλανδία να συμμετέχει σε αυτή τη κοροϊδία; Ήρθε η ώρα για την Ιρλανδία να βγει από την ΕΕ. Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να το έχει κάνει προ πολλού.

S.A.-Global Research

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/11/2010 18:17:28

  Χα! Η πλάκα είναι ότι αν είχαν αφήσει τις τράπεζες τους να πτωχεύσουν, όπως οι Ισλανδοί, και ΑΡΝΟΎΝΤΑΝ να τις σώσουν, θα περνούσαν μερικά πολύ δύσκολα χρόνια στην αρχή, αλλά θα ξαναστέκονταν στα πόδια τους πιο εύκολα στη συνέχεια.

  Οι Ιρλανδοί πληρώνουν ότι οι πολιτικοί τους αποδείχθηκαν τσιρακια των τραπεζών και έκαναν αυτο που αρνήθηκαν να κάνουν οι Ισλανδοί. Ίσως από την άλλη να μην ήθελαν να χαλάσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Ίσως και να νόμισαν ότι θα τη βγάλουν καθαρή σχετικά εύκολα...

  Πάντως είναι εκπληκτικός ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζεται ως 'χρεωκοπημένη' η Ιρλανδία, ακριβώς όπως και η Ελλάδα... Τι να την κάνουν όμως μωρέ την εθνική ανεξαρτησία; Πολύ πλάκα έχει το διεθνές παρακράτος...

  • man8os avatar
   man8os @ Επώνυμος 21/11/2010 18:19:34

   Οι Ιρλανδοι μπορουν πιο ευκολα να βγουν απο το Ευρω ,ισως και απο την ΕΕ. Δεν εχουν τοσο αρπακτικο γειτωνα οσο εμεις.

   • sanderson avatar
    sanderson @ man8os 21/11/2010 19:06:52

    Νομίζεις...

   • nasos avatar
    nasos @ man8os 21/11/2010 19:11:59

    αγκιστρωμένα ψάρια είναι οι Ιρλανδοί,όπως και εμείς,το γιατί το περιγράφει ο αρθρογράφος πιο πάνω,επειδή χρωστάμε το κόσμου τα λεφτά και οι δανειστές μας δεν πρόκειται να δεχθούν δραχμές ή ιρλανδικές λίρες,μόνο σκληρό συνάλλαγμα

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ man8os 21/11/2010 19:18:51

    Κι όμως Μάνθο, τους Αγγλους τους βλέπουν περίπου όπως βλέπουμε εμείς τους Τούρκους. Ίσως λίγο χειρότερα.

 2. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 21/11/2010 18:43:01

  H υπερηφάνεια ενός λαού...ανεκτίμητη!

 3. Greg avatar
  Greg 21/11/2010 18:52:51

  Η ευρωλιγούρα μας έφαγε. Ότι όλα τα προβλήματα τα λύνει τάχα η ευρώπη. Ολέθριο το λάθος του ευρώ, όπως έγινε. Έπρεπε να μείνει σαν όραμα, σαν απώτερος σκοπός, ότι αν πιάναμε κάποιους στόχους -στην πραγματικότητα και όχι μέσω γκολντμαν σακς- π.χ. το 2004; το 2008; το 2012; να μπαίναμε -αν μπαίναμε ποτέ- στην ονε.

 4. nestor avatar
  nestor 21/11/2010 19:15:28

  Μπήκε και το άλλο γουρουνάκι στην κατσαρόλαααα...
  Και καλά εμείς μπήκαμε γιατί έφταιγε ο Καραμανλής
  Οι Ιρλανδοί Καραμανλή είχαν???
  Οι Πορτογάλοι????
  Οι Ισπανοί????
  Οι Ιταλοί???
  Κλωνοποιήθηκε ο Κωστάκης???

