#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/09/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περιμένοντας τον Ραχόι


Η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια. Το ερώτημα είναι πότε. Αυτό υποστηρίζει άρθρο του Economist που θεωρεί ότι η ώρα της διάσωσης δεν είναι και μακριά και ότι ο Ραχόι μπορεί να κρατά γερά τις αντιστάσεις, αλλά εν τέλει δεν του έχουν απομείνει και πολλά να κάνει.
Είχε σχεδιαστεί για να διασώσει την Ισπανία και, ως εκ τούτου, το ευρώ. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν πήδηξε αμέσως στη σωσίβια λέμβο που κατασκεύασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με το σχέδιο αγοράς ομολόγων; Η απάντηση έχει όνομα: Μαριάνο Ραχόι, ο επιμελώς αινιγματικός πρωθυπουργός της χώρας.
Κατ 'αρχάς, ο κ. Ραχόι συνεχίζει να προσποιείται ότι η Ισπανία μπορεί να μην χρειάζεται διάσωση. «Πριν από τη λήψη απόφασης πρέπει να δούμε αν είναι πραγματικά απαραίτητο», είπε πρόσφατα. Λίγοι Ισπανοί ξεγελάστηκαν. Η ανακοίνωση του Ντράγκι έχει ωθήσει τις αποδόσεις ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, όταν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κέρδισε την εξουσία. Αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Το οικονομικό χάλι της Ισπανίας, ένας  συνδυασμός προβληματικών τραπεζών, double-dip ύφεσης και 25% ανεργίας, επιδεινώνεται. Οι εργατικές και άλλες μεταρρυθμίσεις του Ραχόι μπορεί τελικά να βοηθήσουν, αλλά, εν τω μεταξύ, ο ασθενής χρειάζεται μια «ένεση» έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, ο Ραχόι γνωρίζει ότι οι Ισπανοί θα βρουν την κηδεμονία ταπεινωτική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνησή του να χάνει το ένα τρίτο της υποστήριξης που είχε σε μόλις έξι μήνες. Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία οι κυβερνήσεις διάσωσης εκδιώχθηκαν σύντομα. Αυτό εξηγεί γιατί η κυβέρνηση του Ραχόι, παρά τη σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δεν τολμούσε να χρησιμοποιήσει να αναφέρει τη λέξη διάσωση.

Τρίτον, ο Ραχόι ισχυρίζεται ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να πει τι να κάνει. Επιμένει η κυβέρνησή του θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που έφτασε το 8,9% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Και αυτό, λένε οι Ισπανοί, είναι επειδή ο ίδιος το πιστεύει και όχι επειδή το βαρύ περιπολικό στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη το απαιτούν. Θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευση αυτή στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν θα παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός για το 2013. Για να ανταποκριθεί στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος 4,5% που έθεσε η ΕΕ, η κυβέρνησή του θα πρέπει να εξοικονομήσει περισσότερα ή να βρει πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 20 δις, ευρώ. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι η απαίτηση της Καταλονίας για έκπτωση των εσόδων είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί: αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Βαρκελώνη για να απαιτήσουν την ανεξαρτησία.

 

Ο Ραχόι έχει ήδη μειώσει δραστικά τις δαπάνες και αύξησε τους φόρους. Τι έχει απομείνει λοιπόν; Έχει υποσχεθεί να μην κόψει τις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να τις παγώσει, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν σε πραγματικούς όρους, ενώ ο πληθωρισμός και οι φόροι «τρώνε» την αγοραστική δύναμη. Οι αυξήσεις στους πράσινους φόρους και τους φόρους υπεραξίας φόρων είναι επίσης προ των πυλών. Η Πορτογαλία, η οποία στις 7 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να αυξήσει τις εισφορές των ιδιωτών για κοινωνική ασφάλιση, έχει δείξει μια άλλη οδό για την αύξηση των εσόδων.

Τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ισπανία είναι υποχρεωμένη να καταφύγει σε διάσωση. Τι θα απαιτήσουν οι διασώστες της; Όχι πολύ περισσότερα από ό,τι η Ισπανία έχει ήδη υπογράψει, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, τον Ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων. Αλλά η ακολουθία των γεγονότων έχει σημασία. Εκτιμώντας ότι ο Ραχόι επιμένει να μάθει πρώτα τις προϋποθέσεις, ο Ρεν υποστηρίζει ότι μια χώρα πρέπει να ζητήσει βοήθεια πριν αυτές εκπονηθούν.

Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το χρονοδιάγραμμα. Οι αντίπαλοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την διάσωση μέχρι τις εκλογές στη Γαλικία, στις 21 Οκτωβρίου. Μπορεί, όμως, να έρθουν πολύ πιο γρήγορα. Πολλά εξαρτώνται από το τι θα πούνε οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο μυστηριώδης κύριος Ραχόι θα κρατήσει την αγωνία μέχρι τέλους.

http://www.economist.com/node/21562986

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης 18/09/2012 12:47:28

    "Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία οι κυβερνήσεις διάσωσης εκδιώχθηκαν σύντομα. "

    Μετά μέ τίς "κόκκινες γραμμές" καί τήν "επαναδιαπραγμάτευση", κορυφαίο κιαυτό, ώς ανέκδοτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.