#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2012 08:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ΕΕ, αν φύγει η Ελλάδα;Πως μεταφράζεται στα ελληνικά ο όρος constructive dismissal (εποικοδομητική απόρριψη); Διότι αυτός είναι ο όρος που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα αγωνίστηκαν να πετύχουν άλλα €3 δισ σε περικοπές, προκειμένου να εισπράξει η χώρα το υπόλοιπο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και αφού ζορίστηκαν να το πετύχουν, προσθέτοντας μια μείωση κατά 20% στα βασικά ημερομίσθια, και δεσμευόμενοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έρχεται η τρόικα και τους ζητάει να βρουν άλλα €300 εκατομμύρια!

Υπάρχει και η εμμονή του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, που θέλει τους Έλληνες να περάσουν σε νόμο τις περικοπές αυτές, χωρίς να ζητηθεί η άποψη του λαού.

Όλα αυτά θυμίζουν την επιθυμία που εξέφρασαν πριν από ένα μήνα οι Γερμανοί, να τοποθετηθεί δηλαδή ένας Ευρωπαίος τοποτηρητής στην Αθήνα, ο οποίος και θα επιβλέπει τα δημοσιονομικά της.

Και τέλος, υπάρχουν  και οι διάφορες δηλώσεις από πλευράς Βερολίνου, που αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό δεν θα ήταν καταστροφή.

Είτε είναι επίσημα είτε όχι, όλα αυτά τα μηνύματα έχουν το ίδιο νόημα: Ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται δημοκρατικά.

Ούτε θα πρέπει να της δίνεται ιδιαίτερη σημασία, όπως αυτή που θα δίνονταν σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή οικονομία.

Σε ένα βαθμό αυτό δικαιολογείται, διότι αυτά παθαίνει μια χώρα που χρεοκοπεί. Τα ίδια βασανιστήρια υπέστησαν αμέτρητες άλλες ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες που έπεσαν στα νύχια του ΔΝΤ.

Η μεγάλη διαφορά σήμερα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, εντός μιας νομισματικής ένωσης που υποτίθεται θα προστάτευε τα μέλη της από τέτοιες απρέπειες.

Υπάρχουν δυο προβλήματα με αυτήν την τακτική της εποικοδομητικής απόρριψης: Πρώτον, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους Έλληνες, αλλά ούτε από οποιονδήποτε άλλο παρατηρητή των εξελίξεων.

Δεύτερον, αν αυτές οι τακτικές δεν εγκαταλειφθούν, τότε κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ, ξανά.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι περικοπές δεν πέτυχαν τίποτα στην Ελλάδα. Ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά, ούτε και πολιτικά. Η βιομηχανική παραγωγή της έπεσε κατά 11% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Το 20.9% των ενηλίκων δεν έχουν εργασία, και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι.

Μια χώρα στην άκρη της ευρωζώνης υφίσταται οικονομικό κραχ, που της επιβλήθηκε κυρίως από τους γείτονές της.

Η σκληρή λιτότητα που διατάχθηκε από την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ, δεν είχε ποτέ καμιά προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάλιστα απέτυχε και στη μείωση του χρέους της. Για αυτό η χώρα σπαράσσεται από συχνές διαδηλώσεις, παραιτήσεις υπουργών, κλπ. Αυτές τις μέρες παραιτήθηκαν τέσσερις βουλευτές, και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η βορειοευρωπαϊκή τακτική της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω σκληρά μέτρα, απλά τροφοδοτεί τα ελληνικά ακραία κόμματα με ψηφοφόρους.

Το μεγάλο διακύβευμα για όλη την Ευρώπη είναι το τι θα ακολουθήσει αν φύγει τελικά η Ελλάδα. Η ισχύουσα στρατηγική της εποικοδομητικής απόρριψης, θέλει το ευρώ να συνεχίζει κανονικά, σαν να μην συνέβη τίποτα. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι, για τους οποίους κάτι τέτοιο  είναι απίθανο.

Αν φύγει η Ελλάδα, οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρό τους την Πορτογαλία. Τότε είναι που δοκιμαστούν όλα τα αποτρεπτικά μέτρα, που σκοπό έχουν την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας από την μεταδοτικότητα της κρίσης.

