«Πέρα από τα νόμιμα όρια» τα βασανιστήρια της CIA
09/12/2014 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πέρα από τα νόμιμα όρια» τα βασανιστήρια της CIA

(Ανανεωμένο) Η περίληψη μιας έκθεσης 6.700 σελίδων της CIA βγήκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας την πλήρη κλίμακα και τις λεπτομέρειες των τακτικών ανάκρισης της CIA. Η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φέινσταϊν δήλωσε ότι κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεταξύ του 2002 και του 2006, «είναι βασανιστήρια» και έκαναν τους ύποπτους για τρομοκρατία να υποφέρουν «πέρα από τα νόμιμα όρια». Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η CIA εξαπάτησε το έθνος και τους πολιτικούς, επιμένοντας ότι οι σκληρές τακτικές ανάκρισης θα ματαίωναν τις συνωμοσίες και θα έσωζαν τις ζωές πολιτών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα αρχεία του οργανισμού δεν τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η έκθεση παρουσιάζει μια περίληψη από την πλήρη έρευνα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 119 κρατούμενων. Οι σοκαριστικές τεχνικές που αποκαλύπτονται περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτική σίτιση ή ενυδάτωση με κλύσμα, χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη, στην οποία υποβλήθηκαν τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι της CIA. Απειλές ότι θα βλάψουν τις οικογένειες τουλάχιστον τριών κρατουμένων, όπως ότι θα κακοποιήσουν σεξουαλικά τη μητέρα ενός κρατουμένου και θα της κόψουν τον λαιμό. Άλλες τακτικές περιλάμβαναν εβδομάδες στέρησης ύπνου, τοποθετώντας τους κρατούμενους σε ειδικά «μπάνια», χτυπώντας τους σε τοίχους, περιορίζοντάς τους σε μικρά κουτιά, κρατώντας τους απομονωμένους για μεγάλες περιόδους και απειλώντας τους με θάνατο. Τρεις κρατούμενοι αντιμετώπισαν την τεχνική προσομοίωσης πνιγμού, γνωστή ως εικονικό πνιγμό. Πολλοί απέκτησαν ψυχολογικά προβλήματα.

Σε μια περίπτωση, δεν ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα εναντίον ενός αξιωματικού όταν ένας κρατούμενος πέθανε, επειδή το Αρχηγείο της CIA τους «παρακινούσε να αποσπάσουν οποιαδήποτε και όλες τις επιχειρησιακές πληροφορίες». Η Νταϊάν Φέινσταϊν προειδοποίησε: «Η ιστορία θα μας κρίνει από τη δέσμευσή μας για μια δίκαιη κοινωνία που διέπεται από το νόμο και την προθυμία μας να αντιμετωπίσουμε την άσχημη αλήθεια και να πούμε ‘ποτέ ξανά’». Χαρακτήρισε το πρόγραμμα βασανιστηρίων ένα «στίγμα» στον χαρακτήρα του έθνους, προσθέτοντας ότι μόνο δύο ‘εργολάβοι’ είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα και «εκπληκτικά λίγοι» άνθρωποι το εφάρμοσαν. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα είχε «ελάχιστη εποπτεία».

Σε γραπτή του δήλωση που απαντά στην έκθεση της Γερουσίας, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι οι σκληρές μέθοδοι ανάκρισης των ΗΠΑ δεν θα συμβούν υπό την εποπτεία του, λέγοντας ότι οι τεχνικές αυτές προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό, χωρίς να εξυπηρετούν τις ευρείες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Αντί για να βρούμε έναν λόγο να διαφωνούμε για παλιά θέματα, ελπίζω ότι η σημερινή έκθεση μπορεί να μας βοηθήσει να αφήσουμε αυτές τις τεχνικές εκεί όπου ανήκουν: στο παρελθόν», δήλωσε ο Ομπάμα.

www.independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.