#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2014 11:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας(Ανανεωμένο) Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

«Έλαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποχώρηση Γιανούκοβιτς

Ο πολιορκούμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς συμφώνησε να αποσύρει τους σκληρούς νόμους περί διαδηλώσεων που πυροδότησαν ένα νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά την τελευταία εβδομάδα, μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση προς την αντιπολίτευση. Σε ένα ενδεχομένως σημαντικό σημείο τριβής, η προτεινόμενη αμνηστία δεν θα προσφερθεί στους συλληφθέντες, εκτός και αν οι διαδηλωτές σταματήσουν την κατάληψη των κτιρίων και της κεντρικής πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Ο πρόεδρος έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από τότε που προώθησε τους σκληρούς νόμους στο κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης και του Γιανούκοβιτς αργά τη Δευτέρα,  ελήφθη «μια πολιτική απόφαση για την απόσυρση των νόμων της 16 Ιανουαρίου, που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Έλενα Λούκας. Δεν αναφέρθηκε καθόλου βέβαια στο βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης, την παραίτηση του Γιανούκοβιτς.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενουκ  απέρριψε τη δουλειά του πρωθυπουργού, την οποία ο Γιανούκοβιτς του πρόσφερε το περασμένο Σάββατο, ανέφερε η δήλωση. Η απόσυρση των νόμων φαίνεται να είναι μία σοβαρή υποχώρηση για την κυβέρνηση. Η σύνοδος αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει μια συζήτηση για την ευθύνη της κυβέρνησης στην κρίση, προτείνοντας ένα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν έγινε αμέσως σαφές πώς θα υποδεχθούν οι διαδηλωτές την ανακοίνωση. Στην πλατεία Ανεξαρτησίας δεν υπήρχε άμεση αντίδραση από το σχετικά μικρό πλήθος που συγκεντρώθηκε στην τσουχτερό κρύο γύρω στα μεσάνυχτα. Ένα βασικό θέμα θα είναι η προσφορά αμνηστίας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση δεκάδων διαδηλωτών που κρατούνται φυλακισμένοι, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των διαδηλώσεων. Η δήλωση δεν ανέφερε αν η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει με αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξοργίσει ριζοσπαστικές φατρίες μέσα στο ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας , όπως η ομάδα του Δεξιού Τομέα που έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος της πρόσφατης βίας.

Αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση, ο Δεξιός Τομέας παρουσίασε τις δικές του απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την τιμωρία αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους και την κακοποίηση των διαδηλωτών, την διάλυση της αστυνομικής δύναμης και τον εντοπισμό όλων των αγνοούμενων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Οι ηγέτες των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και προφανώς έχουν συλληφθεί.

Τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι οι αρχές ετοιμάζονται να τερματίσουν τις διαδηλώσεις βίαια, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα η κυβέρνηση δεν έχει άμεσα σχέδια για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

news.yahoo

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aris avatar
    aris 28/01/2014 12:20:05

    Τελικά η Ρώσικη αρκούδα αποδεικνύεται τρομερά ευέλικτη στους διπλωματικούς χειρισμούς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.