#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2013 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποδαρικό με «fakelaki» στο BBCΗ διαφθορά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ο ορισμός της λέξης «φακελάκι» απασχόλησε πρωτοχρονιάτικο άρθρο του BBC Magazine. «Απλοί Ελληνες βρίσκουν τρόπους να "εκδικούνται" τα ενδημικά επίπεδα της φοροδιαφυγής στη χώρα τους με διάφορες ιστοσελίδες που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να αναφέρει περιπτώσεις δωροδοκιών», σημειώνει το άρθρο. Το ρεπορτάζ μιλά για την περίπτωση της Χριστίνας Τρεμόντι, η οποία πρωτοσυνάντησε το «φακελάκι» όταν ο παππούς της χρειάστηκε άμεση περίθαλψη στο δημόσιο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Θεωρητικά η θεραπεία είναι ελεύθερη. «Ήταν βετεράνος του πολέμου και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Ένα βράδυ είχε ακατάσχετη αιμορραγία και έπρεπε να σπεύσουμε στο νοσοκομείο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη αδιαφορία. Κανείς δεν έδωσε σημασία στον παππού μου», είπε η Χριστίνα. «Τότε πήραμε το μήνυμα ότι ανέμεναν "μίζα" και όταν η μητέρα μου έδωσε ένα ποσό περίπου 300 ευρώ, μέσα σε μία ώρα ο παππούς μπήκε στο χειρουργείο», συμπλήρωσε.

Η εμπειρία αυτή τη σημάδεψε σε τέτοιο βαθμό που, ακόμη και όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ, αποφάσισε να αποκαλύψει πόσο ευρεία είναι η πρακτική των δωροδοκιών στην Ελλάδα. Εμπνευσμένη, λοιπόν, από ανάλογες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η Χριστίνα δημιούργησε το «edosafakelaki.org», έναν ιστότοπο όπου οι απλοί πολίτες ανώνυμα αναφέρουν περιπτώσεις δωροδοκιών. Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός 1.000 διαφορετικές περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δίκτυο δημοσιεύει την ιστορία ενός άνδρα που γράφει «Ο πατέρας μου είχε καρκίνο και έπρεπε να κάνει εγχείρηση στο πάγκρεας. Ο χειρουργός ζήτησε χρήματα, και πριν από την επέμβαση του έδωσα 500 ευρώ. Από την έκφραση του κατάλαβα ότι δεν ήταν αρκετά...». Όπως τονίζει το BBC, η ανησυχία για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται, με τη χώρα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις σε καταλόγους αναφορικά με τη διαφάνεια και το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον φορολογικό τομέα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι σε ιστοσελίδες όπως το edosafakelaki.org το 60% των αναφορών σχετίζεται με δωροδοκίες στο σύστημα υγείας, 15% για άδειες αυτοκινήτων, 4% για έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ μόλις ένα 3% αποτελούν οι ιστορίες για δωροδοκίες σχετικά με φόρους, καθώς - όπως σημειώνει- όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθειμένοι να το ανακοινώσουν.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20874650

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αννιβας avatar
  αννιβας 02/01/2013 16:06:10

  Εκείνο που δεν αναφέρει το ΒΒC βέβαια είναι οτι το Ελληνικό κράτος επιτρέποντας ουσιαστικά το φακελλάκι, (αφού ουδέποτε το εδίωξε) αποφεύγει την λαική εξέγερση κατα της κυβέρνησης για το επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας στο ΕΣΥ, πράγμα που εξασφαλίζει στους πολιτικούς και τους Νταβατζήδες της υγείας να χρεώνουν ανενόχλητοι δεκάδες δις στις πλάτες του Ελληνικού λαού δήθεν για την Υγεία του, ενω τα εξάγουν στην Ελβετία και τους Φορολογικούς παραδείσους κατηγορώντας απο πάνω τον λαό οτι είναι διεφθαρμένος...
  Θα ήταν ενδιαφέρον το BBC να κάνει μια έρευνα για τις αγορές ακινήτων στο Λονδίνο απο Ελληνες καθώς και για καταθέσεις Ελλήνων στο City τα Keyman το Man τα Marchal κλπ νησια οffshore της Κοινοπολιτείας. Αυτή θα ήταν πραγματική βοήθεια και όχι φτηνή συκοφαντία προς τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα, αποκρύπτοντας δολίως τον ρόλο των διαφθορέων, εμφανίζοντας μόνο τους διεφθερμένους που στην Αγγλία είναι σίγουρα περισσότεροι απο την Ελλάδα...