Και σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έχουν εγκαταλείψει την άποψη ότι το ευρώ είναι ευρώ, οπουδήποτε στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vodaphone αποσύρει όλα τα περισσευούμενα μετρητά της από την Ελλάδα κάθε βράδυ που περνάει. Την ίδια ώρα, πολλές πολυεθνικές ετοιμάζουν συμβόλαια για την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή θα αποσυντεθεί η ευρωζώνη.

Πρέπει να είναι κανείς πολύς θαρραλέος τζογαδόρος για να πιστεύει ότι η κρίση θα μπορεί να παραμείνει περιορισμένη….

 

The Guardian

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/feb/10/greece-euro-crisis-continues?

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/02/2012 08:52:05

  Ο κάθε Αγγλος, Δανός ή Γερμανός έχει και την δική του ατζέντα σε σχέση με αυτά που λέει.

  Το ερώτημα είναι εάν περισσότεροι Έλληνες θα σιχτιρίσουν ή θα φύγουν από την Ελλάδα εαν μείνουμε στην ΕΕ, ή εάν φύγουμε από την ΕΕ. Αυτό ανάγεται στο "τι ακριβώς είναι η ΕΕ", και "τι είναι οι πολιτικοί μας που την θέλουν"

  Η ΕΕ είναι μία συλλογή με πολλά μέτρα και πολλά σταθμά και κοινό παρονομαστή τι συμφέρει την Γερμανία. Οι πολιτικοί μας που θέλουν την ΕΕ είναι μια συλλογή από αυτοδιαγραφόμενα άτομα που κάνουν αυτό που του λένε οι 5-10 ευρωκρατικοδίαιτοι ¨επιχειρηματίες", είτε σαν θέμα αρχής, είτε από ανάγκη και φτιαχτές"ερμηνείες" του δήθεν δημοσίου συμφέροντος.

  Πόσο καιρό θα θέλουμε για να δούμε το αποτέλεσμα που είναι γραμένο σε κάθε τοίχο; Αλλάζει το γράψιμο στους τοίχους με πολλή προπαγάνδα από τα ΜΜΕ; Θα έχουμε περισσότερη δυνατότητα επιλογής σε 6 μήνες από ότι χτες την νύχτα;

  • franc avatar
   franc @ archaeopteryx 13/02/2012 14:15:35

   Αγαπητέ Αρχαίε μου φαίνεται αρχίζεις να ρετάρεις...Ρωτάς:
   "Θα έχουμε περισσότερη δυνατότητα επιλογής σε 6 μήνες από ότι χτες την νύχτα;"
   Η απάντηση είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ.
   Χτες, όπως ξέρεις είχαμε μόνο ΜΙΑ δυνατότητα, το ΝΑΙ.
   Τήν άλλη δυνατότητα, το ΟΧΙ την κάψαμε μόνοι μας αφου ούτε η Αριστερά ούτε εμείς ετοιμάσαμε τον κόσμο για τις συνέπειές του.
   Κάτι ψελλίζουν εκεί οι γέροντες που ξέρουν απ' αυτά, αλλά είδες εσύ καμμιά αντιστασιακή οργάνωση, προμήθειες, ενημέρωση του λαού, ΕΑΜ και όλα αυτά που θα χρειαστούμε άν και όταν πούμε το ΟΧΙ?
   Σε 6 μήνες έχουμε τουλάχιστο αυτή τη δυνατότητα, αν δεν το αναβάλλουμε και πάλι, να ετοιμαστούμε για το όχι.
   Επίσης μπορεί να βρούμε πετρέλαιο. Να ανέβει το χρηματιστήριο 300% όπως η Τράπεζα Πίστεως . Να μας δανείσει απ' ευθείας η ΕΚΤ. Να μας δανείσει η Κίνα ή η Ρωσία, να κερδίσουμε το Αμερικάνικο λόττο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. γιατί να την σκοτώσουμε μόνοι μας?
   Mην απογοητεύεσαι για την ΕΕ της Γερμανίας. Μπορούμε και χωρίς αυτήν. Αυτή δεν μπορεί χωρίς το Νότο. Ιδιαίτερα τώρα που φτωχαίνουν όλοι κι αν συνεχίσουν έτσι, οι Γερμανοί σε λίγο θα μείνουν με τις ΒΜW στο χέρι...Ξέρεις να παράγουν κανενα προιόν "ανταγωνιστικό" για περίοδο φτώχειας? Η ανταγωνιστικότητα είναι εντελώς σχετική έννοια...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ franc 13/02/2012 16:23:33

