#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/03/2011 20:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ



Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το συντονισμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στη Λιβύη με κύρια αιτία τις διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Πάντως, οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναθέσουν στους πολεμικούς στόλους των χωρών-μελών τους την περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ.

Η Γαλλία θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τον στρατιωτικό έλεγχο αλλά όχι και τον πολιτικό έλεγχο των επιχειρήσεων για να μην ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες.

Όπως ανέφερε σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, Γαλλία και Βρετανία έχουν συμφωνήσει να συγκροτηθεί ένα «σώμα πολιτικής καθοδήγησης» με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Το σώμα θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες και όπως  διευκρίνισε δεν ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ γιατί οι χώρες που συμμετέχουν δεν ανήκουν όλες σε αυτό.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα ρόλο - κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την ανάληψη του στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες ξεπερνούν την εντολή που έχουν δώσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, ο κ.Ερντογάν συμφώνησε ότι η αποστολή «θα χρειαστεί ευρεία διεθνή προσπάθεια, που θα περιλαμβάνει και αραβικές χώρες».

Σήμερα και η Αλγερία ζήτησε την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι είναι «δυσανάλογες με τον αντικειμενικό στόχο που όρισε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αντίθετα τη συμμετοχή της Ισπανίας στην επιχείρηση αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (με μόλις τρεις αρνητικές ψήφους και μία αποχή) το Κοινοβούλιο της χώρας. Τα ισπανικά αεροσκάφη και το ναυτικό θα συμμετάσχουν στην επιβολή του εμπάργκο όπλων ενώ συνολικά θα κινητοποιηθούν 500 στρατιώτες.

Επίσης, η Ρουμανία θα συμμετάσχει στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης που αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ με την αποστολή μιας φρεγάτας στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 200 στρατιωτικούς επί του σκάφους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε από τη Μόσχα ότι η δυτική συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων και βάζει στόχο μόνο τις αντιαεροπορικές άμυνες σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ ανέφερε επίσης ότι οι σημαντικές στρατιωτικές μάχες που διεξάγονται θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες και σημείωσε   ότι κάποιοι στη Ρωσία πιστεύουν τα ψέματα του Καντάφι για απώλειες αμάχων.

Ο Ανατόλι  Σερντιούκοφ από την πλευρά του καταδίκασε τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πάντως ότι στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί το ρωσικό αίτημα.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη έκανε και η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Στόχος της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.