#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/10/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παγκόσμιες ταξιαρχίες φοροεισπρακτόρωνΑπλοί άνθρωποι, αλλά και επιχειρήσεις, έχουν κρύψει πάνω από $9 τρισεκατομμύρια σε μυστικές offshore τράπεζες, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Πως μπορούν να φορολογηθούν αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι τραπεζίτες, που συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, προσπαθώντας να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που σπαράσσει την ευρωζώνη.

Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ είναι αυτό που χρειάζεται να συνεισφέρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι οικονομίες τους, και να ξαναπάρουν μπρος οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις.

Το ίδιο ποσό είναι απαραίτητο και στην Αμερική, και για ξανάρθει επιτέλους η ανάπτυξη.

Αν δεν δαπανήσουν από ένα τρισεκατομμύριο, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ δεν θα συνέλθουν από την κρίση που τις γονατίζει.

Ένα τέτοιο ποσό όμως, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Όλοι χρωστάνε, και ένα τόσο μεγάλο ποσό θα μπορούσε να αυξήσει τη κρίση χρέους πέραν κάθε φαντασίας.

Υπάρχει όμως ένα τρισεκατομμύριο! Και μπορεί να αποκτηθεί χωρίς να αυξηθούν οι φόροι. Αρκεί να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Μάλιστα, αν συμβεί αυτό, η κρίση θα εξαφανιστεί μέσα σε μια νύχτα!

Ο όμιλος Global Financial Integrity υπολογίζει πως υπάρχουν μυστικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων ύψους $9.4 τρισ. σε τράπεζες στο Λουξεμβούργο, στη Σιγκαπούρη, και στις Παρθένες Νήσους.

Περίπου $2 τρισ. περισσότερα από όλες μαζί τις καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ. Αν αυτές οι κρυφές καταθέσεις φορολογηθούν με 11%, νάτο το τρισεκατομμύριο.

Σε μια εποχή που ο απλός λαός φορολογείται μετά μανίας, και υφίσταται περικοπές σε απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να διασωθεί η οικονομία, αποτελεί ανήθικη πράξη το να μην φορολογούνται αυτές οι καταθέσεις.

Και μάλιστα, το πιο προκλητικό είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα ανήκουν σε υπερβολικά πλούσιους ανθρώπους, που φορολογούνται με πολύ χαμηλότερες κλίμακες από αυτές με τις οποίες φορολογούνται αυτοί που εργάζονται σκληρά για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κογκρέσο, υπάρχουν 94.000 Αμερικανοί με ετήσια εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που πληρώνουν φόρους με χαμηλότερη κλίμακα από αυτήν των υπαλλήλων τους.

Η μη πληρωμή φόρων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, και είναι μια από τις βασικές αιτίες της τρέχουσας κρίσης.

Όταν ακούμε για φοροδιαφυγή, έχουμε τη τάση να σκεφτόμαστε την Ελλάδα, που όντως αδυνατεί να εισπράξει φόρους από τους πολίτες της. Το ίδιο συμβαίνει όμως και σε κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με οικονομίες δεκαπλάσιες της Ελλάδας, όπου κάποιοι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Αυτό είναι γνωστό, αφού αυτό το διάστημα οι δυο χώρες βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες με ελβετικές τράπεζες, για τις οποίες έμαθαν μέσω εγγράφων που διέρρευσαν, ότι διατηρούν αφορολόγητες καταθέσεις 6.000 Γερμανών και άλλων τόσων Βρετανών πολιτών. Η υπόθεση αυτή θα αποφέρει δισεκατομμύρια σε έσοδα από φόρους στις εν λόγω κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την ανωνυμία των ενόχων. Αλλά ακόμη και έτσι, οι καταθέσεις αυτές είναι ένα μόνο μέρος των συνολικών κρυφών καταθέσεων σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι τράπεζες αυτές, ακόμη και σε χώρες μέλη της ΕΕ όπως είναι το Λουξεμβούργο, τηρούν την ανωνυμία των καταθετών τους, παρά τις χρόνιες προσπάθειες των διαφόρων κυβερνήσεων να άρουν την ανωνυμία.

Το εν λόγω πρόβλημα δεν αφορά μόνο στις πλούσιες χώρες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες. Στο Πακιστάν, μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού πληρώνει φόρο εισοδήματος, ενώ οι πιο πλούσιοι γαιοκτήμονες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Financial Integrity, τα φτωχά κράτη χάνουν πάνω από $1 τρισ. σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο, από τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε μυστικές τράπεζες του εξωτερικού. Το ποσό αυτό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το σύνολο της παγκόσμιας ετήσιας ανθρωπιστικής βοήθειας, και πέντε φορές μεγαλύτερο του ετήσιου ποσού, το οποίο υπολογίζεται από κάποιους ότι θα μπορούσε να εξαλείψει την φτώχια για πάντα.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν παγκόσμιο στρατό από φοροεισπράκτορες, για να πολεμήσουν στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, εφοδιασμένοι με πανίσχυρα όπλα….

 

Του DOUG SAUNDERS

The Globe and Mail

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/opinion/we-need-a-global-army-of-tax-collectors/article2201647/

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργος avatar
    Γιώργος 17/10/2011 09:22:30

    Α μπα; Γιατί δε ρωτάτε τον ΓΑΠ αυτός έχει και την εμπειρία και ξέρει απο παγκόσμια διακυβέρνηση.

  2. anonymous avatar
    anonymous 17/10/2011 10:49:04

    Χα χα τους πιάσανε σφίξεις, ψάχνουν ένα τρις εναγωνίως και σκέφτηκαν τα δήθεν 9 τρις μαύρα. Άστους να ψοφήσουν. Εμάς μας κατέστρεψαν. Περιμένετε τώρα τη δική τους πτώση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.