    Νομίζεις ότι θα έχεις περισσότερες επιλογές σε 6 μήνες; Εχεις λιγότερες τώρα από ότι πριν 6 μήνες, και σε 6 μήνες μάλλον θα έχεις λιγότερες. ΕΣΥ στο μυαλό σου είχες μία δυνατότητα χτες. Εγώ είχα 3. Τις 2 εξακολουθώ και τις έχω, και την τρίτη που νομίζεις ότι επέλεξες, δεν την ελέγχεις εσύ (ή εγώ).

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 13/02/2012 14:18:22

   Αρχαίε, τα έχουμε πει και ξαναπεί.

   Όσοι θέλουμε την Ευρώπη δεν είμαστε ΟΛΟΙ λιγούρηδες των δανεικών, ούτε των επιδοτήσεων. Τη θέλουμε για τους λόγους που την ήθελε αυτός που μας έβαλε μέσα σε αυτήν (την ΕΕ, όχι την ΟΝΕ, μην τα μπερδεύεις).
   Θέλουμε Ευρώπη, όχι για την Ευρώπη, αλλά για την ΕΛΛΑΔΑ, πώς το λένε.

   Ακόμα και οι Άγγλοι, ΜΕΣΑ είναι! Με το δικό τους "ολίγον έγκυος", αλλά πάντως μέσα. Εμένα μου λέει πολλά αυτό, κι εσένα φαντάζομαι.

   Το ερώτημα ΔΕΝ είναι αν οι Έλληνες θα σιχτιρίσουν. Έχουμε σιχτιρίσει. Το ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.

   Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θέλει αυτό που πάει να γίνει και δεν είμαστε γερμανοτσολιάδες. Κάποιοι 'ευρωπαϊστές' είναι και τέτοιοι, αλλά όχι όλοι, ούτε καν οι περισσότεροι.
   Η ΕΕ είναι αυτό που τη φτιάχνουμε να είναι.
   Αν επικρατήσει η "γερμανική επικυριαρχία", θα διαλυθεί, γιατί κανείς δεν το ανέχεται από ένα σημείο και μετά. Όχι μόνο εμείς οι Έλληνες. ΚΑΙ οι άλλοι, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί και Γάλλοι, τους ανέχονται ακόμα, τους Γερμανούς, γιατί τους έχουν ανάγκη.
   Όταν είμαστε σοβαροί, κάνουμε και κανένα σχέδιο ανάπτυξης εντός, κάνουμε και καμία συμμαχία εκτός, να είσαι σίγουρος θα αλλάξει η κατάσταση, και στην Ε.Ε.
   Αν δεν αλλάξει, να φύγουμε και να πάμε στο καλό, εμείς και άλλοι. Αλλά να υπάρχει κανένας σοβαρός στο τιμόνι. Αυτό λέμε.

   Ξέρεις καλά, πως μόνο για λόγους αντανακλαστικών ΕΛΛΑΔΑΣ, δεν μας αρέσει αυτό που γίνεται. Όταν έρθει η ώρα για το Κούγκι, θα μου το πει ο Σαμαράς, ούτε αυτοί που είναι πιο ευρωπαϊστές από Έλληνες, ούτε αυτοί που ήταν πάντα trigger happy!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 13/02/2012 16:34:43

    Το τι θα κάνει η Γερμανία, θα το ξέρω όταν καταλάβω τι θα κάνουν με τα τριετή LTRO δανεια που δίνει η ΕΚΤ.

    Το τι έχει πει ότι θέλει η Γερμανία (το τί έλεγε μέχρι τον Νοέμβριο δηλαδή) νομίζω το ξέρω. Από τον Νοέμβριο δεν είμαι σίγουρος.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 13/02/2012 17:25:20

     Αν το καταλάβεις, πες το μου κι εμένα.

