Πιο βαθιά στον εμφύλιο βυθίζεται η ανατολική Ουκρανία
06/05/2014 07:39
Του Μάρκο Πόλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιο βαθιά στον εμφύλιο βυθίζεται η ανατολική Ουκρανία

Απομακρύνονται, ώρα με την ώρα, οι όποιες ελπίδες εξεύρεσης μέσης λύσης αποκλιμάκωσης και ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να καταστεί δυνατή η ύπαρξη μιας επόμενης μέρας που θα βρει τον πληθυσμό της χώρας ενωμένο υπό την ίδια σκέπη

Όσο περισσότερο αίμα ρέει, τόσο πιο βαθύ γίνεται το μίσος εκατέρωθεν. Από το πρωί της Δευτέρας, μαίνονται σκληρές μάχες στην περίμετρο της πόλης του Σλαβιάνσκ . Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, το βράδυ, ότι κατά τη διάρκειά τους σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, τραυματίστηκαν 30 και ότι καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο. Σοβαρές απώλειες φαίνεται ότι υπάρχουν και από την πλευρά των φιλορώσων ακτιβιστών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 ένοπλοι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι μαρτυρίες για νεκρούς και τραυματίες και μεταξύ των αμάχων, ιδιαίτερα σε σπίτια απομακρυσμένα προς την ύπαιθρο όπου σημειώνονταν μάχες.

Συνεργείο του BBC, που έφτασε στο κέντρο της πόλης μετέδιδε ότι κατά διαστήματα επικρατεί ηρεμία και ότι από όσο κατάφερε να δει οι ένοπλοι φιλορώσοι δεν ξεπερνούν τους 800. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο αποκλεισμός της πόλης παραμένει ολικός από όλες τις πλευρές με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωναν ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Κραματόρσκ (για δεύτερη, τουλάχιστον, φορά) κάτι, όμως, που δεν επιβεβαίωναν πηγές μέσα από την πόλη.

Το βλέμμα, όμως, παραμένει στραμμένο στην Οδησσό, που παραμένει «παγωμένη» από την τραγωδία της περασμένης Παρασκευής όταν περισσότεροι από 40 άνθρωποι χάθηκαν στο φλεγόμενο κτίριο της Συνομοσπονδίας Εργατών, όπου είχαν βρει καταφύγιο φιλορώσοι ακτιβιστές που εκείνη τη στιγμή δέχονταν επίθεση από υποστηρικτές του Κιέβου. Η προσωρινή ουκρανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι στέλνει στην πόλη «νεοσύλλεκτες ειδικές δυνάμεις», που προέρχονται από τους «ακτιβιστές της πλατείας Μαϊντάν» επαναλαμβάνοντας ότι για το αιματοκύλισμα της Παρασκευής φταίει η τοπική αστυνομία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ρίξει ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά», καθώς οι «νεοσύλλεκτες αυτές δυνάμεις», δεν είναι παρά άλλο ένα τμήμα της νεοσύστατης εθνοφρουράς, που απαρτίζεται κυρίως από ένοπλα μέλη του φασιστικού Δεξιού Τομέα και του ακροδεξιού Σβόμποντα, δηλαδή των δυνάμεων εκείνων που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους φιλορώσους και στην Οδησσό. Η είδηση έχει αρχίσει να διαχέεται στην πόλη και κάθε άλλο παρά ηρεμία μετέδιδαν οι ανταποκριτές ότι έφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ο Οργανισμός ενώ ο ΟΑΣΕ ήδη προετοιμάζει τη δική του παρέμβαση, αρχής γενομένης από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του την Τετάρτη στην Μόσχα, μετά από σχετική συμφωνία της Μόσχας και του Βερολίνου. Μόσχα και Κίεβο αντάλλαξαν και χθες κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση με την πρώτη να καλεί τη «διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μη ανεκτικότητα άλλων εθνοτήτων και η απόδοση τιμής προς τους Ναζί, καταστάσεις που μαζικά λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, σχολίασε ότι όσο περισσότερο αίμα κυλά, τόσο δυσκολότερο είναι να «μαζευτεί η κατάσταση». Εξέφρασε δε τον φόβο ότι καμία από τις δύο πλευρές πλέον, αναφερόμενος στην Μόσχα και στο Κίεβο, «δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τις δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί και αυτό καθιστά τις εξελίξεις απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες…» Και η εκτίμηση αυτή, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ιστορία τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την άνοδο του ακραίου ισλαμισμού που αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως «σύμμαχος» από δυτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, δεν απέχει διόλου από την πραγματικότητα…

Πηγές: bbc, reuters, Russia today, voice of Russia

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Azarias avatar
    Azarias 06/05/2014 11:04:22

    Ο κ. Χάρπερ του Καναδά που πρωτοστατεί σε δηλώσεις και κυρώσεις κατά Ρωσίας, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Κεμπέκ; Θα άρεσε στους γαλλοκαναδούς ένα ενιαίο φασιστικό αγγλόφωνο κράτος στον Καναδά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.