19/10/2009 11:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περισσότεροι έλεγχοι, και σφίξιμο του ζωναριού για τους Αμερικάνους.Ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής, Timothy Gheithner, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη παγκόσμια εμπιστοσύνη προς το δολάριο,  θα πρέπει να ανασυνταχθούν οικονομικά και να περιορίσουν τις σπατάλες τους, εάν και εφόσον τερματιστεί η κρίση.  Το σχόλιο έγινε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Ομπάμα αναφέρει αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού,  που φτάνει τα $1.4 τρισ.  Αυτό το ποσό, αποτελεί και το ρεκόρ, από την εποχή του Β` Π.Π.  Η διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από τη μεγαλύτερη ύφεση που την έπληξε από την εποχή του μεγάλου κραχ, κόστισε πολλά στα αμερικανικά οικονομικά πράγματα. Ο Λευκός Οίκος έχει  προβλέψει τεράστια ελλείμματα του ύψους  του $1 τρισ,  μέχρι και το οικονομικό έτος 2011. Ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Lawrence Summers, προειδοποίησε πως οι χρηματιστηριακοί όμιλοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον ερχομό της κρίσης, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο μέλλον θα υφίστανται διαρκείς ελέγχους και εποπτεία, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιας κατάστασης.

Ο Geithner επισήμανε πως ο ρόλος του δολαρίου σαν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα κλειδί, απαιτεί ευθύνες που μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν τον έλεγχο των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, θα πρέπει να κρατήσουμε το πληθωρισμό χαμηλά…». Οι πρόσφατες τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου εκ μέρους διάφορων επενδυτών, έδειξαν πως υπάρχει ακόμη μεγάλη εμπιστοσύνη προς την αμερικανική οικονομία.

Από τη πλευρά του ο Summers, τόνισε την ανάγκη για δραστικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα. «Μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να τις διασώσει, οι τράπεζες έχουν τώρα ηθικό καθήκον να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος», είπε. Ο Summers, που είναι και πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, επισήμανε πως οι τράπεζες δεν έχουν καμία επιλογή επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα επωφελήθηκαν από τα πακέτα στήριξης που προέρχονται από τους φορολογούμενους. «Συνεπώς θα πρέπει να αντιληφθούν πως θα πρέπει να αλλάξει και η γενικότερη οικονομική τους πολιτική», είπε. Η κυβέρνηση Ομπάμα, ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και την αύξηση των ρυθμιστικών ελέγχων. Περισσότεροι έλεγχοι όμως, δεν σημαίνουν υποχρεωτικά, πως δεν θα ξαναζήσουμε οικονομική κρίση. Όπως λέει ο Summers, οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να είναι έτοιμες και να αποτύχουν, χωρίς όμως να βλάπτουν τη γενικότερη οικονομία. «Το οικονομικό μας σύστημα, θα πρέπει να είναι ασφαλές και στην αποτυχία» είπε.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.