#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2012 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περικοπές και στους «ευρωκράτες»Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εργαζόμενοι που βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα δεν το γνωρίζουν, αλλά πριν από λίγες ημέρες υπήρχε και μια άλλη… ευρωπαϊκή απεργία: των γραφειοκρατών που εναντιώνονται σε πιθανές περικοπές. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους «ευρωκράτες», τους προνομιούχους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάτι σαν τους υπαλλήλους της ελληνικής βουλής θυμίζει αυτό. Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το θέμα στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις δαπάνες της Ευρώπης να αυξάνονται συνεχώς όταν πρέπει να πάρουμε τόσο δύσκολες αποφάσεις» είπε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τους υπαλλήλους των Βρυξελλών.

Κι ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις «κόβουν» ασύστολα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αύξηση του προϋπολογισμού κατά 6% την περίοδο 2014-2020. Την ίδια στιγμή, οκτώ ισχυρές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, θέλουν η Επιτροπή να εξοικονομήσει  5 -15 δις ευρώ την ίδια περίοδο. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι έχει κάνει περικοπές. Τα γεγονότα όμως διαφωνούν:

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρει τη βάση του μια φορά το μήνα από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, με ένα ετήσιο κόστος 180 εκατ. ευρώ.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, χτίζει νέα «αρχηγεία» δίπλα στο υπάρχον κτίριο από μάρμαρο και γυαλί, με κόστος 310 εκατ. ευρώ.
- Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ, ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι το 4% εκατό των δαπανών στον τελευταίο προϋπολογισμό της ΕΕ ήταν «παράτυπες», αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διαχείριση από τα κράτη μέλη.

- Οι υπάλληλοι της ΕΕ έχουν γενναιόδωρες παροχές υγείας και συνταξιοδοτικά προνόμια, καθώς και δωρεάν ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους στις καλές γειτονιές των Βρυξελλών.
- Τα ινστιτούτα της ΕΕ έχουν κελάρια εφοδιασμένα με σχεδόν 47.000 μπουκάλια κόκκινο, λευκό και αφρώδη οίνο, συνολικής αξίας 515.000 ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση του γερμανού ευρωβουλευτή Martin Ehrenhauser.
Μέχρι που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου με τη γνώμη της ΕΕ έδειχναν ότι η ΕΕ άρεσε στους Ευρωπαίους πολύ περισσότερο από τις δικές τους κυβερνήσεις. Όμως, η τελευταία, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε μόλις 31% εμπιστοσύνη στην ΕΕ - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί και μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2004, η πρώτη αμοιβή μειώθηκε, οι υπάλληλοι έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στις συντάξεις και τη φορολογία και οι αυτόματες  μισθολογικές αυξήσεις σταμάτησαν. Η Επιτροπή άρχισε να απασχολεί συμβασιούχους υπαλλήλους οι οποίοι δεν λαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ΕΕ και τώρα αποτελούν το 20% από το ισχυρό εργατικό δυναμικό  των 33.000 ατόμων.

Οι αλλαγές προκάλεσαν μείωση της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την Επιτροπή. Τώρα λέει ότι δεν πληρώνουν αρκετά για να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό από τις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που είναι απαραίτητο. Η Επιτροπή πρότεινε να σταθεροποιεί τις διοικητικές δαπάνες της ανάλογα με τον πληθωρισμό για πέντε χρόνια και έχει στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 1% το χρόνο, υποστηρίζοντας ότι α εξοικονομήσει 1 δις ευρώ ως το 2020.

Παρά τις περικοπές όμως, μία έρευνα που έγινε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι οι πληρωμές της ΕΕ είναι πολύ καλύτερες από αυτές των αξιωματούχων σε κάθε χώρα.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε για την Επιτροπή από συμβούλους διαχείρισης το 2009, αλλά μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκε, συνέκρινε τις καθαρές αποδοχές και τις συνθήκες στην Επιτροπή με αυτές 26 άλλων οργανισμών, πολλούς από τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει –ανάμεσά τους όμως ήταν και το ΝΑΤΟ. Διαπίστωσε ότι οι  αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από όλους τους υψηλόβαθμους εθνικούς δημόσιους υπάλληλους, αλλά όχι και από αυτούς σε διεθνείς οργανισμούς. Ένας παντρεμένος οικονομικός διευθυντής στην Επιτροπή πληρώνεται μεταξύ 45.000 και 105.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 18.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο σε μια εθνική πολιτική υπηρεσία, αναφέρει η έκθεση.

«Η ΕΕ λειτουργεί σα μια φούσκα» σχολιάζει ο ερευνητής της Open Europe, Powel Swidlicki. Και θεωρεί ότι τα έθνη που επιλέγουν απευθείας τις κυβερνήσεις τους μπορούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις περισσότερο στο θέμα των δαπανών. Ίσως η πιο περίεργη δαπάνη πάντως να είναι το κτίριο των 500 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τα 754 μέλη του κοινοβουλίου συναντιούνται εκεί 12 φορές το χρόνο, παρότι έχουν έδρα και στις Βρυξέλλες. Κάθε φορά που το Κοινοβούλιο μετακομίζει στο Στρασβούργο, πάνω από 5.000 άνθρωποι ταξιδεύουν 350 χλμ από τις Βρυξέλλες, πολλοί με τρένα υψηλής ταχύτητας ή τσάρτερ. Ακολουθεί ένα φορτηγό που μεταφέρει τα έγγραφα στο κάθε γραφείο. Φυσικά δεν παραπονιούνται όλοι. Μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Στρασβούργο λέει ότι ο τζίρος της ανεβαίνει 30% κάθε φορά που το Κοινοβούλιο επισκέπτεται την πόλη.

Πυθία 

Πηγή:Reuters

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.