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 02/01/2013 19:09:08

  Για μενα, το φακελακι ειναι το Νο1 προβλημα της χωρας. Τα δημοσιονομικα ειναι ενα τιποτα μπροστα στο θεμα της διαφθορας.

  • αριστος avatar
   αριστος @ Φοιτητης 02/01/2013 19:32:38

   Φίλε φοιτητή δίκιο έχεις η κλεψιά είναι κλεψιά. Είτε αφορά κέρματα όπως στην περίπτωση με το φακελλάκι, είτε αφορά πεντακοσάρικα όπως στην περίτωση των 1000 νταβατζήδων που έχουν κλέψει πάνω απο 600 δις απο τον Ελληνικό λαό. Ο Θεός λέει όντως οτι η κλοπή είναι αμαρτία ανεξαρτήτως ποσού. Η ανθρώπινη δικαιοσύνη όμως τα λέει αλλοιώς και κλιμακώνει την ποινή ανάλογα με το ποσό της κλοπής . Και μέχρι να πάμε στο Θεό, αυτην είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε. Να το πώ πιό απλά: Τρείς κοινοί κλέφτες κλέβουν απο το ταμείο ενός καταστήματος απο ενα πενηντάρικο ο ένας και ο τέταρτος επαγγελματίας κλέβει όλο το ταμείο με 500.000. Αν ο αστυφύλακας συλλάβει τους τρείς κοινούς κλέφτες θα έχει κάνει το καθήκον του που εσύ θεωρείς το Νο1 προβλημα της χωρας. Ομως ο καταστηματάρχης θα έχει καταστραφεί, αλλά το κυριώτερο, όταν οι υποψήφιοι νέοι κλέφτες δούν οτι ο "Μεγάλος" πάντα ξεφεύγει δεν θα αποφύγουν να καταλήξουν κλέφτες έστω και κοινοί. Αντιθέτως αν συλληφθεί ο "Μεγάλος" και υποστεί τα προβλεπόμενα, κανείς δεν θα τολμήσει να γίνει κλέφτης. Αλλωστε δεν θα υπάρχει και λόγος, γιατί ο καταστηματάρχης αν του μείνουν οι 500000 μπορεί να προσφέρει μερικά πενηντάρικα σε υποψήφιους κοινούς κλέφτες και να τους αποτρέψει...

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ αριστος 03/01/2013 15:42:52

    Ο Θεός λέει όντως οτι η κλοπή είναι αμαρτία ανεξαρτήτως ποσού.

    Που το λέει αυτό ο Θεός;

    Μάλλον το αντίθετο. Αυτόν που θα κλέψει το ψωμί για να φάει θα τον δικαιολογήσει.

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 02/01/2013 22:46:16

  Είναι που οι γιατροί μετά τις περικοπές δεν εχουν να φάνε...και τους βαλατε στο ίδιο καθεστώς με στρατιωτικούς και δικαστές.
  Μια κατηγορία μόνοι τους επρεπε να είναι με την ενδειξη ''απροσδιόριστο μισθολόγιο''

 4. anonymous avatar
  anonymous 02/01/2013 23:11:36

  Όταν γεννήθηκα εγώ, επί χούντας, η αδερφή του πατέρα μου που ήθελε να με βαφτίσει διότι ήμουν το πρώτο αγόρι στην οικογένεια και θα έπαιρνα το όνομα του πατέρα της, προσπάθησε να δώσει ένα "δώρο" στη νοσοκόμα για τα συχαρίκια. Η νοσοκόμα όχι μόνο δεν το πήρε αλλά της την είπε κι από πάνω για να μη χάσει τη δουλειά της.

  Με τη σωτήριο μεταπολίτευση μας κατσικώθηκε το ΠΑΣΟΚ στο κεφάλι. Έλεγε στους γιατρούς, μη ζητάτε λεφτά διότι το κράτος δεν έχει, απλά κάντε παραμάγαζο και ξεφορτωθείτε μας. Έλεγε στους καθηγητές, μη ζητάτε λεφτά αλλά κάντε ιδιαίτερα, έλεγε στους πολεοδόμους, μη ζητάτε λεφτά αλλά βγάλτε μαύρα από μίζες. Τώρα η κατάσταση δε μαζεύεται.
  Για κάποια θέματα υπάρχει η λύση της ιδιωτικοποίησης. Π.χ. πουλάμε τα νοσοκομεία και όποιος γιατρός θέλει να μπαίνει, να χειρουργεί, να μην πληρώνεται από το νοσοκομείο αλλά από την ασφαλιστική του ασθενούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.