 5. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 21/11/2010 20:21:54

  Η Ιρλανδια εφτασε εδω που εφτασε γιατι ειχε πρωθυπουργο τον Καραμανλη ή θα προσφυγει σε μηχανισμο στηριξης γιατι εχει πρωθυπουργο τον Παπανδρεου;Τελικα μηπως το προβλημα ειναι βαθυτερο αυτων που πιστευουμε;Μηπως τελικα ενω εχει σκασει πανω μας το τσουναμι εμεις μαλωνουμε για το αν θα ηταν καλυτερα να φοραμε μασκα ή βατραχοπεδυλα;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 21/11/2010 20:27:10

   Υπάρχει αμερικανικό σχέδιο σε εξέλιξη κατά του ευρώ. Ο ΓΑΠ που 'έδωσε μάχη για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης' ήταν ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ένας λόγος που δεν θέλει να τον δει μπροστά της η Μερκελ είναι κι αυτός. Κάθε χώρα, από κει και πέρα, τη χτυπούν με αλλά μέσα.

   • ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
    ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ @ Επώνυμος 21/11/2010 21:26:10

    Μηπως τελικα αυτο θα πρεπει να αναδειξει ο λογος του Αντωνη:Την εθνικη ομοψυχια και την προτεραιοτητα για εθνικη συστρατευση ως το συστατικο εξοδου απο την κριση;Αν δηλαδη με το λογο του καταδειξει οτι τα επιχειρηματα του Παπανδρεου περι ευθυνης της Ν.Δ για την κριση ειναι αστηριχτα και αν δωσει στον κοσμο να καταλαβει οτι η χωρα βρισκεται μπροστα σε ενα τσουναμι ,το οποιο ειτε αποδεχονταν το μνημονιο ειτε οχι δεν θα το απεφευγε, και οτι μονο μεσα απο εθνικη προσπαθεια και συνεργασια η χωρα μπορει να ανακαμψει ,τοτε ουσιαστικα δεν θα εχει ντοπαρει τον Ελληνα για να το παλεψει;Δηλαδη για να το κανω πενηνταρακια που λεει και μια ψυχη, η Ν.Δ θα πρεπει να σταματησει να βαλει ευθεως εναντιον του μνημονιου γιατι στο μελλον ολο και περισσοτερες χωρες θα καταφευγουν στη συνδρομη του.Θα πρεπει να στοχοποιησει ομως εκεινες της πολιτικες δυναμεις που πονταραν πολιτικα στην κριση για να εισπραξουν ψηφους οπως εκανε το Πασοκ και εστρεψαν την προσοχη του κοσμου μακρια απο τις αιτιες του προβληματος που ερχονταν απο πολυ μακρια.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Επώνυμος 21/11/2010 22:04:52

    Παντού συνωμοσίες. Το σύνδρομο του Έλληνα!

 6. HL avatar
  HL 21/11/2010 20:35:09

  που ηταν ολη η ευρωπη οταν μερικα χρονια πριν στην αμερικη επαναπροσδιορισθηκε πως οι τραπεζες θα βγαλουν χρημα δημευοντας περιουσιες και ληστευοντας τα παντα;τωρα που ειδαν οτι αυτο δουλευει μια χαρα θα κολησουν στην ευρωπη της "κοινωνικης προνοιας και συνοχης";μαλλον οχι

 7. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 21/11/2010 21:09:43

  Άντε με το καλό και οι Πορτογάλοι.

 8. HL avatar
  HL 22/11/2010 02:34:13

  110 billions για την ελλαδα,45 billions το λιγοτερο για την ιρλανδια (και δεν φτανουν μονο αυτα)..ειναι πολλα τα λεφτα.αν αυτο το ποσο μια πραγματικη ΕΕ τα συζηταγε απο κοινου πως θα τα διαθεσει η ευρωπη θα εκανε παρτυ και δεν θα φυτοζωουσε.τελικα "λεφτα υπαρχουν" (αρκει να ξερουμε ποιος θα τα φαει)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.