     Γιατί προς το παρόν, εγώ έχω καταλάβει μόνο ότι ξέρουν ότι ξέρουμε πως ξέρουν, άρα ξέρουμε τι να κάνουμε πως δεν ξέρουμε :-)

 2. The Saint avatar
  The Saint 13/02/2012 09:23:02

  Κατα τα άλλα, η χθεσινή ομιλία του Παπαδήμου επικέντρωσε στα προβλήματα γιά την Ελλάδα που θα προκύψουν σε περίπτωση πτώχευσης χωρίς καμμιά αναφορά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε απο αυτην την αποχώρηση.
  Δεν ξέρω τι, και πώς ο Α.Σ. έχει σκεφτει να προχωρήσει, με τα νέα δεδομένα στην περίπτωση πρωθυπουργίας του, όμως ειδικά χθές μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν περισσότερο μνημονιακός απο ποτέ....

 3. franc avatar
  franc 13/02/2012 09:29:59

  "Αν φύγει η Ελλάδα, οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρό τους την Πορτογαλία. Τότε είναι που δοκιμαστούν όλα τα αποτρεπτικά μέτρα, που σκοπό έχουν την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας από την μεταδοτικότητα της κρίσης."
  Aυτο το ξέρουν καλύτερα οι Σόιμπλε και Γιούνκερ. Γι αυτό βάζουν τη Μέρκελ να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους οτι η Ελλάδα ποτέ δεν θα χρεωκοπήσει. Ομως εννοείται θα φάει πολύ ξύλο κατα το Προτεσταντικό πρότυπο, προς παραδειγματισμόν και των υπολοίπων.
  Φυσικά και δεν θέλουν να διαλυθεί η ΕΕ όπως θα ήθελε ο Γκάρντιαν, γι' αυτό ενω στο προσκήνιο δέρνουν την Ελλάδα, στο παρασκήνιο τυπώνουν ευρώ και τα διοχετεύουν στις Τράπεζες από τον Δεκέμβριο ήδη. Ετσι η επίθεση των "Αγορών" έπαψε να ρίχνει το Ευρώ . Ακόμα και το κόψιμο του Α της Γαλλίας πέρασε απαρατήρητο. Αν ο Ντράγκι συνεχίσει το "τύπωμα" με τον ίδιο ρυθμό η κρίση ως το τέλος του 2012 θα ξεχαστεί όπως στις ΗΠΑ όπου η FED σταμάτησε προς το παρόν το "τύπωμα". Και θα μπορούμε να ελπίζουμε...

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/02/2012 09:34:11

  Strange, αναρωτιέμαι: αυτές τις πολύ σοβαρές αναλύσεις ξένων μέσων, που φιλότιμα κάθεσαι και μεταφράζεις, τις διαβάζει κανείς; Γιατί, αν τις διάβαζαν (και τις ελάμβαναν υπ' όψη τους), δεν θα είχαμε τυφλούς χειροκροτητές να συχνάζουν εδώ, σαν αυτούς που ενέσκηψαν εσχάτως.

  • madprof avatar
   madprof @ Αυριανιστής 13/02/2012 12:26:28

   Και που τις διαβάζουμε τι νόημα έχει; Εκόντες άκοντες, οδηγούμαστε στην βαλκανοποίηση του επιπέδου διαβίωσης μας.
   Με το χείριστο constructive dismissal (εποικοδομητική απόρριψη) θα μας πάνε σαν κοινωνία 100 χρόνια πίσω, αρχές 20ου αιώνα θα θυμίζει το προτεκτοράτο!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αυριανιστής 13/02/2012 14:45:27

   Εγώ τα αποδίδω κι ο φάκτορας τα αναρτά. Από κει και πέρα όποιος θέλει τα διαβάζει, και κρίνει ανάλογα.
   Πάντως, όπως θάχεις διαπιστώσει, επιλέγω άρθρα που εκφράζουν όλες τις απόψεις, και δεν περιορίζομαι σε αυτά που συμπίπτουν με τις δικές μου.

 5. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 13/02/2012 10:03:52

  Κι άλλο homework

  Γιατί η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να χρεοκοπήσουν, του Wolfgang Münchau.

  h--p://www.ft.com/intl/cms/s/0/57485f60-540a-11e1-8d12-00144feabdc0.html#axzz1mEy1tyyi

  Πιο ενδιαφέρονται είναι τα σχόλια από το ίδιο το άρθρο.

 6. hotdog avatar
  hotdog 14/02/2012 14:15:40

  Προσωπικά πιστεύω πως ο τίτλος που μας ενδιαφέρει ΑΜΕΣΑ είναι vice-versa:
  "Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, αν φύγει από τη ΕΕ;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.